Suomeen saapunut Conchita Wurst pitää suomalaispoliitikon kielteistä mielipidettä parrakkaasta naisesta typeränä

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 9
Conchita Wurst voitti kevään 2014 Eurovision laulukilpailun kappaleella <i>Rise Like a Phoenix</i>

Eurooviisuvoiton Itävallalle Rise Like a Phoenix -kappaleella tuonut Conchita Wurst esiintyy perjantaina Espoossa Serena Pop & Rock -festivaaleilla.

Conchita Wurst on vapaa-ajankeskus Serenassa järjestettävän kaksipäiväisen festivaalin pääesiintyjä. Muita artisteja ovat esimerkiksi Jenni Vartiainen ja Kaija Koo.

Kesän mittaan drag-taiteilija Tom Neuwirthin luoma hahmo on esiintynyt eri puolilla Eurooppaa. Suomeen artisti saapui ensimmäistä kertaa torstaina. Saapumisen jälkeen Crowne Plaza -hotellissa Helsingissä järjestettiin tiedotustilaisuus, ja siellä artisti kertoi, että voitto Euroviisuissa muutti hänen elämänsä tyystin. Hän kertoo muutoksen olleen yksinomaan myönteisen: hän kertoi aina toivoneensa, että hänen elämänsä olisi nykyisenlaista.

Conchita Wurstin keväinen euroviisuvoitto ja jo kilpailuun osallistuminenkin hermostutti erityisesti Venäjällä, Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Turkissa ja eräissä muissakin valtioissa, etenkin perinteisen Länsi-Euroopan ulkopuolella. Joissain maissa on irrottauduttu tai ainakin esiintynyt haluja irrottautua Eurovision laulukilpailusta ja kehittää oma, konservatiivisiin arvoihin sitoutuva kilpailu. Esimerkiksi Venäjällä kansa kuitenkin antoi pisteitä Wurstin esitykselle, vaikka "virallisen Venäjän" asenne on toisenlainen.

Wurst on lukuisissa yhteyksissä puhunut ennakkoluulottomuuden ja suvaitsevaisuuden puolesta. Hänen mielestään myös muiden julkisuudessa olevien pitäisi puhua rohkeammin tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Minulle on tärkeää puhua asioista joihin uskon. Julkisuuden valokeilassa olevien ihmisten pitäisi käyttää valtaansa hyvien asioiden puolesta puhumiseen, Wurst sanoi MTV3:n mukaan.

Joissain ärtymystä ovat aiheuttaneet Wurstin puheet ihmisten yhdenvertaisuudesta, mutta myös joidenkin kokema sukupuolen ilmaisuun liittyvä ristiriitaisuus on saanut aikaan kielteisiä reaktioita.

Esimerkiksi pian Wurstin euroviisuvoiton jälkeen suomalaisen entisen kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaaran (kok) sanoi, että “Conchita oli puistattava ilmestys”. Asko-Seljavaara pohti myös, että “mitä epänormaalia keksitään ensi kevääksi”. Asko-Seljavaaran mukaan parta teki esiintyjän “iljettävän näköiseksi”. Helsingin Sanomille hän totesi, että miesesiintyjä kauniin naisen hahmossa olisi kelvannut.

- Transseksuaalisuus on todettu sairaudeksi, joilla on oikeus sukupuolenvaihtohoitoon ja lopulta leikkaukseen. Olen hoitanut heitä plastiikkakirurgina. He saavat sekä uuden henkilötunnuksen että hormonihoidon. Lopulta heidän ulkoiset seksuaalielimensä muutetaan toisen sukupuolen vastaaviksi, Asko-Seljavaara selosti tuolloin.

Toisaalta Asko-Seljavaara ilmaisi pitävänsä myös Puolan esitykseen kuulunutta rintojen esittelyä muuna kuin hyvän maun mukaisena, ja muussa yhteydessä hän on todennut, että "homoilla ja lesboilla tulee olla samat oikeudet kuin muilla kansalaisilla". Aiheesta syntyneen keskustelun jälkeen Asko-Seljavaara totesi, että hänen mielestään on väärin, että "jos ei pidä jostain ulkomuodosta, niin heti leimataan suvaitsemattomaksi". Ennen kansanedustajan uraansa Asko-Seljavaara toimi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan plastiikkakirurgian ylilääkärinä.

Tiedotustilaisuudessa Wurstilta kysyttiin näkemystä Asko-Seljavaaran esittämään häntä koskevaan mielipiteeseen:

- Kunnioitan hänen mielipidettään, mutta se mielipide on typerä, Wurst sanoi Helsingin Sanomien Nyt.fi -sivuston mukaan.

Nyt.fi: Conchita Wurst pitää Sirpa Asko-Seljavaaran mielipiteitä typerinä
MTV3: Suomessa vieraileva Conchita Wurst: En pidä itseäni ikonina
Conchita Wurst esiintyy Suomessa elokuussa

9 kommenttia

  • 1 / 9
  • Jartzi
  • 29.8.2014, 21.18
Kunnioitan ja ihalien Conchitan rohkeutta olla oma itsensä ja toteuttaa omaa unelmaansa - varsinkin kun se ei loukkaa ketään! Hän ei ole arvostellut eikä tuominnut, vaan esittää omat näkemyksensä ominaan. Hän puhee todella viisaasti noin nuoreksi ihmiseksi. Euroviisujen voittajana hän on ensimmäistä kertaa noussut mielipiteidensä ansiosta näkyväksi. Kiihkotonta ja ja faktojen toteamista. Conchita, mach weiter so, mit Herz und Vernunft. Viele, viele stehen hinter Dir und unterstützen Dich.
Ehkä Asko-Seljavaara vain oli huomannut aamupeilistä jotain viiksisänkeä(nsä) ja sai siksi hepulin. Ihan kuin tässäkin kuvassa hänellä sellaista näkyisi.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1a/Asko-Seljavaara.JPG/640px-Asko-Seljavaara.JPG
Viiksienkasvuahan voi, etenkin vaihdevuosien jälkeen naisille tulla.

Pitkätukkaista ja parrakasta Conchitaa on kyllä myös verrattu tähän tarinahahmoon,
http://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1.0-9/10294350_732582153460700_3107187415121710436_n.jpg
mikä sekin ehkä voi tiettyjä hölynpölyihin suuntautuneita kismittää

Toisaalta sitten Conchita-hahmo on suvaitsevuuden osalta myöskin hieman ristiriitainen, sillä Conchitasta puhutaan ja kirjoitetaan - ja on hän itsekin tainnut tuoda esille - että Cochita olisi "homo".

Homohan on kuitenkin (vain) miehestä pitävä mies ja siltä osin Conchitaa ei voi homona pitää, ei etenkään jos on suvaitsevainen oikeasti homoja kohtaan. Conchitan lainen naisellinen ihminenhän ei vedä ketään homo-miestä emotionaalisseksuaalisesti puoleensa - mikäli hän tuossa mielessä jotain kiinnostaa, se ihminen ei varmastikaan ole homo-mies, vaan jotain muuta identiteettiä, jota naisellinen ihminen kiinnostaa.

Yhtälailla suvaitsemattomuuttaa on siis sekin, jos "ihan mitä tahansa" sanotaan ja väitetään homoksi ja muut identiteetit lymyävät kuurupiiloissaan. Suvaitsevaisuutta on paremmin se, että Cochita on sitä mitä on, eli jotain muuta kuin homo.

Tom Neuwirth, jos miehen oloinen on "Conchitan ulkopuolella", voi sitten olla asia erikseen. Mutta hänestä kertonut dokumentti antoi kuvaa, että hän on ollut pienestä pitäen aika lailla feminiinisyyteen taipuvainen ... mikä viittaisi siten ihan muuhun kuin oikeasti homo-mieheen.

Conchitasta on kirjoiteltu ja puhuttu julkisuudessa paljon homona. Mutta miksi halutaan luoda / ylläpitää kuvaa, että homo-miehet olisivat muka Conchitan laisia? Vai onko Conchita lerpahtanut "perinteiseksi" syrjinnäksi homoja kohtaan samalla myös?

Eli onko Conchita / Tom Neuwirth?
- hetero? miksi / miksi ei?
- transseksuaali? miksi / miksi ei?
- biseksuaali? miksi / miksi ei?
- transsukupuolinen? miksi / miksi ei?
- lesbo? miksi / miksi ei?
- homo? miksi / miksi ei?
- jotain muuta?

Sinällään kaikkea hyvää ja menestystä Conchitalle / Tomille omana itsenään.

P.S. Helsingin Euroviisuissa oli muuten oikein trans-henkinen invaasio, muttei silloin mitään erityisempää kohua näistä syntynyt
https://www.youtube.com/watch?v=wy1fdc3H6xs
https://www.youtube.com/watch?v=hfjHJneVonE

Kommenttia muokattu: 30.08.2014 klo 19:29