Sateenkaariväki linnan juhlassa

» Kamera seurasi pitkään Kennethin ja Janin tanssia

Keitäs sateenkaarikansan edustajia ja homopareja nähdään tänä vuonna presidentinlinnassa itsenäisyyspäivän vastaanotolla.
  • 2 / 54
  • vaeltaja2006
  • 7.12.2012 3:12
Presidentin linnan poliittinen muutos näkyi ainakin siinä, että erilaiset nykyajan kansalaisjärjestöt olivat huomattavasti huonommin edustettuina linnassa kuin ennen. Samoin taide ja muu kulttuuri oli kapeammin mukana. Tulevaa historiantutkimusta varten havainnot homo- ja lesboparien näkymisestä juhlissa: kolme pariskuntaa, joista toinen puolisko oli kansanedustaja. Kaksi muuta pariskuntaa (yksi naispari, yksi miespari). Kolme yksinliikkuvaa homoa tai lesboa. Prosentuaalinen aliedustus oli silmiinpistävä tässä ihmisryhmässä. Mutta aina on tietenkin enemmän, koska ei päällepäin näy tai ei tunneta.
Kansalaisjärjestöjen edustuksen vähenemisen minäkin havaitsin. Sen sijaan minusta kulttuuri (ja taide) oli edustettuna jokseenkin entisellä voimalla. Painopisteet ehkä olivat vähän erilaiset kuin mihin viime vuosina on totuttu.

Ilmeisesit huomasin samat pariskunnat, mutta yksin saapuvia havaitsin muutaman enemmän - ja etenkin jos lasketaan myös bi-henkilöt mukaan. Ja vielä enemmän, jos lasketaan "kaapissa" olevat mukaan.

Onko glbti-väkeä ollut kuitenkaan mainittavasti enemmän linnassa viime vuosina?
  • 4 / 54
  • Public eye
  • 7.12.2012 8:53
Mielestäni juhlien suunnan muutosta kuvaa hyvin räppäriedustuksessa tapahtunut Palefacen vaihtuminen Cheekiin...

Itse olen sitä mieltä, että Palefacella on aina mielenkiintoista sanottavaa, kun taas sliipattu Cheek kyllä puhuu paljon ja sai todella runsaasti televisioaikaa jopa kahden Yle-haastattelun muodossa, mutta yhtään hänen ajatustaan ei mieleeni tarttunut.
Maailmantuskan vuodattaminen oli siis vaihtunut eteenpäin katsomiseen... :)
Hesari julkaisi videoklipit kansanedustaja Jani Toivolan ja hänen puolisonsa Teemu Hirvimäen haastattelusta. Hirvimäki on kilpatanssija. He aikoivat tanssia yhdessä.

Pekka Haavistoa ja hänen puolisoaan Antonio Floresia haastateltiin myös Hesarin videoklipissä. Haavisto ei aikonut tanssia, mutta Floresilla oli kuulema vientiä. Uutisissa ei ole kerrottu oliko Floresilla vientiä myös miesten suunnalta.
Mä taas oon sitä mieltä, et Cheek oli paljon parempi kutsuvierasvalinta ku vassariräppäri Paleface. Vihdoinkin joku tekee kaupallista räppii eikä yritä jatkuvasti olla ottamassa kantaa millon mihinkin. Muusikoiden tehtävä on kuitenkin viihdyttää, ei ottaa kantaa.

Palefacesta mulle taas on jääny sellanen kuva, et siinä tyyppi, joka on liikaa rakastunu omaan ääneensä, kuten tästäkin haastattelusta voi todeta: http://www.youtube.com/watch?v=xbkxB-BXjDc

Vasemmisto on jo muutenkin niin kulunutta, niin kulunutta. Ihme, et joku vielä viittii kuunnella niitä. Mistä 70-luvulta jotkut oikein ajatuksensa repii? Maailma oikeistolaistuu ja hyvä niin.
Olisi kamalan epärehellistä etenkin itseä kohtaan olla tuntematta tuskaa, kun maailma on sellainen kuin on.
Mutgta Iltalehden mukaan kaverille ei kelvannut naisseura kun lähti taksilla jatkoilta. Samassa jutussa Matias talutti Teuvoa niin herkän herttaisesti ihan lädestä pitäen.

On se vaan niin herkkää kun ei kelpää ja ja tukee toista.
Tai ehkä se vaan näytti silta, et ne ois kulkenu käsi kädessä.

SMO:n salanen fantasia?
No tässähän se fantasia tuli julki, ettei se salainen ole. Olen aina onnessani kun näen ihmisten löytävän toisensa. Totuus on kuitenkin ehkä raadollisempi. Käsi oli kädessä, mutta luultavasti siksi, ettei kadun liukkaus yhdistettynä pressanlinnan kuuluisaan booliin aiheuttaisi liiaksi penkan kautta kuljeskelua.
Myös Setan pääsihteri Aija Salo oli kutsuttu linnanjuhliin.

Olikohan tämä ensimmäinen virallinen esiintyminen Marco B:lle puolisonsa kanssa kun lööppijulkisuutta eri lasketa?
Mielestäni Marco B oli noissa kemuissa vuosi sitten saman avecin kanssa.
Jotenkin minulla on sellainen mielikuva, että Marco B olisi rampannut niissä kemuissa peräti alvariinsa. Noh, Google paljasti heti otsikkotasolla, että neljännethän nämä oli. Paljasti myös, että vasta viime vuonna hän tuli sinne ensimmäisen kerran avecinsa kanssa.
Mainittujen lisäksi olin näkevinäni, että yksi kokoomuksen työntekijä (mies) oli juhlissa miespuolisen seuralaisen kanssa.

Marco Bjurström oli myös viime vuonna Linnan juhlissa Peter Pihlströmin kanssa, mutta tuolloin he eivät esiintyneet selkeästi pariskuntana, vaan monelle jäi käsitys, että heidät oli kutsuttu juhliin yksin. Varsinkin, kun heidän kanssaan oli myös kolmas miestanssija.
Onko Sauli Niinistö onnistunut "normalisoimaan" linnan juhlat niin, että siellä ovat paikalla enää "pakolliset" sateenkaarikansan edustajat. Itse seurasin tapahtumia vain syrjäsilmällä, ja ainoat jotka bongasin olivat Pekka Haavisto puolisoineen sekä Silvia Modig ilmeisesti yksin. Myös Jani Toivola kuuluu aseman puolesta kutsuttuihin, mutta häntä en havainnut vieraiden joukossa.
Ennen juhlia rummutettiin vapaaehtoistoiminnan edustajien esiinmarssia. Laskettiinkohan tähän joukkoon yhtään hlbti-järjestöä tai edes Tahdon2013-liikettä?
Toivola oli ennakkoon ilmoittanut ettei ole paikalla.

Kaikkien (yksin saapuneiden) käteltyjen seksuaalista suuntautuneisuutta en osaa arvioida, mutta Haaviston lisäksi en tainnut reagoida muihin samaa sukupuolta olevan avecin kanssa saapuneisiin.
Tämä vapaaehtoistyön ylistäminen tähtää ihan muualle kuin "perinteisen suomalaisen välittämisen" palkitsemiseen. Ja jonkin tasa-arvoaatteen ajaminen on sitten jo todella etäällä. Mediassa uusi "vapaaehtoisuustyöagenda" lisukkeineen menee kohisten läpi. - Joskus viime vuosikymmenen loppupuolella - taisi olla 06 - olin menossa 6.12 illalla Seutulasta Aasiaan. Longhaul loungeen tuli teknologia-alan johtoa suoraan Linnalta. "Kyllä siellä oli niitä lesboja..", oli äänekäs kommentti. Osa suomea ymmärtäneistä oli jotenkin hämillään, lausujasta urariippuvaiset kerääntyivät sinne nurkan taakse (silloisessa oli sellainen jatkovinkkeli) kuulemaan lisää..
Olihan siellä ainakin Tuija Pulkkinen ja Sarah Greene yhdessä, ovatko sitten pari, en tiedä. Ja bongasin myös jonkun nuorehkon miesparin, en ole varma, mainittiinko heidän nimiään.
Useita sateenkaarikansaa edustavia ehdin pongata.

Tietysti eduskunnasta tutut Pekka Haavisto ja puolisonsa Antonio Flores, Silvia Modig ja Jani Toivola. Laulaja Jari Sillanpää ja RSO:n kapellimestari Hannu Lintu - oliko puolisoineen. Ei täysin puun takaa, mutta vähän yllättäen Keskustan kansanedustaja Markku Rossi kera miehen. Nimi meni vähän ohi, oliko Matti?

Oliko alkupuolella kättelyyn tullut lasitaiteilija naispuolisen Avecin kanssa?

Lastenkirjailijalla (nimi taas ohi) oli päällä sateenkaarikuosinen asu.

Entä olivatko saamelaisia edustavat nuoret naiset pariskunta - he, joilla oli ILO 169 -sopimukseen viittaava numero 169 esillä?
Ei tulis ihan puun takaa, että ensi vuonna on mukana vähän lisää urheilevia homoja, kun Sauli on suojelijana ensi kesänä.
Mainitsemani sateenkaaren väreihin pukeutunut lastenkirjailija on Siri Kolu.

LISÄYS:

Naisten jalkapallomaajoukkueen maalivahti Tinja-Riikka Korpela ja Miss Gay Finland 2014 -finalisti Emilia Rinne saapuivat kaksin.
Savon Sanomat kirjoittaa ( http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/ukin-ja-pojantyttaren-herkka-hetki/2189826 ):

Kansanedustaja Markku Rossin (kesk.) ja lausuntataiteilija Matti Kaarlejärven Linnan juhlien kättelyyn tulo herätti huomiota muun muassa Rossin Facebook-seinällä.

Kaarlejärven mukaan he tulivat Linnan juhliin viime vuoden tapaan omilla kutsuillaan.

– Sen voin sanoa, että Markku on minulle todella tärkeä ihminen. Olemme parhaita kavereita. Meillä on avoin ja lämmin suhde, Kaarlejärvi totesi.

***

Ylen selostaja viittasi kättelelyselostuksen yhteydessä kommentissaan parisuhteeseen.
Ja Twitterissä Markku Rossi hetki sitten totesi, että "YLEn Linnan juhlien kättelyselostuksen johdosta totean:: siviilisäättyni ei ole muuttunut, joten onnitteluihinkaan ei ole tarvetta".
No, nyto sitte Sari Tanuskin eronnut. Ei aidosta avioliitosta, vaan ilmeisen epäaidosta. Aamulehti uutisoi 7.12.2015, että puolisostaan eronnut kansanedustaja Sari Tanus (kd) saapui juhlimaan avustajansa Jukka Salmen kanssa. Pari luonnehtii suhdettaan ystävyydeksi. Jos asia on näin, he tulivat tehneeksi etikettivirheen.
Tapaus "Rossi & Kaarlejärvi linnassa" ei laannu vieläkään. Ilta-Sanomat otsikoi: "Keskustan kansanedustaja Markku Rossi tuohtui Ylen Linnan juhlat -selostuksesta" ( http://www.iltasanomat.fi/linnanjuhlat/art-1449541659341.html )

- En ymmärrä ollenkaan, että mistä tällainen termi on oikein peräisin. Puoliso on määritelmänä jotain ihan muuta, kuin mitä me olemme, kommentoi Rossi Ilta-Sanomille.

Rossin mukaan "puoliso"-termin käyttö on outoa. Hänestä termiä sopii käyttää vain aviopuolison kohdalla tai parisuhteensa rekisteröineistä.

Kaarlejärvi puolestaan ei tiedä, miten mieskaksikon kaveruuden voisi oikein määritellä. Hän kertoo, että ihmissuhde Markun kanssa hyvin lämmin ja toisia tukeva. Kaarlejärvi on kertonut molempien osallistuneen juhliin omilla kutsuillaan.
Lisäksi oli Kanadan suurlähettiläs puolisoineen.

Joskus Suomessa olu myös Belgian tms. suurlähettiläs samaa sukupuolta olevan puolisonsa kanssa linnassa. Nyt en heitä pongannut.
Tänään on edessä taas se ilta, kun katsellaan kuka (ja kenenkin kanssa) linnanjuhlien kättelyjonossa havaitaan. Ja minkälaisessa (ja kenen suunnittelemassa) tällingissä.

Keitä tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovatkaan pitoihin kutsuneet?

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvina vieraina nähtäneen ainakin muutama kansanedustaja.

Viime vuonna syntyi kohinaa, kun keskustan kansanedustaja Markku Rossi tuli "outatuksi", jälkikäteen tarkastellen hänen ja miehensä suureksi onneksi. Saa nähdä, tuleeko tänä vuonna mitään yllätyksiä.

Niin, ja... hyvää itsenäisyyspäivää!
Samaa sukupuolta olevia pareja ei montaa ollut, jos oikein katsoin. Yhtäkään samaa sukupuolta olevaa paria en huomannut että olisi esitelty YLE:n lähetyksessä "xxx ja puolisonsa zzz" niin kuin lähes kaikki heteroparit esiteltiin.
Pariskunnista Pekka Haavisto ja Antonio Flores sekä Markku Rossi ja Matti Kaarlejärvi sattuivat silmiini.

Muuten julki-sateenkaarevista ainoastaan Silvia Modig tuli huomattua. Toivolaa en havainnut.
Nuo samat pariskunnat huomasin itsekin, mutta en ketään muita. Heidätkin esiteltiin tyyliin "Pekka Haavisto ja Antonio Flores" ja "Markku Rossi ja Matti Kaarlejärvi". Ei sanaakaan puolisosta, vaikka etiketin mukaan seuralainen on ymmärtääkseni puoliso jollei ole saattaja.

Huomiona vain: aika marginaaliin on homoparit linnan juhlissa taas päässeet verrattuna Halosen kauteen.
Sinänsä en ole yllättynyt Niinistön (kok) linjasta. Onhan hän sanonut, että olisi kannattanut ns. sukupuolineutraalin tai tasa-arvoisen avioliiton sijaan "pariliittoa" kaikille.

Ensi vuonna Suomessa tulee voimaan uusittu avioliittolaki, jonka mukaan myös samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton. Ensi vuosi on myös Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla. Olisikin hienoa nähdä 6.12.2017, että tämä jotenkin näkyisi ensi vuoden linnan juhlissa. Vaikkapa niin, että tasavallan presidentti kutsuisi juhliin ensimmäisen avioliiton solmineen naisparin ja ensimmäisen miesparin ja vaikkapa yhden naisparin ja yhden miesparin jotka ovat olleet yhdessä vuosikymmeniä ja 1.3.2017 jälkeisen lainmuutoksen jälkeen ovat solmineet avioliiton.
Kyllähän ne konservatiivisemmat hallinto"arvot" näkyvät tuollakin. Eikös viime kesänäkin pressa Niinistö ollut, tai ainakin piti olla EuroGames kisojen virallinen suojelija, mutta häntähän ei muistaakseni kisojen avajaisissa tai muutenkaan kisojen yhteydessä nähty.

jamppa: "Sinänsä en ole yllättynyt Niinistön (kok) linjasta. Onhan hän sanonut, että olisi kannattanut ns. sukupuolineutraalin tai tasa-arvoisen avioliiton sijaan "pariliittoa" kaikille."

Niinpä. Ja pressa Niinistöhän on itse jo toistamiseen avioliitossa, eikä jälkimmäinen avioliitto vaikuta olevan lastentekotarkoituksessakaan; mutta jos ei sitten kuitenkaan arvosta kaikkia suomalaisia yhdenvertaisesti saman ihmisoikeuden suhteen.


Illan linnanjuhlissa jostain syystä Alexander Stubb twiittasi "Former Prime Ministers" (aiemmat pääministerit) -tekstillä kuvan, jossa oli mukana myös nykyinen pääministeri Sipilä. Stubb vaikutti lokeroivan hänetkin jo entisiin jo nyt

https://twitter.com/alexstubb/status/806239092191232000

Onkos muuten linnanjuhlissa ollut vielä kertaakaan transsukupuolisia tai muuten trans-ihmisiä, tai avoimesti biseksuaaleja sekä puolison että seksi-kumppanin kanssa?


Hyvää itsellisyyspäivien jatkamista!
Aikamoista politikointia, agitointia ja räyhäämistä oli noissa itsenäisyyspäivän mielenosoitusmarsseissa.

Ruotsalaisjohtoinen Vastarintaliike Hakaniemestä marssimassa ja hyökkäys sitä vastaan.

Äärioikeiston kokoontuminen Töölöntorille ja kahinointi siellä vastamielenosoittajien kanssa.
Persunuorten johtoporukka oli aktiivisesti mukana äärioikeiston marssilla, bi-Tynkkysen kera huutamassa iskulauseitaan ja Tynkkynen oli sitä aiemmin jo saarnaamassa Kampissa Narinkkatorilla.

natsit pois Suomesta -mielenosoituksessa näytti olevan sateenkaarilippujakin mukana.
Elintarvikekauppiaat ja -tuottajat olivat jälleen lahjoittaneet ruokaa vähäosaisille ja sitä jaettin mm. Hakaniemen torilla pitkänä jonona.
(seurakuntatahothan eivät rahoja laita tuohon ruokaan, vaan ne pyrkivät lähinnä ottamaan siitä kunniaa itselleen)

http://www.katsomo.fi/#!/jakso/700520?toista
Seurailin itsenäisyyspäivän iltanana rajoitetulla tarkkaavaisuudella itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa televisiosta. Koetin kyttäillä tunnettuja hlbti-kasvoja ja muutaman huomasinkin.

Nyrkkeilijä Elina Gustafsson ja kumppaninsa Emmi Asikainen.

Kansanedustajat Jani Toivola ja Silvia Modig sekä Markku Rossi ja puolisonsa Matti Kaarlejärvi.

Drag queenit Osku Heiskanen ja Jarkko Valtee.

... ja jos oikein havaitsin, niin ohjaaja-käsikirjoittaja Pauliina Feodoroff ja kumppaninsa näyttelijä Milja Sarkola.
Taas on se ilta...

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlaan 2019 tulee noin 1 700 vierasta. Tilastollisesti osan vieraista voi olettaa kuuluvan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin tai laajemmin "sateenkaariväkeen" - kriteereistä riippuen kenties satakunta, ehkä enemmän. Tunnettuja hlbti-vähemmistöihin kuuluvia kutsuttuja on jokunen. Varmasti on joukko vähemmän tunnettuja. Joku voi olla kaapissa. Esimerkiksi moni eri sukupuolta olevan puolison kanssa saapuva voi hyvinkin olla biseksuaali.

Kutsuttuja ovat esimerkiksi kansanedustajat, siis ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) puolisoineen ja kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps) puolisoineen. Meppeihin kuuluu Silvia Modig (vas).

Poliitikkojen lisäksi kutsuttuina on muiden muassa liike-elämän vaikuttajia, kulttuuriväkeä, urheilijoita ja järjestövaikuttajia.
Toimittaja Katri Makkonen puolisoineen. Oli tasavallan presidentin viestintäpäällikkönä muutaman vuoden pestillä.

Onko muita vielä?
NaisLeijonista, jääkiekkoilija Michelle Karvinen asteli käsikynkässä vaaleahiuksisen, kumppaniksi uutisissa kerrotun Josefin Hovmarkin kanssa.

Muunsukupuoliset ja transsukupuoliset ovat tainneet jäädä nyky-presidenttiparille vieraiksi ... vai oliko heitä kutsuttu linnaan nyt, tai aiemminkaan?

Toki muutamat naiset, kuten kirjailija Sirpa Kähkönen saapuivan Linnaan frakissa,
eli siinä mielessä ainakin pukeutumisen osalta sp-neutraaliutta.

Maahanmuutto-myönteisyyttä Linnassa oli selvimmin edustamassa (itsensä taannoin biseksuaaliksi määritellyt - vai vaihtoikos sitten suuntautumisensa homoksi) Sebastian Tynkkynen, afrikkalais-maahanmuuttaja-poikaystävänsä Alanin kanssa.
Ja Sebastian Tynkkynenhän myös esitteli suomalais-perinteistä puukkojunkkari-kulttuuria leikki-puukko-vyön kera.
Ainakin Setan puheenjohtajana aiemmin toiminut muunsukupuolisuudestaan kertonut Viima Lampinen oli linnanjuhlissa vuonna 2017. Noin yleisesti sukupuolihan on oletus, ellei henkilö itse ole sukupuoleen liittyvää viiteryhmäänsä nimennyt. Pariskuntina saapuvien kohdalla seksuaalinen suuntautuneisuus käy ilmi, toki lähinnä oletuksen kautta sekin.
En tiedä mihin (seksuaalisuuden/sukupuolen) lokeroon Helsinki Pridessäkin nähty naisten rintojen esilläoloa koskevia rajoituksia vastaan taisteleva feministiaktivisti Sandra Marins itsensä sijoittaa vai sijoittaako mihinkään, mutta hän nyt joka tapauksessa aiheutti paheksuntaa linnan juhlien jatkoilla paljastamalla tarkoituksellisesti toisen rintansa siten, että se näkyi suorassa televisiolähetyksessä. Näissä itsensäisyyspäivän juhlallisuuksissa ei tiettävästi ole kyllä miestenkään ollut sopivaa olla paidatta, joten tilanteen valinta vaikuttaa lähinnä huomionhakuisuudelta. Marins on ollut järjestämässä tissiflashmob-tapahtumaa; Free the nipple -liike kritisoi sitä, että miesten nännien näkyminen hyväksytään suht' yleisesti, mutta naisten nännien näkymistä ei. Naisten rinnat nähdään yleisesti miesten rintoja seksuaalisempana asiana, ja nämä aktivistit katsovat sukupuolittuneessa suhtautumisessa olevan naisen alistamista.
Linnaan oli "joutunut" muutenkin monenmoni nainen asuissa, joissa rintamus oli hyvin syvään uurrettu ja varsin läpinäkyväkin ja ainakin tietyistä kuvakulmista tissit näkyivät varsin kokonaisesti, joten tuon feministiaktivistin juttu oli siihen vain "veteen piirrettynä viivana" lisänä ja tapahtui vain jatkoilla, eikä linnassa.

Ketkähän asiasta oikein pahastuivat? Suomessa, jossa ainakin Helsingin kaupunkikin vilisee alastomien naisten patsaita ja kun Suomessa oli jo 1920-1950 -luvuilla käytössä Eliel Saarisen suunnittelemat setelirahatkin, joissa oli perinteisen suomalaisesti täysin alastomia ihmisiä ja liki kaikki, paitsi miesten kalut, näkyivät niissä seteleissä.
https://images.cdn.yle.fi/image/upload//13-3-8842465.jpg

Kyllähän Suomen tv:ssä on Yle:nkin kanavilla nähty monissa ohjelmissa kaikelle kansalle paljaita rintoja, joten ei nyt ole syytä taantua minnekään umpikristillisen tunkkaisen vanhakantaiselle moralisoinnin synkälle ajalle.

Alastomuus on hyvin hienosti suomalaista ja onhan Pressanlinnan edustalla Allas Seapoolilla nykyiselläänkin viikonloppuiltaisin sp-neutraalisti alastoniltojakin liki viikoittain - ja Kauppatoriltakin sinne täysi näkyvyys, turisteillakin.
Tänäänkin 7.12.2019 illalla klo 19 - 21 https://www.allasseapool.fi/fi/tapahtumat

Ja eihän ainakaan homomiehille naisten nänneissä ole mitään seksuaalista, mutta miesten komeat rintamukset ne vasta jotain emotionaaliseroottista ovat ; )
Toivottavasti tulevaisuudessa näemme Linnanjuhlissa miehelläkin jonkin hienon asun, jossa rintaa näkyy. Semmoinenhan sopisi vallan mainiosti vaikka toisenpuolen rinnuksista hieman avoimena jollekin karvarinta-SuomiLeijonien pelaajalle.
Tulee helposti mieleen että jopa ihan frakkin rintamukseen leikattu iso sydämen muotoinen kohta, miehen nännin näkymistä myöten, sen reunat tyyliteltyinä verenpunervalla, olisi vallan tyylikäs ja edustava Linnanjuhlissa.
Ihmisen vartalohan on luonnonluoman arvokasta ja hienoa mihin tilaisuuteen vaan.
Perinteisesti suomalaiset miehetkään eivät ole pukeutuneet niin mustanpuhuvasti, kuin mustuutta palvovina vierasperäisinä "kulttuuri"aikoina.

Muutenkin Linnanjuhlat kaipaisivat roimaa uudistamista, sillä kättely vie niistä aivan liian ison ajan ja roolin. Mediakuvaajat tai pressan väkikin voisivat aivan yhtä hyvin kuvailla siellä osallistujat muutenkin ja pressa sekä vieraat voisivat seurustella pidempään toistensa kanssa, sekä ohjelmaan saisi arvokasta ja edistymistä kuvastavaa perinnettä nykyajoista mukaan.
Tuo nykyinen meno taitaa olla tuikituttua jostain Suomea paljon epädemokraattisemmista maista ja ajoista. Olisiko jopa plagioitu Aurinkokuninkaan ranskisajoilta tai Venäjän tsaarin vastaanottajaisista.
Diplomaattikunnan edustajissahan oli miehilläkin rikasta pukeutumista ja esiim. Kanadan suurlähettiläs Jason Tolland toi Linnan juhlissa esiin skotlantilaisia juuriaan, pukeutuen kiltti-kietaisu-lannevaatteeseen ja säärisukkiin, joten polvista ja ylempääkin ihan jalkaihonsa näkyivät.
Nuo sinällään ovat Skotlannin kansallisasu, eivätkä Kanadan - mutta eipä frakkikaan ole alunperin mikään suomalainen asu sekään, eikä alunperin edes juhla-asukaan, vaan brittimaalaisten ja läntis-manner-eurooppalaisten maalaisten arkiasu, sekä kaupunkimuusikkoduunaretten asu ihan alunperin.

Joillakin harvoilla Linnanjuhlien miehillä on toki näkynyt nykyaikaisiakin juhla-asuja, mikä toki on arvostettava asia. frakki kun ei muualta tuotuna oikein ole edes kansalliseen juhlimiseen istuvakaan.
Presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto kantaa luonnollisesti kaikenkaltaisia vaikutteita kaukaisiltakin ajoilta, niin meiltä kuin muualtakin. Suomessa perinne alkoi sata vuotta sitten, kahvikutsuista. Vähän myöhemmin se muuttui iltajuhlan tyyppiseksi ja kättelyseremonia tuli mukaan. Aikanaan suuri yleisökin sai tilaisuuden nähtäväkseen tiedotusvälineiden kautta. Tilaisuus on kehittynyt ja kehittynee vastakin. Itse en mitään "roimaa uudistamista" kaipaa. Kättelyssä näkee paikalle saapuvat vieraat kumppaneineen - ja kretonkeineen. Voi pongata vaikkapa juhliin saapunutta sateenkaariväkeä. Liki puolet suomalaisista näyttää kiinnostuvan siitä tuollaisenaan. Muutamat perinteet ovat ihan kiva asia.
Mainittujen lisäksi Linnan juhlissa olivat myös kuvittaja Matti Pikkujämsä & psykoterapeutti Antti Ervasti ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Kirsi Leivo puolisonsa kanssa. Yksin juhliin saapuivat ainakin jääkiekkoilija Jenni Hiirikoski, kansanedustaja Bella Forsgrén ja Suomen lukiolaisten liiton pj. Roosa Pajunen.