Pohjois-Suomen suurin kaupunki vanhoillislestadiolaistuu kuntaliitoksen myötä

Oulun, Kiimingin, Oulunsalon, Haukiputaan ja Yli-Iin valtuustot ilmaisivat 26.4.2010, että ne ovat valmiit suurkunnan perustamiseen vuonna 2013. Viiden kunnan osallistuminen takaa suurkunnalle asukkaita yli 180 000. Liitoksen myötä Oulu nousee Suomen viidenneksi suurimmaksi kaupungiksi ohittamalla Turun. 31.3.2010 Suomessa oli kahdeksan yli 100 000 asukkaan kuntaa: Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Turku, Oulu, Jyväskylä ja Lahti.

Uudessa Oulun suurkunnassa on nykyistä Oulun kaupunkia vahvempi vanhoillislestadiolaisleima eritoten nykyisen Oulunsalon vaikutuksen takia.

http://www.vaestorekisterikeskus.fi/vrk/home.nsf/pages/255791D028A62772C225724B0057AA82
So Fucking What?
Tilastotiedettäkö kuvittelet tälle sivustolle tulijoiden harrastavan?
Get a life...
Kunnan asukaspohjalla on vaikutusta kuntapolitiikkaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kasautuvat suuriin asutuskeskuksiin.
Oulun suuralue/-kunta on myös kasvukeskus, jonne tulee hakeutuu asukkaita myös muualta Suomesta, eivätkä he tule alueelle pelkästään lestadiolaisuuden takia ;)
Lisääntyy suhteeliseti jonkun verran, mutta kannattaa muistaa, että Oulun asukasluku on 140 000 ja Oulunsalon 10 000.
Valitettavasti myös Haukipudas (asukasluku 19 000) ja Kiiminki (13 000) ovat leimallisesti vanhoillislestadiolaiskuntia, joskaan eivät kaiketi yhtä selvästi kuin Oulunsalo. Tulevan uuden Oulun kunnanvaltuuston päätökset ja muu kuntapolitiikka muuttunee ainakin jossain määrin.

http://www.ouka.fi/kuntajakoselvitys/
Ja lestadiolaiset aika helpolla yhteenlaskulla edelleen vähemmistönä.
(Tekeväthän he toki lapsia niin että se ikkunaton pesukone laulaa aamusta iltaan, mutta silti: pitkä matka kunnallispolitiikan suunnan päättäjiksi.
Ja pari niistä muistakin oululaisista lisääntyy.
Ihan ilman Jumalan tervettä.)
Tulevan Oulun suurkunnan alueeseen netin kautta tutustuessani löysin jotain itselleni uutta ja mielenkiintoista. Tässä voi yöpyä matkalla Lappiin:

Tuossa taannoin, tarkemmin ottaen noin 7000 vuotta sitten, jonkun mielestä oli oikein hyvä idea asettua asumaan Oulun seudulle. Oulusta noin 60 km pohjoiseen, Iijoen pohjoisrannalla Yli-Iissä Kierikkikeskus ja Kivikauden kylä sijaitsevat keskellä laajaa kivikautista asuinaluetta. Keskuksen pysyvä näyttely esittelee alueen esinelöydöksiä ja tutkimushistoriaa. Läheisessä Kivikauden kylässä voi nähdä, miten kivikaudella asuttiin ja elettiin. Muinaiskalastusleiri tutustuttaa vanhoihin kalastusmenetelmiin. Kierikkikeskuksessa on myös ravintola, hotelli ja kokoustilat.

http://www.kierikki.fi
http://www.yli-ii.fi
Tämmöistä elämää vietetään tulevassa Oulun suurkunnassa:

Yksi äitienpäivänä palkituista äideistä on Helli Lindgren Oulun naapurikunnasta Haukiputaalta. Kovan kiertolaiselämän oloissa suuren lapsikatraan kasvattanut romaniäiti kiittää Urho Kekkosta romanien ja valtaväestön olojen parantamisesta. Hän arvostaa suuresti saamaansa äitienpäivän huomionosoitusta.

Haapajärvellä 74 vuotta sitten syntynyt Helli Lindgren on kahdeksanlapsisen perheen vanhin tytär. Tulevan miehensä Valden hän tapasi 16-vuotiaana, ja heille syntyi kaikkiaan yhdeksän lasta. Lisäksi Hellillä on yksi kasvattilapsi.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/05/helli_lindgren_eli_kiertolaiselamaa_ja_kasvatti_suurperheen_1661983.html
Mitä välii vanhoillislestadiolaistumisella on homojen kannalta? Eihän kuntapolitiikassa edes tehdä mitään isoi päätöksii esim. säädetä lakei, jotka koskee homoi. Kuntien tehtävä on vaan tuottaa peruspalvelut ja varmistaa se, et niillä on tarpeeks rahaa siihen. Jos homo tai lesbo joutuu syrjityks, ni voi valittaa siitä syrjintävaltuutetulle.

P.s. Opiskelet sä muuten tilastotiedettä, ku sä noit tilastoi tänne aika paljon viljelet?
Riquman1990, ellei kunnanvaltuustossa tehtäisi lainkaan homoja koskevia päätöksiä, eihän koko kunnanvaltuustolla olisi mitään virkaa. Kyllä meidän elämäämme vaikuttaa moni muukin asia kuin pelkkä lainsäädäntö. Kunnassa päätetään juuri niistä lähellä jokaista ihmistä olevista arkipäivän asioista ja kunnan palveluista, jotka vaikuttavat siihen, kuinka hyvä kunnassa käytännössä on elää.

Jos kaikki vaikkapa suunnitellaan suurperheiden näkökulmasta ja jätetään yksinelävät, pienperheet ja pariskunnat esimerkiksi asumista koskevissa päätöksissä toissijaiseen asemaan, ei kunta ole hyvä paikka sateenkaariväelle. Kunnan päättäjien arvomaailma heijastuu aivan suoraan siihen, millainen ilmapiiri kunnassa ja sen julkisissa palvelulaitoksissa, kuten kouluissa ja terveydenhuollossa, vallitsee.

Ja mikä ihmeen syrjintävaltuutettu? Suomessa ei tunneta sellaista virkaa. Tasa-arvovaltuutettu huolehtii pääasiassa miesten ja naisten tasa-arvosta. Vähemmistövaltuutettu taas edistää etnisten vähemmistöjen ja ulkomaalaisten asemaa, yhdenvertaisuutta ja oikeusturvaa sekä hyviä etnisiä suhteita Suomessa. Seksuaalivähemmistöjen oikeuksien toteutumista valvoo poliisi, jos valvoo, ja poliisin toimivaltuudet rajoittuvat siihen, mitä selkokielellä kirjoitetussa laissa sanotaan.

Haluaisinpa nähdä, kun Riquman menee poliisilaitokselle valittamaan, että hän ja poikaystävänsä (oletan, että R. on miespuolinen) eivät ole saaneet kunnan asuntojonossa tasa-arvoista kohtelua.
Kuntien virka- ja työehtosopimuksissa ei vielä nykyäänkään taideta automaattisesti rinnastaa rekisteröityä parisuhdetta avioliittoon. Jokainen kunta päättää itse. Kirkko kiri ohi.

JHL:n edustajiston kokouksessa hyväksyttiin 24.02.2010 yksimielisesti kirkon sopimusalalle kolmivuotinen virka- ja työehtosopimus. Sopimus ulottuu tammikuun 2013 loppuun. Yhtenä merkittävänä uutena yksityiskohtana kirkon alan sopimuksessa on se, että palkallinen lähiomaisen kuolin- ja hautaan siunaamispäivä koskee puolisoa (aiemmin vain aviopuolisoa), mikä tarkoittaa sopimuksen mukaan nyt myös avopuolisoa ja rekisteröityä parisuhdetta.
Valtio kuitenkin lainsäädännön kautta rakentaa puitteet, joita kuntien on noudatettava. Aika vähän uskovaisilla on siihen mitään sanomista. Päivi Räsäset ja Timo Soinit edustaa aika pientä vähemmistöö.

Oikeusasiamies on se, jolle voi valittaa kuntien virkamiesten päätöksistä. Jos sulla on pokkaa netissä itkee homojen oikeuksii, ni sit sulla on pokkaa myöskin mennä valittaan poliisille tai oikeusasiamiehelle huonosta kohtelusta. Aika usein lapsiperheet menee muutenkin kuntien asuntojonoissa ohi sinkkujen ja lapsettomien (homo- ja hetero-) pariskuntien eikä se vielä oo syrjintää. Jos mä otan poikaystäväni asuun tähän (kaupungin) vuokra-asuntoon, ei kaupungilla oo siihen mitään sanomista... En mä kuitenkaan koko ikääni tässä helvetissä aatellu asuu.

Peruspalveluissa kunnat kuitenkin vastaa a) perusterveydenhuollosta b) sosiaalipalveluista c) lapsiperheiden palveluista d) koulutuksesta. Lapsiperheiden palvelut aika harvoin koskettaa homoi. Muissa palveluissa ei puolestaan tarvii kailottaa olevansa homo, koska eihän se liity ko. palvelun käyttöön mitenkään. Mitä sateenkaariperheisiin tulee, ni älä perusta perhettä, jos sä et oo valmis tappeleen lastes oikeuksien puolesta (laissa sekin on säädetty, et sateenkaariperheiden syrjiminen on kielletty).
Sivumennen mainittakoon, että olen asunut Oulun kaupungissa sekä lapsuuteni että teini-ikäni. Vanhoillislestadiolainen ilmapiiri toi kaupunkiin tuolloinkin ongelmia. Noista ajoista, jolloin rekisteröityä parisuhdetta ei ollut ja käsite homoavioliitto merkitsi ainakin viime vuosisadan alkupuoliskon aikana syntyneille oululaisille vain ja ainoastaan homomiehen avioliittoa naisen kanssa, on jo kulunut aikaa. Eipä taida nykyäänkään olla samanlaiset suhteellisen vapautuneet olot kuin Etelä-Suomen suurimmissa kaupungeissa. Oulun Seta ry näyttää kuitenkin järjestävän oman Pride-juhlansa 22.-25.7.2010

http://www.northpride.fi/

Sateenkaariperhe-elämästä voi todeta sen verran, että esimerkiksi sekä Setan hallituksen vuoden 2010 puheenjohtaja Outi Hannula (s.1968) että Lapin Kansan tapahtumista tunnetuksi tullut Johanna Korhonen (s.1968) ovat molemmat luoneet sateenkaariperhe-elämänsä Etelä-Suomessa eivätkä Oulussa, vaikka molemmat ovat Oulussa kasvaneet ja siellä ylioppilaiksi kirjoittaneet. Paljonko Oulussa ylipäätään edes on edes lapsettomia rekisteröityjä parisuhteita ?
Xius hyvä. Ymmärrän, jos tämä kuntaliittymä näin sinua koittelee ankean lapsuutesi takia. Älä kuitenkaan please lähettele näitä statistisia kommenttejasi. Mene mieluummin ammattiauttajalle. Kyllä silloin täytyy olla jotakin vähän/enemmän pielessä, jos ihmisen lähes koko kommunikointi (tällä areenalla) on lainattujen tilastojen esittelemistä...

EDIT: Riquman1990. Puhuit ihan asiaa. Ongelmana on vain, että jostakin käsittämättömästä syystä leikit typerää teiniä kirjoituksessasi. Voit toki puhua ihan miten haluat, mutta miksi ihmeessä se pitäisi siirtää tekstiin?!!!

EDIT2: Xius: minkä ihmeen takia lähettelet YLEn tai Hesarin nettipalvelusta kopioimiasi uutisia tänne? Kuvitteletko tosiaan, että me muut käyttäjät olemme niin tyhmiä, ettemme osaa niitä omilta sivuiltaan lukea?
"EDIT: Riquman1990. Puhuit ihan asiaa. Ongelmana on vain, että jostakin käsittämättömästä syystä leikit typerää teiniä kirjoituksessasi. Voit toki puhua ihan miten haluat, mutta miksi ihmeessä se pitäisi siirtää tekstiin?!!!"

Sä tässä typerä oot. Mä en oo koskaan tajunnu, miks kaikkien pitäs kirjottaa epävirallisissa yhteyksissä norminmukasta kirjakieltä. Mä kirjotan niin ku mä puhun. Niin on aina ollu ja tulee oleen. Ei kukaan muukaan pikkusielunen siitä oo ennenkään valittanu. Jos sä puhut eri murretta ja päätät joskus kirjottaa joskus murteellas, ni en mä estä sua...
Pete,
eiköhän kuitenkin anneta jokaisen keskustella aivan itse valitsemallaan tyylillä, ja ammattiauttajan tarpeensa saa AIVAN jokainen, varsinkin meille tuntematon ihminen, päätellä ihan itse. Nettikeskustelut on tarkoitettu (minun käsittääkseni) oman ajatusmaailman avaamiseen sellaisille, joille puheenvuoroilla mahdollisesti on ehkä annettavaa. Jos ei jonkun puheenvuoroista koe mitään saavansa, niistä voi toki hyvin helposti hypätä yli. Vai onko Petellä ehkä pakkomielle lukea läpi joka ainoa nettiin ilmestyvä kirjoitus?

Minä en suinkaan kahlaa läpi kaikkia yleisiä uutissivustoja löytääkseni sieltä jotain itseäni kiinnostavaa. Omat tänne tuomani uutislainaukset ovat olleet sattumalta silmiin osuneita, ja paljon suuremman määrän sateenkaariuutisia tai muuten juuri meidän elämäntilanteemme kannalta kiinnostavia asioita luen nimenomaan tältä sivustolta, joten kannaltani on erittäin hyvä, että ihmiset niitä tänne välittävät.

Mutta osaan myös jättää väliin sellaiset puheenvuorot, jotka eivät minua erityisesti hetkauta (kumma kyllä, monet niistä on kirjoitettu aamuyön tunteina...). Silti niilläkin on oikeutuksensa.
Totta kai kuntien hallinnon poliittisilla ja muilla voimasuhteilla on vaikutuksia siihen, miten kuntaa johdetaan ja mitkä ovat vaikkapa rahanjaon painopisteitä. Sitä en tiedä sanoa, kuinka vastakkaisissa vaakakupeissa lestadiolaisperheet ja vaikkapa sinkkuhomot ovat.

Ja tähän sivujuonteeseen:

Kyllähän noista tilastoista on aina välillä käynnistynyt keskusteluja. Ja usein on ihan kiinnostavaa, kun mistä tahansa ns. valtamedian uutisoinnista nostetaan keskusteluun tänne asioita, joiden jollain tapaa voi ajatella liippaavan glbti-asioita. Ei siinä mitään. Tietysti aina on parampi, jos mukaan pääsee jonkinlaista omaa henkilökohtaista pohdintaa ja ajatuksia asiasta. Omien viestien kieliasu on jokaisen oma valinta, niin kauan kun ilmaisukeinot ovat ns. hyvän tavan mukaisia ja viestit muiden ymmärrettävissä. Mitä tulee puheenvuorojen laatukriteereihin, niin niistä voi keskustella laajemmin "Sivustot & ylläpito" -alueella, mikäli aihe tuntuu läheiseltä. En oikein ymmärrä, miksi näihin kysymyksiin pitää tarrata muuta käsittelevissä keskusteluissa. Suunnilleen yhtä tylsää kuin kuin ns. trollien "paljastaminen" tai metakeskustelu siitä, onko jokin asia edes keskustelun arvoinen asia.
Taloussanomat selvitti, paljonko kuntien palvelut oikeasti maksavat eli miten paljon vastinetta saat verorahoillesi. Yhä useampi kunta haluaa sinun tietävän sen. Kuntien palvelumaksut kattavat keskimäärin vain vajaa 12 prosenttia todellisista kustannuksista. Kuntaliiton sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Jussi Merikallio kertoo, että kunnissa on puhuttu paljon siitä, että palvelujen todelliset hinnat pitäisi esittää laskuissa, jotta kuntalaiset tietäisivät, mitä mikin maksaa, mihin verorahat menevät, ja jotta he osaisivat myös yhä paremmin arvostaa palveluitaan.

http://www.taloussanomat.fi/palvelut/2010/05/19/katso-paljonko-hoitosi-oikeasti-maksaa/20107035/12
Pitäisiköhän jonkun selvittää myös, mitä niiden palvelujen tarjoamatta jättäminen maksaisi.

Jos sairaat jätettäisiin hoitamatta, päivähoitopaikat suljettaisiin ja vapaa-ajan harrastuksia lakattaisiin tukemasta, paljonko kunta menettäisi verovaroja kuntalaistensa menettäessä tehokasta työaikaansa, äitien pysyessä kotona lapsia hoitamassa ja nuorison sekä vanhempienkin vetelehtiessä entistä enemmän ns. huonoilla teillä.

Kunnan tarjoamissa palveluissa on kysymys ennen kaikkea sijoituksesta asukkaisiin, uusien kuntalaisten houkuttelusta paikkakunnalle ja tasaisen tuloverovirran varmistamisesta kunnan kassaan, ei kunnan päättäjien hyvästä sydämestä asukkaille tekemästä lahjoituksesta.

Jos jossain kunnassa esimerkiksi jätettäisiin vanhukset tyystin hoitamatta (tuottamatonta touhua, eikö niin?), mitenköhän mahtaisi käydä kunnan väestöpohjan? Suuri osa ajattelevista ihmisistä pakenisi sinne, missä tietävät että edes jotain apua on odotettavissa sitten, kun ei itse enää kykene itsestään huolehtimaan.
Pohjoissuomalainen pitkälti vanhoillislestadiolaisperäinen kehitysvammaisuutta, kotiäitiyttä ja monilapsisuutta ihannoiva perhemalli on ongelmallinen. Ilman kuntapalveluja kävisi samalla tavoin kuin lapsirikkaissa kehitysmaissa käy. Ongelmana on vain se, että kuntapalveluja on vaikeaa järjestää, jos kuntapalvelujen tarve on korkeasta syntyvyydestä johtuen suuri. Kyseessä on noidankehä.

Pitkällä tähtäimellä lapsen kotihoitoon liittyy myös ongelmia, jotka saattavat myöhemmin näkyä koko perheen hyvinvoinnissa. Huhtikuussa Tampereen yliopiston tiede- ja kulttuurilehti Aikalaisessa kyseenalaistettiin suomalainen kotihoidon tukimalli, jonka avulla vanhemmat, lähinnä äidit, jäävät hyvinkin pitkäksi aikaa hoitamaan lapsia kotona. Sosiaalipolitiikan tutkija Tapio Rissanen esitti huolensa kotona pitkään lapsia hoitavien äitien syrjäytymisestä työmarkkinoiden ulkopuolelle. Pitkään kotihoidon tukea käyttäneistä yli 40 prosenttia päätyy työttömäksi.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/05/aiti_vai_hoitotati_1689576.html
"Jussi Merikallio kertoo, että kunnissa on puhuttu paljon siitä, että palvelujen todelliset hinnat pitäisi esittää laskuissa, jotta kuntalaiset tietäisivät, mitä mikin maksaa, mihin verorahat menevät, ja jotta he osaisivat myös yhä paremmin arvostaa palveluitaan."

Juu, kallis oopperatalo versus joukko lopetettuja päiväkoteja ja kouluja. Eivätköhän kunnallispolitiikot halua jatkossakin pitää äänestäjiltä pimennossa kuntien rahoituslaskelmat ja budjetit, jottei rahvas taatusti tiedä, mihin verorahat menevät. Niitä laskelmiahan joutuu nykyäänkin etsimään kissojen ja koirien kanssa. Ottaisivat oppia vaikka Ruotsista, missä ne lain mukaan on pakko laittaa exel-taulukkoina kunnan kotisivuille.
Syntyvyys kunnissa vuosina 2004-2008 (lapsia per nainen)

Haukipudas 3,00
Kiiminki 3,01
Oulu 1,85
Oulunsalo 3,23
Yli-Ii 3,55

http://static.iltalehti.fi/kuvat/liitteet/hedelmall_kunnat.shtml

# Suomalainen nainen synnytti vuonna 2009 keskimäärin 1,86 lasta hedelmällisen kautensa aikana.
# Syntyvyys oli vuotta 2009 korkeampi viimeksi vuonna 1969, jolloin keskiarvo oli 1,94.
# Vuonna 2009 Suomessa syntyi 60 430 lasta, mikä oli 900 lasta enemmän kuin edellisenä vuonna. Edellisen kerran yli 60 000 lasta syntyi vuonna 1996.
# Synnyttäjät olivat 2009 keskimäärin samanikäisiä kuin vuotta aiemmin. Kaikkien synnyttäneiden keski-ikä pysyi ennallaan ollen 30,1 vuotta.
# Jotta väestö uusiutuisi pitkällä aikavälillä, kokonaishedelmällisyysluvun tulisi olla noin 2,1. Jos luku on alle 2,1, väestön määrä vähenee.

http://www.iltalehti.fi/perhe/2010073112112443_pr.shtml
Tilastokeskuksen väestönmuutosten kuukausitilaston ennakkotietojen mukaan:

Maamme suurimpien kaupunkien väkiluvut olivat kesäkuun lopussa 2010 (suluissa muutos 1.1. – 30.6.2010): Helsinki 585 510 (+2 160), Espoo 245 876 (+1 546), Tampere 211 499 (-8), Vantaa 198 851 (+1 215), Turku 176 154 (+67) ja Oulu 139 665 (+532).
  • 30 / 44
  • Janne Hakkarainen
  • 2.10.2010 12:17
Vastaan tähän oululaisena varavaltuutettuna ja tasa-arvotoimikunnan varapuheenjohtajana. On varmaan niin, että keskusta hyötyy kuntaliitoksesta jonkin verran. Vihreänä kuitenkin uskon, että muutkin puolueet voivat hyötyä jonkin verran: pienempien kuntien asukkaat voivat seuraavissa kunnallisvaaleissa äänestää esimerkiksi vahvaa vihreää listaa, mikä ei välttämättä aiemmin ole ollut mahdollista. Tuloksen näkee kuitenkin vasta vaalien jälkeen.

On niitä hyviä keskustalaisiakin kunnallispoliitikkoja kuitenkin olemassa, vaikka joidenkin ajatukset yhdenvertaisuudesta on aivan kauheita. Esimerkiksi Oulun tasa-arvotoimikunnan keskustalainen puheenjohtaja on mielestäni varsin mainio tyyppi. Tasa-arvotoimikunnassa suunnittelimmekin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskoulutusta kaupungin henkilöstökoulutuspäivään, mutta taloustaantuman vuoksi tämä ei ole vielä toteutunut. Toimikunnan oma vuosibudjetti on jotain kymmenen tuhannen euron luokkaa, joten sillä rahalla ei kummemmin juhlita. Se on todella vähän.

Noista uhkauksista: Tunnen ihmisiä, joita oli uhkailtu. Tuo oli todella ikävä tapahtuma, mikä sai mutkin miettimään, kannattaako esimerkiksi tänne kirjoittaa omalla nimellä. Mietiskelin kavereiden kanssa, olisivatko uhkaajat samoja, jotka antoivat pommiuhkauksen North Prideen. En oikein jaksa uskoa, että oululainen natsiskene on kovin laaja ja järjestäytynyt.
Oulussa on jälleen tapahtunut kummia. Ylen uutiset kertoivat Pohjois-Suomen pääkaupungista ja vanhoillislestadiolaisuuden kehdosta seuraavaa 20.10.2010:

Oulussa on pahoinpidelty viime aikoina seksuaalivähemmistöön kuuluvia henkilöitä, kerrotaan Oulun yliopiston ylioppilaskunnasta. OYY:n hallituksen puheenjohtaja Ilari Nisulan mukaan pahoinpitelyt tapahtuivat lähellä yökerhoa, jonka asiakaskunta koostuu erityisesti seksuaalivähemmistöistä.

Oulun ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan Ilari Nisulan mukaan Oulussa tapahtui viikonloppuna kaksi seksuaalivähemmistöön kuuluvan henkilön pahoinpitelyä. Molemmat pahoinpidellyistä ovat miehiä. Nisula kertoo, että pahoinpitelyt tapahtuivat lähellä yökerhoa, jonka asiakaskunta koostuu erityisesti seksuaalivähemmistöistä.

-Tämän kyseisen yökerhon ulkopuolella on ollut huutamista ja provosointia ja ihan selvää päällekäyntiä. Pahoinpitelykin tapahtui siellä, eli tunnelma on ollut suhteellisen turvaton. Kyseessä on ollut näköjään lähinnä ennakkoluulot ja ymmärtämättömyys, ja nimenomaan suvaitsevaisuus on ollut tässä kohtaa kortilla, arvioi Nisula.

Oulun poliisin tietoon tämäntyyppisiä tapauksia ei ole tullut, kertoo rikoskomisario Risto Viippola. Ylioppilaskunnan mukaan ainakin toisesta pahoinpitelystä on tehty rikosilmoitus.

Talkoot turvallisen ilmapiirin edistämiseksi

Oulun yliopiston ylioppilaskunta on toimittanut julkisuuteen lausuman, jossa se korostaa yhteisöllisyyden ja suvaitsevaisuuden ilmapiiriä.

- Viimeaikaiset yhteiskunnallisen keskustelun aiheet ovat omiaan luomaan jakolinjoja meidän ja muiden välille. Tällaista ilmapiiriä vastaan tulee toimia aktiivisesti ja luottamusta rakentaen, toteaa ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Ilari Nisula.

Monikulttuurisessa Oulun kaupungissa ja Oulun yliopistossa täytyy voida elää ja opiskella kohtaamatta syrjintää tai suvaitsemattomuutta, sanotaan julkilausumassa. Ylioppilaskunta vaatii, että Oulun kaupunki ryhtyy yhteistyöhön poliisin ja kansalaisjärjestöjen kanssa suvaitsevaisen ja turvallisen ilmapiirin edistämiseksi.

YLE Oulu

http://yle.fi/alueet/oulu/2010/10/ylioppilaskunta_hermostui_homobaarikahakasta_2072887.html
Oulu on mitä ilmeisimmin Suomen suurista kaupungeista homoille se kaikkein pahin paikka asua:

Homoviha on jälleen nostanut päätään Oulussa. Ylioppilaskunnan ja opiskelija-asuntosäätiön rakennusta kohtaan on heitetty polttopulloja Oulussa Mannenkadulla torstain 28.10 vastaisena yönä. Iskusta ei syttynyt tulipaloa. Rakennuksen viereiseen aitaan oli kirjoitettu spraymaalilla uhkausviesti, joka oli suunnattu ylioppilaskunnan homojen oikeuksia koskevaa kannanottoa vastaan. Viestistä on erotettavissa sanat kuolema ja homo.

http://yle.fi/alueet/oulu/2010/10/homoviha_nosti_paataan_oulussa_2095965.html

Lapin yliopiston ylioppilaskunta LYY, Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SMOK tuomitsevat Oulun Yliopiston Ylioppilaskuntaa vastaan tehdyn polttopulloiskun.

http://yle.fi/alueet/oulu/2010/10/opiskelijajarjestot_tuomitsevat_oulun_polttopulloiskun_2096916.html

Työministeri, vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki tuomitsee iskun blogissaan puolueen nettisivuilla.

http://www.vihreat.fi/blog/anni.sinnemaki
Rukoushetki on Oulun hiippakunnassa voittanut äänin 8-5. Puolustajia oli Oulun hiippakunnassa täten 60% enemmän kuin vastustajia. Muualla maassa rukoushetki voitti kokonaisuutena selvästi selkeämmin eli äänin 70-25. Puolustajia oli täten Oulun hiippakunnan ulkopuolella peräti 180% enemmän kuin vastustajia.

Homoparien rukoushetki jakoi voimakkaasti Oulun hiippakunnan kirkolliskokousedustajia. Edustajista 8 kannatti ja 5 vastusti rukoilemista homoparien kanssa. Kirkolliskokous hyväksyi 12.11.2010 äänin 78-30 esityksen homoparien rukoushetkestä. Yksi vastustajista oli oululainen Pekka Lahdenperä. Hän pelkää, että rukoushetki voi muuttua häihin verrattavaksi tilanteeksi.

http://yle.fi/alueet/oulu/2010/11/pohjoisen_edustajat_taparasti_rukoushetken_kannalla_2136287.html
Rotuaari=kävelykatu.

Oulussa perjantaina 12.11.2010 homofobisia iskuja vastaan järjestetty mielenosoitus sujui rauhallisesti ja häiriöttä. Mielenilmaukseen osallistui noin 150 henkilöä.
Viranomaiset olivat paikalla seuraamassa tilannetta useiden poliisipartioiden voimin. Rotuaarille oli lähetetty varmuuden vuoksi myös siviilipartioita. Rotuaarilla osoitettiin mieltä, koska Oulussa on kohdistettu viime aikoina uhkauksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin sekä poliittisiin toimijoihin. Keskustassa pidettiin perjantai-iltapäivänä puheenvuoroja asian tiimoilta ja marssittiin tasavertaisuuden puolesta.

http://yle.fi/alueet/oulu/2010/11/homoiskuja_vastaan_osoitettiin_mielta_maltilla_2138535.html
Poliisi arvelee, että syksyllä Oulussa tapahtuneiden tuhotöiden taustalla olisi radikaali liike. Ketään ei kuitenkaan ole otettu kiinni.

Oulussa tehtyjen spraymaali- ja veritöhryjen sekä polttopulloiskun takana on mahdollisesti radikaali liike. Rikoskomisario Matti Luolavirran mukaan otaksuma on syntynyt poliisin omien analyysien perusteella. Poliisilla ei kuitenkaan ole vihjeitä henkilöistä, eikä ketään ole saatu kiinni.

Poliisin mukaan töhrimiset ja polttopulloisku liittyvät toisiinsa. Alkusyksyn aikana maalilla ja verellä töhrittiin yksityishenkilöiden asuntoja. Polttopulloisku tehtiin Oulun yliopiston ylioppilaskunnan rakennusta kohtaan lokakuun lopulla.

http://yle.fi/alueet/oulu/2010/12/oulun_tuhotoiden_taustalla_ehka_radikaali_liike_2227391.html
Oulussa ollaan näemmä ottamassa käyttöön oiva ase suurta lapsilukua ja kehitysvammaisuutta ihannoivia vanhoillislestadiolaisia vastaan. Maksukykyisten vähälapsisten venäläisten avulla näytetään, että kyllä ihmisiä riittää palveluja käyttämään:

Venäläisten terveysturismi Suomeen on voimakkaassa kasvussa. Matkailuyrittäjät ja terveyspalvelujen tuottajat ovat löytäneet uudet markkinat venäläisistä, jotka haluavat käyttää suomalaisia terveyspalveluja lomansa aikana. Oulussa aletaan järjestää venäläisille hammashoitolomia. Oululaisessa hammaslääkäriasema Aariassa huomattiin, että yhä enemmän ja enemmän venäläisiä asiakkaita hakeutui heille hoitoon. Suomalaisessa terveydenhoidossa venäläisiä houkuttelee sen korkea taso, vaikka hinta onkin korkeampi kuin Venäjällä.

- Venäläisturistit tulevat tänne hoidattamaan hampaita ja käyttävät paikallisia hotellipalveluja, paikallisia kylpylöitä, paikallisia tavarataloja ja kauppoja, luettelee Hammaslääkäriasema Aarian toimitusjohtaja Olavi Nousiainen.

http://yle.fi/alueet/oulu/2011/01/venalainen_remontoi_hampaat_suomen_lomalla_2270062.html
Kirkon ihmisoikeuskysymysten neuvottelukunta (KION) on ottanut kantaa vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen ehkäisykieltoon.

http://www.kotimaa24.fi/uutiset/1259-kion-lestadiolaisten-ehkaisykielto-ihmisoikeusloukkaus

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli joulukuun 2010 lopussa 5 374 499. Vuonna 2010 syntyi 61 000 lasta. Kuolleiden määrä oli 50 800.

http://www.tilastokeskus.fi/til/vamuu/2010/12/vamuu_2010_12_2011-01-20_tie_001_fi.html

Vuoden 2011 merkkipaalu ihmiskunnalle on 7 miljardin asukkaan rajan ylittyminen. Se tapahtuu todennäköisesti vuoden loppupuolella, mutta eräiden arvioiden mukaan kuitenkin mahdollisesti vasta vuoden 2012 alkupuolella.

Maapallon väkiluvun kasvu on viime vuosina ollut nopeaa. Vuonna 1999 rikkoutui 6 miljardin asukkaan raja. Väkiluku lisääntyi siis miljardilla vain 12 vuodessa.

http://www.kotimaa24.fi/uutiset/1183-maapallon-vakiluku-nousee-7-miljardiin-2011
Näin Oulun liepeillä asuvana minua ihmetyttää jatkuva Oulu-uutisointisi. Mikä tarkoitus sinulla on? Miksi et uutisoi samalla tavalla esimerkiksi Helsingistä? Tai jostakin muusta suuremmasta kaupungista Suomessa? Oletko jostakin syystä kateellinen Oululle? Oletko jostakin syystä katkera Oululle? Kiinnostaisi tietää mikä tämän taustalla on. Oulu on hieno kaupunki ja varmasti kuntaliitos tuo paljon uutta, muutenkin kuin kasvattamalla väkilukua. Toki kuntaliitos voi olla myös menetys jollekin.

Paljon hyviä hetkiä ja lämpöä elämääsi!
  • 42 / 44
  • Janne Nousiainen
  • 25.5.2011 22:48
Olen itse syntynyt Oulussa kastellissa ja voin sanoa että oulu on minulle hyvin rakas kaupunki koskaa täällä on kaikki sukulaiset ja tuttavat uskon sisaret ja veljet,nykyään asun Raahessa Piehingissä eikä tämäkään mikään huono paikka ole koska onhan täälläkin lestadiolaisia joka on ihan hyvä asia koska olen itsekin.

Kävin muutama kuukausi sitten junalla Helsingissä eka kerran ja tulin siihen tulokseen että en vois ikinä asua tälläisessä betoni punkkereissa missä hesalaiset joutuvat asumaan koska ei kukaan täys järkinen haluais asua mutta kun on pakko kun työt viedään maaseudulta kun näin junan vaunun ikkunasta Vantaan tikkurilan oli minulle ensimmäinen järkytys se siittä Helsingin lomasta ei enään ikinä
Tiedote 17.10.2011

Etsitään vapaaehtoisia oululaisia kirkosta eronneita haastateltavaksi pro gradu-tutkimukseen. Tutkimuksella halutaan selvittää syitä kirkosta eroamisiin ja erityisesti eroamisen yhteyttä henkilön arvoperustaan. Haastattelu vie aikaa noin tunnin verran. Se ei vaadi haastateltavalta etukäteisvalmisteluja.

Yhteydenotot:

Kirsi Anttila
kirantti@mail.student.oulu.fi

http://www.eroakirkosta.fi/media/none/tiedote_07_2011.html?year=2011
Sadat ihmiset marssivat suvaitsevaisuuden puolesta Oulussa perjantaina 24.02.2012. Hiljaiseksi kävelyksi luonnehditussa kulkueessa useat kantoivat mukanaan kuvaa nuorukaisesta, joka sai surmansa viikko sitten pitseria-ammuskelussa Oulussa. Kulkue päätyi kaupungintalon edustalle, jossa Pohjois-Suomen Islamilaisen yhdyskunnan johtaja, imaami Abduz Mannan tähdensi ihmisten tasa-arvoisuutta.

http://www.nelonen.fi/uutiset/kotimaa/uutinen/sadat-marssivat-suvaitsevaisuuden-puolesta-oulussa