Keskustan ruotsinkieliset kiistelevät lestadiolaisuudesta

  • 1 / 3
  • Xius
  • 12.1.2010 15:48
12.1.2010 - STT (Päivitetty 12.1.2010 13.45)

Keskustan ruotsinkielisten keskuudessa on virinnyt kiista Pietarsaaren seudulla julki tulleesta pedofiiliskandaalista ja sen yhteyksistä lestadiolaisuuteen. Limingan kunnanhallituksen puheenjohtaja Helena Tornberg (kesk.) on tehnyt rikosilmoituksen keskustan ruotsinkielisen piirijärjestön puheenjohtajan Peter Albäckin kirjoituksesta. Tornbergin mukaan Albäck on väittänyt hänen hyväksyneen ja olleen tietoinen julmuuksista, mutta peitelleen niitä lestadiolaisuutensa vuoksi. Tornberg oli keskustan EU-vaaliehdokas ja keskustan ruotsinkielisten entinen vetäjä.

Sanomalehti Österbottens Tidning kertoi vuodenvaihteessa, että lestadiolaisen maallikkosaarnaajan epäillään käyttäneen hyväkseen kymmeniä lapsia vuosikausia. Mies on jo kuollut. Albäckin mielestä Pietarsaaren seudun lestadiolaisuus on hakoteille ajautunut lahko. STT:n ruotsinkieliselle toimitukselle hän sanoi, että lestadiolaiset lyövät lapsiaan ja lestadiolaisnaiset eivät voi kieltää miehiltään seksiä. Keskustan puoluetoimistosta kiistelyä ei haluta kommentoida.
  • 2 / 3
  • Kolmoisritti
  • 12.1.2010 22:36
Siis keskinäistä runkkailua ja koskettelua. Miksei kirjoiteta, mitä se julmuus oli? Yksi maallikkosaarnaaja ja myrsky vesilasissa - kuka noista lestiksistä edes tietää mitään saati välittää. Katolisella kirkolla vasta skandaalit ovat, mutta niin ne vaan porskuttavat.
  • 3 / 3
  • Xius
  • 13.1.2010 19:39
13.1.2010 17.44 - STT (Päivitetty 13.1.2010 17.55)

Pedofiliasta epäillyn lestadiolaisen maallikkosaarnaajan sukulaiset eivät poliisin mukaan ole saaneet yhtään vakavasti otettavaa uhkausta. Rikoskomisario Ove Storvall Pietarsaaren poliisista sanoo, että kysymys on lähinnä ylireagoinnista ja väärinkäsityksistä. Suvun jäsen on ilmoittanut poliisille olevansa huolissaan, koska yhdellä nykyään Ruotsissa asuvalla uhrilla on ase. Storvallin mukaan ilmoituksessa ei kuitenkaan mainittu suorasta ampumisella uhkaamisesta.

- Ruotsin poliisi on puhuttanut miestä ja todennut, ettei aihetta mihinkään toimenpiteisiin ole. Myöskään toinen ilmoitus ei ole antanut aihetta jatkotutkintaan.

Saarnaajan epäillään käyttäneen hyväksi ainakin yhtätoista lasta 1970-1980-luvuilla. Poliisi ei tutki asiaa, koska epäilty kuoli vuonna 1988. Vaikka hän olisi elossa, rikokset olisivat jo vanhentuneet. Myöskään hyväksikäytöstä mahdollisesti tienneitä ei voida haastaa oikeuteen, sillä lain mukaan ilmoitus on tehtävä, kun rikos on vielä estettävissä. Syyteoikeus ilmoittamatta jättämisestä vanhenee kahdessa vuodessa. Lähisukulaisesta ilmoitusta ei edes tarvitse tehdä.