Heikki Räisänen: Mitään muuttumatonta uskoa ei ole ollut olemassa, vaan erilaisia tulkintoja

  • 1 / 4
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 23.1.2010 21:30
Kirkko&kaupunki (K&K nro 2, 20.1.2010) on haastellut Uuden testamentin tutkimuksen eläkkeellä olevaa professori Heikki Räisästä. Haastattelu on otsikoitu: "Kristinusko muuttuu".

Laajaan haastatteluun on aiheen antanut Räisäsen kirja The Rise of Christian Beliefs (Kristillisten uskomusten synty). Kirja on siis englanniksi. Suomenkielistä versiota odotellaan vuonna 2011.

Piispa Mikko Heikka on puhunut homoseksuaalisuuteen liittyvässä keskustelussa muuttuvasta etiikan alueesta ja muuttumattomasta uskon alueesta. Muuttumaton usko olisi se, johon ei sovi kajota. Heikka pitää homoseksuualisuus-asiaa kuuluvaksi muuttuvan etiikan alueeseen. Räsänen torjuu Heikan näkemyksen: "Kirkon usko on ollut yhtä lailla muuttuvaa kuin kirkon etiikkakin alusta alkaen".

Sitten lainaus haastattelusta.

Räisäsen mielestä olisi paikallaan sanoa suoraan, että Raamattu suhtautuu selkeän kielteisesti homoseksuaalisuuteen. Moraalisen kritiikin tulos on, että homoseksuaalisuuteen suhtautumisen kysymyksiä ei ratkaista Raamatun pohjalta, vaan Raamatun kielteinen käsitys ohitetaan inhimillisyyden tähden. --- Tässä asiassa nykymaailma on yksinkertaisesti ajanut Raamatun ohi.
  • 2 / 4
  • Kolmoisritti
  • 24.1.2010 0:12
Toi Räisäsen kommetti voisi tuntua alentavalta, miksei se suoraan sano, et seksuaalietiikan kysymyksissä kaiken kaikkiaan ollaan jo kaukana Raamatun maailmasta. Uskovaiset eivät itse noudata omia sääntöjään.
  • 3 / 4
  • deli
  • 24.1.2010 19:18
Mulla on Räisäsen kirja luettavana. Se on merkittävä jo lähdeaineistonsa laajuuden takia. Ei tarvitse olla profeetta käsittääkseen, että tässä on perusteos pitkäksi aikaa eteenpäin. Emeritusprofessori Räisänen on tuulettanut aiemminkin, mm. juhlaluennossaan Kuopiossa hän ilmaisi näkemyksenään, että kirkossa ei saa olla aikuinen. Uskonkysymysten itsenäiseen tutkisteluun ei rohkaista, vaan ihmisille tarjotaan valmis komiteoiden ja kirkolliskokousten laatima uskonnollinen paketti.
Sen paremmin luterilainen kuin muutkaan kirkkokunnat eivät suostu avoimesti myöntämään sitä ilmiselvää tosiasiaa, että niiden opit perustuvat sopimuksenvaraisiin valikoimiin Raamatun kohtia ja tiettyinä kirkkohistoriallisina tilanteina tärkeäksi koettuja ajatuksia. Luterilainen Katekismus väittää ilmaisevansa suppeasti Raamatun keskeisen sisällön. Tämä ei raamatuntutkijan mielestä pidä paikkansa. Korrektimpaa olisi sanoa, että se esittää Luterilaisen uskontulkinnan Raamatulla höystettynä. Samasta kirjasta voitaisiin johtaa yhtä oikeutetusti toisenlainenkin kristinuskon muoto.

Tämä on minusta kirkon nykyisessä keskusteluilmastossa melkoisen rohkeaa puhetta. Ehkä Räisäsellä Suomen Akatemian huippuyksikön tutkijana ja UT:n eksegetiikan tuntijana on varaa ilmaista näkemyksensä suorin sanoin.
  • 4 / 4
  • Arto T
  • 25.1.2010 8:52
Proffa on tainnut unohtaa että Raamatussa nimenomaan varoitetaan mukautumasta ajan hengen mukaan. Monille tuo sanoma tietenkin kelpaa koska taas saa uuden tekosyyn hylätä Jumala ja kristinusko. Eli mikä tahansa teoria ja oppi kelpaa kunhan sen loppupäätelmä vain on itselle mieleen.

Todellisuudessa ei ole kyse siitä että kristinusko olisi muuttunut vaan siitä että ihmiset ovat hylänneet kristinuskon, eli kuinka ihmiset jotka eivät Jumalaa tunne ja johon eivät usko edes voisivat elää kristinuskon mukaan. Jeesus opetti että jokainen joka tekee syntiä on synnin orja, Jeesus tuli vapauttamaan meidät tästä orjuudesta ja voittamaan synnin vallan, te taas opetatte että kunhan ajatellaan että mikään ei ole enää väärin, niin kaikilla on hyvä omatunto, mutta mitä merkitystä sillä on jos se ei ole totta.

Piet. 1
14 Olkaa kuuliaisia lapsia älkääkä taipuko noudattamaan himoja, joiden vallassa ennen, tietämättömyytenne aikana, elitte. 15 Niin kuin hän, joka teidät on kutsunut, on pyhä, niin tulkaa tekin pyhiksi kaikessa mitä teette. 16 Onhan kirjoitettu: "Olkaa pyhät, sillä minä olen pyhä."