Lesbon kirjahylly

Aiheista lesbon levyhylly ja lesbon leffahylly tulikin mieleeni: Minkälaisia kirjoja luette? Itse ainakin kaipaisin lukuvinkkejä. Haluaisin lukea jonkun romaanin jossa ei vaihteeksi olisi aiheena miehen naisen välinen rakkaus :/
no nää mitä minulta ainakin löytyy on:
Pirkko Saisio - Punainen Erokirja
Pirkko Saisio - Pienin Yhteinen Jaettava
Pirkko Saisio - Vastavalo
Vigdis Grimsdottir - Z -Rakkaustarina
Salla Simukka - Kun Enkelit Katsovat Muualle
Salla Simukka - Minuuttivalssi
Ann-Marie MacDonald - Armon Yö
(Simukan kirjat hieman lapsenmielisempiä)

onko jotain muita tiedossa jollain?
Maailman paras kirja minkä ite oon lukenu on Helen Walsh:n Lutka. Kirja on aivan mahtava, kannattaa lukea!
Sarah Watersin kirjat (rakastan The Night Watchia)
Radclyffe Hall:The well of loneliness. Luultavasti yksi ensimmäisistä englantilaisista kirjoista, jonka päähenkilö on avoimesti lesbo. Todellinen klassikko ja yksi parhaimmista lukemistani kirjoista (ja kirjallisuusopiskelijana olen lukenut paljon)
Otapa luettavaksi hupaisa lesboparodia Jane Blondista. :-) Itse ainakin sain nauraa tuota lueskellessa, ja naisten välistä romantiikkaa löytyy kirjasta roppakaupalla. Kyseessä on siis tavallaan James Bond -parodia, mutta omaperäinen lesbotarina aukeni mielestäni hyvin Bondiin perehtymättömällekin. Kirjan "Jane Blond ja tohtori Maybe" huimista seikkailuista löytyy siis lisää infoa ainakin sivulta http://www.janeblond.net/ ja taisipa tuosta olla vuodenvaihteen tienoilla arvostelu Z-lehdessäkin.

Ovatko muut muuten lukeneet ko. kirjaa, mitä mieltä?
 • 6 / 30
 • cloudberry
 • 24.6.2007 8:35
En ole lukenut mainitsemianne kirjoja, mutta yksi puhutteleva kirja suhteesta ympäristöön, luontoon ja toisiin ihmisiin, kuten siskoon, on Suojaan metsän siimekseen (Jane Hegland).
 • 7 / 30
 • Edith S
 • 21.10.2007 18:39
Vigdís Grímsdóttírin, Sarah Watersin (Fingersmith on ihana), Radcliffe Hallin ja Eve Enslerin Vaginamologien lisäksi hyllystäni löytyy useampi runokirja: Edith Södergrania, Mirkka Rekolaa ja ihastuttava antologia Ääriviivasi ihollani - naisten rakkausrunoja naisista. Jälkimmäinen sisältää molemmilla kotimaisilla juuri sitä mitä sanookin. Aivan ihana teos. Helsingin kirjastoista löytyy useampikin kopio, omani ostin Sapfisen kirjallisuussalongin yhteydessä viime Tribadeilla.
 • 8 / 30
 • marianna
 • 22.10.2007 20:43
Helene de Monferrandilla on kaksi lesboaiheista romaania: Heloisen ystävät ja Suzannen päiväkirja. Itse tykkäsin paljon molemmista. Myös Sofi Oksasen Baby Jane oli vaikuttava.
Näitä lesbokirjoja ei vielä mainittu mun kirjahyllystä:

Lisa Alther: Enkelit lennossa
Anne Holt: Hanne Wilhelmsen -sarja
Virpi Sammalkorpi: Pinnan alla
Heli Kruger: Olen koskettanut taivasta
Alice Walker: Häivähdys purppuraa

Nämä ovat siis kaikki kevyitä ja nopealukuisia.

Itse olen ihastunut moneen homoja sisältävään teokseen:
Pentti Holappa: Ystävän muotokuva
Michael Cunningham: Koti maailman laidalla
Virpi Hämeenanttila: Alastonkuvia
Oscar Wilde: Teleny

Mutta yks ihan suosikkikirjailija, joka kirjoitti lastenkirjojen lisäksi aikuisten satuja ja jota voi aina suositella on Roald Dahl ja esimerkiksi novellikokoelma "Rakkaani, kyyhkyläiseni" - mutta siinä ei siis ole mitään viitteitä seksuaalivähemmistöihin.
Jeanette Wintersonin kirjat Ei appelsiini ole ainoa hedelmä, Ihoon kirjoitettu ja Uskallus ja intohimo. Heli Krugerin kirja oli ihan kammottavan huono.
Samaa mieltä Krugerista, mutta toisaalta...
teininä olisin varmaan ollut innoissani identiteettikriisivaiheessa.
Kruger oli ennemminkin lasten- ja nuortenkirjaksi luokiteltavissa.

Itse luin juuri Essi Henrikssonin esikoisteoksen "Ilmestys", ja sitä voin suositella kyllä muillekkin kuin lapsille ja nuorille.
johanna sinisalo: ennen päivän laskua ei voi, on ihana. lesboista se tosin ei ole vaan homosta ja peikoista. :) lukekaa, ihana.
Felice Newman: The whole lesbian sex book (ei ole kaunokirjallisuutta, mutta kaunis kuitenkin)

Rita Mae Brown: Rubyfruit jungle (klassikkomuistelmat 70-luvulta) ja jos joku tykkää kissoista, niin kannattaa lukea Rita Mae Brownin yhdessä kissansa Sneaky Brownin kanssa kirjoittamia leppoisia dekkareita... Minuun ne eivät hirmuisesti kolahtaneet, mutta en olekaan kissaihminen.

Uusin hankintani on saksansuomalaisen Kassandra Blockin Rakkauden puukottamat. Tulossa on kuulemma sarja lesbodekkareita. Yhden kirjan perusteella en osaa sanoa, olenko fani, mutta ajattelin kyllä lukea jatkoakin.
Näitä kahta ei kai vielä ainakaan mainittu..
Pirkko Saisio: Kanin tytär
Violette Leduc: Therese & Isabelle
Omassa kirjahyllyssä edellisten lisäksi ainakin: Louise Boije af Gennnäs: Stjärnor utan svindel, joka on minusta melko hyvä!

Jane Blond löytyy kanssa; se on kyllä ratkiriemukas! Krugerin kirjasta olisin myös ollut 15 vuotiaana innoissani.
Vielä:
Tuuve Aron novellikokoelmat. Samoin Tove Janssonilla on novellikokoelmissaan homoja.
Jeannette Winterson: ei appelsiini ole ainoa hedelmä oli minusta hyvä.

Marilyn French: Naistehuone (lesbisiä sivuhenkilöitä)
Näitä, joissa on sivuhenkilöinä, on tosi mutten tosi paljon!
Tuli vielä mieleen äskettäin lukemani uusi kotimainen fantasiakirja, jossa kahden naisen rakkaus on sivujuonena. Kirja on Raili Vesasen Matka uneen ja takaisin (tietoa löytyy esim. sivultahttp://www.rakaskustannus.net ), ja vaikka lesboteema on sivuosassa, niin erityistä tässä on se, että kotimaisessa kirjassa käsitellään ikääntyneiden lesbojen välistä rakkautta. Kaksi naista ovat nuorena rakastuneet, mutta joutuneet erilleen - kuinka käykään, sitä tässä ei varmaan kannata kertoa, mutta minua tämä jotenkin liikutti. :)
Meikäläisen hyllyyn on nyt ilmestynyt myös uusi Jane Blond eli sarjan kakkososa, Jane Blond ja Casino Royalties. Minusta vähintään yhtä riemukas kuin ykkönen, paksumpi kirja ja yhtenäisempi juoni. Ihania lesboromansseja löytyi taas kaiken muun lisäksi. :)
Nyt kun näistä kirjoista on keskusteltu olisi kiva tietää missä niitä myydään?
Lesbisiä sivujuonia löytyy myös kirjasta Sinun lapsesi eivät ole sinun (kenen se nyt olikaan...?) ja vaikkapa Anu Holopaisen nuorten rantasiakirjasarjasta Syysmaa.

Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi on yksi suosikki kirjoistani! Ei lesboja, vaan peikkoja ja homoja.
Kun kirjoista puhutaan, haluaisikohan joku auttaa tietämätöntä? Olen kovasti koittanut etsiä tyttörakkausrunoja, mutta ei vaan löydy. Lähinnä siis nykyaikaisia, tarvitsisin vertailu kohdetta antiikin kreikkalaisen Sapfon tuotantoon :) Olisi mahtavaa jos joku voisi auttaa, jos vain satutte tietämään yhtään tälläistä runoilijatarta
Enpä ole kuullut... Ehkä sinun kannattaisi laittaa tälle kysymyksellesi oma keskustelupalsta niin, että se saisi enemmän huomiota, eikä se nyt kai varsinaisesti tähän keskusteluun kuulu.
Jos vielä laitat sen Yleiseen osioon tms. niin saat samalla tiedusteltua asiaa myös ranneliike-sivun käyttäjiltä.
Ainakin luulisin näin.

Löytyykö lepakkolaakssta lesbisiärunoja tarpeisiisi? Mielestäni täällä ainakin jotain runoja on....
 • 24 / 30
 • kirsikkatikkari
 • 26.9.2008 9:38
Olisiko teillä suositella lesbokirjallisuutta tällaiselle nuorelle?
Sellaisen naisrakkausrunoantologian löysin kirjastosta kuin Ääriviivasi ihollani - naisten rakkausrunoja naisista. Kyseessä on siis "amatöörirunoilijoiden" antologia naisista ja rakastamisesta. Todella ihania runoja jotkut, runoja oli sekä suomeksi että ruotsiksi.
Tällä hetkellä luen Boel Westinin kirjoittamaa Tove Jansonin elämäkertaa. Olen vasta puolessa välissä kirjaa, mutta tähän mennessä on ollut mielenkiintoista luettavaa. Suosittelen!
Kaikkien aikojen kaunein kirja on Vigdis Grimmsdottirin Z-rakkaustarina.
Sarah Watersin Yövartio on myös erittäin hyvä.

BTW, Suomalaisessa kirjakaupassa on juir nyt Sarah Watersin Silmäkääntäjä (Fingersmith) huimassa alessa. Itse kävin tänään ostoksilla :)
 • 28 / 30
 • teletopaattisaurus
 • 2.3.2009 23:23
Eipä tule äkkiseltään mieleen muuta kuin Sofi Oksasen Baby Jane. Muita lempiopuksia, joissa seksuaaliset vähemmistöt vilahtavat enemmän tai vähemmän, mainittakoon Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin, Michael Cunninghamin Tunnit ja Laura Honkasalon Sinun lapsesi eivät ole sinun. Faktapitoisista taasen Tiia Aarnipuun Trans – sukupuolen muunnelmia, Petri Sipilän Sukupuolitettu ihminen - kokonainen etiikka (joo, käsittelevät lähinnä sukupuolta kuin seksuaalisuutta, mutta ovat silti lukemisen arvoisia) ja Marja-Leena Parkkisen Ulos kaapista.

Sallittakoon mainita nyt samaan syssyyn sarjakuvaromaanin Alison Bechdelin Hautuukoti, josta on ilmestynyt aika vasta suomennos. Hakkaa kyllä Lepakkoelämän kuusnolla.
Kaikki Oksasen (Sofi) kirjat löytyy kyllä täältäkin hyllystä. Eli Baby Jane tietty, eka hankintani k.o. sarjaa. Sit Stalinin Lehmät ja Puhdistus.
Paljon Torey Haydenin kirjoja (Tiikerin Lapsi, Häkkipoika, Nukkelapsi, Aavetyttö, Auringonkukkametsä) , Härkönen (Avointen Ovien Päivä), kirjoja punk-kulttuurista, Helen Walshin Lutka, Kiroilevaa Siiliä, ja Agatha Christietä löytyy myös paljon, en nyt juuri muista mitä kaikkea niitä mulla oli.. mutta Poirot niissä enemmän seikkailee kuin Marple ;) Seppo Jokista löytyy myös yks opus.