Sopisiko Jylhän gayveistos Helsinkiin?

  • 1 / 10
  • suolapähkinä
  • 28.12.2005 12:30
Taiteilija Pekka Jylhä (s.1955) kertoi syksyllä Hesarissa(syntymäpäivähaastattelussa) unelmastaan toteuttaa Helsinkiin patsas Tom Of Finlandin, tunnetun homoikonin ja kuvataiteilijan kunniaksi.
Hän on suunnitellut patsaan olevan teräspinnoitettu, karrikoitua (Tom of Finlandin tyyliin) lihaksikasta, virtsaavaa mieshahmoa esittävä. Patsas olisi suurikokoinen ja toimisi myös suihkulähteenä. :-)
Mielestäni idea on loistava monella tapaa. siinä on vihdoin huomioitu tunnettu suomalainen, ja samalla myös alakulttuuri uudella tavalla. Mukana on myös paljon huumoria ja se olisi rohkea, varmasti maailmanlaajuista huomiota herättävä patsas. Helsinki voisi profiloitua sen kautta avoimeksi, moderniksi ja ei liian tärkeilevästi itseensä suhtautuvaksi kaupungiksi.
Toivon, että hanke etenee ja sille saadaan kannatusta. Suihkulähteitä on merellisessä Helsingissä liian vähän, samoin nähtävyyksiä jotka oikeasti herättävät turistien huomion.
Jylhän edellinen huomiota herättänyt teos on Urho Kekkosen muistomerkki Finlandiatalon läheisyydessä.
Mielestäni idea on loistava. Kuten tiedämme, veistokset ja maalaukset synnyttävät intohimoisia mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Paikasta muodostuisi sopiva mielenosoitusten pitopaikka Helsinkiin. Alkuvaiheessa toimintaa sen ympärillä olisi joka päivä vuorokaudet ympäriinsä.
Niin, juu, piiloon vaan ihmisten silmistä sinne Pohjan perukoille...

Espan puisto olisi sopiva sijoituskohde, mutta jos sieltä ei löydy tilaa, niin Mäntymäen ympäristökin olisi tavallaan aika luonteva sijoituspaikka.
  • 5 / 10
  • Public eye
  • 28.12.2005 17:11
On tänne turhempiakin patsaita pystytetty, joten ajatus on mitä kannatettavin. Pidetään kuitenkin mielessä, että patsas olisi nimenomaan Tom of Finlandin kunniaksi ja muistoksi pystytetty, eikä siitä voisikaan tulla minkäänlaista homo- saati hlbt-kansaa yhdistävää symbolia. Kuten hyvin tiedämme, meitä on hyvin moneen junaan, ja jo pelkkä yritys tehdä ToF-hahmosta jonkinlaista sateenkaarikansan yhteistä symbolia on kuolleena syntynyt idea.

Yhtä kaikki. Tuko Laaksonen on suuri suomalainen ja patsaansa ansainnut. Historiaa kunnioittava sijaintipaikka voisi olla vaikkapa Tähtitorninmäellä, jos Espalta ei enää löydy tilaa...
Pekka Jylhä itsehän haluaisi sijoittaa patsaan Helsinkiin, joten ehdotus Rovaniemestä tuntuu mielsestäni aika oudolta. Jos patsas nyt vastoin Jylhän toiveita sijoitettaisiin Helsingin ulkopuolelle, mielestäni ainoa luonteva paikka olisi Kaarina, josta Touko Laaksonen on kotoisin.

Mitä tulee patsaan sijoitteluun sellaiseen kohtaan Helsingissä, jolla olisi jotain yhteyttä Touko Laaksoseen, mahtoikohan Tähtitorninmäellä enää olla säpinää kun hän 19-vuotiaana muutti Helsinkiin, siis vuonna 1939? Tuolla alueellahan käsittääkseni liikuskeli venäläisiä sotilaita miesseuraa etsimässä niihin aikoihin, kun nykyisen puolustusministeriön rakennukset vielä olivat kasarmeina, siis ennen Suomen itsenäistymistä. Sikäli jokin Espa tai Ruotsalaisen teatterin kulma jossa aiemmin oli pisoaari olisi paras paikka, koska siellä oli tuollaista vipinää vielä talvisodan puhjetessa, mutta siellä on jo aika paljon patsaita, ja voi olla etteivät päättäjät haluaisi noin provokatiivista patsasta ihan niin keskeiselle paikalle.

Toisaalta Touko Laaksonen itse saattaisi olla tyytyväinen, jos tuollainen patsas inspiroisi Mäntymäellä tai Laaksossa kulkijoita, mutta kieltämättä ne ovat hiukan syrjässä muilta katseilta. Ehkä jostain Mäntymäen laitamilta löytyisi sopivan näkyvä paikka...
  • 9 / 10
  • suolapähkinä
  • 29.12.2005 19:11
Käsitinkö Jaakko että vastustat ajatusta siksi, että se saattaa ärsyttää foobikoita? Jos niin kävisi niin patsas nimenomaan olisi osoittanut Helsingissä tarpeellisuutensa. Jos vähemmistö pysyy näkymättömänä peläten vihanpurkauksia saa vähemmistö tyytyä pimeään kaappivankilaan historian loppuun asti...
JaakkoHki, tuo edellinen viestini liittyi vain osittain sinun viestiisi, lähinnä jatkoin Public eyen kanssa syntynyttä keskustelua patsaan sijoittamisesta. Vitsi tai ei, kommentoin viestejäsi vain sillä, että kuten jo ensimmäisessä tämän ketjun viestissä käy ilmi, Pekka Jylhä itse haluaisi toteuttaa patsaan Helsinkiin, ei esimerkiksi Rovaniemelle.

Olen suolapähkinän kanssa samaa mieltä. Homofoobikkoja varmasti ärsyttävät homobaarit ja -diskotkin, mutta ainakaan minä en ole valmis luopumaan niistä vain heidän kyltymätöntä vihaansa tyydyttääkseni. Sen kun kärvistyvät omissa myrkyissään, tuollainen patsas olisi heille ihan oikein. Tosin epäilen, että se helposti joutuisi ilkivallan kohteeksi, joten se kannattaa tehdä vahvaksi, että kestää kolhuja.