Suomalaisen urheilun uutuus: Straight Star Ally

  • Uutinen
  • Urheilu
  • -
  • 2

Mikä on Straight Star Ally –projekti?

Straight Star Ally eli SSA on projekti, jonka tarkoitus osoittaa urheilijoiden ja urheilun arvomaailmaa. Hankkeen esikuvia ovat mm. NHL:n You Can Play –projekti sekä Athlete Ally –hanke. Tämän vuoksi oli luontevaa, että hankke on suunnattu erityisesti jääkiekon Liigan (ent. SM-liigan) pelaajille.

Ulkomailla on olemassa myös muita vastaavia hankkeita, joiden nimissä on Star Ally, Straight Ally jne. Suomen hanke ei ole missään sidoksissa näihin hankkeisiin. SSA sai alkunsa muutaman suomalaisen urheilun ystävän ideariihestä. Halusimme keksiä keinon tuoda suomalaista urheilua 2000-luvulle. Otimme myös huomioon sen, että homo-sana on usein haukkumasana, eivätkä kaikki urheilijat pysty puhumaan siitä helposti, vaikka heillä olisikin selkeä arvomaailma.

SSA:n arvomaailma kiteytyy Suomen ensimmäinen SSA-urheilijan, jääkiekkoilija Harri Tikkasen sanoihin: ”Minulle kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita. Ei ole mitään merkitystä sillä, minkä värinen iho jollain on tai onko joku homo vai hetero. Kaikki on minun silmissäni samalla viivalla.” SSA-urheilija on mukana luomassa turvallisempaa ja avoimempaa ilmapiiriä urheiluun.


Hankkeen virallinen Facebook-sivu on osoitteessa http://www.facebook.com/StraightStarAlly
(Huom! Linkkiä klikkaamalla pääset suoraan oikealle sivulle, vaikka tekstinä näkyykin Facebookin etusivun osoite.)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Kenelle hankkeen viesti on suunnattu?

Kaikille urheilun parissa toimiville ja urheilun ystäville. Tämä tarkoittaa urheilijoita, faneja kuin junioriurheilijoita. Viesti on erityisen tärkeä juuri junioriurheilijoille, joille ammattiurheilijat ovat esikuvia. Lisäksi urheilun ja urheilijoiden arvoista tietäminen helpottaa ns. eettisten sponsorointikohteiden valintaa ja eettisen sponsoroinnin onnistumisen arviointia.


Mikä on Straight Star Ally -urheilija?

Straight Star Ally urheilija on heterourheilija, joka jakaa hankkeen arvomaailman, joka tiivistyi Tikkasen sanoissa.

Mistä Straight Star Ally –urheilijan tunnistaa?

SSA-urheilijan tunnistaa vaikkapa SSA-tarrasta. Tarra on säänkestävää vinyyliä ja se on mitoitettu niin, että se mahtuu hyvin esim. jääkiekkomailan varteen. Tarroja on sekä palkkimallisina että lippumaisena, johon on leikattu tyylitelty tähti, joka symboloi kentällä kiitävää urheilutähteä. Tarrat ovat SSA-urheilijoille maksuttomia, ja niitä voi tilata sähköpostitse osoitteesta straightstarally(a)gmail.com

Tarramallit. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Tarkoittaako mailan tarra sitä, että sen käyttäjä kuuluu seksuaalivähemmistöön?

Ei tarkoita. Se kertoo vain käyttäjänsä arvomaailmasta. Straight Star Ally –urheilijat ovat heteroja urheilutähtiä.


Onko Straight Star Ally –hanke sidoksissa johonkin yhdistykseen tai aatteeseen?

Ei ole. SSA-hanke ei ole minkään aatteen tai yhdistyksen edustaja. Pieni vapaaehtoistiimi hoitaa käytännön asiat.


Kerääkö Straight Star Ally –hanke rahaa?

Ei kerää. Hankkeen ainoa tarkoitus on viedä suomalaista urheilua monimuotoisempaan, kansainvälisempään ja turvallisempaan suuntaan. Oikeus nauttia urheilusta kuuluu kaikille.


Kuka hallinnoi Straight Star Ally –hanketta?

Hankkeessa on hyvin vähän mitään hallinnoitavaa, koska kyseessä pieni ja yksinkertainen asia. Muutaman vapaaehtoisen ryhmä huolehtii hankkeen vähäisistä käytännön asioista, kuten Facebook-sivun päivityksestä ja tarrojen postituksesta. Jotta yksinkertaisesta asiasta ei tulisi vaikeaa, haluamme pitää homman kevyenä ja selkeänä.


Mitä Straight Star Ally tarjoaa seuroille?

SSA-urheilijoiden kautta seurat voivat viestittää, että heidän tapahtumiinsa kaikki ovat tervetulleita seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.


En ole urheilija. Miten voin tukea hanketta?

Voit tukea hanketta vaikkapa tykkäämällä sen Facebook-sivusta. Voit myös antaa suosikkiseurallesi palautetta, että haluaisit jonkun seuran olevan hankkeessa mukana.


Mihin tällaista hanketta tarvitaan?

Sekä urheilijoissa, että urheilun ystävissä on paljon erilaisia ihmisiä. Urheilu kuuluu kaikille, riippumatta esim. ihonväristä tai seksuaalisesta suuntautumisesta.

Maailmalla urheilu ja seksuaalivähemmistöt ovat olleet esillä jo pitkään. Esim. NHL-maalivahti Henrik Lundqvist on yksi monista urheilutähdistä, jotka ovat puhuneet seksuaalivähemmistöjen aseman parantamisen puolesta. Suomessa koko keskustelua ei ole vielä edes kunnolla aloitettu. Straight Star Ally -hank haluaa tehdä asian helpoksi suomalaiselle urheilukansalle.


Mistä saan lisätietoja Straight Star Ally -hankkeesta

Voit aina lähettää sähköpostia osoitteeseen straightstarally(a)gmail.com. Tuoreimmat uutiset päivittyvät myös hankkeen Facebook-sivulle.

Linkki: Straight Star Ally Facebookissa
Linkki: SSA-urheilija Harri Tikkasen haastattelu

2 kommenttia

  • 2 / 2
  • Urheilutoimitus
  • 16.10.2013, 22.58
Frankieboy: Ensimmäinen kerta, kun suomalainen urheilija on kyseisen sivuston ykkösjuttuna.