Kirkollisia uutisia maailmalta

  • 1 / 22
  • Kalle af
  • 15.7.2006 23:59
En kvinna som lever i ett homosexuellt parförhållande finns med i ledningen av en baptistförsamling i Oslo. Av denna orsak uteslöts församlingen ur det norska baptistsamfundet, berättar svenska Kyrkans tidning 13.7.06. Nu befarar samfundets ledning att andra församlingar kommer att lämna samfundet som en reaktion på detta beslut.

Naisen kanssa elävä nainen on mukana erään oslolaisen baptistiseurakunnan johdossa. Tästä syystä seurakunta on erotettu kirkkokunnastaan, Kyrkans tidning kertoo 13.7.06. Kirkkokunnan johto pelkää että muita seurakuntia tulee eroamaan kirkkokunnasta reaktiona tälle päätökselle.

http://www.kyrkanstidning.com/ArticlePages/200607/13/20060713151430_Headline025/20060713151430_Headline025.dbp.asp
Yhdysvaltojen episkopaalisessa kirkkossa homo on jälleen ehdolla piispanvaalissa. Michael Barlowe, 51, valittaneen Newarkin 30.000-päisen hiippakunnan piispaksi syyskuussa. Barlowe oli keväällä ehdolla San Fransiscon piispanvaalissa, muttei tullut valituksi.

Den episkopala kyrkan i USA har fått ytterligare en homosexuell biskopskandidat, när Michael Barlowe, 51, har nominerats till biskopsposten i Newark, New Jersey. Valet går av stapeln den 23 september. Barlowe, som sedan 24 år tillbaka lever tillsammans med sin partner Paul Burrows, präst också han, kandiderade i biskopsvalet i San Fransisco i våras, men blev inte vald.

Enligt beliefnet (28.6.06) skulle Barlowe ha varit en av fem nominerade kandidater, men Kyrkans tidning (17.7.06) skriver att valkommittén sist och slutligen föreslår endast Barlowe till biskopsposten. Detta kan, men behöver inte, ses som en provokation.

Den episkopala kyrkan fick sin första (öppet) homosexuelle biskop år 2003, då Gene Robinson valdes till biskop i New Hampshire. Robinson kandiderade också i det senaste biskopsvalet i Newark år 1998, då en efterträdare till biskop John Shelby Spong skulle väljas, men han blev tredje i det valet.

http://www.beliefnet.com/story/194/story_19446_1.html
http://www.kyrkanstidning.com/ArticlePages/200607/17/20060717125229_Headline057/20060717125229_Headline057.dbp.asp
  • 4 / 22
  • Kalle af
  • 18.7.2006 23:20
Niin ... siis kummassa, Irmeli - Norjassa vai USAssa?

USAssa oikea tie taitaa olla valittu jo, eli Barlowe piispaksi!

Norjassa taasen on valitettavaa että rakkauskysymys saa aikaan kirkkojen hajoamisia. Ehkä siellä Herra johdattaa oikealle, suvaitsevaisuuden ja rakkauden, tielle. Sitää voi ainakin toivoa ja rukoilla.

Täällä kotisuomessakin sitä tosin tarvittaisiin enemmän.
The Telegraph ja 365gay.com kertoivat tänään (1.8.06) että Jeffrey John, St.Albansin tuomiorovasti (eli hiippakunnan kakkosmies), on rekisteröinyt parisuhteensa toisen anglikaanipapin, Grant Holmes’in, kanssa.

John oli jo tullut valituksi Readingin piispaksi muutama vuosi sitten, mutta konservatiivisen huutokuoron jälkeen hän luopui astumasta virkaan ja nimitettiin tuomiorovastiksi sen sijaan.

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2006/08/01/nlesb201.xml
http://www.365gay.com/Newscon06/08/080106anglican.htm

Lisää referointia ja kommentointia blogillani: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/08/news-high-ranking-anglican-priest.html
Tähän jatkoksi toisaalle lähettämästäni uutisesta kopio.


Anglikaanipapit rekisteröityyn parisuhteeseen Englannissa

Pastori Jeffrey John ja pastori Grant Holmes rekisteröivät 30 vuotta kestäneen parisuhteensa Englannin lain mukaisesti. Anglikaanikirkon papit voivat mennä ”naimisiin” samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa, jos he vakuuttavat piispalleen pysyvänsä selibaatissa. Piispa on antanut julkilausuman, jossa hän toteaa saaneensa vakuutuksen ja hyväksyvänsä liiton. Hän totesi olevansa tietoinen, että kaikki eivät pidä sopivana pappien astumista rekisteröityyn parisuhteeseen.

Liitosta ilmoitettiin seurakunnalle viime sunnuntain messussa. Ilmoitukseen reagoitiin komeilla aplodeilla.

Konservatiivisen ryhmän tiedottaja totesi:
”Tämä entisestään syventää anglikaanikirkon kriisiä suhtautumisessa ihmisen seksuaalisuuteen. On vain pieni askel, että Englannin kirkko menee alas samaa tietä kuin Amerikan kirkko, katastrofaalisin seurauksin.”

Pastori Jeffrey John pakotettiin vetämään pois hakemuksensa Readingin piispan virkaan vuonna 2003. Ilman vanhoillisten raivokasta vastustusta hän olisi tullut ilman muuta tehtävään valituksi.

Uutislähteet: Reuters ja BBC
Saksan kakkoskanavalla ZDF:llä esitetään elokuun 15. pnä klo 23.15 dokumentti ”Homona Jumalan kasvojen edessä – papit ristitulessa” (Schwul vor Gottes Angesicht - Priester im Konflikt). Siinä esiintyy kolme kirkon työntekijää, kaikki homoja: Isä Theo Koster (55), diakoni Christian L. (41) ja pappi Sebastian (52). Papiksi homot eivät kelpaa – sen on Rooma jälleen äskettäin todennut. Siitä kuitenkin vaietaan, että katolsien kirkon papeista 20-40% on homoja. Heitä kirkko sietää vaieten, kunhan he eivät tule ulos kaapista. Ja ulostuleminen on valtava uhka heidän pappina olemiselleen. Pappeus onm kuintekin useimmille kutsumusammatti.On syntynyt outo tilanne: ”maailman suurimmassa homo-organisaatiossa” useimmat joutuvat piiloutumaan ja elämään kaksoiselämää.

Dokumentissa pappi Sebastian kertoo anonyyminä tarinaansa. Kun hän oli pappisseminaarissa, tuli ensimmäinen Rooman kannanotto homoista. Sen mukaan Jumala torjuu homot. Kuintenkin Sebastaianille pappeus oli pienestä pitäen unelma-ammatti. Pitäisikö nyt luopua ammatista? Niin yksinkertaista se ei ole. Tällä hetkellä hän elää pappina ja samalla hän tuntee olevansa kirkkonsa torjuma ja erityisesti nykyisen paavin torjuma. Tämä paavi ilmaisi jo vuonna 1986 vastenmielisyytensä homoihin. Vaikka homo sellaisenaan ei olekaan syntinen, niin tendenssi huonoon käyttäytymiseen on.

Isä Theo Koster sanoo suoraan, että paavi on erehtynyt ja hänen pitäisi puhua homopappien kanssa. Theoa suojelee hönen dominikaanimunkkiveljeskunta, ja hän sanoo, että homot rikastavat kirkkoa. Hän sanoo, että homot kirkossa saavat kärsiä paljon. Heidän kypsyytensä asetetaan kyseenalaiseksi vain sen vuoksi, että he ovat homoja.

Myös diakoni Christian L on katkera Roomalle. Hän on diakonina eteläsaksalaisessa seurakunnassa. Hän tuli kaapista omassa seurakunnassaan jo 10 vuotta sitten. Alussa oli vaikeaa, mutta nyt hänestä ollaan jopa ylpeitä. Hän tekeetyötä vanhojen, nuorten, sairaiden ja vankilassa olevien kanssa.

Ohjelma on saksaksi ja näkyy Suomessa vain maksullisissa ohjelmapaketeissa.

http://www.ratgeberbox.de/ratgeber/artikel/artikel_683491/37-grad-reportage-schwul-vor-gottes-angesicht-priester-im-konflikt
Katolinen kirkko avautuu vähä vähältä, kirjoitti saksalainen Abendblatt elokuun alussa. Uusi paavi kutsui kesäasuntoonsa saksalaisia journalisteja keskustelemaan. Neljä kutsuttua journalistia olivat kaikki päällikkötasoisia. Syyskuussa paavi on tulossa vierailulle Baijeriin. Yksi journalisteista kertoo suunnilleen tähän tapaan:

Kun kirkon kello löi 11, paavi astui sisään. Kaikki oli kohteiliasta, vaikuttavaa. Paavin kesäresidenssi on kukkulalla lähellä muinaista Rooman muuria. Tervetuliaisiksi oli sovittu, ettei ojenneta kättä. Paavi vain hymyili ja lausui alkajaisiiksi muuutaman kohteliaisuuden. Sitten alkoi haastattelu. Teemoista oli sovittu etukäteen: Saksan vierailu, kirkosta eroamiset, ekumenia, Lähi-Itä, Afrikka, Aids, homoseksuaalisuus, naisten asema kirkossa, paavin imago. Paavi teki rennon vaikutelman. Hän ei pelännyt sanovansa jotain väärin. Olikohan haastattelupaikka tarkoituksellisesti suuressa salissa, jossa kyselijöiden piti puhua kuuluvalla äänellä.

Haastattelun jälkeen oli lahjojen vuoro: Paavi antoi kaikille rukousnauhan – myös 80-henkiselle kuvaustiimille. Miehille musta, naisille valkoinen.

Haastattelu tulee ensi viikonvaihteessa Deutsche Wellen kaapelikanavalla useamman kerran saksan- ja englanninkielisinä versioina. Mitähän paavi sanoo homoista? Kuka arvaa oikein?
Paavi tulossa Baijeriin

Münchenin kuuluisa homo- ja taiteilijakapakka Deutsche Eiche on käynyt omaan sotaan paavia vastaan. Paavi tulee vierailulle Müncheniin syyskuun 9. pnä. Deutsche Eichen omistaja Dietmar Holzapfel on valmistanut julisteen, jossa paavi on pikkurilli pystyssä vaaleanpunaisessa koltussa, aids-rusetti rintapielessä, pitkissä silmäripsissä ja sateenkaarimyssy päässä. Tällaisilla julisteilla on koristettu legendaarinen kapakka Deutsche Eiche. Muotokuvien välissä on lippusia, joissa on kirjoitettuna erilaisia paavin sanomisia, kuten: ”levottomuutta herättävä sosiaalinen ja moraalinen ilmiö”, tai ” homosuhteet ovat syvästi epämoraalisia” tai ” synti, joka syvästi loukkaa siveyttä”, jne.

Paavin vastainen protesti tehdään myös ensi lauantain Münchenin Pride-kulkueessa. He ovat rakentaneet oman paavimobil-vaunun, jossa vedetään paaviksi puettua mallinukkea.

Syyskuun 8. pnä, päivää ennen paavin vierailua, järjestetään homo- ja lesbojärjesstöjen mielenosoitus klo 11. Siihen osallistuu myös (homo)kaupunginvaltuutettu Thomas Niederbühl, ja mukana on monenlaista väkeä, sellaisia, jotka vihaavat paavia ja sellaisia, joille katolinen uskonto on tärkeä. Kaikki haluavat muutosta katoliseen kirkkoon. Niederbühl opiskeli teologiaa, mutta häneltä kiellettiin opetustyö. Hän ei kuitenkaan ole eronnut kirkosta, koska siellä on asioita, ”jotka ovat henkilökohtaisesti tärkeitä”. Kaupunginvaltuutettu Niederbühl sanoo, että kirkko haluaa juuri nyt vahvasti profiloitua homovastaiseksi. Paavi käyttää kaikki tilaisuudet leimatakseen homot syntisiksi ja sairaiksi. Mielenosoituksessa vaaditaan suunnanmuutosta, ja sitä, että paavin tulee lopettaa kokonaisen väestöryhmän diskriminointi.
http://www.ksta.de/html/artikel/1155100763415.shtml
En ole ikinä ymmärtänyt, miksi homojen uskonnollinen vakaumus voidaan kyseenalaistaa. Minusta se on yhtä vilpitöntä kuin kenen tahansa. Onhan totta, että joutuu painiskelemaan erilaisten asioiden kanssa ollessaan homo, mutta eikö hetero joudu samojen asioiden eteen antaessaan selibaattilupauksen. Ei tietenkään aina, koska hänen puolellaan on valtaenemmistö eikä hän kuulu marginaaliryhmään. Suomessa hyväksytään uskovien heterojen avoliitto ja eroaminen. Siinä suhteessa rima nostetaan homoilla korkeammalle. Homojen pitäisi ilmeisesti olla eettisesti heteroja paremmalla ( ylemmällä ) tasolla. Varmaankin kävelevä pyhimys.
Enter!

En välttämättä tiedä, jos eettisesti korkeammalla tasolla (etiikka on sopimus- ja katsantokysymys), mutta kaksinaismoraalisesti lukuisat kirkot kuitenkin toimivat ja julistavat mitä homoihin ja lesboihin tulee.
Kreuz.net jatkaa ristiretkeä homoja vastaan. En tunne tämän sivuston taustaa, ja tuntuu siltä, ettei sitä kannata kovin usein referoida. Nyt kuitenkin on niin raflaava otsikko, että tässä se on:

Quebecin papeista 50% on homoja.

Kanadalainen pappi Raymond Gravel (54) on kovin ristiriitainen hahmo. Hän tunnustaa olevansa homo ja on samalla homoideologian puolestapuhuja. Enne pappisseminaariin menoa hän toimi prostituopituna ja baarimikkona. Nyt hän aikoo parlamenttiin qubeciläisten listoilla.

Quebeciläisten puolue on lähellä sosiaalidemokraatteja, ja se ajaa Quebecin riippumattomuutta liittovaltiosta. Vaalit pidetään 27. marraskuuta.

Kirkko-oikeus ei salli papille poliittisia virkoja. Grawel on anonut virkavapautta. Gravelin vaalipiiri on pääasiassa quepeciläisiä. Parlamenttiin pääsy näyttää todennäköiseltä. Edellinen kansanedustaja kuoli äskettäin ja Gravel hautasi hänet.

Gravelin ohjelmassa on tällaista: Hän puolustaa naisia, jotka haluavat abortin. Hän puolustaa marginaaliin joutuneita (syrjäytyneitä). Hän taistelee epäoikeudenmukaisuuttavastaan. Hän haluaisi enemmän tasa-arvoa. Hän puolustaa myös homoliittoa.

Hän syntyi vuonna 1952 6-lapsisen perheen poikana. 16-vuotiaana hän muutti maasta Montrealiin ja häipyi homo- ja huumausainepiireihin. Homolehti Fugues kertoi 2005 hänen elämänkokemuksiaan. Väkivaltaiset asiakkaat pahoinpitelivät hänet poikaprostituution aikana, ja hän loukkaantui vaikeasti. Hän luopui prostituutiosta ja toimi baarimikkona vuoteen 1982. Sitten hän meni pappisseminaariin.

Hän sanoo haastattelussaan , että 50% papeista on homoja. Mutta itse hän sanoo tulleensa papiksi, koska hän uskoo Jumalaan ja Kristuksen sanomaan. Hän tietää, että Vatikaani ei pidä hänen kannanotoistaan abortista ja homoista. Vatikaani on jo lähetellyt paimenkirjeitä, joissa varoitetaan seurauksista, jos asetutaan virallista oppia vastaan. Onneksi Gravelin piispaesimies tukee häntä.

Homoliittojen siunaamisessa hän ei näe ongelmia, kun autoja ja eläimiäkin siunataan. Avoimessa kirjeessä muille Kanadan piispoille hän muutama vuosi sitten vaati avoimmuutta ja suvaitsevaisuuutta homoja kohtaan. Uudesta paavista hän ei pidä, mutta hän uskoo, että seuraava piispa on liberaalimpi. Hän toivoo liberaalimpaa kirkkoa ja sen vuoksi hän jaksaa työkennellä kirkon palveluksessa.

Tällainen juttu oli siis tänään. Eihän tässä mitään kummallista homovastaisuutta ollut vai oliko!?
http://www.kreuz.net/article.4107.html
Mielenkiintoista! Minusta se kertoo vain sen, että homoseksuaaleihin suhtaudutaan epäilevästi ja heidän motiivejaan kyseenalaistetaan. Uskon että hän on aidosti vähempiosaisten puolella, mutta melko radikaalilla tavalla, mikä tekee hänestä " ristiriitaisen", mutta otaksun hänen olevan "realistinen", koska hän hyväksyy todellisuuden sellaisena kuin se tulee elämässä vastaan ja ymmärtää muutoksen vaikeuden. Hän törmää väistämättä muutosvastarintaan.
Etelä-Ohion episkopaalinen hiippakunnan uusi piispa, Thomas Edward Breidenthal, on homovihkimisten kannalla. Episkopaalien kansallinen johtaja USAssa, Katharine Jefferts Schori, on samoilla linjoilla. Tosin konservatiivit eivät anna heille "työrauhaa", vaan koko kirkkoa uhkaa kahtiajako.

http://www.365gay.com/Newscon06/11/111206episc.htm
http://www.365gay.com/Newscon06/11/110206episc.htm
http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/06/nyhet-kvinnlig-biskop-leder-usas.html
Katolisen kirkon johtaja, paavi Pentti (Benedict) XVI ja anglikaanikirkon johtaja, Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams tapasivat tänään Vatikaanissa 25 minuuttia todetakseen vain yhteisesti, että kirkkokuntien väliselle yhteisymmärrykselle on vakavia esteitä. Tällaisia esteitä ovat mm. naispappeus ja suhtautuminen homoihin.

Englannin kuningas Heikki (Henry) VIII erosi roomalaiskatolisesta kirkosta 16. vuosisadalla. Anglikaanikirkko on siis sitä perua.

Lähentymistä on kokeiltu viimeiset 40 vuotta, mutta kuten lyhyt tapaaminen osoitti, vielä tökkii pahasti. Paavi on pitänyt erityisesti julkisesti huolta, että hänen kielteinen kantansa homoihin on syvä ja vankkumaton, ja että se varmasti tiedetään maailmalla. Paavi on pitänyt viime aikoina säännölisenä tapanaan hyökätä homoseksuaalista elämäntapaa vastaa. Homoihin hän neuvoo suhtautumaan laupeudella (mitä tuo sitten kirkollisessa kielessä tarkoittaneekaan).

Lähde: Reuters
Ylempää JuhaniV:n viestistä nro 6 (sitaattina siis sielläkin):

Pastori Jeffrey John ja pastori Grant Holmes rekisteröivät 30 vuotta kestäneen parisuhteensa Englannin lain mukaisesti. Anglikaanikirkon papit voivat mennä ”naimisiin” samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa, jos he vakuuttavat piispalleen pysyvänsä selibaatissa. Piispa on antanut julkilausuman, jossa hän toteaa saaneensa vakuutuksen ja hyväksyvänsä liiton. Hän totesi olevansa tietoinen, että kaikki eivät pidä sopivana pappien astumista rekisteröityyn parisuhteeseen.

Halleluja! "jos he vakuuttavat piispalleen pysyvänsä selibaatissa"
Tulee just sellainen fiilis, ettei ketään edes oikeasti kiinnosta, naiko ne homopapit vai ei - kunhan ne vaan ei kerro siitä kenellekään.
Tehdään ideaaleja, joita ei odoteta kenenkään pystyvän täyttämään?

Paavi on käsittämätön tyyppi. Mulla nostaa karvat pystyyn jo sen näkeminen. Sillä on paha katse.
"Paavi on käsittämätön tyyppi. Mulla nostaa karvat pystyyn jo sen näkeminen. Sillä on paha katse."

Mulle katolinen kirkko Vatikaaneineen ja paaveineen edustaa pahuutta pahimmillaan. Jos helvetti on maan päällä niin se on Vatikaanissa; niin kammottavan paha paikka se ja varsinkin sen luoma organisaatio on.
Ruotsin kirkko rupeaa vihkimään myös homopareja. Valtio esittänee sukupuolineutraalia avioliittolakia, ja kirkko on samala linjalla. Ainoastaan itse sana "avioliitto" varataan heteropareille, piispa Claes-Bertil Ytterbergin mukaan.

Svenska dagbladet (http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_14835823.asp) och Dagens nyheter (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=629253) rapporterar 16.3.07, på basen av en TT-nyhet, att Svenska kyrkans ledning säger ja till att homosexuella ska få gifta sig i kyrkan, på samma villkor som heterosexuella par.

Lagstiftningen föreslås blikönsneutral. Kyrkan får behålla rätten att viga, men det blir upp till varje präst att söka vigselrätt. Svenska kyrkan säger nu alltså redan nu ja till förslaget, men med en reservation: begreppet "äktenskap" ska vara förbehållet heterosexuella.

Reaktionerna i bloggosfären är som väntat delade.
Positivt reagerar bl.a. Karin Långström Vinge (http://karinlangstromvinge.blogspot.com/2007/03/homosexuella-fr-gifta-sig-i-kyrkan.html) och bloggen Granskning Svenska kyrkan (http://granskningsvenskakyrkan.blogspot.com/2007/03/snart-fr-alla-gifta-sig-i-kyrkan.html).
Marta Axner (http://martaaxner.blogspot.com/2007/03/kyrkan-tar-inte-steget-fullt-ut.html), Walentine Andersson (http://www.walentine.com/index.php/2007/03/17/kampen-ar-inte-slut-den-fortsatter-som-vanligt/) och bloggen Närabögenupplevelser (http://gaydaygayday.blogspot.com/2007/03/ett-ktenskap-helt-olika-fr-alla.html) ställer sig frågande till den segregerande terminologin, trots att de annars är glada.
På knuff.se (http://knuff.se/u/1a3deb/517/n) finns länkar också till negativa reaktioner.
Islannin ev.lut. kirkko antaa pappiensa siunata rekisteröityjä parisuhteita, ja jos lakia muutetaan voidaan parisuhteet jopa rekisteröidä eräänlaisessa kirkollisessa vihkimisessä. Tosin pappi saa kieltäytyä kunniasta, ja sanaa "avioliitto" varataan yhä heteroiden käyttöön.

Kaikesta huolimatta Islanti näyttää meille muille tietä! Hyvä hyvä!

Englanninkielinen bloggaukseni linkkeineen: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/12/iceland-church-blesses-gay-partnerships.html
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon verkkosivuilla todetaan:
"kansankirkko pyrkii ajattelemaan kaikkien Suomessa asuvien ihmisten parasta riippumatta siitä, mihin kansanryhmään tai uskontoon he kuuluvat."

Sitä odotellessa ja Islantia kaukaa kadehtien