Homot ja lesbot julkisuudessa

  • 1 / 34
  • ray of light
  • 21.10.2002 11:57
aloin miettimään suomalaisia jotka ovat "julkisesti" ulkona. tuli vaan mieleen juha för [kirjotus?!?] ja tietty siis setan puheenjohtaja jne tyypit ja villit pippelit. tiiättekö muita?!? mutta en kyllä moiti yhtään jos ei tahdota tulla julkisuuteen --> esim. suosikin nettisivuilla oli oikeen juttu tehtynä miten hollywood starbat kääntyvät saman sukupuolen edustajiin kun toisen kanssa suhde kariutuu!!! voi voi...
  • 2 / 34
  • ray of light
  • 21.10.2002 12:05
lisäys edelliseen --> suosikin jutussa luki "normaalit heterosuhteet" voi luoja...ok, eli toi mun eka viesti tais olla aika turha koska tuskinpa monikaan tahtoo tulla ulos ku kerra mediaki suhtautuu noin. joo ja samoin luki mesta.netissä että "j lo lesboilee sinkkuelämää sarjassa" ja että oikeessa elämässäkö jlo heteroilee benin kanssa?!?
Mä kiteyttäisin asian näin:

Aallonpohjalla olevat julkimot metsästävät julkisuttaa kerjäämällä sitä kun taas aallonharjalla olevat julkimot metsästävät julkisuutta pakenemalla sitä. OK, tää nyt oli melkoinen yleistys mutta jotenkin sitä jää kaipamaan tasokkuutta kun lukee nykypäivän mediaa. Onko kyse todella toimittajien ammattitaidosta vai mistä. Musta on ihan kiva lukee juttuja jotka liittyvät jollain tapaa haastateltavan aikaansaannoksiin ammatillisessa mielessä.

Toisaalta, eiks julkisuus ole vain yksi työ muiden joukossa. Laskut on joka tapauksessa maksettava:)!
Minä olen Kiinanmaan Keisari, jos:

1) Jari Sillanpää on HETERO.

2) Marco Bjurström on HETERO.

3) Jorma Uotila on HETERO.

4) Tarja Halonen on HETERO.

5) Meidän tuppukylän urheilualueiden hoitaja on HETERO :D (Vallan söpö tyyppi kauttaaltaan! :)
  • 5 / 34
  • ray of light
  • 21.10.2002 19:14
toisaalta on todella tyhmää ees käydä tätä keskusteluu koska seksuaalinen suuntautuneisuus ei kuulu "julkisuuteen" mutta kuitenkaa se ei oo "normaali" asia -->ei esim. naisten lehtien sivuilla lue se ja se nainen vaimonsa kanssa...niin tohon kokuman viestiin jos toi ei ollu tsoukki --> marco tiettävästi seurustelee [seurusteli? en tiiä nykysestä tilasta] sanna luostarisen kaa eli tällä hetkellä [siis jos seurustelee sannan kanssa] marco on hetsku samoin kun tarjakin...
  • 6 / 34
  • Public eye
  • 21.10.2002 20:21
Minustakin julkisuuden henkilöiden seksuaalisten preferenssien arviointi kuuluu maailman kolmen turhimman aiheen joukkoon. Muihin Kokuman luettelemiin en ota kantaa paitsi että Jorman sukunimeksi lienet tarkoittanut Uotinen ja että T. Halosen heteroutta ei tietääkseni ole epäilleet muut kuin joku amerikkalainen fundamentalistihihhuliporukka, joka suunnitteli pian hänen valintansa jälkeen ristiretkeä Suomeen sen kansan pelastamiseksi lesbopresidentin mukanaan tuomalta tuholta. Heillekin ilmeisesti saatiin ajoissa tieto siitä, että seksuaalista tasavertaisuutta ajavan järjestön puheenjohtajuus ei Suomen olossa todellakaan riitä näytöksi kenenkään seksuaalisuuden suuntautumisesta sinne tai tänne.
Sehän juuri on julkisuuden mukanaan tuoma kirous; yksityiselämäsi katoaa melko vauhdikkaasti, jos saavutat tietyn kuuluisuuden tason. Sen takia "sen ja sen ihmissuhdedraamaa" saa seurata Seurasta, Avusta, Seiskasta, jne. :P Ja osana tätä juttua tietenkin on sinkkumiesten, joista ei oikein tiedetä onko ne seurustelleet naisten kanssa aiemmin, seksuaalisuussuuntautuneisuuden ruotiminen.

Itse en tiedä mitään varmaa kenenkään Kokuman listassa olleiden ihmisten suuntautuneisuuksista ja en haluakaan tietää - ei se minulle kuulu (ainakaan ennen kuin he ilmestyvät Seiskaan tilittämään sitä, kuinka kaikki menee nyt hassusti ja rintaimplanttikin puhkesi kun törmäsi talonseinässä olevaan naulaan, tjsp)..

Mut mäpä oon nähny Jari Sillanpään lentokentällä.. tais olla just se kerta, kun ne kuvas siitä sitä videota (Jarin vuosi?). :) Muuta en kerro! ;D

--Druusi
Minusta ei ole sinänsä kovin mielenkiintoista laatia listoja ihmisistä heidän (oletetun) seksuaalisen suuntautumisensa mukaan. Mutta eipä noita homoja ole näkynyt Suomen hömppälehdissä tilittämässä ihmissuhteitaan ja esittelemässä vaatekaappinsa sisältöä. Tosiaalta en oikeastaan välittäisi edes tietää kovin paljoa niiden ihmisten elämästä, jotka ovat jatkuvasti esillä jossain Seikassa.

Jos Suomea vertaa muihin Pohjoismaihin niin ei meillä noita oikeita julkkis homoja löydy. Tuntuu melkein siltä, että julkisuuden henkilön oletetaan olevan aina hetero ja jos ei ole niin tiedotusvälineet eivät näe, kuule, ymmärrä tai kerro mitään. En minä mitään törkyjuttuja kaipaa... no hyvä on, mutta ihan pikkasen vaan ;-)
Mun mielestä ainakin muistaakseni Apu-lehdessä on ollut aivan asiallisia juttuja hompsuista. Esim. vaatesuunnittelija Teuvo L. ja hänen poikakaverinsa ovat saaneet aivan samanlaisen kohtelun kuin kuka tahansa muukin (hetero)pari.
Joo, siis Uotinen, ei Uotila.

Niin, tietenkin Bjurström seurustelee median painostuksen takia naisen kanssa.
Juttelenhan minäkin heterokaverieni kanssa tisseistä, etteivät he vain huomaisi etten ole tippaakaan kiinnostunut niistä.
Eikös se ole ihan sama asia? :D

Siltsun heteroudesta en ole ikinä kuullut yhtään kommenttia, mutta satun tuntemaan henkilön joka oli aikanaan töissä samassa baarissa "ruotsinlaivalla" Sillanpään kanssa.
Kuulemma 'Veijari' harrasti miespuolisten asiakkaiden iskemistä, mutta ei tuttavani muistikuvaan koskaan naisten :D
Tietenkin hän on hetero, kun Seuran ja Avun lööpissä lukee niin :D

Halosesta:

Mistä lähtien hetero on äänestetty Seksuaalinen tasavertaisuus Ry:n puheenjohtajaksi?
Ei mistään asti.

Niin, onhan meillä vielä se sinisilmäinen hevostelu-prinssi Marco *Kukalie* joka ainakin on nähty gaybaareissa jonkun toisen namupalan seurassa.

Hänkin on varmaan hetero? :D
  • 11 / 34
  • Olli Stålström
  • 22.10.2002 12:59
Kokuma epäili, ettei SETA:n puheenjohtajaksi valittaisi heteroa. Saanko
sanoa oman käsitykseni, koska olin tekemässä SETA:n periaateohjelmaa ja
houkuttelemassa Taja Halosta puheenjohtajaksi hallitukseen 1980, jossa itse
istuin Tarjan kanssa: http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=27_44_1

SETA:n perustajilla oli tärkempänä periaatteena avoimuus ja integraatio. Tämä
tarkoittaa yhteistyötä kaikkien niiden tahojen kanssa, jotka kannattavat
kaikkien ihmisten tasavertaisuutta, siis myös lesbojen, homojen ja
transihmisten.

Meillä oli aika paljon vaikeuksia 1970-luvulla kun syrjintä oli kovaa ja maassa
vallitsi sensuurilaki. Lisäksi järjestö oli vielä melko heikko ja oli kovasti
erimielisyyksiä toimintapolitiikasta. SETA näytti olevan vaarassakin yhdessä
vaiheessa. Siksi 1970-luvun lopulla halusimem valita kolme sellaista heteroa
puheenjohtajiksi, joiden tiesimme kannattavan tasavertaisuutta.

Näitä olivat tunnettu juristi Leo Hertzberg, kriitikko ja kirjailija Bo Ahlfors sekä
SAK:n juristina ja ihmisoikeusjuristina kunnostautunut Tarja Halonen. Olen siis
istunut vuoden samassa hallituksessa ja tiedän että Tarja on umpihetero,
mutta hyvin avaramielinen ja rohkea ihminen.

Tarja Halonen oli mukana tasavertaisuustyössä jo kun aloitimme SETA:a
vuonna 1974. Tässä on Tarjan ja muiden vastaavien puheenvuorot SETA:n
ensimmäisessä julkisessa seminaarissa: http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=167_6_1
Siitä voi tulostaa koko seminaarin pdf-muodossa.
Kokuma hyvä, nyt olet pahasti hakoteillä Halosen suhteen.
Suomessa on paljon heteroita, jotka hyväksyvät homot, ja ovat valmiita puolustamaan heidän oikeuksiaan. Se ei tarkoita, että he itse olisivat piilohinttejä tai -lesboja. Muista, että eduskunnassakin yli puolet äänesti tasa-arvolain puolesta. Minun on vähän vaikea kuvitella, että he kaikki olisivat homoja ja lesboja. Tunnen itse henkilökohtaisesti erään Suomen (konservatiivisen)valtapuolueen vaikuttajia, jotka ovat tasan tarkkaan heteroita, mutta sitäkin avarakatseisempia ihmisiä. Kaikille seksuaalinen suuntautuneisuus ei ole se elämän määräävin asia. Pienellä paikkakunnalla sitä on ehkä vaikea ymmärtää, kun ympärillä on pääasiassa umpimielistä porukkaa. Tiedän varsin hyvin, millaista se on, koska olen itse asunut maailman pahimmassa tuppukylässä.
Ei millään pahalla, mutta joskus kannattaa miettiä pari kertaa, ennen kuin spekuloi asioista, joista ei tiedä yhtään mitään.
Minäkin epäilen, että mieheni on homo! Herranjumala!

Mielestäni hyvään "homoetikettiin" kuuluu olla puhumatta esim. homokapakoissa näkemistään julkkiksista, työkavereista, puolitutuista jne. Tai saahan heistä puhua, mutta vain homojen parissa . Tietojen levittely ”piirien” ulkopuolelle - vaikka sille parhaimmalle shoppailukikatteluhetskuystävättärelle - on typerää. Kuten on julkkisnimien kanssa jossittelu kaikille avoimella keskustelupalstallakin.

Kohta tämä saitti on yhtä tasokas kuin Suomi24.
Mihin tätä keskustelua tarvitaan? Eikö ole haettu juuri sellaista tasavertaisuutta, ettei tämänkään suuntautuneisuuden takia kukaan osoittele sormella, "tuo on varmaan vähän sellainen". Ja sitten alan sivuilla on oikein nimilistoja, millainen joku on kenenkin mielestä. Kaverin tuttava oli kuullut jostain. Kas kun ei ole oikein taulukkoa josta selviäisi ne välttämättömät sentit ja muut mieltymykset.
Eikö se riittäisi itsekullekin kun on sellaisessa tilanteessa ko. henkilöiden kanssa että asialla on merkitystä, ottaisi selvää silloin. Ja ei sitäkään aivan pakko olisi nettiin laittaa.
Mun mielestä ei ole kiva että missään esitetään nimilistoja kenestäkään joka ei ole itse tietoinen asiasta. Yleisellä tasolla kyllä voi keskustella. Mä en ole peitellyt omaa homouttani - en kyllä mainostanutkaan sitä mutta musta ei olis kiva jos joku mun tuttu jonkun hakukoneen tuloslistan perusteella löytäisi jonkun nimim. XX listanneet mut mun oikealla nimellä esim. "TOP10 - kymmenen hutsuinta kundia Hgissä" - edes oikealla nimellä laaditut nimilistat on mun mielestä kyseenalaiset.
  • 16 / 34
  • ray of light
  • 22.10.2002 16:23
tää on kyllä todella surullista...silleen että suomi on "edellä" monessa asiassa jne jne jne jne ja "kaikki on normaalia" --> eli toisin sanoen suomessa ei vaan ole homoja/lesboja jotka ovat julkisuuden henkilöitä. [siis lukuun ottamatta esim. jorma uotilaa, vai olikse uotinen...anyways...]mun pointti tän keskustelun alotuksena oli just et hokattais et tääl on paljon työtä tehtävissä. ku monet kukkoilee et suomi on joku edelläkävijä maa. tai ehkä me sit vaan ollaan mutta homoista ei saa puhua julkisesti. en tarkota sitä että jokaisen homon/lesbon pitäis mennä seiskan sivuille tilittämään --> mutta jos esim. sillanpää on *homo* ni miksei se mee julkkiksien pippaloihin miehensä kanssa [jos siis on homo ja seurustelee]?!? koska se ei oo "normaalii"...että joo...
Kyllähän homoista on puhuttu paljonkin lehdistössä. Aidsiin sairastuneesta suomalaisparista oli juttuja jo ajat sitten juorulehdissä. En nyt muista, mihin sävyyn asia tuotiin esille. Ei varmaan kovin ilkeään sävyyn, koska pari antoi haastatteluja vapaaehtoisesti. Mitä julkkiksiin tulee, on käsittääkseni jokaisen oma asia, minne menee ja kenen kanssa. Minä en ainakaan edellytä, että Sillanpää pyörisi julkisesti oletetun kumppaninsa kanssa. Ehkä se kumppani ei edes halua sitä. Tämä on kuitenkin turhaa spekulointia. Mitä lehdistöön tulee, kyllä iltapäivä- ja skandaalilehdet riepottelevat julkisuuden henkilöitä muuallakin ihan samalla tavalla. Ne ovat heti kimpussa kuin hyeenat, jos jotain mehukasta paljastuu tai paljastaa vapaaehtoisesti. Ratkaisevaa mielestäni on nykyään se, lähteekö asiaa salailemaan alun alkaen. Salaisuuksien paljastumista käsitellään aina eri tavoin kuin avoimia tunnustuksia. Hyvin paljon on siis kiinni myös omasta asennoitumisesta ja lähtökohdasta. Teuvo Lomanin liitto on ollut mielenkiintoinen päänavaus. Jopa juorulehdet ovat kohdelleet Lomania varsin hyvin ja "normaalisti". Yksityiselämän esittely julkisuudessa on kuitenkin ollut tämän parin oma valinta. En usko, että se sopii kaikille.
Ray of lightin peräänkuuluttama äärimmäinen idealismi ei mielestäni ole mahdollista käytännössä. Lehdet tekevät mitä haluavat, ja Suomessahan on sananvapaus. Median asennoituminen on kiinni toimittajista ja kunkin tiedotusvälineen valitsemasta linjasta. Jos lehti elää skandaaleista ja sosiaalipornosta, ei niiltä voi odottaa ihmeitä. Esimerkiksi Suosikki ei ymmärtääkseni ole journalismin kulmakiviä Suomessa.
  • 18 / 34
  • rokkihomppe
  • 23.10.2002 10:38
Ja Halosen Tarja EI TAATUSTI oo lepakko... Oikeesti voiko joku sellaista olettaa?

Herrrajumala sentää...
Onhan noita homotoimittajia, mutta onko ne etsimiäsi "julkkiksia". esim nelosenuutisten ex-Jyrkiläinen Mikko Silvennoinen ulostautuu Katsoon kirjottamassaan jutussaan QAFista. Tuskinpa oli mikään uutinen, kun ei edes kukaan ole kommentoinut.
Osattiin sitä ennenkin tehdä sensaatiojuttuja muiden seksuaalisesta käyttäytymisestä. Eilinen Hesari siteeraa Päivälehteä 27.11.1902, jossa oli kuvattu saksalaisen teollisuusjohtaja F.A. Kruppin kuoleman johdosta hänen elämänvaiheitaan mm. näin:
"…Kruppin tiedettiin viettäneen 'siveetöntä elämää' Caprilla muutama vuosi aikaisemmin ja saaneen sieltä jopa poistumiskehotuksen … Siveetön elämä olisi mennyt niin pitkälle, että vainaja [sic] olisi koonnut huvilaansa kokonaisen haaremin nuoria miehiä ja niiden kanssa elämöinyt niin julkisesti, että eräs valokuvaaja oli luonnon mukaan ottanut valokuvia Krupista ja hänen tovereistaan ja myynyt niitä haluaville."
Lisää tuon ajan elämästä Caprilla ja Sisiliassa voi muuten lukea ja tutustua samalla W. von Gloedenin valokuvataiteeseen esim. osoitteessa
http://www.geocities.com/WestHollywood/Castro/7935/personaggi/arcady.html

Ja Hesarin historiallinen katsaus jatkuu tämänpäiväisessä lehdessä, jossa siteerataan tasan 50 vuotta sitten ihan kuvien kanssa julkaistua kirurgian alaan kuuluvaa uutista "Komea mies, josta tuli kaunis nainen".

Pelkkiä kuriositeettejahan nämä tietysti ovat, mutta antavat jonkinlaista perspektiiviä nykyajan mediahössötyksiin.
Kokuma: Oletpa tyhmä. Ketä kiinnostaa jos joku frendis on nähny Sillanpään ruotsinlaivalla iskevän miehiä! Oliks toi nyt joku tosi kova paljastus? Haloo!
Iskeköön ihmiset ketä haluavat. Jokaisen omat seksuaaliset preferenssit ovat henk. koht asioita eikä niistä pidä alkaa retostelemaan, kuten sinä teet!
Tämänpäiväinen Iltasanomat kertoo Monacon 'hurmuriprinssi' Albertin seikkailuista Åren gayfestivaaleilla.
Eihän siinä muuten mitään, mutta kuvaavaa tilanteelle on, että tämänpäiväisen Expressenin haastattelussa prinssi selittää kaiken olleen erehdystä, eikän hänellä ollut aavistustakaan mihin oli joutunut ja ruotsalaiset tytöt ovat niiiiin ihania...
Ehkä olisi parempi olla selittelemättä, tuntuisi paljon uskottavammalta.
Expressenin juttu on osoitteessa http://www.expressen.se/expressen/jsp/polopoly.jsp?d=10&a=5906
Hmm...onhan se ollut joskus tuuheatukkainen...btw. Williamilla myös on aika suuri mahdollisuus kaljuuntua. Edward menetti hiukset aika varhaisessa vaiheessa...
Ihan on prinssi homsu. Luuli pukiessaan että ruutupaita farkkujen sisään pelastaisi mutta toisin kävi ;)
Ranskan merkittävin sateenkaarikansan aikakausijulkaisu Têtu (suom. "itsepäinen") julkaisi kuluvan vuoden ensimmäisessä numerossaan kivan artikkelin teemasarjassaan "homoparentalité" (suom. lv.
sateenkaarivanhemmuus, so. termiä käytetään sekä homo- että lesboperheiden vanhemmuudesta)

A l'étranger - Finlande et Québec: deux exemples
(Ulkomailla - Suomi ja Quebec: kaksi esimerkkiä)

Suomesta artikkeliin on haastateltu kahta lesboperhettä, joilla on parisuhteeseen syntyneitä ja sitä edeltävänä aikana syntyneitä lapsia sekä yhtä homomiestä, joka puolisonsa kanssa on miesmalli-isinä yksinhuoltajaäidin pojille. Artikkelit ovat sympaattisia ja kuvat kivoja.

Quebecin puolelta ei ole löytynyt haastateltavaksi kuin yksi lesbopari, joka paraikaa odottaa esikoistaan.

Numeron Homoparentalité-artikkelisarjaan kuuluu myös mm. 5 todella kivaa sateenkaarilasten haastattelua "Les Entants d'homos parlent" ("Homojen lapset puhuvat"), joissa 15-vuotias Thibault kertoo äideistään, 19-vuotias
Laure äideistään, 26-vuotias Christophe äideistään ja omasta homoudestaan, 17-vuotias Amélie äideistään ja 13-vuotias Margaux isistään. Kaikki tuntuvat kovin tervejärkisiltä, jos kohta kaikilla on hyvin erilaiset tarinat niin
omasta suhtautumisestaan kuin myös ympäristön asenteista.

Artikkelisarjan täydentää pakollinen psykologin sepustus sekä Têtun lukijakysely, jonka aion täyttää ja lähettää toimitukseen analysoitavaksi lukijakunnan reaktioista tehtävää artikkelia varten.

La Francophonie
Hei Pojotor,

luin kommenttisi mielenkiinnolla ja säntäsin katsomaan Têtuani, mutta enpä ainakaan itse onnistunut löytämään ko. artikkelia (Têtu - Janvier 2003, No 74)... Pitäisiköhän hankkia silmälasit vai oliko kyse jostakin toisesta numerosta? Kiitokset jo etukäteen vastauksestasi!
Salut Ande

Heh, meillä täällä Heidin kainalossa eletään jo helmikuuta. Kyseessä on Têtun numero 75, février 2003.

Juttu suomalaisista löytyy sivuilta 68 - 71.

A+

Pojotor
  • 30 / 34
  • Pete le Pédé
  • 28.1.2003 2:40
Salut Pojotor!

Croyez vous (tu) possible par example de Scan cet article et c'emettre á forum Finlandaise, par example le "Finnqueer"?

Pete le pédé, who has forgotten almost all his French (bad to start with and spoiled when living in Italy...), because he spoke only English at work in Geneva and as the domestic language with his bf.

Sori. Nyt täällä kotimaassa menee vielä heikommin kun Suomi ja Ruotsi on taas tulleet takaisin puhekieliksi... Englanti pysyy vahvimpana, koska puoliso on Britti. Joskus meinaa Suomenkielen sanat päästä taas unohtumaan, ja tätä tapahtui viimeksi vuonna 97... Perkele!!!

Kuitennii... Välitä se Email...

Pete
  • 31 / 34
  • Pete le Pédé
  • 28.1.2003 3:12
"que c'est" jäi jättämättä (tu) ja possible väliin. Eipä silti, väärinhän koko lause on varmaankin joka tapauksessa...
Aletaanpas juoruta oikein kunnolla! Kaikki julkkishomot out tällä saitilla omasta tai kenen tahansa Matti Meikäläisen tai epäilevän Tuomaan toimesta. Joku taisi mainita, että kunnioitetaan kuuluisuuksien yksityisyyttä, mutta hyvänen aika sentään - mehän olemme 2000-luvulla! Yksityisyyttä ei ole kenelläkään muulla kuin parilla satavuotiaalla kellarin kulmaan murskaantuneella kirpulla.

Joku (myönnän, aika epämääräinen käsite...eipä tämä taida olla ihan vielä pro graduni, joten antaa olla) toinen mainitsi, että annetaan celebrigay-tietojen kulkeutua vain "piireissä". No, eikös tämä ole mitä mainioin piiri, ja jos tänne sattuu eksymään muutama teini-ikäinen homorakas tytteliini, niin ovat he tietonsa ansainneet. Sitä paitsi, kuka ottaa tällä saitilla olevat kirjoitukset niin vakavasti muutenkaan?

Joten siitä vain raottelemaan kaappien ovia!
Mon Cher Pédé

ça sera avec grand plaisir que je te ferai un scanning de l'histoire sur l'homoparentalité finlandaise dans le Têtu!

Mä, ööh, tota, hmmm, kaivan jostain scannerin ja tuupin jutun vaikka tonne Finqueeriin. Hyvä ajatus!


Le Vepse
"Joku taisi mainita, että kunnioitetaan kuuluisuuksien yksityisyyttä, mutta hyvänen aika sentään - mehän olemme 2000-luvulla! Yksityisyyttä ei ole kenelläkään muulla kuin parilla satavuotiaalla kellarin kulmaan murskaantuneella kirpulla."

Oikeuslaitos ei taida olla tuosta asiasta ihan samaa mieltä, onneksi.