Älä kerro äidille 2

Perjantaina sitten alkaa jenkkien Queer as Folk (Älä kerro äidille). Mitkä on odotukset? Kuulemma se ei ole niin kauhea miltä se kuulostaa, mutta Z-lehti ainakin haukkui sitä "munattomaksi". Itse odotan sitä innolla ja kauhulla. Katso! -lehdessä oli iso juttu koko sarjasta ja se saattaa olla ihan kelpo katsottavaa.. tai sitten ei. Hmm. Perjantaina selviää.

QAF2:n jälkeen tulee Gay Riviera -niminen ohjelma. Se saattaa olla tota perus "reality" -paskaa, mutta kun se kertoo homoista niin onhan se pakko katsoa! En kuitenkaan odota että se olisi mitenkään erikoisen hyvä..
Tykkäsin kovastikin jenkki QAFista. Joka osan nähneenä voin kyllä sanoa, että se ei suinkaan ole munaton. Ajatellen jenkkisarjoja yleensä tämä on hyvin rohkea.

Ainoo mikä siinä häiritsee on se että alkujaksot ovat (lähes) identtisiä brittiversun kanssa. Jenkki QAFissa on jopa kolme avoimesti homoa näyttelijää, käsittääkseni brittiversussa ei ollut ainoatakaan. Joten plussaa jenkkiversulle!

Odotellen 3 seasonia....
Brittiversiossa oli muutama julkihomo.. Mm. Dazzia esittänyt henkilö ja joku lesbo.

Tänään..!
Niin olikin tää "Queeni". Jenkki versiossa myöhemmin mukaan tuleva Robert Gant on melkoinen pakkaus.
-Saa "sydämen" sykkimään-. Haastatteluiden perusteella melko mielenkiintoinen mies muutenkin. Hänhän "tuli ulos" vasta n.2kk sitten. Kasvot on varmaan monelle tutut, koska hän on näytellyt sivuosia mm.friendeissä, carolinessa, veronicas closetissa ja monissa muissa meilläkin nähdyissä sarjoissa.
vaikka 2-versio qaf:ista olisi joidenkin mielestä tårta på tårta (ja olihan se juonikuvioiltaan sitä, vaikka suomalaismusiikki pealstikin tilannetta tällaiselle fennomaanille) niin ainakin arto jonkun käännös oli huomattavasti sitä paremman englantilaissarjan onneonta tätikäännöstä parempi. Tässä termit oli uskottavampia kuin jotkut paremman enkkusarjan onnettomat käännökset tyyliiin että "et ymmärrä mitä perseennuoleminen on vai?" Tässä sentään ei ymmärrretty mitä rimmaaminen on...
Omasta mielestäni Jenkkiversio noudatti orjallisen mukavasti originellin UK-version juonta ja tapahtumketjua. Nimet ja viittaukset oli modernisoitu ja "Jenkkiläistetty" mutta minua viehätti, että tarina itsessään oli alkuperäistä kunnioittava (jonka olen käsittänyt olleen edellytys koko jenkkiversion tekemiselle).


Sanoisin, että onnistunut tekele, joskaan ei takuu varmasti tuonut mitään uutta henkilölle, joka kuvitteli Jenkkiversion "jatkavan siitä, mihin Englannissa jäätiin".
Ihan kivaa hompsuilua on! Tosin Nathan oli söpömpi kuin Justin stereotypisine ässävikoineen...;)

Koko Amerikka-versioon pitää asennoitua niin että se on tehty amerikkalaisille jotka eivät ole nähneet britti-versiota. Britti-version ensin nähneenä voisi tietenkin sano että olisi uuden juonenkin voinut keksiä, mutta koskas juoni saippuoissa on tärkeä ollut...

Puhuvat sentään Amerikan englantia jotä ymmärtääkin toisin kuin Britti-englantia;)
Hmh.

Itse en pitänyt juuri yhtään jenkkiversiosta. Jo aikoinaan ihmettelin sitä, miksi jenkit eivät suostuneet ottamaan brittiversiota sarjasta ja nyt en enää ihmettele: he ilmiselvästi tarvitsivat sarjasta sellaisen 'valmiiksi pureskellun' version.

Ainakin ensimmäisen osan perusteella (ensivaikutelma on se tärkein ;) sarjan jenkkiversio pelaa suurilta osin paljaalla pinnalla ja jenkeille tyypillisellä kauniitjarohkeatmaisella lässynlää -kohtauksilla. Vai voisitteko kuvitella Stuartin makoilemassa lapsensa äidin sängyn laidalla lepertelemässä tälle?

Tiedän, hahmot ja sarja ei mene täysin yksi yhteen ja sen kyllä huomaa.

Ehkä tämä mäkätykseni on vain kulttuurisidonnaista, mutta eipä ainakaan tarvitse istua telkkarin edessä ensi perjantaina. :P
"Ihan kivaa hompsuilua"? Olemmekohan me katsoneet samaa ohjelmaa... kyllä, oli tosiaan jenkkiversio. Taas sitä muisti kuinka isoja kuiluja Euroopan ja USAn välillä onkaan. Koko ajan törmäsi pieniin kulttuurikahnauksiin siinä miten asioita käsitellään.

Vaikka sinänsä on ihan hienoa, että ohjelma mainostaa esim. turvaseksiä, se oli liimattu päälle niin teennäisesti kuin vain voi. 'Meillä koulussa on puhuttu turvaseksistä'... Kunhan suurimmalle osalle kerrottaisiin edes heteroturvaseksistä niin olisin tyytyväinen :P

Muitakin vastaavanlaisia moralisointiakohtauksia oli mukana. En myöskään ymmärrä kaikkia 'modernisointeja', esim. Kate Winslet -> Lois Lane jne. Luulisi että se Titanic on pyörinyt siellä Amerikoissakin... :)

Käännöksestä en osaa sanoa, sitä en tarkkaillut, mutta voin myöntää että en pitänyt 'rimmaamisesta' enkä ko. termiä itse käytä. Perseen nuoleminen on ihan hyvä termi, rimmaaminen on juttuja jotka liittyvät runouteen :)

Näyttelijät olivat myös huonompia, ja henkilökohtaisesti Stuart (vaikkei omaa makuani) oli paaaaljon parempi kuin korvikkeensa. Ja se brittiaksentti on ihanaa, ja sitä ei koskaan kuule tarpeeksi :)

Toivottavasti edes Vincen äidin (nimi hukassa) hahmo on tallessa samanlaisena, se oli hieno :)

Mutta kyllä minä sitä silti katson, tuleehan sieltä paljon huonompaakin kamaa... ja siinä on sentään vähäpukeisia miehiä :P
Olihan se ärsyttävän samanlainen kuin brittiversio, mutta tykkäsin todella paljon. Onneksi se lähtee sitten omille teilleen..!

Brian on niiin paljon paremman näköinen kuin Stuart!

Lukiko kukaan muuten TV-Maailmasta juttua GayRivierasta? Sen jutun kirjoittajan mukaan Nelosella on teemana 'pervoperjantai'. En usko että Nelosella on tällästä teemaa, eli kirjoittaja on joko homofobikko tai sarkastinen homo. Mielestäni se on aika negatiivisesti kirjoitettu... Mielipiteitä?

GayRiviera oli muuten aivan paska sarja, mutta olihan siinä söpöjä homoja.. :)
  • 12 / 25
  • käännöksestä
  • 7.10.2002 9:55
ihan sama tykkääkö puhua perseen nuolemisesta vai rimmingistä vai mistä sitten tykkääkin, mutta jos joku ei muka ymmärrä mitä perseen nuoleminen on, niin käännös ei vakuuta. Siinä mielessä rimmaus on parempi termi, että se kun voi viattomalle lukiolaispojulle olla outo termi...
Ja heti alkuun Darudea, olihan se hassua :)

Sama käsikirjoitus, mutta pakkoko sitä oli otos otokselta jäljitellä niin orjamaisesti, mitä tapahtui luovuudelle? Kopio siis. Ihan ok katsottavaa, mutta alkuperäinen oli kerronnaltaankin vetävämpi.

Gay Riviera, joo-o! Yritys hyvä kymmenen ja se siitä...
Itse en pitänyt jenkkien versiosta ollenkaan. Näyttelijät eivät mielestäni sopineet rooleihinsa ja Nathanin vastikkeen näyttelijä näytti vielä brittiversiotakin nuoremmalta, about 14 vuotiaalta. Myös Stuartin vastine oli kovasti nuorennetun näkönen... Mutta voi tietysti olla, että olen vain tottunut "oikeisiin" Stuartiin ja Vinceen niin etten antanut jenkkikopioille edes mahdollisuutta=)
Ilmassa on selvää kulttuurien yhteentörmäystä. Amerikkalaisilla yksinkertaisesti on oma tapansa elää ja olla. Niin telkkariohjelmissaan kuin tosi elämässäkin.

Minulle amerikkalainen kulttuuri on tutumpi ja läheisempi kuin brittiläinen, siksi äkä2 iskee paremmin.

Jos se tuntuu niin kamalalta, voi muistaa että sitä ei ole koskaan varsinaisesti eurooppaan näytettäväksi tarkoitettukaan ja voi jättää katsomatta.

Kyseessä lienee ns. ohjelmaformaatti jonka britit myivät amerikkalaisille, homman ideaan kuuluu että se tehdään paikallisen maun mukaiseksi. Eihän Bumtsibumin Marcokaan ihan tarkkaan muistuta Ruotsin Så ska det låta'n juontajaa vaikka sama formaatti onkin kyseessä...


ps. Justinin näyttelijä oli kuvausten aikaan oikeasti 23vee ja siweät amerikkalaiset laittoivat sarjassa iäksi sentään 2v enemmän kuin britit.
Se joka esittää jenkkiversiossa Vinceä on aivan kamala, Hal Sparks taitaa olla oikea nimi. Sehän on sanonut jossain haastattelussa että suuteleminen miehen kanssa on kuin suutelisi koiraa!

Brian (jenkkien Stuart) on kyllä sarjan paras hahmo. Hänhän taitaa olla oikeassa elämässäkin homo. Nimi taitaa olla Gale Harold..
Samaa mieltä, se jenkkien Vince oli kyllä TODELLA huono...siis ihan näyttelijän taidoiltaan. Muut nyt menetteli ihan kohtuudella. Jenkkityyli ei kauheasti häiritse, koska siihen osaa suhtautua ennakkoon sillä asenteella että se nyt vaan kuuluu heidän tyyliinsä.
Jenkkien versio olisi parempi jos ei olis nähnyt brittiversiota. Mutta kyllähän sitä nytkin mielellään katsoo..!
  • 19 / 25
  • QAF US-fani
  • 24.11.2002 21:24
Briania esittävä Gale Harold ei suostunut alunperin vastaamaan haastatteluissa "homo vai hetero" -kysymykseen mutta myönsi loppujen lopuksi (pahoitellen) olevansa hetero.
Mä tykkään tosi paljon tästä Älä kerro äidille 2 -sarjasta! :-) Harmi vaan ettei enää ole
telkkaria, niin menee vähän vaikeaksi tuo sarjan seuraaminen... ;-) Täytyy aina käydä
velipojan luona katselemassa... Onneksi sekin on homo niin ei sitten kato kieroon
että mitäs ohjelmia se sisko oikein kattelee... ;-)
Vielä tulee kaksi jaksoa ja Älä kerro ädille 2-sarjan ykköskausi on päätöksessä. Toivotaan että Nelonen näyttää kakkoskauden heti perään! *fingers crossed*
Toivotaan todella että sarjalle tulee jatkoa!
Gale Harold on tosi namupala, rupesin jo syynäämään omaa kampaustani ja vatsalihaksia, tekisi mieli samastua hiukan...;-)
Onko tosiaan "pahan pojan" imagossa tosiaan jotain niin vetoavaa että esim. sinänsä ihan söpö amerikkalaisversio Vincestä menettää tenhoaan Brianiin verrattuna...
Toisaalta Vincen kiropraktikko on kans aika haluttava! Osoittautuikin vähemmän pyhimysmäiseltä - siis ihan inhimilliseltä!
Tamtaramtaraa- sitten tuli six feet under , joka toimii ihan oivallisena ja absurdina substituuttina...Ja Naten rintakarvojahan voi ihailla jaksossa kuin jaksossa..
Queer As Folk.
Vuoden uusintojen jalkeen taalla Torontossa alkaa uusi vuosi #3.mihinka loppui #2,Justin ja uusi lover Ethan jattaen Brian roikkumaan emotionally. Uusi season on about pareista.Ted ja Emmett menevat yhteen,Ben (HIV) terveys huononee.On tehty vain 14 utta episodes,eika 22 kuin aikaisemmin.Kaikki kuvaukset on tehty Torontossa niinkuin ennemminkin,mika voi syysta vaikuttaa L.A. Emmy aanestykseen kielteisesti.(Kuin Chigago,taalla filmattu,olisi saanut enemman Oscars,jos olisi tehty in USA)Canadian katselijat yllatyksellisesti on straight naisia alle 20v,52% staight naisia yli,3% straight miehia ja loput gay.
Justin uusi tukkamuoti,Deb laihtunut 25 lb.
Sita on kuvattu tassa meidan gayborhood monta kuukautta.
Nelosella on liukuva aikakäsitys. Eilenkin älä kerro äidille 2 alkoi 11 minuuttia myöhässä. Kurjaa vaikkka lisää videoajastukseen 10 min. lisää niin sekään ei riitä.