Nuorten tanssijoiden mestarikurssi su 7.5.2006 TV1

TV1 13:05 - 14:10

Nuorten tanssijoiden mestarikurssi edelsi Eurovision Nuorten tanssijoiden kilpailua Varsovassa kesäkuussa 2005. Suomen edustajina olivat 19-vuotiaat tanssijat Mikko Lampinen ja Riku Lehtopolku.
Alexis: TV-ohjelmille on kokonaan oma alasivunsa ranneliike.netissä http://ranneliike.net/artikkelit.php?alue=tv - siellä ei tosin tanssiohjelmia ole lähinnä ehkä siksi, että ei ole ollut tietoa olisiko niille tiedoille tarvitsijoita, eikä tanssitaiteesta enemmän kiinnostuneita ole ylläpidon piirissä. Mutta toki, jos niistä myös halutaan ennakkotietoa tuonne niin voin laittaa jatkossa.
Olen kenties jäävi esittämään arviota ohjelmasta, mutta teen sen nyt kuitenkin.

Dokumentti oli floppi. Se oli sekavasti rakennettu ja huomattavasti naistanssijoita suosiva niin annetun ajan kuin kuvauksenkin puolesta. Toki naistanssijoita oli selvä enemmistö, mutta sittenkin miehet tai oikeastaan pojat saivat suhteellisesti vähemmän tilaa.

Oma olettamukseni on, että tv-tuotantoryhmän ohjaaja on heteroseksistinen mies, joka teki kaikkensa välttääkseen näyttämästä kahden suomalaisen miehen tanssia. He saivat minisekunnit. Otos, jossa heidät näytettiin hetken tanssimassa kahden oli tanssijoita kohtaan epäedullinen. Vaikutelma oli kuin kaksi hevosmiestä olisi toisiaan heitellyt. Loppunäytöksen osuudessa heistä ei tässä dokumentissa näytetty yhtään mitään.

Naisia esiteltiin mitä hehkeimmissä ja tarpeettomissakin tilanteissa. Hyvä etteivät esitelleet jotakuta nenää kaivelemassa. Siihenkin olisi varmaan aikaa löytynyt.

Keskeisin asia, kuuluisien mestareiden työskentelytapa, tuli todella huonosti kuvatuksi ja aivan liian vähän näytetyksi. Sekin kiukutti.

En ole pitkään aikaan mistään dokkarista ärtynyt näin paljon.

Alexis kysyi josko suomalainen tanssipari ovat homoja. En tosiaankaan tiedä. Kovin rohkeina heitä pidän. Kyllä ne ennakkoluulot löytyvät vielä balettiyleisöstäkin. Korvaani jäi soimaan yhden opettajan kommentti, joka taisi olla jotakuinkin "ujostelivatkohan pojat, kun tytöt olivat heitä seuraamassa?" Mitähän tuo kommentti piti loppujenlopuksi sisällään?

Toivottavasti jotkut muut löysivät siitä jotakin minun lausumaani myönteisempää.

Juhani
Katsoin kyseisen ohjelman Juhanin antaman vihjeen perusteella sekä sen vuoksi, että tuo Suomen kundipari "pisti silmään" (positiivisesti) jo nuorten tanssijoiden kilpailun Suomen karsinnan osalta.

Oli tosiaan hieman kummallista, että Suomen parin finaaliesitystä ei näytetty. Ehkäpä kamera kuvasi samaan aikaan muiden finalistien tunnelmia, joita lopussa näytettiin. Ja kyllähän ohjaajan ja muiden tekijöiden suuntautuminen jotenkin vaikuttaa.. Sama ilmiöhän toistuu urheilulähetyksissä, kun miesurheilijoista ei usein näytetä mitenkään sexyjä kuvakulmia (toisin kuin usein naisista).

Dokumenttiin oli sitä paitsi otettu mukaan kiinnostava pätkä, jossa mestarit keskustelivat värikkäästi siitä, pitäisikö suomalaiset ottaa finaaliin. Kiinnostavaa oli venäläismestarin kommentit, että hän oli kiinnittänyt suomalaisiin huomiota positiivisessa mielessä jo alusta alkaen. Samasta tyypistä muuten näytettiin workshop-osuus, jossa hän opasti innostuneesti nimenomaan kundeja. Voihan olla että tuokin oli ohjaajan valinta..*heh*

Yleisesti ottan ihan OK dokkari, joka toi esiin tanssijan työn erityislaatuisuutta. Homo-näkökulmasta ei ehkä niin kiintoisa, kun olisi voinut olla.

PS. Olisi ihan hyvä, jos tv-vinkkejä vaihdettaisiin. Hyvänä esimerkkinä on Nelosella viime viikolla osittain näkemäni digi-tv -puffi, joka oli osa sarjaa, jossa Sulevi Peltola näyttelee pääosaa; http://www.yle.fi/tekniikka/tklehti/?mag=6&ID=25 Tämä versio sijoittui taloyhtiön pyykkituvalle, johon Peltolan esittämän hahmon seuraksi ilmestyi pyykkiensä kanssa hyvin hompsahtavan oloinen kundi, joka rupesi kehumaan "Nurajevista" kertovaa dokumenttia (Peltosen hahmon nyökytellessä) ja kuinka komea mies oli kyseessä. Olisi kiinnostavaa tietää kuinka monta kertaa tuota on ylipäänsä näytetty telkassa ja vainko Nelosella + erityisesti miten kohtaus päättyy. Siis pointtina oli, että paljon kivaa katsottavaa menee huomaamatta ohi.
Damien: Mikäli Sinä, tai joku muu sivustollamme käyvistä huomaa jonkin tv-kanavan nettisivuilla, sanomalehdessä tai muualla jonkun sateenkaarikansaa mahdollisesti kiinnostavan ohjelman, niin pistäkää ihmeessä vinkkiä tulemaan mailitse minulle niin lisään sen tuonne tv-osioon näkyville. Yhden henkilön voimin kun on täysin mahdotonta pysyä koko aika ajantasalla mitä sellaista miltäkin kanavalta tulee mikä saattaisi kiinnostaa - eli mailitse tulevat vinkit ovat suureksi avuksi :)
Kysyisin hiukan teemaa sivuten, onko täällä balettia tanssineita?

Itse olen käynyt balettikoulua.
Hank'lle kommentti.
Pitäisi varmaan määritellä "sateenkaarikansaa mahdollisesti kiinnostava ohjelma". Voi tulla heti pyyhkeitä, jos suosittelee väärää ohjelmaa. Edellä siitä hyvä esimerkki.

Katselin juuri telinevoimistelun EM-kisoja. Upeita miesvartaloita. Rajauksen alareuna toki pysyi lähikuvissa tiukasti rintalastan korkeudella, ettei mitään mieseroottista pääsisi vilahtamaankaan. En suositellut täällä, koska homothan tunnetusti eivät pidä urheilusta, vaan istuvat mieluiten oopperan katsomossa tai pelehtivät kireissä alushousuissa oopperan lavalla. :-)

Juhani