Puolan kirkossa lisää skandaaleja

  • 1 / 1
  • vaeltaja2006
  • 7.3.2007 19:16
Puolan kirkossa seksiskandaali
------------
Vain muutama viikko on siitä, kun Puolan kirkossa oli urkkijaskandaali. Vihittävä arkkipiispa joutui eroamaan, kun kävi ilmi, etä hän teki yhteistyötä salaisen poliisi kanssa. Nyt on alkanut seksiskandaali. Keskipuolalaisessa hiippakunnassa on tehty ilmiantoja, mutta kirkon johto ei ole reagoinut. "Rzeczpospolita”-lehti kertoi asiasta ensimmäisen kerran lauantaina.

Monet entiset kuoripojat ovat sen jälkeen ilmoittautuneet uhreiksi. Usea pappi on käyttänyt heitä hyväkseen. Syytetyt papit työskentelevät yhä hiiippakunnassa nuorten parissa. Uhrit olivat enimmäkseen huonoista kodeista ja halusivat itse papin ammattiin. Näin hyväksikäyttäjät saivat aikaan luottamussuhteen.

Omaisten valitukset olivat kaikuneet kuuroille korville. Juuri vihitty ja eronnut arkkipiispa Wielgus oli yksi niistä, joiden puoleen käännyttiin, mutta hän sanoi vain, että ”kaikki olemme heikkoja”.

Hiippakunnassa oli ilmeisesti syntynyt hyväksikäytön traditio. Lehdellä on hallussaan kirje, jossa Kanadaan muuttanut kertoo seuranneensa lasten hvyäksikäyttöä siinä hiippakunnassa 40 vuoden ajan.

Poliisi on ollut aktiivinen muutaman kerran. 2006 yksi pappi oli epäiltynä lapsipornon levittämisestä verkkoon.

Paavi antoi 2001 kehotuksen, että kaikki kirkon työntekijät ilmoittakoot, jos havaitsevat hyväksikäyttöä. Uskonkongregaatio on se elin, joka asian käsittelee Roomassa.

(ORF)