Vatikaani Italian uuden hallituksen kimpussa

Paavi Benedict on torstaisessa puheeseen ilmoittanut, että Vatikaani käyttää kaiken voimansa estääkseen samaa sukupuolta olevien parien virallisen tunnustamisen Italiassa. Paavin mielestä vain miehen ja naisen välinen avioliitto on yhteiskunnan peruskallio.

Italian vasemmisto ampui heti takaisin syyttäen paavia yrityksestä kirjoittaa maan poliittinen ohjelma ja vähät välittävän miljoonista italialaisista, jotka jo elävät parisuhteissa.

Uusi pääministeri Prodi on ilmoittanut kannattavansa kohtuullisia oikeuksia samaa sukupuolta oleville pareille. "Homoavioliittoa" hän ei hyväksy. Prodin suunnitelmana on parisuhteiden rekisteröinnin mahdollistava laki, useiden Euroopan maiden mukaisesti.

Uuden hallituskoalition muutamat ryhmät ovat sitä mieltä, että Italiaan on saatava Espanjan mallin mukainen samaa sukupuolta olevien henkilöiden täydellinen avioliitto. Arvioidaan, että asia nousee hallituksessa esille aivan lähiaikoina.

Lähteet:
Uutistoimisto Reuters
365GAY.com
Kiitos tarkkaavaisuudestasi.

Tärkeintä toki on se, että asia tulee ymmärrettyä kirjoittajan aikomalla tavalla.

**********

Täysin sivuun otsikosta:

Nämä nimikäytänteethän ovat sopimusasioita.

Norjan kuninkaasta käytettiin nimeä Olavi, eräästä paavista Johannes.

Olen aina ihmetellyt miksi Suomessa ei voitaisi samalla tavoin sanoa Englannin kuningatar Liisa II. Voisimme myös kutsua nykyistä katolisen kirkon johtajaa paavi Pentiksi?

Juhani
 • 4 / 17
 • vaeltaja2005
 • 12.5.2006 11:03
Jonkin aikaa sitten kuuntelin kielitoimiston ihmisen haastattelua ja hän sanoi, että ennen nimet käännettiin suomen kielelle. mutta nyt tästä suomentamisesta on luovuttu. Yritetään käyttää alkuiperäistä nimeä, mutta ainahan sitä vähän täytyy sopeuttaa ugrilaisille kielille.
 • 5 / 17
 • vaeltaja2005
 • 12.5.2006 11:42
Paavilla on muitakin huolia. Kreuz.netissä on kerrottu niistä. Rooman ”avioliitto ja perhe”-instituutissa on kolmipäiväinen kongressi, ja sen aluksi Paavi korosti kestävän avioliiton (mies+nainen) ainutlaatuisuutta. Muita yhdessäelämisen muotoja ei saisi rinnastaa avioliittoon. Miehen ja naisen ero ei ole vain biologinen, vaan he muodostavat eräänlaisen personaaliunionin, jossa jatketaan elämää.

Paavi otti eilen vastaan Venezuelan vasenmistopresidentin Hugo Savezin. Paavi ilmaisi huolensa koulutusreformista, jossa uskonto poistuisi kouluopetuksesta. Terveydenhuollon uudistuksessa hän kehotti elämän suojelemeiseen (aivan alusta alkaen). Lisäksi paavi korosti, että Vatikaanilla on katolisen kirkon piispojen nimitysoikeus. Hän toivoi että katolinen lehdistö saisi pitää riippumattomuutensa.

Kolumbian parlamentti poisti eilen tietyin edellytyksin syntymättömän lapsen perusoikeudet. Raiskatulla äidillä on oikeus raskauden keskeyttämiseen, jos raskaus uhkaa elämää. Myös vammaisien oikeus elämään kiistetiin. Kolumbian piispat puhuivat ”murheen päivästä”. Miten vammaisten elämänoikeus kiistetään, sitä katolinen uutistoimisto ei kerro.
Tuosta Kolumbian aborttikäytännön uudistuksesta kertoo myös BBC, tosin sen mukaan muutoksen takana on maan perustuslakituomioistuin, ja lainsäädäntöä tulkitaan tästä lähtien suurin piirtein samalla tavoin kuin suurimmassa osassa Latinalaisen Amerikan maita. Täydellinen aborttikielto on siellä voimassa enää Chilessä ja El Salvadorissa.

Toisin sanoen abortti voidaan nyt Kolumbiassa sallia, jos raskaus on johtunut raiskauksesta tai insestistä, tai raskaus vaarantaa äidin tai sikiön hengen. Viittaus vammaisiin, jota BBC ei mainitse, tarkoittanee että jos lapsen todetaan syntyvän vaikeasti vammaisena, raskaus voidaan myös silloin keskeyttää.

Uutinen osoitteessa http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/4760595.stm

Paavien nimistä sen verran, että käsittääkseni nimet suomennetaan, jos ne ovat raamatullisia ja sellaisina olemassa suomessa, kuten Paavali (Paulus). Johannes on helppo, kun se on Johannes myös latinaksi. Benedictus ei ole raamatullinen henkilö, joten hänen nimesä on meillä latinalaisessa muodossa. Englannin nykyisen kuningattaren nimi taas on kuin onkin suomennettu, englanninkielisestä Elizabeth-nisestä on tehty suomenkielinen Elisabet (esimerkiksi viime vuosisadan alkupuolella syntyneen täysin suomalaisen tätivainajani toinen nimi oli Elisabet).

Mutta takaisin paaveihin: Karol Wojtylasta käytettiin maailmalla esim. seuraavanlaisia nimiä:
Gioan Phaoloâ II
Giovanni Paolo II
Ioan Paul al II-ea
Ivan Pavao II.
Jan Pavel II.
Ján Pavol II
Jan Pawel II
Janez Pavel II.
János Pál II.
Jean-Paul II
João Paulo II
Johannes Paavali II
Johannes Paul II.
Johannes Paulus II
John Paul II
Juan Pablo II
 • 7 / 17
 • Public eye
 • 12.5.2006 13:39
Korjaan itseäni sen verran ennen kuin kukaan muu ehtii ;) että tarkasti ottaen Johannes on tietysti latinaksi Ioannes.
 • 8 / 17
 • SuperOscar
 • 12.5.2006 15:29
Juu, ja vaikka saan kohtapuoliin vittumaisen nipottajan maineen :), niin Venezuelan pressa on "Chavez".

Antakaa kuulkaa anteeksi, minä olen tehnyt tätä työkseni!!!
 • 9 / 17
 • vaeltaja2005
 • 12.5.2006 16:42
Voin välittää tiedon katoliselle uutistoimistolle, jos haluat
?!?!?!?! Siis nimi oli väärin jo referoimassasi lähteessä? Huhhuh, minultahan menee ihan usko Vatikaaniin!

(:-) Ei ole uskoa ollut menetettäväksikään.)
 • 13 / 17
 • vaeltaja2005
 • 17.5.2006 20:19
Nimenomaan tuo Bertinotti. Voikohan alahuonetta kutsua parlamentiksi?
Arvelen tilanteen Italiassa nyt lähiaikoina muuttuneen. Jonkinlainen tasapaino on vallinnut, kun Vatikaani on pysynyt kutakuinkin omalla tontillaan ja vahvana, mutta ei liian äänekkäänä taustavaikuttajana. Poliittiset puolueet ovat sekoilleet yhteiskunnallisten kysymysten kimpussa. Italian politiikkahan on aikamoista kaaosta. Nyt Vatikaani on muutaman viime vuoden aikana alkanut hermostua siitä, että yhteiskunta on muuttunut länsimaissa yhä maallistuneemmaksi. Kirkon ote kansalaisiin on höllenemässä ja Vatikaanin poliittinen ja muu vaikutusvalta on hupenemassa. Vatikaani on nostanut mm. homot isoksi perkeleeksi, säikytelläkseen ihmiset takaisin ruotuun. Tukea se on mielestäni saanut mm. USA:n konservatiiveilta. Edellinen paavihan valjasti kardinaalinsa USA:ssa vetämään Bushin vaalivankkureita.

Vatikaani on nyt hermostuksissaan alkanut ampua joka suuntaan ja astua myös vakiintuneiden rajojen ylitse erityisesti Italiassa. Ei ihme, että poliitikot alkavat siellä älähdellä. Eihän Espanjassakaan uskottu edellisen paavin nuhdesaarnaa. He säätivät samaa sukupuolta oleville pareille lain, jolla nämä pääsevät oikeasti avioliittoon. Se oli Vatikaanille merkittävä tappio. Samaa Vatikaani pelkää nyt Italiassa. Tuskin Italiassa vielä "homoavioliittoa" säädetään, mutta pohjoismaiden mukainen rekisteröity pariliitto lähes avioliiton oikeuksin on mielestäni mahdollinen.

Mielenkiintoinen tilanne joka tapauksessa.

Juhani
Mielenkiintoisinta on tosiaan se, että siinä missä Eurooppa jatkaa maallistumistaan (huolimatta Kirkon tutkimuskeskuksen vastakkaisesta kannasta :)), jenkit asettuvat aina vain vankemmin sen kuvan taakse, jossa Yhdysvallat on "Jumalan valittu maa". Kuilu lännen sisällä repeää. Vasta tänään aamupäivästä luin Toxic.netin homouutissyötteestä, että Wisconsinissa pidetään kansanäänestys paitsi homoliittokiellon viemisestä osavaltion perustuslakiin, myös Yhdysvaltain pisimmän, yli 150-vuotisen kuolemanrangaistuskiellon kumoamisesta. (En valitettavasti löydä uutista enää.) Euroopan näkökulmasta USA takautuu aina vain kauemmas historiaan.

Jostakin scifiromaanista muistan skenaarion, jossa paavinistuin siirretään rapakon taakse. Ruvetaankohan lähestymään tuota tilannetta? :)
USA on monimutkainen paikka. Ei ole olemassa yhtä selväpiirteistä lainsäädäntöä kautta maan vaikkapa homojen oikeuksista. Eri kulmilla USA:ta räpelletään aivan erilaisin miettein samoista asioista.

Georgiassa tuomari pisti nurin kansanäänestyksessä voittaneen kannan, jolla kielletään homoavioliitot. Nyt asia viedään osavaltion korkeimpaan oikeuteen. Jos se menee sielläkin nurin, kutsutaan kokoon lakia säätävä elin erikoisistuntoon. Kokous maksaa veronmaksajille jopa 40.000 dollaria per päivä. Tilaisuus kestänee viikon. Tavoitteena saada aikaan kieltävä laki joka tapauksessa.

Massachusettsissa puolestaan juhlitaan parhaillaan samaa sukupuolta olevien ihmisten liittojen toista vuosipäivää 17.5. Yli 8 100 samaa sukupuolta olevaa paria on mennyt Massachusettsissa naimisiin lain voimaan tulon jälkeen. Nyt siellä puuhataan lakimuutosta, joka läpimennessään mitätöisi kerralla kaikki nuo solmitut liitot.

Wisconsinissa näyttää homoavioliittokielto jäävän julkisessa keskustelussa erittäin sivuasiaksi, kuolemantuomion keskusteluttaessa voimakkaasti.

Ei noista amerikkalaisista ota kukaan selvää.

Juhani
Vatikaani vyöryttää päivittäin homovastaista propagandaa. Eilen oli tällaista:

Väestötutkimusinstituutti PRI Virginiassa Amerikassa varoittaa, että kansalaisvapauksia tullaan rajoittamaan, koska homoaktivistit eivät siedä mitään kritiikkiä ja yrittävät ankkuroida homouden lakikirjaan. Heidän toimintansa kohdistuu elämää, perhettä ja uskontoa vastaan. He yrittävät, että kaikkia niitä rangaistaan, jotka ovat eri mieltä.

Homoaktivismin ja väestön vähenemisen välillä on selvä yhteys. Jo 1960-luvulla maailman suurin aborttijärjestö kuulutti, että homous on yksi keino vähentää maapallon väestöä.

Lisäksi on tullut vielä miesten käyttäytyminen, joka levittää aidsia ja lisää kuolinmääriä. Homous suuntautuu instituutin edustajan Joseph A. D’Agostinon mukaan elämän jatkumista vastaan. Homous on hyvin tuhoavaa henkisesti, psyykkisesti ja yhteiskunnallisesti sekä perheille että terveydelle, sanoo Joseph A. D’Agostino.
kath.net