Uskontomaahantuojat, uskontoyrittäjät

  • 1 / 11
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 24.11.2008 20:42
Suomeen on lisääntyvällä tiheydellä alkanut ilmaantua ulkomaista alkuperää olevia uskonnollisia liikkeitä ja järjestöjä. Useimmat näistä ovat amerikkalaista alkuperää. Mehän tunnemme liiankin hyvin Aslan/Elävät Vedet -järjestöt, joiden ilmoituksen mukaan polvirukouksilla tehdään homoista heteroita, mutta ei koskaan toisin päin. Juuret ovat amerikkalaisessa Exodus-liikkeessä, joka siellä voi hyvin ja kerää lisää kannattajia ja rahaa. Muutama vuosi sitten silmiini osui Vineyard-seurakunta, jonka johdossa häärii kukas muu kuin Ari Puonti. Vineyard, Made in USA!

Uutena tulokkaana on yhdistysmuotoinen Healing Rooms. Yhdistys ilmoittaa missiokseen: "... toteuttaa Jumalan Sanaa rukoilemalla fyysistä ja psyykkistä parantumista ja sisäistä eheytymistä tarvitsevien puolesta."
Auts! Taas eheydytään. Että lauma (=maksajat) saadaan riittävän suureksi, niin markkinoidaan: "Healing Roomissa eri seurakuntataustoista tulevat kristityt toimivat yhdessä"

Ja jälleen, kukapa pulpahtaakaan pintaan, kuin korkki vedessä? Healing Roomin esittelystä:
"Teologian maisteri Ari Puonti on Helsinki Vineyard -seurakunnan johtava pastori. Hän on toiminut myös Aslan ry:ssä sielunhoitajana ja sielunhoidon kouluttajana. Ari on mukana..."

Jokuhan Amerikassa totesi joskus, että jos haluat paljon rahaa, perusta uskonto. Minusta tuntuu, että Puonti on tuon ajatuksen kannattaja. Ehkä homppelit ovat olleet liian vastentahtoisia, joten on pitänyt laajentaa uskontoyrittäjyyttä uusille alueille ja tehdä uusia tuotteistuksia, kuten tämä Healing Room.

Milloinhan vaikkapa tv:n MOT alkaa tutkia yskontoyrittäjien taseita. Mahtaisi löytyä kaikenlaista mielenkiintoista.
Näiden ameriikanmallisten uskonnollisten ideoiden yksi piirre on, että ne ovat taitavasti tuotteistettuja. Paketti sisältää selvät ohjeet niin toiminnan aloittamisesta, kouluttamisesta kuin itse tuotteen käytöstäkin. Ameriikassahan uskonnolliset yhdistykset rahoittavat toimintansa itse, kuten Suomessakin muut kuin luterilainen ja ortodoksinen kirkko.

Raha on monesti iso ongelma tällaisille toimijoille. Sen vuoksi USAssa uskonnollisen hihhuloinnin ympärille keskittyy merkittävä määrä liiketoimintaa, joka päältä katsottuna ei ole uskonnollista. Uskonto ja taloudellinen valta on karmiva yhdistelmä. Suomalaiset ovat tässä asiassa vielä oppipoikia, vaikka esim. pohjanmaalla tätäkin ilmiötä on lestadiolaisalueella havaittavissa. Siitä kuitenkin ymmärrettävästi pysytään hiljaa niin meillä kuin rapakon takanakin. Mutta kun asialle sattuu taitava peluri, niin kyllä meilläkin onnistuu. Seuraan kiinnostuksella tätä hengellisen vallankäytön invaasiota Suomessa. Toistaiseksi taitaa mennä vielä aika hiljaa, vastaperustettu kirkkokuntakin (Nokia Mission Church) on taloudellisissa vaikeuksissa suuruudenhullujen suunnitelmiensa ja maksamaan sitoutuvien asiakkaiden vähyyden kanssa.

Vineyard-seurakunnat ovat muuten lähtöisin uuskarismaattisesta ns. torontolaisesta herätyksestä, joka kohahdutti uskovaa maailmaa reilu 10 vuotta sitten. Suomen ev.lut. kirkossa siihen suhtauduttiin kauhulla ja eksytyksenä, sillä uuskarismaattisuus korostaa Pyhän Hengen hurmoksellista kokemista. Kaatumiset, lattialla makaavat ja kiemurtelevat ja ääntelevät ihmiset ja kaikenkaikkiaan normaalikansalaiselle käsittämätön hurmoksellisuus olivat tämän liikkeen tunnusmerkkejä. Suomessa on Åbo Akademin teologisessa tiedekunnassa tehty liikkeestä yksi väitöskirjakin. Siinä kuvatut "hengen" ilmaantumiset uskoville ovat kertakaikkiaan hämmästyttävää luettavaa. Jürgen Römerin omaan väikkäriinsä perustuva kirjoitus "Toronton eksytys" on luettavissa seuraavasta linkistä, mikäli joku on kiinnostunut kristittyjen mielipide-eroista Raamatun lukemisessa vaikkapa siltä pohjalta, mitä CR on tällä palstalla kertonut.

http://www.kristitynfoorumi.fi/torontoneksytys.pdf

Kaikkien kunnon herätysliikkeiden tavoin torontolaisuuskin ajautui lopulta skandaalien värittämiin riitoihin ja oikeudenkäynteihin. Suomesta se katosi yhtä äkkiä, kuin oli ilmestynytkin. Vineyard -seurakunnat ovat kuitenkin jääneet elämään ja niiden oppeihin runsaasti alkuajan vaikutteita.

Tältä pohjalta voi ehkä arvioida vajaan sadan hengen suomalaisen Vineyard -seurakunnan pastorin, Ari Puontin innostusta rukouksen voimalla parantamiseen, samoin kuin maalliselle puolelle terveydenhuollon sektorille pyrkimistäkin. Tämä ala on toistaiseksi Suomessa koko lailla neitseellinen, vaikka potentiaalisesti tällaiselle "harmaalle" alueelle olisi markkinoita, kuten on esimerkiksi ns. vaihtoehtolääkinnällekin. Kyseisen toiminnan kiistämätön etu on tietenkin yrittää kalastaa syystä tai toisesta virallisen hoidon piiriin hakeutumattomia asiakkaita. Aitoamerikkalainen kauhuskenaario olisi, että meilläkin olisi päällisin puolin maallisia, asiantuntevilta vaikuttavia klinikoita, joihin huolissaan olevat vanhemmat voisivat tuoda hoidettaviksi lapsensa, joilla epäilevät olevan homoseksuaalisia taipumuksia.

Tulee ihan mieleen, että pitääpä ruveta kannattamaan taas luterilaista kirkkoa, joka monessa asiassa toimii kuitenkin melkein kuin virkavastuulla. Kirkko pohjaa parisuhdeneuvonnassaan ja muissa aktiviteeteissaan sentään useimmiten tutkittuun tietoon ja koeteltuihin käytäntöihin, eikä ameriikanihmeisiin.
deli kirjoitti: "Kaatumiset, lattialla makaavat ja kiemurtelevat ja ääntelevät ihmiset ja kaikenkaikkiaan normaalikansalaiselle käsittämätön hurmoksellisuus "

Satun tietämään jotakin suggestioista ja hypnoosista. Luulen pystyväni nykyisillä tiedoillani aivan samaan kuin nuo hurmossaarnaajat. Sitä on kuitenkin turha minulta pyytää. Tuollaista puuhastelua pidän moraalittomana ja ihmisten suoranaisena hyväksikäyttönä. Noissa tilaisuuksissahan on muka tapahtunut myös ihmeparantumisia. Ne on toistuvasti osoitettu valheiksi. En pidä myöskään mahdollisena, että ihmisen seksuaalista identiteettiä voitaisiin muuttaa uskonnollisella hurmostoiminnalla, polvirukouksilla taikka edes suggestiolla. Seksuaalinen identiteetti on nk. hard wired ihmisen olemukseen.

Vaikuttaa siltä, että monilla ihmisillä on vahva tarve tulla höynäytetyksi. Kokemuksen tarjoajia on niin kauan kuin höynäytettäviä ilmoittautuu.
  • 4 / 11
  • Geschwitz
  • 25.11.2008 14:21
Parisen viikkoa sitten Kauppalehdessä oli uutinen, jonka mukaan Ruotsiin ollaan perustamassa kirkon omistuksessa olevaa lääkäriasemaa. Puuhamiehet kuitenkin kertoivat, ettei parannusta ole tarkoitus tyrkyttää muihin kuin lääketieteellisiin vaivoihin.

Saa nähdä, onko terveysbisnes muutaman vuoden päästä tällaisten toimijoiden hallussa. Raja huuhaaparantajien ja koululääketieteen välillä saattaisi siinä menossa hämärtyä.
MTV3:n ohjelma 45 minuuuttia kertoo tänään vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa olevasta Nova Groupista, sen avokätisestä vaalirahoituksesta kokoomukselle ja keskustapuolueelle, yritysryhmän johdon tuhlailevasta elämäntyylistä ja sen vahvoista kytkennöistä helluntaiseurakuntaan. Yksi Nova Groupin johtajista on pappi, joka esiintyy uskonnollisissa TV7-ohjelmissa. Ohjelmassa kerrottiin Nova Groupin jättävän tällä hetkellä useimmat laskut maksamatta.

Ohjelma kertoo Nova Groupin johtajia tuomitun aikaisemmin talousrikoksista.

Hesari uutisoi tv-ohjelmasta lisää:

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/MTV3+Nova+maksoi+Kanervan+juhlakuluja/1135241430072
JuhaniV kirjoitti: "Vaikuttaa siltä, että monilla ihmisillä on vahva tarve tulla höynäytetyksi."

Kaikki ihmiset ovat jollain tasolla höynäytettyjä. Esimerkiksi minua höynäytettiin pitkään tuolla erillissota-uskomuksella, joskin minulla oli vastakkaistakin tietoa.

Koska kaikki ympärillä oleva on enemmän tai vähemmän huijausta, on vaikea erottaa suuri ja vaarallinen huijaus (kuten useimmat noista lahkoista ovat) tällä hetkellä latenteista huijauksista (Suomen erillissota ja muut kansallismieliset valheet).

Minä liityin aikuisiällä lahkoon koska en suostunut uskomaan omia silmiäni ja minulla oli tarve idealismiin. On terveellistä, että ihminen uskoo johonkin itseään suurempaan ja kunniakkaaseen. Minun vain oli vaikea uskoa omaa itseäni ja intuitiotani siitä, että kirja (Raamattu), jota miljoonat ihmiset ovat tutkineet tuhansia vuosia saattaisi olla hevon kukkua. Toisaalta, raamattufaneilla on ollut pari tuhatta vuotta aikaa hioa huijaus täydelliseksi ja kertoa, että se minkä sinä näet Raamatussa (esimerkiksi taivaankappaleiden näennäisen kierron pysähtyminen Joosuan 10:13:ssa) ei olekaan sitä, vaan on jotain muuta (haloilmiö) tai sitten on totta (urbaanin legendan mukaan ainakin).

Nooan arkkikin on löydetty, tai ainakin puuta siitä tai ainakin se on terijaki-kastikkeella vanhennettua lankkua kun filmiyhtiö ei viitsinyt viedä puunkappaletta tieteellisesti ajoitettavaksi vaan päätti uskoa lankunpalan tarjoajaa tarinoineen.

Mihin oikeasti voi luottaa? Ilmastonmuutokseen? 11-9 salaliittoteoriaan vai siihen viralliseen salaliittoteoriaan? Luomun luomuuteen? Ruoan terveysväittämiin? Omaan lääkäriinsä?
Ei täällä voi luottaa kuin omaan järkeensä. Muiden agendoista, tavoitteista ja älynlahjoista kun ei voi varmasti tietää.
  • 8 / 11
  • Napalmia
  • 27.11.2008 16:48
Ei raamattu ole täysin hevon kukkua, koska Israelilaiset argeologit ottavat sen kirjoitukset melko vakavasti, koska se on ainoa dokumentti juutalaisten vaiheista. Nyt löytyivät esim. Salomonin kuparikaivokset.
Napalmia kirjoitti: "Ei raamattu ole täysin hevon kukkua, koska Israelilaiset argeologit ottavat sen kirjoitukset melko vakavasti, koska se on ainoa dokumentti juutalaisten vaiheista. Nyt löytyivät esim. Salomonin kuparikaivokset."

Muinaisen Israelin arkeologisten kaivausten yhteydessä tapahtuu varsin huomiotaherättäviä asioita. Suomalainen yliopistoteologi, Helsingin yliopiston dosentti ja tutkija Juha Pakkala on mukana kansainvälisesstä tutkijaryhmässä, joka tekee työtään Gennesaretin rannalla Kinneretin muinaisessa kaupungissa. Kaivauksissa on paljastunut varhaisrautakautinen, Daavidin hallitsijakaudelle sijoitettava suuri ja hyvin säilynyt kaupunki. Tutkijoita ihmetyttäviä seikkoja on paljon, yksi on mm. se, miksi Raamattu puhuu Kinneretistä vain yhdessä ainoassa kohdassa (Jos. 19:35), ja sekin maininta ajoittuu väärään aikakauteen, vaikka kaivausten perusteella on todennäköitä, että Kinneret oli tuohon aikaan yksi maan suurimmista kaupungeista.

Juha Pakkala ilmaisi taannoin TV-haastattelussa ihmetyksensä asiasta ja pohti, olisiko tämän löydöksen perusteella kyseenalaistettava Daavidin olemassaolo vai Vanhan Testamentin kertomusten luotettavuus. Tai sitten Jumala on tehnyt niin kuin joidenkin kreationistien mielestä fossiilien kohdalla: sotkenut todisteita tarkoituksellisesti.

http://www.teologia.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=275&Itemid=16
Taasko ne Salomonin kaivokset löytyivät? Moisilla saattoi vierailla kyllä jo ainakin kahdeksankymmentäluvulla. Todennäköisesti jo paljon kauemminkin.
...Siis turistina.

Nooan arkin lankunpätkä on hauska. Tottakai se on Nooan arkki, jos Araratin rinteiltä löytyy vanha puunpala.