Oivallinen uskonnollinen markkinarako

  • 1 / 3
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 28.10.2008 12:27
Kun tuo uskontokeskustelu tuolla toisessa ketjussa on jotenkin hapantunut, niin tässä hieman toisenlaista näkökulmaa vaihteeksi.

Pisti tänään silmääni pikku-uutinen IS:ssa: "Äiti Amma saapuu jälleen Suomeen halailemaan".
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1605896

Äiti Amma on parhaillaan halailemassa Lontoossa kolmatta ja viimeistä päivää ja jatkanee sieltä muualle, päätyäkseen marraskuun alussa Suomeen.

Amma "kuolemattoman autuuden äiti" on halaillut kolmisenkymmentä vuotta. Hänen pääpaikkansa on Keralassa Intiassa, joka on hänen vuokseen merkittävä pyhiinvaelluspaikka. Se on merkinnyt paikkakunnalle merkittäviä tuloja turismin kautta. Hänellä on kolmisen tuhatta seuraajaa, gurua, jotka väittävät omaavansa jumalaisia voimia. Melkoinen osa heistä käyttää epätoivoisessa tilanteessa olevia ihmisiä ainakin taloudellisesti hyväksi, jotkut heistä yksinkertaisesti petkuttavat tai toimivat väkivaltaisesti.

Äiti Amma on rikkain kaikista Keralan pyhistä henkilöistä. Hän pyörittää taitavasti liiketoimintaa, joka imuroi kasaan monella eri menetelmällä yli 13 miljoonaa euroa joka vuosi. Ihmiset lahjoittavat omaisuutensa ja varansa hänelle, tekevät ilmaista työtä jne. Toki Amma on lahjoittanut suuriakin summia hyväntekeväisyyteen, kouluihin, sairaaloihin, orpokoteihin. Tapaninpäivän tsunamin uhreille hän lahjoitti lähes 16 miljoonaa euroa.

The Guardian -lehti lähetti toimittajansa Keralaan havainnoimaan äiti Amman tekemisiä. Häntä pidettiin toimittajana siellä erittäin tarkoin silmällä. Toimittaja koki Amman halauksen lähinnä vain miellyttävänä ja läheisenä kosketuksena, ei mitään muuta. Hän pohti, että Amma on löytänyt oivan markkinaraon siitä, että ihmiset ovat etääntyneet toisistaan. Kosketuksesta ollaan valmiita maksamaan jopa koko omaisuus. Sanoisin, että erittäin fiksua.

Muistelen psykologi Ritva Enäjärven suositelleen Suomessa jo vuosia sitten: "Kosketelkaa toisianne!"
Se ei maksa mitään ja toimii heti.
  • 2 / 3
  • deli
  • 28.10.2008 13:09
Kävin muutama vuosi sitten Äiti Amman tilaisuudessa Kaapelitehtaalla. Paikka oli täynnä väkeä. Suoritimme muutamat hummaraarummaat, käännyimme ympäri vasemman ja oikean kautta ja keskityimme ajatuksinemme tiiviisti johonkin, mistä Äiti Amma puhui. Halukkaan saivat halauksen. Lopuksi saimme kotiin vietäväksi sairaalan virtsanäytepurkkiin laskettua vesijohtovettä, jonka Äiti Amma oli jollain lailla siunannut. Tietenkin paikalla oli runsaasti kojuja, joista saattoi ostaa kaikenlaista hengellisyyden harjoittamisessa hyödyllistä tingeltangelia, ja saimme mukaamme myös rahalahjoituksia varten tarkoitetut kuoret.

Tarkoitukseni ei ole pilkata mitään uskontoa tai kenenkään hengellisiä kokemuksia, vaan hindulaisuudesta vain lähinnä kirjallisuuden kautta perillä olevana välittää se hämmennys, jolla ulkopuolinen toisinaan hengellisten tapojen harjoittamisen kokee. Terveellinen huomio myös siinä yhteydessä, jossa on tottunut pitämään oman uskonnon tapoja ja sanontoja luonnollisina ja hyvinä, kenties jopa ainoina oikeina.