SK:n kolumnissa kantaa siunailuun

  • 1 / 5
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 9.8.2008 8:42
Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen on ilmeisesti kesälomalla, kun lehden kolumnisti Risto Lindstedt laukoo suorasukaisesti ääriuskovaisten kannasta samaa sukupuolta olevien parien siunaamiseen. (SK 32, 8.8.2008, sivu 63)

Lainaan Lindstedtiä:

- Nyt ei enää pysty, nyt sylettää. Tämä hetki on vimman hetki, pois kaikki liepeys, sillä lakkaan ymmärtämästä näitä Jumalan avoimien valtakirjojen kanssa kulkevia kivisydämisiä ihmisiä, joiden käsitys ihmisyydestä ei ole tästä maailmasta. ... Kuinka kauan homo- ja lesboparien kiusaamisen pitää vielä jatkua? Mikä oikeuttaa näiden seksuaalirasististen tuomioiden jakamisen, siis ei edes siunausta, ei hyvän toivottamista?

- Järvenpääläinen rovasti Liisa Tuovinen siunasi rekisteröidyn parisuhteen. Nyt vaaditaan rovastin eroa. Mistä? Ihmisyydestä? Voiko mikään olla sen röyhkeämpää?

- On mahdollisuus siunata, on mahdollisuus heittää ulkopuolelle. Tämä ihmiskäsitys on pelottava. Pelottava, koska jakoviiva on suoraan rotuoppien perusteeseistä.

Lindstedt merkitsee nimensä jälkeen sähköpostiosoitteensa: risto.lindstedt@kuvalehdet.fi

Aikomukseni on lähestyä Lindstedtiä sähköpostilla. Toivon muidenkin ranneliikkeeläisten tekevän niin.
Hyvää tekstiä. Toivottavasti tuo herättää miettimään. Saattaa muutama nuttura kyllä tärähtää. Voi olla, että kirjoittaja saa meilitse niskaansa tuomioita.
Kommenttina vaan: muslimit ovat paljon ehdottomampia kuin kristityt monessa asiassa. Sama juttu ortodoksijuutalaisten kanssa. Varmaan buddhalaisuudessa ja hindulaisuudessakin suhtaudutaan kielteisesti; muistaakseni yksi elokuvateatteri poltettiin Intiassa, kun aiottiin näyttää lesboteemaa käsittelevä elokuva.

Yksikään näistä ahdasmielisistä uskovaisista ei ole yllyttänyt väkivaltaan homoja kohtaan. En usko, että yksikään näistä seurakunnallisista yhteisöistä käännyttäisi avoimen homoseksuaalin oveltaan, jos kävelisi sisään.

Kirjoitus oli kummallinen verratessaan siunaamiskieltoa rotuoppiin. Minusta tarkoituksena on mustamaalata kohdetta.

JuhaniV vaatii aina perusteluja joka asialle: fundamentalisteilla on perusteluja, joihin he vetoavat, mutta ne ovat teologisia eivätkä yleishumanistisia.

Minusta taustalla voi olla negatiivinen asenne kaikkeen perinteiseen kristillisyyteen, joiden moraalivaatimuksia on vaikea täyttää: kielteinen asenne avoliittoon ja avioeroon on monelle papillekin kiusallinen seikka. Rippileirillä ei sallita tupakointia, mikä on ollut kovasti tapetilla tänä kesänä.

Minusta painopiste seksuaalisessa tasa-arvossa tulisi laittaa sinkkujen, työelämän ongelmiin ja väkivallan vähentämiseen yhteiskunnassa. Niistä olisi enemmän hyötyä.( Sukupuolitautien ehkäisystäkin olisi enemmän hyötyä kuin siunaamisluvasta ). Nyt ammutaan ohi maalin, kun halutaan romuttaa patriarkaalisia rakenteita: siksi naispareja viime kädessä siunataan.
  • 4 / 5
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 9.8.2008 13:56
SK:n verkkosivustossa on julkaistu blogikirjoitus otsikolla: "Suomi sallii yhä uskonnollisen homovihan". Kirjoittaja kysyy: "Onko Raamattu-uskovaisten julistama homovaino viharikos?"

- Jos uskoo, että Jumala on kaikkivaltias, Jumalan tahto toteutuu, kun sitä rukoilee. Tai sitten on rukoiltava toisin: "Tapahtukoon sinun tahtosi, paitsi jos se sallii homoliitot ja homorakkauden."

Blogi löytyy sitä seuranneine keskusteluineen osoitteesta:
http://www.suomenkuvalehti.fi/blogit/yleismies-jantunen/suomi-sallii-yha.aspx
( Tyhmä tuo yleismies-jantusen teksti! )

Lainaus Braxilta:

" Euroopan perusoikeusviraston (European Union Agency for Fundamental Rights) tuoreen tutkimuksen mukaan vain kymmenessä EU:n kahdestakymmenestäviidestä jäsenvaltiosta on lakeja viharikoksia vastaan - toisin sanoen lakeja, joissa homofobinen motivaatio katsotaan rangaistusta määrättäessä raskauttavaksi tekijäksi.

Yhdeksässä jäsenvaltiossa homofobinen motiivi on sisällytetty yleisiin sanamuotoihin, mutta eräissä EU-maissa viharikoksen käsite on täysin tuntematon.

EU on ollut melko haluton nostamaan esiin homofobisia viharikoksia tai pitämään niitä uhkana demokratialle ja ihmisoikeuksille. Viime vuonna unionimaiden oikeusministerit pääsivät kuuden vuoden neuvottelujen jälkeen yksimielisyyteen rasismia ja muukalaisvihaa koskevan puitepäätöksen keskeisistä kohdista. Seksuaalisia vähemmistöjä ei puitepäätöksessä mainita, mikä on suuri puute. EU:n olisikin syytä erikseen harkita toimia tällä alueella.

Viime vuonna EU aloitti myös uuden sosiaalirahasto-ohjelman, jossa jaetaan 12 miljardia euroa syrjintää ja työmarkkinoiden ulkopuolelle jäämistä ehkäiseville eurooppalaisille projekteille. Seksuaalinen suuntautuminen syrjinnän syynä jää ohjelman linjauksissa täysin huomiotta. Seksuaalivähemmistöjen syrjintää ehkäisevät projektit saattavatkin jäädä yhtä harvinaisiksi kuin edellisellä kerralla, jolloin vain kolme promillea Equal-projekteista - neljä 1300:sta projektista - käsitteli seksuaalista suuntautumista. "

"Syrjintään ja suvaitsemattomuuteen liittyvät haasteet eivät koske ainoastaan kansallisia vallanpitäjiä, vaan ne ovat tärkeitä myös sekä paikallisella että eurooppalaisella tasolla. Suvaitsevaisuuden edistäminen kuuluu niin kunnille kuin kansalaisjärjestöillekin."

Todella huolestuttavaa, että seksuaaliset vähemmistöt jäävät jalkoihin lainsäädännössä. Todellakin kunnat voisivat alkaa tehdä tälle asialle jotakin. Tämä paikallisuus on hyvä huomio. Kun kerran koulukiusaamiselle on voitu tehdä jotakin niin miksei vähemmistöjen suvaitsevuuden lisäämiselle. Berliinissä nimenomaan opettajat eivät reagoineet homofobiaan.