Vanhalestadiolaiset. Suljetuisssa uskonnollisissa yhteisöissä kasvualusta käsittämättömälle pahuudelle

Tämän päivän Hesari pudottaa sunnuntaiosiossaan varsinaisen pommin uskonnollisien yhteisöjen lasten hyväksikäyttökeskusteluun. Kirjoituksen nainen kuuluu vanhalestadiolaisliikkeeseen. Useat liikkeeseen kuuluneet miehet käyttivät häntä seksuaalisesti hyväksi seitsenvuotiaasta asti. Uskonyhteisö sen johtoa myöten esti hyväksikäytön tutkimisen rikoksena. Liikkeen sisällä tekijät ovat saaneet anteeksi, mutta raiskattu nainen on syyllistetty jopa liikkeen johdon taholta: nainen joutuu muka kantamaan myös tekijöiden synnit. Rikosoikeudellisesti asia on vanhentunut.

Hesarin juttu on otsikoitu: "Hyväksikäytetty Minna: Tutut miehet raiskasivat, lestadiolaisyhteisö vaikeni".

Kirjoituksen luettuani meinasin saada pahoinvointikohtauksen. Niin järkyttävä tämä kertomus on. Uskonnonvapauden ja suljetun uskonnollisen yhteisön suojaamana näinkin järkyttäviä tapahtumia voi tapahtua. Kertomuksen mukaan voi päätellä, että henkinen väkivalta on ohjelmoitu järjestön periaatteisiin. Synti on käsite, jolla ihmisiä rankalla kädellä hallitaan. Uskonnollinen liike on myös ottanut itselleen maalliselle oikeudelle kuuluvia asioita.
Kuten odottaa saattoi, lukijakeskustelu alkoi aktiivisena välittömästi. Noin kuuden tunnin aikana on Hesarin keskusteluun tullut reippaasti yli 60 kirjoitusta. Merkittävää on se, että tähän mennessä on puhuttu asiasta pelkästään oikeilla käsitteillä pedofilia ja lapsen hyväksikäyttö. Muutama uskonnollisia yhteisöjä puolustava ja hyväksikäyttötapauksia vähätteleviä kirjoitus on tullut jo mukaan. Jotkut väittävät jopa, ettei sellaista olisi tapahtunut. Otaksun Hesarin tarkistaneen väitteet perin pohjin näin vakavasta asiasta uutisoitaessa.
Tämä on todella ikavä asia suljettujen kristillisten liikkeeden piirissä (kuten vanhalestadiolaiset), mutta kuten myös ei-kristittyjen rikkinäisten arvovapaiden perheiden piireissä. Syntien anteeksiantaminen/saaminen ei riitä, vaan tarvitaan pedofiilin (tai homoseksuaalin) sitoutumista hoitoon, terapiaan. Luonnollisesti lasten hyväksikäyttö on jo Raamatun mukaan suuri synti (Matt 18:6), ja henkilö tulee saattaa siitä rikosoikeudelliseen vastuuseen.
"... tarvitaan pedofiilin (tai homoseksuaalin) sitoutumista hoitoon, terapiaan."

hyvä joonatan, en tiedä mistä sinun oppisi ovat peräisin, mutta homoseksuaalisuus ei ole sairaus, jota pitäisi/tarvitsisi hoitaa. Pedofilian kohdalla olen toki kanssasi
samaa mieltä. Ihan oman itsesi takia - älä kuitenkaan yhdistä pedofiliaa ja homoutta samaan nippuun.

Sitaateista puheen ollen: "Ota ensin malka omasta silmästä...."
Yksi Suomen suurimmista kunnista, Oulun kaupunki, on vastikään antanut vanhollislestadiolaisuudelle lisää jalansijaa kuntapolitiikassaan salliessaan kuntaliitoksen äärimmäisen vanhoillislestadiolaispitoisen Oulunsalon kunnan kanssa: Oulun, Kiimingin, Oulunsalon, Haukiputaan ja Yli-Iin valtuustot ilmaisivat 26.4.2010, että ne ovat valmiit suurkunnan perustamiseen vuonna 2013. Viiden kunnan osallistuminen takaa suurkunnalle asukkaita yli 180 000.
  • 7 / 27
  • Pora-liike
  • 2.5.2010 9:36
Asia on myös toisinpäin, Oulunsalo, Haukiputaa, Kiiminki ja Yli-Ii sekularisoituvat.

Kun olin jehovan todistaja, olin pedofiilin ilmiantaja. Sellainen ei ole Jehovan todistaja kauan, mutta en voinut peitellä asiaa. Pedofiilin, joka sai seurakunnassa ylennyksen, uhri teki itsemurhan.

Pedosotku menee näin: Uskonnollisissa yhteisöissä maalataan maailma saatanalliseksi, paholaisen vallassa olevaksi. Maailmalliset viranomaiset ja lehdistö on osa Saatanan maailmaa. Pyhien seurakuntaan on vaikea saada lisää jäseniä, jäsenistö vanhenee ja jäsenmäärä pikemminkin laskee kuin kasvaa, siksi kuva ulkomaailmaan päin täytyy säilyttää puhtoisena.
Nyt kun paljastuu tällainen skandaali, se halutaan käsitellä lahkon sisällä mielummin kuin maallisissa viranomaisissa, jolloin syntyisi ei-toivottu skandaali. Lahkon omat tuomiomenettelyt eivät kuitenkaan ole oikeudenmukaisia ja Jehovan todistajissa pedofiilikin pääsee ilman erottamista jos katuu tekoaan.
Jostain kumman syystä tästä uutisesta minulle tulevat mieleen eduskuntatalon portailla pyllistelevät rukoilijat, lapsia ja vauvoja silpovat vanhemmat sekä pienten tyttölasten kanssa naimisiin menevät vanhat ukot.
Vanhoillislestadiolaiset muuten kommentoivat juttua Hesarin mielipidepalstalla. Huoh. Lukiko kukaan?
Hesarissa yleisönosastossa on Suomen rauhanydhistysten keskusyhdistyksen edustajien vastine otsikolla: "Hyväksikäyttö on selvitettävä maallisen esivallan kanssa". Siinä todetaan lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä esille tulleita tapauksia vain "murheellisiksi". Kirjoituksessa todetaan vanhalestadiolaisuudessa aina opetetun, että hyväksikäyttö on synti ja rikos. Tekijöiden suojelua rikosoikeudellisesta vastuusta ei myöskään hyväksytä. Näin he siis kertovat. Todellisuus näyttäytyy viime sunnuntain lehdessä olleiden kertomusten pohjalta aivan toisenlaiselta.

Mielestäni varsin pliisun vastineen arvelen aiheuttavan vähintäänkin lisää ärtymystä tilannetta ulkopuolelta katsovien mielissä. Vanhalestadiolaisten paidat on nyt pistetty pyykkiin puhdistamista varten. Pahoin likaantuneita ne ovat vielä tällä hetkellä. Pesuohjelma on vasta käynnistetty. Mielenkiintoista, mitä seuraa. Tässä on mahdollista väistää esimerkiksi rikosoikeudellisen vastuun vanhenemisen taakse. Näin kävi nimittäin erään toisen herätysliikkeen kohdalla vastaavanlaatuisessa yksittäistapauksessa.
Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys SRK myöntää laajan pedofilian liikkeen sisällä. 1980-luvulta lähtien liikkeessä on ollut 70 - 100 tekijää, joista noin 30:n oikeusprosessi on vireillä tai on ollut oikeuskäsittelyssä 2000-luvulla.

Tekijöiden joukossa on ollut 10 - 15 liikkeen puhujaa, ja SRK:n johto arvelee, etteivät kaikki tapaukset ole tulleet julki.

"Uhrin asemaan ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota ja heidät on liian usein unohdettu. Rippisalaisuuden merkitys on joissakin tapauksissa ymmärretty väärin ja uhreja on muun muassa sen varjolla pyritty vaientamaan ja sopimaan asiat ilman rikosprosessia, SRK:n johtokunnan varapuheenjohtaja Matti Taskila pahoittelee."

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/srk-myontaa-laajan-pedofilian-ja-virheensa-tapausten-kasittelyssa/895269
Hyväksikäyttöön liittyy ehkä siihen, että alaikäinen ei voi tulla raskaaksi. Aikuinen nainen ei jaksa koko ajan synnyttää. Siksi varmaan naiset ovat sen hyväksyneet, jos ovat tietoonsa saaneet. Olis kannattanut hyväksyä ehkäisy. Miehillä on koko ajan panetus päällä. Käteen vetäminen on varmaan lestiksillä syntiä.

Homojen syyllistämiseen liittyy aina tämä huomion vetäminen omista tekosista pois. Homot ovat hyvä ja helppo kohde, koska kaikki tuomitsevat homot helvettiin. Nyt meni varmaan aika moinen lauma lestiksiä helvettiin.
Jotenkin ihmetyttää, että lähes aina kun puhutaan lahkoista, ääriliikeistä yms. jossain vaiheessa seksi tulee kuvaan.

Vastikään Hesarissa laajasti uutisoidussa Koivuniemen pienessä liikkeessä oli sama juttu, karismaattinen ohtaja on alkanut tunkeutua alamaistensa sukupuolielämään. Saati siten kaiken maailman Daavidin Oksat joissa perverssi johtaja käytti ketä huvitti.

En ole psykologi tai käyttäytymistieteiljä, mutta näyttää siltä että uskonto antaa suorastaan loistavan kasvualustan kyynisille rikollisille, jotka haluavat päästä toteuttamaan sairaimpia mielihalujaan.
On erityisen hienoa, että SRK on itse lähtenyt sisäisesti tutkimaan liikkeessään esiintyvää pedofiliaa ja on ollut valmis tuomaan tapahtuneet esille. Se mahdollistaa liikkeen tervehtymisen ja ennaltaehkäisee - jos ja kun toivottavasti pedofiliaan puututaan ja asetetaan rikosoikeudelliseen vastuuseen - tapauksia.
Martin, SRK lähti tutkimaan asiaa vain koska sen on pakko. Käsittääkseni jopa laki velvoittaa sellaiseen. Jos tutkintaa ei olisikaan aloitettu, se olisi ollut julkisuuteen indikaatio vanhan meiningin jatkumisesta ja jopa hiljaisen hyväksymisen antamisesta tapahtumille.

Olen sitä mieltä, että tekijöiden lisäksi myös peittelijät ja muutenkin asioihin sekaantuneet pitäisi pistää vastuuseen. Tämä siksi, että lapsi ja nuori ovat kaikkein heikoimmilla noissa tilanteissa kaikissa suhteissa.

Pidän kommenttiasi hämmästyttävän naivina.
Sorry Martin. Komppaan tässä kyllä ihan täysillä Juhania.

Nämä "Rauhan"yhdistykset eivät kyllä olisi taivahan ikimualimassa suostuneet minkäänlaiseen julkiseen pyykinpesuun (Ai niin, eihän heillä saa olla edestä ladattavia pesukoneitakaan, jotteivät pikkutyttien pikkupöksyt olisi näkyvissä... -Sorry. En voinut vastustaa kiusausta. Pun Intended...).

He olivat kyllä niin selkä seinää vasten kuin vain on mahdollista; jotkut omista riveistä jo loikanneet rollimaan syyttäjälle.

Samanlaista suoraselkäisyyttä osoittaisi esimerkiksi Muammar Gaddafin ilmoitus liittyä häntä itseään vastustaviin kapinallisiin tai ehkä vieläkin enemmän vastaava julistus Laurent Gbangolta bunkkeristaan Norsunluurannikolla...
Ja vielä...

Jos olen oikein ymmärtänyt uutisten sisällön, he tutkivat nyt siis aivan itse omia tekemisiään. Eipä tunnu lainkaan luotettavalta tutkinnalta. Näin vakavassa kysymyksessä ulkopuolinen ja uskontokunnasta riippumaton tutkija olisi ehdottoman välttämätöntä. Luulen, ettei heillä ole aikomustakaan selvittää asioita läpikotaisin. Tavoitteena on lahkon selviäminen mahdollisimman vähin vahingoin, kärsimään joutuneista lapsista viis välittäen.

Olen todella skeptinen. Tämä on aivan kuin katolisen kirkon pedofiliakuviot Suomen mittakaavaan suhteutettuna.

On se vaan niin ihmeellistä, että tuon tapaiset porukat jaksavat tuomita homoja helvettiin, mutta insesti ja pedofilia omissa piireissä eivät olekaan muuta kuin peittelyn kohteena olevia asioita.
Älkää nyt kompastuko sokeuttanne ensimmäiseen oksaan polullanne.
Minä en ole viestissäni sanonut mitään siitä, miten SRK joutui tähän tilanteeseen. Olen todennut: SRK:n aloittaessa tutkimukset ja tuodessa tulokset esille saamme edes jotain esille näistä järkyttävistä tapauksista. On muistettava, että vanhoillislestadiolaisuus on suljettu lahko, joka kyllä on osannut ja osaa puolustautua. Ehkä olisi syytä nähdä asiat h i u k a n kauaskantoisemmin.
Oman lestadiolaiskokemukseni mukaan juuri rippikäytäntö, joka on monessa tilanteessa ja oikein käytettynä hyödyllinen kuten mikä tahansa mahdollisuus saada purkaa mielessä risteileviä tunteita ja ajatuksia, saattaa aiheuttaa enemmän ongelmia kuin mitä se pystyy ratkaisemaan:

1) Vanhoillislestadiolaisten piirissäkin havaittu piirre "upottaa synnit armon mereen, jossa kenellekään ei ole kalastusoikeutta" toimii paitsi toivottuna nollauspisteenä, myös pedofiilille tai muulle rikolliselle toivottuna keinona päästä anteeksiantamuksen nojalla rikoksestaan kuin koira veräjästä. Juuri rippi on keskeinen työväline kaikissa lestadiolaisuunnissa ja sen asema on pyhä ja horjumaton. Rippisalaisuuden rikkojaa pidetään alhaisempana kuin maanpetturia tai - traagista kyllä - pedofiiliä.

2) Rippi-isän tehtävänä on perinteisesti katsottu olevan, paitsi kuunteleminen ja syntien anteeksiantamuksen julistaminen, myös "oikeiden neuvojen antaminen" ripittäytyjälle. Näillä neuvoilla on - varsinkin jos niiden antajana on saarnamies - jokseenkin horjumaton asema. Lestadiolaisten piirissä on paljon niitä, joiden mielestä ex cathedra lausutut sanat ovat jumalansanaa sellaisenaan ja on pyhän hengen pilkkaan verratava rikos edes arvioida niitä, arvostelusta nyt puhumattakaan. Ja millaisia neuvoja mahtaa saada murrosikäinen, homoutensa kanssa kipuileva poika, joka uskoutuu raadolliselle tai ultravanhoilliselle rippi-isälle... minä tiedän jälkimmäisestä aika paljon eikä juuri huvittaisi muistella. Hyväksikäyttäjän kanssa en joutunut tekemisiin, mutta sain neuvot homouden kitkemiseksi, kunnes eräs saarnamies lopulta sanoi, että siitä ei pääse millään eroon; sen kanssa täytyy van elää. Lestadiolaiset eivät ole kuitenkaan yleisesti mitään eheyttäjiä, mikä on hyvin pikkuruisena plussana todettava...
Muistaako kukaan muuten edesmenneessä "Pahkasika" nimisessä kulttuurijulkaisussa jo yli parikymmentä vuotta sitten olleen sarjakuvan, joka juuri nyt muistui mieleeni...
Tekijöitä en muista, mutta juuri samanlainen tarina kuola suupielestä valuen omia lapsiaaan hyväksikäyttävästä mukauskovaisesta, joka syntinsä anteeksi saatuaan taas kiirehti antamaan namia pilteille...
Oli aika kovaa kamaa tuolloin. Tiesivätköhän tekijät, kuinka lähelle totuutta osuivat?
Katselin juuri ohjelmaa Kyllä homotkin siivoavat. Yksi haastateltu totesi erittäin osuvasti, että lestadiolaisuus on kuin omena, joka on sisältä mätä ja siellä on mato. Tuskinpa hän tiesi ohjelmaa tehtäessä, mitä mediassa tällä hetkellä vanhalestadiolaisista uutisoidaan.
Omassa tuttavapiirissäni on lestadiolaisesta kodista kotoisin oleva tyttö (noh... nainen...). Rekisteröidyssä parisuhteessa naispuolisen puolisonsa kanssa elävä ja maalaistaloa lehmineen ja kaikkine muine rasitteineen asuva ja ylläpitävä topakka ihminen. Viimeisen päälle!
Satun tuntemaan myös muutaman hänen veljistään ja yhden siskonsa. Ovat vierailleet lapsineen kesämökillämme moneen otteeseen ja ovat aina tervetulleita vieraita.
Kuten siskonsa, yksinkertaisesti hauskoja, aina superavuliaita, täysin ok sen kanssa, että minä ja puolisonikin olemme homoja ja paras kaverimme, mökin "talonmies" niin ikään, ja kukaan ei ole sylkenyt lasiin, kun on ruvettu istumaan iltaa kun lapset on saatu nukkumaan. Jopa englanninkieli on sujunut skotlantilaisen puolisoni iloksi...
Tiedän, että yksi näistä veljeksistä on vielä uskossa. Muut eivät. Uskova juo enemmän votkaa kuin pakanat ja on hauskempi humalassa...
Tämä tuttavani kuitenkin käy puolisonsa kanssa tapaamassa vanhempiaan Pohjanmaalla ihan iloisesti, ja on siis lämpimissä väleissä perheeseensä.
Mitäpä tästä siis saatamme päätellä?
On siis lestadiolaisia ja LESTADIOLAISIA...

P.S. Sittenhän ovat vielä lisäksi nämä körttiläiset, engl/US. Kveekarien (Quakers), suomalainen vastine, jotka taas ottavat avosylin vastaan homot ja katsovat, että seurakunnan tehtävä on ottaa vastaan kaikki ihmiset sellaisena kuin he ovat, eikä ruveta väsäämään parannusohjelmia. Lahkolaisia hekin, mutta erilaisia...
Arkkipiispa Kari Mäkinen kirjoittaa tämän päivän Helsingin Sanomissa, Vieraskynä-osiossa otsikolla: Lasten hyväksikäyttö on ankara peili.

Vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä paljastunut lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on asettanut liikkeen peilin eteen.

- Kyse ei ole vain yhdestä uskonnollisesta liikkeestä vaan kaikkialla yhteiskunnassa ja kirkon jäsenten parissa esiintyvästä, lasten elämää syvältä tuhoavasta rikoksesta. Kaikkialla siihen myös sisältyy torjuntaa ja vaikenemista.

- Siksi kysymykset, joita hyväksikäyttötapausten käsittelyn tulisi aina nostaa yhteisössä esiin, ovat kulttuuriin sisältyvä piiloutunut vallankäyttö sekä se, miten vaikea todellisuus uskalletaan kohdata ja miten sitä käsitellään vaientamatta kipeitäkään kysymyksiä.

http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Lasten+hyv%C3%A4ksik%C3%A4ytt%C3%B6+on+ankara+peili/1135265455077/?cmp=tm_etu_paakirjoitus

************

Näen jonkinasteisesta vallankäytöstä olevan kysymys myös Ranneliikkeen esille nostamassa tapauksessa sielunhoitoterapiasta ja -terapeuteista. Sairaanhoitajaliitto väistää (yritykset muuttaa homoja heteroiksi), vaikka todisteet ovat selvät.
  • 26 / 27
  • Janne Nousiainen
  • 1.7.2011 23:58
Suljetussa yhteisössä jopa joo!,Juu en kyllä näe Seurakenttä alueen reunoilla vankilamuureja ja llisäksi uskovaisilla ei ole SRK:n jäsen korttia vaan usko tulee kuulemisesta jumalavaltakunta ja vanhurkaus ja laittakaa synti pois ja tehkää parannus niin ehkäpä jonakin päivänä teidänkin matka teko helpottuisi.sillon kun saa uskoa synnit anteeksi ja kantaa jumalanlapsen arvo nimeä,sen minä haluaisin suoda teillekin ettei sielunvihollinen saisi teitä .ainakin omatuntoni on puhdas kun olen varottanut teitä helvetistä elikkä ette voi syyttää minua etten varottanut teitä.Jeesukseen uskova seurakunta on hyvin pieni mutta niin on pieni ryhmä taivaanlintuja jotka pääsevät kerran kotiin.minä ihan itken ettet ainoastaan jeesuukseen uskomalla taivaaseen pääse,vaan te pyydätte jeesuksen nimessä aina kun pyydätte jeesuksen nimessä niin isä jumala pitää teitä lapsenaansa..ja näin olette jumalanlapsia.Ja peritte jumalanvaltakunnan."Jumalan valtakunta on Jeesuksen opetuksen mukaan löydettävissä maan päältä. Maan päällä se on armon valtakuntana ja taivaassa kunnian valtakunta. ,. On väärin tuomita toisia ,jos omassakin yhteisössä tälläistäkin tapahtuu.vaikeneminen han juuri on paha synti.Onneksi SRK oli niin avoin että toi asian julki, tämä kertoo uskonveljien rehellisyydestä.Itse olen tällä hetkellä jumalanvaltakunnassa elikkä Lumijoella Suviseuroissa.
Koita vaan Janne pysyäkin siellä jumalanvaltakunnassa. Ehkä tapaat siellä myös toisia kivoja, uskovaisia ja oman seksuaalisuutensa kieltäviä homppelipoikia.
Ei täällä maallisessa maailmassa kuule sinun kaltaisillesi uskonmiehille juuri tilaa ole. Kyllä Luther ja Calvin ovat sinun omistautuneisuuteesi verrattuna ihan kevyttä kamaa, Lars Leevistä nyt puhumattakaan...