Lunta liikaa vai sopivasti .

Omasta mielestäni lunta alkaa olla jo ihan tarpeeksi tämän talven osalta , mutta ilmeisesti " joku toinen " on kanssani täysin eri mieltä koskapa viikonlopuksi on taas luvattu lisää lunta .
Mene ja tiedä sitten onko tämä nyt sitä niin paljon puhuttua ilmastonmuutosta tämä ennätyksellinen lumen tulo , vaikko vaan puhdasta sattumaa .
Saa sitten nähdä että minkähänlaiset kevät tulvat on käsillä , kun ilmat alkavat lämmetä ja kaikki tämä lumimäärä alkaa sulaa .
Toisaalta on kylläkin ennustettu pitkää ja kylmää kevättä jotenka saas nähdä että vieläkö esimerkiksi vappua vietettäisiin näin lumisessa maisemissa kuin nyt on .
Vaput kun yleensä tuppaa olemaan kylmiä ja sateisia , eikä lumen tulokaan ole mitenkään harvinainen ilmiö .
Tulee ihan mieleen muutamat lapsuuden talvet 1980-luvulla, ihan tässä etelärannikolla. Lumilinnakin rakennettiin parina vuonna joululomalla ja se säilyi yli hiihtoloman.
Lunta on aivan sikana liikaa, koko Helsinki on lirissä sen kanssa. Kumpulassa tänään 81 cm. Esimerkiksi Kittilän Kenttärovassa on vain sentti enemmän. Kouvolassa on kaksi senttiä enemmän lunta kuin Kumpulassa.
  • 5 / 21
  • Mini-Mii
  • 24.2.2010 11:24
Lunta on ihan liian vähän. Olisi mukavaa, jos metri menisi rikki tänä talvena. Jääkausi lähestyy. Kuuden tuhannen vuoden päästä Lapissa on jo pysyviä jäätiköitä.
"Nautitaan nyt tästä lumen paljoudesta, koska ei voi tietää, miten tulevaisuudessa sitä riittää.. palataan taas "ruskean kuraisiin" talvisäihin (kasvihuoneilmiö?)".
Valkea on puhdasta ja kaunista. Eilen pyrytti tosi kovasti, kun kävin lenkillä.. ja nautin lumesta kasvoillani. Pari naista kolasi pihamaitaan iloisesti ja juuri heiltä kuulin tuon suuntaisen lausahduksen.
  • 7 / 21
  • vaeltaja2006
  • 24.2.2010 12:25
Olen täysin kyllästynyt ihmisten valitusvirsiin tv-uutisissa. VR ei tee sitä eikä tätä. Itku silmässä kerrotaan kauheuksista. Lähettäkööt valituskirjelmän Jumalalle.

No, moderniin aikaan kuuluu, että kaikki ulkoistetaan. Myös rautatieasemien toiminnat ulkoistetaan. Pahimpana pakkasyönä junia ei tullut. Riihimäen rautatieasemalla iso joukko odotti junan saapumista. Klo 23 vartija tuli ja komensi kaikki ulos, koska valot sammuvat ja hälyytys menee päälle. Kukaan ei osannut purkaa hälyytystä ja valoajastinta. Juna tuli klo 2.30. Ulkona lähes -25 astetta. Kenelle tästä asiasta lähettäisi valituskirjeen,kun se ongelma kuuluu nykyaikaan?
  • 8 / 21
  • Public eye
  • 24.2.2010 13:38
Niin, Jumalanko vika se on, että kaikki pitää ulkoistaa niin kauas, että loppujen lopuksi kukaan ei vastaa mistään eikä tiedä mitään? Onko VR:n päätöksentekokin ulkoistettu niin, että valituksen oikeaa vastaanottajaa ei enää löydy maan päältä?

Tämä on ensimmäinen normaali talvi vuosikausiin. Keski- tai pikemminkin Etelä-Euroopan oloihin suunnitellut järjestelmät nyt vaan eivät toimi täällä, vaikka kuinka toivottaisiin, kun me sentään kuulutaan EU:hun ja ollaan mukana kaikissa ytimissä.
JuhaniV kirjoitti:

> "Lehti toteaa Tarton saaneen uuden jalakulkutunnelin. ;-)"

Joka on rakennettu "älykkäästi" ikkunaa vastaan. Kukahan tuo on suunnitellut?

Ei muutenkaan vaikuta kovin turvalliselta tavalta hoitaa jalankulkijoiden turvallisuutta.
Ilman muuta kun ilma lämpenee, tuollainen muuttuu vaaralliseksi. Huoneiston haltija ei varmasti tykkää, mutta ehkei hän kuitenkaan välitä.

Tartossa taloyhdistykset joutuvat siivouttamaan muistaakseni ainakin jalkakäytävät omalla kustannuksellaan. Aikaisemmassa asuintalossani homma jätettiin hoitamatta. Kukaan talosta ei vaivautunut poistamaan lumia jalkakäytävältä. Talkootyöstä ei varmaan ole kuultukaan. Kaupunki ilmoitti huomattavasta uhkasakosta. Jollakin konstilla lumet häipyivät viimeisenä päivänä ennen sakotusta.

No sattuu sitä meilläkin. Täällä Espoon korvessa ajelin pikkutietä, jossa jalkakäytävä on vain toisella puolen. Jalkakäytävä oli nyt aurattu umpeen mahtavalla lumivallilla. Ihmiset kävelivät vaarallisesti ajoradalla.
>Keski- tai pikemminkin Etelä-Euroopan oloihin suunnitellut järjestelmät nyt vaan eivät toimi täällä

Mutta uusi sveitsiläinen Flirt-juna kuulemma toimii täällä peräpohjolassa. Julkisissakin hankinnoissa saa ja pitääkin vaatia asianmukaisia tuotteita. Kilpailutus vain tarkoittaa sitä, että selvitetään ketkä tarjokkaista pystyvät tarjoamaan tuotteen edullisimmin.

Mitä tähän ulkoistamisen problematiikkaan tulee, jos kaupallinen yhtiö tekee sen omasta aloitteestaan, yhtiö kuitenkin vastaa asiakkailleen alihankkijan tuotoksista kuin omistaan. Eli jos esim. vuokranantaja ulkoistaa isännöinnin ja se ei oikein suju, minä haukun vuokranantajan huonosta alihankkijasuhteen valvonnasta. VR:n yhteydessä on vähän vaikea sanoa missä määrin VR kantaa vastuuta kalustoyhtiön ja ratayhtiön takkuiluista, jos alihankintasuhteet on määrätty ministeriöissä.
Jos asuisin omakotitalossa ja/tai kulkisin työmatkat junalla, lumi saattaisi ottaa päähän. Mutta kun en tee kumpaakaan noista, olen vaan nauttinut tästä talvesta. Kunnon lumitalvi on niin paljon mukavampi kuin viime vuosien loskatalvet. Ainoa haittapuoli tässä talvessa on ollut kovat pakkaset. Mun ihannetalvi olisi sellainen, että olisi paljon lunta, mutta pakkanen ei laskisi alle 10 asteen.
VR:llä on tänään ollut kadonneiden työntekijöiden lauantai.

Osa 1
Jyväskylästä piti lähteä juna Helsinkiin, mutta se pysyi haamujunana vaikka kuinka odotettiin sen ilmestymistä:
http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/haamujuna-suututti-jyvaskylassa/1303464

Osa 2
Tampereella junien lähtöä viivästytti puuttunut konduktööri:
http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/vrn-kadonneiden-tyontekijoiden-lauantai-osa-2-nyt-hukassa-konduktoori/1303555

Nämä tapahtuivat siis ennen lumimyrskyn alkamista.
Lunta on taas ollut aivan ihanasti ja eilen sitä jälleen tuli kerrassaan suurenmoisesti!
Eilen pyrytti oikein kunnolla ja oli pakko lähteä ajelulle kun vielä sai nauttia talvella-ajosta :) Tänään sit kaupungille ja ulkoilemaan. Talvi on ihanaa aikaa <3

Onneksi Suomessa on neljä vuodenaikaa, kaikki omalla tavallaan ihania :)
itse ollut vanhempien luona viikonlopun niin joutunut lumitöihin, olisi mun puolesta saanut tän vuoden lumityöt tulla tehdyiksi! toivottavasti kevät tulee nopeasti eikä hemmetin pitkää loskakeliä ja vettä joissakin paikoissa monta senttiä :(
Mainio talvi. Olen saanut kuvia uudesta kotikaupungistani lumisessa asussaan ja liikuntaankin saa kivasti vaihtelua. Minun suosikkitalveen kuuluu lunta ja pakkasta. Silloin huomaa keväänkin tulon ihan eri lailla.
  • 18 / 21
  • Havainnoija
  • 22.12.2013 13:09
Sääprofeetta Eero Isokääntä Alavieskasta kertoo Ylen sivustolla, että Oskarin, Einon ja Seijan kaltaisia myrskyjä ei tule enää tänä talvena. Talvesta tulee lisäksi lauha ja vähäluminen. Kuun sakarat eivät ole pystyssä, mikä merkitsee, että kovia pakkasia ei myöskään tule koko talvena. Kevättulvatkin puuttuvat, sillä tuuli vie vähäiset lumet mennessään.
Kuulostaa siedettävältä. Harmaaltahan kaikki nyt näyttää, mutta en ainakaan vielä kaipaa lunta ja liukkautta. Tällä hetkellä sataa ja naapurit ovat joutuneet keskeyttämään koko viikon jatkuneen mattojen piiskaamisen, hyvä. Ulkona on nyt viisi lämpöastetta, joten sateen loputtua voi lähteä ulkoilemaan.
Vuoden viimeinen päivä alkoi hetki sitten. Lumesta ei ole tietoakaan. Ilmatieteen laitos kertoi illalla, että lämmintä riittää suuressa osassa maata vielä kaksi viikkoa.
Tämän sivun alalaidassa kartta lumitilanteesta koko maassa:

http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/pori?parameter=4&map=snowdepth&station=101064

Oman paikkakuntasi säätiedot saat syöttämällä paikkakunnan nimen yläoikealle.
---
Poikkeuksellinen tapahtuma mielestäni on myös se, että sorsat, jotka siirtyivät talvipaikkaansa 27.11., lensivät toissapäivänä takaisin kesäpaikkaansa.
Ei ollut valkea joulu tänä vuonna.. Mitään puolenmetrin kinoksiakaan en kyllä kaipaa, mutta muutaman kymmenensenttiä lunta olisi oikein kiva piristys muuten pimeään säähän.
Lunta on tänä talvena satanut poikkeuksellisen vähän Etelä- ja Keski-Suomessa. Vuosi sitten lunta oli esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla 57 cm, nyt 4 cm, Jyväskylän lentoasemalla 37 cm, nyt 5 cm.
Terminen talvi alkoi eteläisessä ja läntisessä Suomessa vasta tämän vuoden puolella. Talven alkaminen joillain paikkakunnilla, jos nyt karttaa oikein tulkitsin:

10. tammikuuta
Kokkola
Pietarsaari
Vaasa
Pori
Tampere
Lahti

11.tammikuuta
Turku
Helsinki
Porvoo

http://ilmatieteenlaitos.fi/talvitilanne
---
Kireät pakkaset kestivät noin 13 vuorokautta; täällä alkoi vasta viime yönä lauhtua ja tänään olikin sopiva ulkoiluilma, joskin rannassa kävi jäätävä tuuli.
Pikkulinnut samoin kuin suuremmatkin ovat selvinneet hyvin, eikä tänä talvena ole ainakaan toistaiseksi odotettavissa lintujen joukkokuolemia kuten tosikylminä talvina.
Raportti Ruissalosta kuvien kera:

http://yle.fi/uutiset/pikkulinnut_parjaavat_pakkasessa_jos_rasvatankkaus_on_onnistunut/7050975