Skotlannin kirkko vakavassa homo-kriisissä

 • 1 / 5
 • JuhaniV
 • JuhaniV
 • 21.5.2006 10:17
Skotlannin kirkko on ajautunut kenties vakavimpaan kriisiin sitten vuoden 1843, jolloin kolmannes papeista erosi valtion kontrollista kirkossa syntyneessä riidassa.

Tämä nykyinen kriisi kulminoitui homoseksuaaleja pappeja tukevan "Affirmation Scotland" -liikkeen perustamiseen. Sen mielestä kirkosta pitää poistaa homoseksuaalisuuteen liittyvä pelon ilmapiiri ja sillä uhkailu. Heidän mielestään homojen syrjintä kirkossa on lopetettava.

Skotlannin kirkko teki vuonna 1967 suosituksen homopappien selibaatista. Vanhoilliset vaativat homoseksuaalien pitäytymistä selibaatissa. Suurimman vanhoillisten ryhmän "Forward Together" sihteeri, pastori Ian Watson toteaa: "Jos jatkamme tämän asian kanssa, se syvästi vahingoittaa kirkkoa ja monia homoja kristittyjä, jotka koettavat elää elämäänsä houkutuksia vastustaen."

Liberaalit papit ovat muodostaneet ryhmän "OneKirk". Se tukee homoliittojen siunaamista.

Skotlannin kirkon kirkolliskokous alkoi lauantaina Edinburgh linnasta ammutuilla 21 kunnianlaukauksella. Kokous jatkuu viikon. Suhtautuminen homoihin noussee esille ensi tiistaina. Kokouksessa käsitellään myös kantasolututkimusta, lahkolaisuutta ja ydinaseita.

Joku kokouksen osallistuja arveli suhtautumisesta homoihin voivan seurata suuren ulosmarssin, joka olisi skotlantilaisen protestantismin loppu. Toinen totesi sarkastisesti: "Eivät papit minnekään lähde, koska kirkko edelleen omistaa rakennukset. Todennäköisesti seuraa jonkinlainen sisällissota. Seurakunnat pitävät rahat itsellään, eivätkä luovuta keskushallinnolle. Vanhoilliset eivät koskaan lopeta yrityksiään muuttaa päätöksiä heidän kannalleen."

Lähteet:
Scotland on Sunday
http://scotlandonsunday.scotsman.com/scotland.cfm?id=753512006

Scotsman
http://news.scotsman.com/scotland.cfm?id=750952006

Juhani Viherlahti
 • 2 / 5
 • Enter
 • 21.5.2006 10:28
Oliko niin, ettei suomalainen ev.lut. kirkko edes vihki avoimesti homoja teologeja, vaikka he eläisivät yksin? Jos on niin, silloinhan Scotlannissa ovat asiat paremmalla tolalla.

Onko kirkko Scotlannissa katolinen?
 • 4 / 5
 • Dragon-85
 • 25.5.2006 19:14
"Vanhoilliset eivät koskaan lopeta yrityksiään muuttaa päätöksiä heidän kannalleen"

Ja liberaalit lopettavat?
 • 5 / 5
 • JuhaniV
 • JuhaniV
 • 30.5.2006 21:05
Skotlannin kirkon kirkolliskokous on käynyt erittäin kiivaan keskustelun samaa sukupuolta olevien parien liittojen siunaamisesta. Ennen äänestystä esitettiin useita uhkauksia kirkosta eroamiseksi. Uhkauksia esittivät sekä puoltajat, että vastustajat. Äänestyksessä 372 äänellä 240 ääntä vastaan hyväksyttiin periaate, että jokaisella papilla on vapaus antaa harkintansa mukaan siunaus rekisteröidyille pareille.

Sitovaa päätöstä ei kuitenkaan tehty. Asia lähetetään pohdittavaksi 46 seurakuntaan (presbyteries). Jos nämä hyväksyvät kirkolliskokouksen päätöksen, silloin ensi vuoden kokouksessa tehdään lopullinen päätös. Jos ratkaisu seurakunnissa on kielteinen, joudutaan aloittamaan alusta.

Anglikaanikirkolle Skotlannin kirkon päätös on suuntaa antava ja perin hankala. Anglikaanit ovat kipuilleet tämän kysymyksen kanssa jo muutaman vuoden.

Skotlannin kirkko pyysi anteeksi HIV-positiivisilta.
Kirkolliskokous päätti, että ”sen on tunnustettava HIV-positiivisille ihmisille Skotlannin kirkon olleen mukana tahattomasti ja ajattelemattomasti leimaamassa heitä. Kirkko pyytää kristittyjä Skotlannissa luopumaan ennakkoluuloista ja tietämättömyydestä, joka koskee HIV:n kanssa eläviä ihmisiä, missä tahansa he ovatkin”.

Lähteet: Scotsman ja Telegraph UK