Aslanin kautta kutsutaan homoja isätutkimukseen

Aslanin verkkosivulla on pyyntö osallistua isätutkimukseen.

"Olen luokanopettajaopiskelija Lapin yliopistosta ja teen gradua isän merkityksestä pojan sukupuoli-identiteetin kehittymisessä. Etsin tutkimukseeni homoseksuaalimiehiä, joiden lapsuuden ja nuoruuden aikaisesta isäsuhteesta olen kiinnostunut. Pyydänkin siksi homoseksuaaliksi itsensä kokevia miehiä kirjoittamaan lapsuuden ja nuoruudenaikaisista isään ja isäsuhteeseen liittyvistä kokemuksistaan."

Tutkimus on haasteellinen, sanoisin. Epäilyttää se, että kyselyä markkinoidaan vain Aslanin kautta. Muualla en ole tutkimuspyyntöä nähnyt. Taitaa tulla vinoutunutta näkökulmaa asiaan. Mietin parhaillaan, pitäisiköhän tuohon jotenkin puuttua. Onko muilla asiaan kommenttia?
No johan on luokanopettajaopiskelija valinnut haastavan aiheen... Tätä teemaa nyt kuitenkin on vatvottu jo -60-70-luvuilta alkaen päätyen aina samaan lopputulokseen -isäsuhteella ei ole merkitystä poikalapsen seksuaali-identiteetin kehityksessä. Ehkäpä tämä kyseinen opiskelija on nyt löytänyt jotain merkittävää, jolla voidaan pyörtää aikaisemmat tutkimustulokset... Tai ehkä hän vain osaltaan haluaa osoittaa aiemmat päätelmät oikeiksi -tiedä häntä. Sinänsä julmaa lytätä gradun idea jo alkuunsa, mutta kyllä aihe vähän turhan raskaalta vaikuttaa -ja kuten jo sanoinkin- loppuunkalutulta. Mahtaakohan Aslanilla olla näppinsä pelissä, kun haastateltavia tosiaan etsitään vain heidän kauttaan. Ja mitähän tulokset voivatkaan olla, jos kaikki tutkimukseen osallistuneet on löydetty sellaisen järjestön kautta, jonka ikuinen mantra eheytettävilleen on huonon isäsuhteen vatvominen...
  • 4 / 27
  • Ilopilleri
  • 1.2.2007 11:59
Toisin sanoen Aslan - jälleen kerran - pyrkii tuottamaan propagandistista "tutkimusta" vinoutuneella otannalla ja tarkoitushakuisella tutkimuskysymyksellä. Ei mitään uutta. Tutkimustulosten vääristely ja ylitulkintahan on Aslanin ja sen emojärjestöjen perinteisimpiä tunnusmerkkejä.
  • 5 / 27
  • kesäpoika
  • 1.2.2007 13:16
Nyt äkkiä sitten kaikki iloisen isäsuhteen omaavat iloiset homot vastaamaan!

Aslanin kautta tehtynä tutkimuksen oikea aihe taitaa olla isäsuhteen merkitys homojen itsensä hyväksymiseen.
Samainen ns. tutkimuspyyntö on esitetty myös Suomi24:n uskovaiset homot/lesbot-osiossa ja sielläkin on näköjään kommentoitu Aslan-yhteyksiä. Jos haastateltavia haetaan sellaisilta tahoilta kuin Suomi24 ja Aslan, niin jokin tuossa kyllä haiskahtaa...Vaikuttaa siltä, että kyseinen tutkijanalku on joko hyvin naiivi tai sitten hänellä on jo tietty ennakkokäsitys asiasta. En yhtään ihmettelisi, jos Aslan olisi antanut pienen apurahankin tälle ns. tutkijalle....niin komeasti ja näkyvästi se kyselyä sivuillaan mainostaa.
  • 7 / 27
  • vaeltaja2006
  • 1.2.2007 15:22
Varmaan monet ovat jo ottaneetkin yhteyttä tähän "tutkijaan" ja ilmaisseet huolensa koehenkilöjoukon valikoitumisesta tiettyyn suuntaan. Gradu on kuitenkin sen verran tärkeä kypsyyskoe, että sen lähtökohtana ja koehenkilöjoukkona ei voi olla jonkin uskonnollis-poliittisen järjestön henkilöjoukko. Ainakin tulosten yleistettävyys on sellaisella koehenkilöjoukolla nolla. Kukahan on työn ohjaaja?
Tuohon Baezin huomioon Suomi24.fi:stä vielä palatakseni:

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000019&conference=4500000000001438&posting=22000000022864910

Siten tutkittavia ei onneksi sentään yritetä värvätä vain Aslan ry:n kautta. Pyyntöä seuraavassa viestissä tosin kehotetaan tutustumaan NARTH:in tutkimuksiin mainiten, että niihin kannattaa perehtyä, "jos haluat uskontopainoitteisempaa tutkimustietoa (jota harvat tiedeyhteisöt sulattavat sellaisenaan)". Siellä myös pyydetään tutkijaa tarkentamaan, kumpaa yhän yrittää tutkia: isän roolin merkitystä pojan sukupuoli-identiteetin kehityksessä, vai isän roolin merkitystä pojan seksuaalisen suuntautumisen kehityksessä. Jälkimmäinen lienee varsin asiallinen huomio. NARTH:in matskun lukeminen taas vaatisi aika hyvää kriittistä arviointikykyä ja kykyä erottaa omat sekä narthilaisten pohjalla olevat asenteet kunnollisesta tutkimuksesta.
Opiskelijan kannalta tilanne voi olla kelju, jos hän ymmärtämättömyyttään on asettunut Aslanin vanhojen konkareiden juoksupojaksi ja tarttunut aiheeseen, joka on monella tavalla hankala. Hän saattaa saada ympäri korviaan tavalla, jota ei ehkä ole osannut kuvitellakaan. Koko homma saattaa jäädä kesken sen vaikeuden vuoksi. Jos opettaja on aiheen hyväksynyt työstettäväksi, arvioin häneltäkin puuttuvan taustatietoa.

Jos joku on jo tutkimukseen jollakin tavalla puuttunut, olisi hyvä saada tiedot tilanteesta vaikka yksityisviestinä. Itse aion perehtyä asiaan luultavasti suoraan ohjaavan opettajan kanssa, ellei jotakin muuta sitä ennen ilmene. Itse ehdin siihen puuttua vasta ensi viikolla. Tarkastan parhaillaan laajahkoa opinnäytetyötä, joka vie runsaasti aikaa.

Setassa ollaan tällä hetkellä kiinnostuneita aivan muista jutuista. Sieltä ei tutkimustukea minun arvioni mukaan heltiä.
Aslan on roikottanut linkkiä Miessakit ry:n sivuille jo monta vuotta. En näe Aslanin kannalta siihen erityistä syytä. Linkkilistan vuoksi kai kysely on sinnekin eksynyt.
Sanonpa nyt ilman varsinaista yhteyttä keskustelun muihin viesteihin että en osallistuisi kyseiseen tutkimukseen. Mun isä-suhde on olematon - eli sitä ei ole, en tuntenut nyttemmin jo kuollutta isääni. Musta "tuli homo" ja/mutta/joten en halua sysätä tutkimusta jo toivottuun(?) suuntaansa. Sosiaalisen ympäristön vaikutus on mun mielestä vain yksi näkökanta eikä se yksinään mahdollista mitään. Ennakkokäsitys (mikä Aslanin yhteydessä on se oletettavin vaihtoehto) ei mahdollista puolueetonta tutkimusta, piste. Se voi toki tukea aikaisempia tutkimuksia (käsityksiä?) mutta ei luoda uutta.
Useissa aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että homojen perhe- ja kasvuolosuhteet eivät poikkea tilastollisesti merkitsevästi heteroiden perhe- ja kasvuolosuhteista. Jokaista huonon isä- tai äitisuhteen omaavaa homoseksuaalia kohti löytyy lähes kymmenkertainen määrä heteroita, joilla myös on ollut huono isä- tai äitisuhde.

Jos pelkkä kasvuympäristö määräisi seksuaalisen suuntautumisen niin silloinhan kaikista tietynlaisissa perheissä kasvaneista pojista pitäisi tulla homoja. Näinhän ei kuitenkaan ole (minullakin muuten on kaksi umpiheteroa veljeä, vaikka itse olenkin homo). Uusimmat tutkimukset ovat löytäneet korrelaation homouden todennäköisyyden ja biologisten veljien lukumäärän välillä, ts. mitä enemmän poikalapsia nainen synnyttää niin sitä suuremmaksi homoseksuaalisen pojan todennäköisyys kasvaa. Vanhempien sisarten lukumäärä ei kumma kyllä tunnu homoseksuaalisen pojan syntymisen todennäköisyyteen vaikuttavan millään tavalla.
Nyt tämä asia taitaa olla siirtynyt taisteluksi Wikipediaan. Ihmettelin, kun Aslania käsittelevä teksti muuttuu toistuvasti. Sivuhistoria paljastaa, että sitä ollaan nyt näpelöimässä innokkaasti. Moderaattori on merkinnyt mm. palauttaneensa aikaisempaa tekstiä ja poistaneensa uusia muokkauksia. Siispä pidetään silmällä sitäkin sivua. Aslania esittelevä alkuperäinen teksti näyttä lojuneen siellä jo muutaman vuoden.

Eipä pohjoisen poika tainnutkaan tajuta, mihin sormensa tökkäsi ja mitä hyötyjä asian nousemiseen keskusteluun on aiheuttanut.

Aslanilaiset seuraavat tätäkin keskustelua. Suomi24:een oli ilmestynyt oikein varoitus minun nimeni mainiten, että aion selvittää tutkimuksen taustoja suoraan yliopistolta. Moderaattori poisti viestin oikopäätä. Voin tehdä vain sen johtopäätöksen näistä oheistapahtumista, että "tutkimus" ei kestä lähempää tarkastelua, ja että Aslan on mukana tavalla taikka toisella.
JuhaniV kirjoitti: "Nyt tämä asia taitaa olla siirtynyt taisteluksi Wikipediaan. Ihmettelin, kun Aslania käsittelevä teksti muuttuu toistuvasti."

Jep. Pikaselailulla huomasin, että eilisen jälkeen sieltä on kadonnut ainakin selitys siitä minkä vuoksi Aslan erotettiin Tekrystä (Terveyden edistämisen keskuksesta), sekä linkki Finnqueerin Aslania käsittelevään artikkeliin.(Edit: Nyt ne ovat sinne taas ilmestyneet, tosin hieman eri muodossa kuin aikaisemmin. =)
Ja mikähän tässäkin sai ranteet väpättämään? Kysely, joka erinäisillä palstoilla on esiintynyt, on kyllä kömpelö. Mitä sitten? Siitäpä opiskelija oppii. Jos niin kauheasti ranne väpättää, niin voi siihen kyselyssä olevaan ulapland-osoitteeseen vaihtaa vaikka kuuluisan rakkausprofessorin ja tiedekunnan dekaanin nimen ja ottaa asioista selvää. Jos epäillään tarkoitushakuisuutta, niin se olisi ensimmäinen vaihtoehto.
Rapatessa muuten roiskuu. Ja tutkia saa. Olkoon tutkimuksen takana sitten Seta tai Aslan, onko sillä merkitystä? Tutkielmahan tuossa vain on, mutta senkin on läpäistävä kriittinen tarkastelu.
Jotenkin tulee Päivi Räsänen mieleen kun graduakaan ei saa yrittää ilman Ranneliikkeen lupaa;)
Terveisin Lukumo, asiaa sen kummemmin tuntematta, mutta kummaksuen.
Tottakai tutkielman saa tehdä kriittisesti tarkasteltavaksi vaikka murmelin papanoiden vaikutuksesta pohjoiseen maaperään ja sen kautta porojen eväisiin. Nettiin laitettua aineistopyyntöä kohtaan saa varmaankin osoittaa myös uteliaisuutta.

Näinkin käsivammaisen ranteet alkavat tosiaan pian väpättää liiasta kirjoittamisesta, joten lienee syytä lopettaa se tämän päivän osalta. Väpätys taisi viitata enemmän johonkin stereotypiaan homomaisesta käsien käytöstä, mutta ignoorasin sen tarkoituksella, koska syntymätodistukseni perusteella uskon olevani nainen ja toiseksi en perusta suuremmin stereotypioista :D. Kukin tavallaan.
Nyt kyllä veit Karina lonkat alta. Jos tuo murmeli saataisiin tänne pesiytymään ja lisääntymään, tarvittaisiinko me enää metsänhoidossa edes laikutusta? Ja varmaan porollekin riittäisi enemmän ravintoa. Ellei murmeli sitten osoittaudu jäkälänsyöjäksi ;D
Ehkä pitäisikin vaihtaa alaa ja alkaa tutkia sitä :D. Tosin siinä vaiheessa kun niin pääsee käymään, on ehkä aika valkotakkisten tulla hakemaan kera piipaa-auton.
Minusta aihe on järjetön graduksi. Toivottavasti ohjaaja tuntee vastuunsa ja karsii pois kaikenlaiset kvasitulkinnat.
Ilopilleri kirjoitti, että "Useissa aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että homojen perhe- ja kasvuolosuhteet eivät poikkea tilastollisesti merkitsevästi heteroiden perhe- ja kasvuolosuhteista. Jokaista huonon isä- tai äitisuhteen omaavaa homoseksuaalia kohti löytyy lähes kymmenkertainen määrä heteroita, joilla myös on ollut huono isä- tai äitisuhde."

Itseäni kiinnostaa suunnattomasti kaikki tämänkaltainen tutkimustieto, joten olisin erittäin kiitollinen lähdeviitteistä!!!!

-Tertzimus-
Jos asia tosiaan kovasti kiinnostaa, suosittelen aloittamaan vaikkapa psykologian perusteoksesta "Psychology" -Henry Gleitman, Alan J. Fridlund, Daniel Reisberg. Tätä kirjaa voi kysellä vaikkapa jostain isommasta kirjastosta. Itselläni on viides versio, mutta ehkäpä tästä on tullut jo uudempikin. Kirja on erittäin helposti ymmärrettävä ja sopii mielestäni kaikille, joita psykologia kiinnostaa. Teoksessa käsitellään myös seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin kehitys varsin kattavasti. Tälle kirjalle tyypillisesti asiaa selvitellään vanhojen teorioiden ja niiden kumoajien kautta, käydään läpi tutkimuksen kehitys ja päädytään viimeisimpiin näkemyksiin asiasta. Kirjasta löytyy myös viitteet kaikkiin tärkeimpiin asiaa koskeviin tutkimuksiin (myös niihin, jotka on kumottu), joita voikin sitten etsiä käsiinsä, mikäli asiaa haluaa tarkastella syvällisemmin.
Olen monasti miettinyt, että tämä kirja pitäisi tyrkätä aina ensimmäisenä käteen henkilölle, joka tulee jauhamaan jostain muinaisista väitöksistä isäsuhteen vaikutuksesta seksuaali-identiteetin kehityksessä, tai joka viittaa joihinkin kristillisesti suuntautuneiden järjestöjen "tutkimustuloksiin".
Hyvin kirjoitettu, toy boy!

Eipä niitä tutkimustuloksia tosiaan kovin kaukaa tarvitse ruveta hakemaan. Lähestulkoon kaikki tieteellisyyden kriteerit (mm. peer reviewed) täyttävät tutkimukset asian osoittavat. Oidipaalivaiheen ongelmia ym. pseudotieteellistä puoskarointia tarjotaan vastaukseksi lähinnä erilaisten kristittyjen "tutkimuslaitosten" tai kristillisten tahojen rahoittamissa "tutkimuksissa".
Kiitos vinkistä toyboy! Olen itseasiassa kohtapuoliin valmis psykologi ja niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin psykologian maisterin opinnot eivät sisällä yhään pakollista kurssia (ainakaan Turun yliopistossa), joka edes sivuuttaisi ihmisen seksuaalisuutta =:-o Yksi valinnainen kurssi on otettavissa Åbo Akademin puolelta, mutta sitä ei järjestetä vuosittain, enkä ole saanut mahdutettua sitä opintosuunnitelmaani niinä parina kertana kun se olisi ollut mahdollista valita. Kaikki tieto on tullut hankittua itsenäisesti ja lisää aina kaivataan ;-)

Vointeja!

-Tertzimus-
Ahaa, no siinä tapauksessa tuo Gleitmanin "Psychology" on sinulle ehkä liian pintapuolista luettavaa. Ainakin omissa psykologian opinnoissa se kun oli ensimmäisen vuosikurssin pääteos. Gleitman piti kahlata ensin läpi, ennen kuin oli mitään asiaa muille kursseille... Tosin opiskelin ulkomailla, joten Suomessa käytetystä opintomateriaalista minulla ei ole hajuakaan... Mutta muille asiasta (psykologiasta) kiinnostuneille voin kyllä kyseistä kirjaa vilpittömästi suositella. Harmi, etten nyt enää muista yhtäkään hyvää teosta, missä seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin kehittymistä käsiteltäisiin perusteellisemmin -ehkä löydän joistain vanhoista muistiinpanoista jonkun, jota voin suositella. Aikanaan näitä seksuaalisuutta käsitteleviä kirjoja, artikkeleita, yms. tuli luettua aikamoisella hartaudella. Mutta, kuten sanoin, löytyy tuosta Gleitmanin teoksesta viitteet useisiin tutkimuksiin, joita varmaan pääset lueskelemaan yliopiston tietokannoista.
Jukka Virtasen "Kliininen seksologia" käy myös "iltalukemiseksi"...

-Tertzimus-