Usko voi parantaa - Jukka Tolosen haastattelu

No mitä uutista tuossa on? Huumeaddiktio vaihtui uskontoaddiktioon...
Uskoontulossa on kyse regressiosta: elämä luovutetaan jälleen rakastavan vanhemman haltuun, kun siinä on vaikea pärjätä. Toisin sanoen turvaudutaan kainalosauvoihin.
inva,

Jos Tolosen uusi elämä ilman päihteitä on sinusta regressiota, miten diagnosoisit hänen hänen narkkarivuosiaan?

Regressiossa on kyse taantumisesta. Jos haluat tietää, miten alas narkomaani voi taantua, katso vaikka alla oleva dokumentti aiheesta. Siinä pääosan esittäjän henkinen kehitys on pysähtynyt lapsen tasolle. Mikä tahansa keino siitä helvetistä nousemiseen on edistystä, ei taantumista. Hengellisyys on monelle narkomaanille ja alkoholistille raittiina pysymisen kantava voima. Sen vaikutusta ja merkitystä en lähtisi vähättelemään.

http://www.reindeerspotting.com/

http://www.youtube.com/watch?v=J9Q6MQmcAhc
 • 6 / 35
 • Apoptoosi
 • 10.1.2011 10:22
Jukka Tolonen who.....and who cares?
Hienoa, että tyyppi ilmeisesti päässyt kuiville ja otsikossa huomattu mainita, että uskonto "voi" parantaa, takuuta kun on parempi mennä antamaan.
Raittiina urheilevana homomiehenä olen kuitenkin tällä hetkellä sen verran hyvässä kuosissa, että en ainakaan juuri nyt tarvitse minkäänlaista parannusapua mistään. Mitä nyt selkä tänään vähän jumissa suuren kirjoitusprosessin jälkeen, mutta eiköhän sekin vetreydy illalla salilla.
 • 7 / 35
 • huhtasieni
 • 10.1.2011 13:12
Jukka Tolonen on (oli) arvostettu kitaristi varsinkin 70-luvulla mutta myös myöhemmin; teki lukuisia arvostettuja soololevyjä ja soitti kitaraa Tasavallan Presidentissä, joka oli Wigwamin ohella kolkuttelemassa läpimurtoa myös esim. Englantiin 70-luvun alkupuolella/puolivälissä.
 • 8 / 35
 • Ilopilleri
 • 10.1.2011 13:23
Kyllä kaikki amadeus ymmärtävät, mitä haet takaa tällä iljettävällä puffillasi. Onnea vaan Toloselle, joka on päässyt irti päihteistä, mutta tuollainen homouden rinnastaminen päihderiippuvuuteen on kyllä melkoisen ala-arvoista ja haiskahtaa pahasti eheyttäjätahojen psykopuoskaroinnilta. Eli luikippa kiltisti takaisin sinne koloon mistä ylös kaivaiduitkin ja vie nämä narkomaanirinnastukset mennessäsi, ole hyvä.
> Jos Tolosen uusi elämä ilman päihteitä on sinusta regressiota,
> miten diagnosoisit hänen hänen narkkarivuosiaan?

Hänen tapauksessaan on yksi regression muoto vaihtunut toiseen: hallitsematon henkisen alaikäisyyden tila on muuttunut itse aiheutetuksi alaikäisyydeksi.

Jos joku kaveri tarvitsee selviytyäkseen emotionaalis-intellektuaalisia kainalosauvoja (uskonnollista "herätystä"), se ei tarkoita, että muiden pitäisi niitä ryhtyä käyttämään.
Ilopilleri kirjoitti: "Kyllä kaikki amadeus ymmärtävät, mitä haet takaa tällä iljettävällä puffillasi. Onnea vaan Toloselle, joka on päässyt irti päihteistä, mutta tuollainen homouden rinnastaminen päihderiippuvuuteen on kyllä melkoisen ala-arvoista ja haiskahtaa pahasti eheyttäjätahojen psykopuoskaroinnilta. Eli luikippa kiltisti takaisin sinne koloon mistä ylös kaivaiduitkin ja vie nämä narkomaanirinnastukset mennessäsi, ole hyvä."

Missä olen rinnastanut homoutta päihderiippuvuuteen? Taidat olla ihan pihalla, tai maakuopassa mätänemässä.
jnva kirjoitti: "> Jos Tolosen uusi elämä ilman päihteitä on sinusta regressiota,
> miten diagnosoisit hänen hänen narkkarivuosiaan?

Jos joku kaveri tarvitsee selviytyäkseen emotionaalis-intellektuaalisia kainalosauvoja (uskonnollista "herätystä"), se ei tarkoita, että muiden pitäisi niitä ryhtyä käyttämään."

Onko joku sellaista on tyrkyttänyt?
Ystävä oli narkkari (Hollannissa) useamman vuoden 70- ja 80-luvulla. Naimisissa, lapsia. Heroinisti, sekakäyttäjä, perhe eli muualla.

Eräänä päivänä hän ymmärsi, että kuolo tulee ja korjaa hänet aika pian jos sama jatkuu. Hän kertoi miettineensä mikä on elämässä pielessä: mikä ajaa narkkaamaan todellisuuden pois? Mitä tahansa se olisi, niin kuolema olisi pahempaa kuin totuuden tunnustaminen. Oli aika olla rehellinen itselleen.

Hän totesi, että on homo. Tosiasia, jota ei ollut koskaan aiemmin voinut tunnustaa itselleen. Tuosta alkoi tervehtyminen: huumeet jäivät siihen. Kovien vieroitusoireiden jälkeen hän ei koskaan enää koskenut huumeisiin - ei myöskään viinaan.

Homouskin voi siis parantaa - tai sen hyväksyminen.

Ja omasta mielestäni tosiasioiden tunnustaminen on varmasti parempi vaihtoehto kuin uusiin satuihin uskominen.
Kiitos kommentista Jukka,

Taitaa olla niin, että tällä keskustelupalstalla kaikki asiat heijastuu mielipiteeksi vasta sitten, kun aihe on survottu "poikkeavuuden lihamyllyn" läpi. Kyllä minä tiedän mitä on olla homo. En näe homouteni vaikuttavana siihen, miten suhtaudun uskontoon tai hengellisyyteen. Enkä välitä pätkääkään, mitä kirkko tai joku kristillisdemokraatti seksuaalisuudestani ajattelee. En aio koskaan mennä naimisiin, enkä varsinkaan kaipaa papin siunausta ihmissuhteelleni. Minusta se, että homot haluaa samanlaiset kirkkohäät kuin heterot on surullista. Olisi ollut hienoa jos homot olisivat kääntäneet selkänsä kirkolle ja keksineet jotakin omaa, mutta ei. Tasapäisyyden ihanne meni taas rohkeuden ja luovuuden edelle. Tästä aiheesta en halua ryhtyä jankkaamaan, kunhan toin mielipiteeni esiin.

Avasin tämän keskustelun aiheesta joka kosketti minua. Olen aina arvostanut Jukka Tolosta muusikkona. Oli kamalaa seurata hänen alamäkeään. Hänen selviytyminen on upea asia, huolimatta siitä liittyykö siihen uskontoa tai ei. Hänen uskonnollinen herääminen ei tehnyt minuun vaikutusta, vaan se, että hän ylipäätään pääsi aineista eroon. Jos uskonto tai hengellisyys auttoi häntä siinä, niin se on ihan ok.
Sori.
En ymmärrä. Oliko Jukka Tolonen homo? Jos, niin so what? Minkä ihmeen takia täällä roikkuu tällainen keskustelu hänestä?
Mitä te kirjoittelijat oikeastaan haluatte...?
Jukka Tolosen huumeidenkäyttö vaiettiin. En tiedä yhtään lehtikirjoittelua siitä. Ihmettelen vaan et miks päihdekäyttöä salataan.
"Jukka Tolosen huumeidenkäyttö vaiettiin."

Ai jaa. Kuka vaikeni ja miksi ei olisi pitänyt? Onko hänestä kerrottu julkisuuteen kaikki muu mitä hänen elämäänsä kuuluu?

Hän on ilmeisesti nyt halunnut kertoa, että pääsi irti huumeista ja löysi uskonnon. Kertominen on hänen oma ratkaisunsa (olettaisin näin, en ole kummemmin perehtynyt tähän puheena olevaan episodiin). Olen aina kunnioittanut häntä muusikkona, ja jos hän on ennen käyttänyt huumeita ja tullut nyt uskoon, se ei vaikuta millään tavalla suhtautumiseeni häneen lahjakkaana ihmisenä. Musiikin aihepiiriin tällaiset elämänvaiheet toki voivat vaikuttaa.
Scofield kirjoitti: "Amadeus1, mitä tarkoitat poikkeavuuden lihamyllyllä?"

Älä ole tosikko. Ymmärrät kyllä mihin tuolla viittaan.
Pete kirjoitti: "Sori.
En ymmärrä. Oliko Jukka Tolonen homo? Jos, niin so what? Minkä ihmeen takia täällä roikkuu tällainen keskustelu hänestä?
Mitä te kirjoittelijat oikeastaan haluatte...?"

Tuo oli niin dorka heitto, etten tiedä mitä siihen vastaisin... Mene itseesi ja mieti vähän minkälaista kommenttia tänne tuuppaat.
Amadeus1, asiallinen kysymys ansaitsee asiallisen vastauksen. Koska en halua ruveta arvuuttelemaan näkemyksiäsi, käytä vaikka rautalankaa...
> Onko joku sellaista on tyrkyttänyt?

Sinä itse aikaisemmin kirjoitit:

> Katsokaa mikä muutos ihmisessä voi tapahtua:

Samoin otsikko "Usko voi parantaa" vaikuttaa uskonnon tyrkyttämiseltä — varsinkin kun uskoontuloa ei voi kehityksenä pitää (pohjimmainen ongelma ei ole korjaantunut).

Sadut satuina.
Hmm, itsekin mietin, että jos asialla ei varsinaisesti ole mitään tekemistä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen kanssa, miksi sellainen tänne avataan? Meinasin asian esittää hieman hienostuneemmin, mutta jos pete saa kommentin dorkaudesta, niin kysynpä nyt suoraan, että mitä tekemistä Tolosella on Ranneliikkeen keskustelussa?
mopsi22 kirjoitti: "Hmm, itsekin mietin, että jos asialla ei varsinaisesti ole mitään tekemistä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen kanssa, miksi sellainen tänne avataan? Meinasin asian esittää hieman hienostuneemmin, mutta jos pete saa kommentin dorkaudesta, niin kysynpä nyt suoraan, että mitä tekemistä Tolosella on Ranneliikkeen keskustelussa?"

Tämän palstan otsikossa lukee: Usko, uskonnot, maailmankatsomukset. Meinaatko että täällä voi keskustella vain homoseksuaalin ihmisen uskonnollisesta suuntautumisesta?
Kuuntelin tuon TV7:n ohjelman. Sen lisäksi, mitä siinä tuli ilmi, Tolonen on muuallakin kertonut ottaneensa vastaan huumausaineiden käyttäjille suunnattua kuntoutusta ja hoitoa. Hänen paranemishalunsa siis oli ainakin jostakin tuomion kärsimisen hetkestä alkaen uskonnollisesti motivoitunutta, mutta ei hän minkään uskon avulla yksinomaan parantunut. Kyllä siihen tarvittiin vertaistukiryhmiä, psykiatriaa ja lääkehoitoa.

Otsikon ja myös jatkokeskustelun perusteella minullekin tulee sellainen vaikutelma, että ehkä ei ollutkaan tarkoitus iloita yksinomaan lahjakkaan muusikon kuntoutumisesta, vaan nimenomaan korostaa uskonnollista vaikutinta - jopa jonkin verran yksipuolisesti ja tarkoitushakuisesti unohtamalla, että myös maallisen puolen terveydenhoidon apua tarvittiin. Harva narkomaani kuntoutuu, mutta sellaista tapahtuu kyllä toisinaan juuri näiden hoitotoimenpiteiden avulla. En ole kuullut tapauksista, joissa usko yksin olisi parantanut, niin kuin ei ole todistetusti tapahtunut fyysistenkään sairauksien kohdalla.

Homopalstoilla ja muillakin keskustelupalstoilla on säännönmukaisesti uskontoa propagoivia provoja. Itse ihmettelen, miksi joillakin uskovilla on halu naamioitua ja ujuttaa uskonnollisa käsityksiä ikään kuin keittiön oven kautta mukaan. Henkilö avautuu mukamas itse kokeneena tai samaan viiteryhmään kuuluvana, usein nimimerkillä "homo", "vapaa-ajattelija", "ateisti" tms. ja sitten seuraa läpinäkyvää uskontopropagandaa ja täysin kuvitteellisia käsityksiä sen ihmisryhmän todellisesta tilanteesta, johon väitetään samastuttavan. Ihmisten reaktiot ovat ymmärrettäviä.

Nimimerkki amadeus1 olisi homopalstojen elämää tuntevana säästynyt epäileviltä huomautuksilta, jos hän olisi heti kättelyssä avannut asiaansa hiukan enemmän. Nyt voimme lukea ainoastaan puolutusasetelmasta lähtevää argumentointia, joka ei edistä minkäänlaista järkevää keskustelua.
deli hyvä ja muut epäilevät tuomat;

Olen kirjoitellut vuosikausia chat-palstoille, mutta tämän kaltaista tyrmäystä ei aikaisemmin ole tullut vastan. En tosiaan ole uskovainen enkä ole tuputtamassa mitään hengen aatetta kenellekään. En myöskään yritä naamioitua miksikään muuksi mitä olen edellä kertonut, ja seksuaalisesta suuntautumisestani en yleensä mainitse erikseen missään keskusteluyhteyksissä - sillä mitä se kenellekään kuuluu. Tämä on aika vaisu ja hiljainen saitti, ja teidän vainoharhaisilla asenteilla se tulee sellaisena pysymäänkin.
Ei ollut amadeus1:llä sitten mitään keskusteltavaa itse aloittamastaan aiheesta. Paraniko se Tolonen huumekierteestään uskon, psykiatrian ja tukitoimien vai minkä avulla? Eikö Usko, uskonnot, maailmankatsomukset -otsikolla luulisi juurikin tähän olevan kommentoitavaa? Jos kerran tarkoitus oli keskustella. Mutta ehkä oli tarkoitus provosoida, julistaa tai jotakin muuta...
deli kirjoitti: "Ei ollut amadeus1:llä sitten mitään keskusteltavaa itse aloittamastaan aiheesta. Paraniko se Tolonen huumekierteestään uskon, psykiatrian ja tukitoimien vai minkä avulla? Eikö Usko, uskonnot, maailmankatsomukset -otsikolla luulisi juurikin tähän olevan kommentoitavaa? Jos kerran tarkoitus oli keskustella. Mutta ehkä oli tarkoitus provosoida, julistaa tai jotakin muuta..."

Jos haluat, voit helposti todeta alun kommentteja lukemalla ettei vastaanotto juuri kannusta jatkokeskusteluun. Oletan että täällä on sen verran valistuneita ihmisiä, että tiedätte ilman muuta että pelkkä usko ei paranna syvässä amfetamiiniriippuvuudesta ketään ilman lääkinnällistä ja terapeuttista hoitoa. Toki se on mahdollista ilman lääkkeitäkin, mutta vieroitus on äärimmäisen rankkaa ja epäinhimillistä.

Voisin helposti todistaa sen, että olette pahemman kerran erehtyneet minun suhteen. Tunnen esim. Jukan (kommentoi tässä ketjussa) vuosikymmenien takaa, vaikkei läheisiä ystäviä ollakaan. Hänen kauttaan voisin todistaa henkilöllisyyteni ja sen, että olen kirjoittanut tänne vai totta itsestäni. Mutta pysyn mieluummin nimimerkin suojissa kuten muutkin. Eli saatte pitää harhat ominanne :)
 • 28 / 35
 • Kolmoisritti
 • 14.1.2011 22:27
Must Jukka Tolosen virsisovitus oli todella hyvä. Mielellään kuuntelin sitä. Yllättävää, kun S.Edelmanin vastaavat ovat musta vastenmielisiä.
Vähän asian vierestä, mutta onko tosiaan sääntö, että täällä voidaan keskustella vain homouteen liittyvistä aiheista? Onhan nyt homojen elämässä muutakin?
Huhtasieni: ei ole sääntönä.

Netin ollessa täynnä keskustelupalstoja yleisille asioille, joten olisi mukavaa, jos tämä sivusto käsittelisi seksuaali- ja sukupuolvähemmistöihin liittyviä asioita.

Mitä tulee lievään nyreyteen, joka toisinaan löytää tiensä kirjoittajien kommentteihin, löytynee syy siihen siitä, että sivuston elämää tukkivat uskonnon kanssa paukuttelevat trollit ja keskustelun otsikko on omiaan provosoimaan jo monesti kuultua ja luettua keskustelua homouden ja uskonnon ja parantamisen suhteesta.

___

En ole asiantuntija addiktioihin liittyen. Kuitenkin arvelisin, että ihminen joka addiktoituu jostakin alunperinkin, on heikolla elämänhallinnalla varustettu yksilö. Tällöin en näe addiktion vaihtumista aineista uskonnoksi välttämättä kehittymisenä tai eteenpäin menemisenä, vaan tilanteen pysymisenä samana. Addiktion kohde vain muuttuu. Elämänhallintaakaan ei välttämättä saavuteta - ei ainakaan henkisellä tasolla -, jos ihminen ulkoistaa hallinnan jollekin yliluonnolliselle, jonka toimet ovat satunnaiset ja joihin en itse voi mitenkään vaikuttaa.

Toki pystyessään toimimaan paremmin yhteiskunnassa, voidaan ajatella arjen hallinnan paranevan, vaikka addiktionsa siirtäisikin uskonnon puolelle. Henkinen puoli ei kuitenkaan mielestäni kehity mihinkään. Ei voida siis puhua ihmisen kokonaisvaltaisesta elämänhallinnasta, jos käytännössa pystyy hakemaan maitoa kaupasta, mutta uskoo samalla jonkin katselevan kaitsevasti pilvenreunalta. Onhan se tietysti pelottava ajatus, että olet tasan sinä ja yksin tässä maailmassa vastuussa itsestäsi.
mopsi22,

Ymmärrätköhän itsekään, mitä soopaa kirjoitit... Tämä saitti muistuttaa lahkoa, jossa maailmaa katsellaan pienestä reiästä käsin. Ulkopuolella on uhkaava maailma - vihollinen - keksitty tai kuviteltu paha jota vastaan lahkon kannattajat on manipuloitu puolustautumaan. Keskustelu täällä on yhden asian ympärillä pyörivää ja masentavaa jankkaamista. Tämä paikka kaipaa tuuletusta - raitista ilmaa, jotta täällä voisi hengittää ja keskustella vapaammin. Teen saman ratkaisun kuin tuhannet muutkin omilla aivoillaan ajattelevat ihmiset, ja jätän teidät homehtumaan pieneen poteroonne. Hyvästi.
amadeus1, keskusteluun kuuluu erilaisten mielipiteiden esittäminen mutta myös niiden kuunteleminen. Jos haluaa tuoda johonkin keskusteluun jotain uutta, täytyy myös olla valmis kohtaamaan se tosiasia, että kaikki eivät ehkä tarkastele asioista samasta "pienestä reiästä" kuin itse. Jokaisella meillä on oma pieni kaukoputkemme, joillakin se näyttää laajemman näkökulman kuin toisilla. Useimmilla kuitenkin näkymä on aivan omanlaisensa. Tämän asian ymmärtäminen on kaiken keskustelun alku.

Taakse ovat (toivottavasti) jääneet ne ajat, jolloin ihmiset olivat tuomittuja kuuntelemaan luentoja ilman mahdollisuutta kysymyksiin tai vasta-argumentteihin. Jos asettuu luennoitsijan osaan, kertomaan tyhmänä pitämälleen joukolle kuolemattomia totuuksia, täytyy nykypäivänä myös varautua siihen, että kuulijoilla saattaa olla asiasta toisenlaisia näkemyksiä.

Mitä Jukka Toloseen tulee, pakotin itseni katsomaan pienen pätkän tuosta TV7:n ohjelmasta Kyseinen kanava ei missään tapauksessa kuulu suosikkeihini, sillä hurskastelu ja kyseenalaistamattomalla uskonnolla ja uskovaisuudella manipulointi paistavat siitä niin selvästi läpi. Pidän kuitenkin Siionin virsistä, minusta niissä on jotain jylhää, niitä voi pitää jopa oman aikansa protestilauluina. Jukka Tolosen tulkinnasta en silti saanut paljon irti, haluaisin mieluummin kuulla niitä vaikkapa mieskuoro Huutajien esittäminä.
Moi amadeus1
Tajusit nyt minkä minä tiesin jo vuosia sitten.
Tämä foorumi on muutaman itseriittoisen besserwisserin rienauspaikka missä heidät hännystelijät yhtyvät samaan kuoroon.
Koen homomiehenä kuuluvani tänne yhtä paljon kun Päivä Räsäsen kannatus joukkoihin, yhteinen tekijä silti molemmista löytyy...henkilökultti ja sisäsiittoisuus.

Huvitutan aina itseäni aina joskus kun vilaisee tänne ja katsoo tätä verkkaista itsekehun kyllästämää tyytyväisyyttä täällä.
Niin kuin pohjois-koreassa, yksi ääni, yksi ja sama mielipide.
Tämän palstan kenties ratkaisevin ero esim. koodi.net:iin on ehkä siinä, että täällä useimmat vakikirjoittajat ovat joko nimellisiä tai tuttavapiirin tunnistettavissa. Tällainen tunnistettavuus tuppaa hillitsemään sitä mistä ja miten kirjoittaa. Harkitsevaan kirjoittamiseen on täällä kannustettu vaatimalla kirjoittajalta joko rekistöitymistä ja sisäänkirjautumista tai viestin vahvistamista. Eiväthän nämä toki estä harkitsematonta laukomista, mutta käytännössä kyllä hillitsevät kummasti.

Tällaisesta itsesensuurista seuraa helposti tietynlainen sisäänpäinlämpiävyys ja keskustelukulttuuri. Jos joku avaa keskustelun jostain sellaisesta aiheesta, jota foorumin vakikeskustelijoiden enemmistö paheksuu - tai ainakaan ei halua kirjoittaa aiheesta omiin kokemuksiinsa perustuen -, niin keskustelu helposti joko tyrehtyy hiljaisuuteen tai joku kertoo, että kirjoittajan kannattaisi kirjoittaa jollekin toiselle foorumille tai sitten joku vähemmällä sympatiakyvyllä varustettu kirjoittaja ilmaisee paheksuntansa kirjoituksen johdosta (joskus tosin niin verhotusti, etteivät sitä ihan kaikki huomaa). Täytyy omasta puolestani tunnustaa, että esim. omista seksikokemuksista en täällä kirjoita. Sen sijaan koodi.net:ssä hyvinkin saattaisin vastata johonkin viestiin omiin kokemuksiini tukeutuen.

Toki tämän sivuston toimituksellinen osuus tekee tästä ainutlaatuisen suomalaisen palvelun ja olemassaolollaan johdattaa asiasuuntautuneempaan keskusteluun kuin mitä ilman sitä todennäköisesti olisi.
Amadeus sentään viitsi kirjoittaa rekisteröitynä nimimerkkinä, tosin vastausten poleemisuus antaa kuvan tarkoitusperistä.

HomoSapiens, olet näemmä keskittynyt edellisen kaltaisiin rakentaviin kommentteihin tälle foorumille? Ainakin nimimerkillä tehdyn haun perusteella näin olisi.

Tämä nyt on kuitenkin se vähän tasokkaampi homokeskustelufoorumi tässä maassa. Harmi, ettei kaikki tunnu mahtuvan samalle hiekkalaatikolle: aina on joku heittämässä multapaakulla tai hakkaamassa omaa muoviämpäriään niin, että häiritsee.