Madonnan hitti kiellettiin.

  • 1 / 20
  • Real Heavyman
  • 22.11.2005 12:33
Kaistan musiikkipalstalta

Madonnan hitti kielettiin.

"Poptähti Madonna on hävinnyt oikeusjutun, joka koski hänen Frozen -hittinsä alkuperää. Oikeusistuimen mukaan Madonnan kappale on kopio belgialaisen säveltäjän Salvatore Aquavivan kirjoittamasta Ma vie fout le camp -kappaleesta.

Oikeus päätti samalla, että Madonnan Frozen -kappaleen sisältävät levyt pitää vetää pois myynnistä. Kyseistä hittiä ei saa myöskään soittaa radiossa tai televisiossa.

Madonna voi vielä valittaa päätöksestä. Tiedossa ei ole, saako Acquaviva vahingonkorvauksia"

Miten tuo käytännössä tapahtuu, vedetäänkö nyt Ray of Light kokonaann markkinoilta ja korvataan ilman Frozen kappaletta?

Ray of Light Frozenilla on satsaus tulevaisisuuteen?
  • 2 / 20
  • Public eye
  • 22.11.2005 12:48
Kyseessä on siis belgialainen tuomioistuin, jonka tuomio koskee Belgian markkinoita. Mutta jos plagiaatti on todettu Belgiassa, se lienee helpompi saattaa lainvoimaiseksi myös muissa maissa, jolloin EMI, Sony ja Warner joutuvat loputtomaan oikeudenkäyntien suohon... Todennäköisesti ne kuitenkin tajuavat tehdä jonkinlaisen sovintoratkaisun, jolla Acquaviva ostetaan hiljaiseksi.

BBC:n uutinen asiasta osoitteessa http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/music/4449580.stm
Madonna on kuin musiikkibisneksen Sally Spectra. Pöllii toisilta ja pistää pihalle omana tuotoksenaan. Säälittävää.
  • 5 / 20
  • BearTrap
  • 22.11.2005 15:08
Ehkä muutkin, mutta tässä on nyt kyse Madonnasta, joka on ansainnut kopioinnillaan miljoonia. Eikä asia siitä miksikään muutu kohdistamalla huomiota muihin plagioijiin. Musiikin saralla on tietysti hyvin vaikea enää tehdä mitään uutta, valtaosa "uusista" biiseistä kun on vanhan kierrätystä hieman uudessa kuosissa, mutta suoranainen kopiointi on aivan eri asia. Olisi mielenkiintoista kuulla tämän belgialaisen hengentuote. Tietääkö kukaan, löytyykö netistä näytettä?
Tämän Aquavivan biisi ei muistuta Frozenia yhtään. Muutenkin outoa, että herra näin kahdeksan vuoden päästä yhtäkkiä tajuaisi, että kyseessä on plagiaatti. Kyse on ilmeisimmin rahastuksesta, ei oikeutetusta syytteestä.

Tällä en tarkoita, etteikö Madonna olisi koskaan plagioinut ketään, mutta tässä tapauksessa syytös on todella kaukaa haettu.
Siltä vaikuttaa, no Madonnalla on varaa maksaa jollekkin persaukiselle tuntemattomuudelle vähän 'kipurahaa', niin hulppeita lienee tämän uutukaisenkin myyntiluvut.
  • 8 / 20
  • Public eye
  • 22.11.2005 18:27
Uskokoon ken tahtoo. Joka tapauksessa Madonnan levy-yhtiöiden tuskin-aivan-kokemattomat lakimiehet eivät saaneet oikeuden tuomaria vakuuttuneeksi siitä, että Acquavivan syytökset olisivat olleet perusteettomia.

Vai ollaanko täällä sitä mieltä, että "persaukisilta tuntemattomuuksilta" saa varastaa niin paljon kun sielu sietää, jos itse sattuu olemaan upporikas maailmantähti?

Ote BBC:n uutisoinnista: "Mr Acquaviva's lawyer Victor-Vincent Dehin said the judge agreed that Madonna's single used four bars of the song Ma Vie Fout L'camp".
"Vai ollaanko täällä sitä mieltä, että "persaukisilta tuntemattomuuksilta" saa varastaa niin paljon kun sielu sietää, jos itse sattuu olemaan upporikas maailmantähti?"

Ei tietenkään saa, mutta Acquavivan kappale ja Frozen oikeasti ovat ihan erilaiset. Neljä samaa sointua niistä varmasti löytyy, kuten löytyy varmaankin mistä tahansa kahdesta popbiisistä, kun vertailee.

Yritän löytää Acquavivan kappaleen jostakin. Netissä sen kuulin.

Yleensäkin, kun tällaisia syytöksiä tehdään, lakimiehet toimivat ajallaan eivätkä kahdeksan vuoden päästä. Sekin jo herättää fiiliksen rahastuksesta.
alkoi vain vaikutta siltä, että ilmassa on ilkeyttä Madonnaa kohtaan. Kopiointi on yleistä. Miettikääpä Alcazaria vaikka. Musiikki voi silti olla hyvää korville ja mielelle, tosia-asiat on sitten erikseen. Mitä niistä puritisteista täällä aiemmin puhuttiinkaan ;)
Luulen että Alcazar on reilusti nimennyt biisien tekijiä luettelossa Nile Rodgers & Bernard Edwards, Billy Joel (nämä nyt tuli mieleen ketä Alcazar on lainaillut).
Muistaakseni nimitys on sampläys kun biisesitä lainataan elementejä uuteen kappaleeseen.
Ihan eka tälläinen tekele josta tuli miljoona menestys oli Sugarhill Gang:in Rappers Delight. Se oli kyllä aika kehno esimerkki koska koko biisin melodia pohja nojautui Chic:in Good Timesiin.
Mutta oli maailman ensimmäinen megaluokan rap-hitti ja vuosi oli tuollaiset 1979.
Kyse ei ole neljästä soinnusta vaan neljästä kokonaisesta tahdista, jotka sisältävät useita eri sointuja. Belgialaisessa tuomioistuimessa on todettu, että kappaleissa on neljä identtistä tahtia, jotka hyvin pitkälle muodostavat tunnistettavan ja kappaleen luonteen määräävän melodian. Kuten jo aiemmin totesin, olisi mielenkiintoista kuulla Aquavivan tekele. Panehan töpinäksi, japa :)
Ja käsittääkseni herra A on ajanut asiaa oikeusteitse jo monta vuotta. Päätös tehtiin vasta nyt. Asia voidaan siis tämän tiedon valossa kääntää toisinkin päin eli kuka rahasti ja millä :) Madonna sai Frozenin radiosoitoista pitkittyneen prosessin ajan hyvät korvaukset. No, tämä on spekulointia; haluan tosiaan ensin kuulla sen A:n biisin.
No joo, ehkä tässä tuomiossa painoi se asia, että melodianpätkän yleisen sävelkulun lisäksi näköjään nuottien kestot osuivat aika hyvin yksiin. Siis kun puhutaan näistä tahdin kahdeksasosista, neljäsosista, jne. Eli siitä asiasta, joka antaa melodian kululle rytmin. Jos tätä belgialaista kuuntelisi hitaammin, sen melodia olisi aika hyvin saman tyyppinen kuin Madonnan kappaleessa. Onko sattumaa vai tarkoitusta, ken tietää.

By the way, Madonna on käsittääkseni asunut Englannissa jo pitkän aikaa. Asuiko jo silloin, kun teki Ray of Lightiä? Nimittäin silloin Euroopassa pyöriessään saattaa eurooppalaiset radioasemat kuulua korvaan ja niiden soittamasta musiikista voi jäädä mieleen kivoja aihelmia, joita sitten tulisi myös Madonnan hyödynnettyä omassa tuotannossaan. Tahallaan tai tahattomasti.

Eikös Madonna nyt tällä uudella levyllään lainaa ihan oikeasti ja rehellisesti Abbaa kappaleessa Hung Up? Abban kappaleesta Gimme! Gimme! Gimme! Luin tai kuulin taannoin jostain, että se olisi historian toinen Abba-lainaus, johon Abba olisi koskaan suostunut. Tämä lainaus taas oli minulle tietyllä tavalla pettymys Madonnan uraa ja musiikillista asemaa ajatellen. Jos joku vähemmän merkittävä pop-stara olisi lainannut Abbaa, se olisi jotenkin luonnollista. Mutta kun sen tekee Madonnan kaltainen pop-instituutio, kertoo se instituutioiden keskinäisen arvojärjestyksen välittömästi. Abba on siis musiikin historiassa merkittävämpi asia kuin Madonna, joka on myös ollut merkittävä tekijä pop-musiikin uustuotannossa. Tietyllä tavalla ajatellen ei Madonnan kaltainen tähti kerta kaikkiaan voi lainata muita. Pikemminkin muiden pitäisi lainata Madonnaa. Tiukkapipoista ajattelua? Ehkä, myönnän.
Olisi ollut mukava kuulla vähän pidempään miten tuo 'alkuperäinen' jatkui (leikkattiin kuin veitsellä), 'plagiaatin' jo tunnenkn. :)
Onkohan näitä juttuja vireillä enemmänkin?
Tuota noin....vaikka kuuntelin tarkkavaisesti en silti saannut muuta kun hyvällä mielikuvituksella samankaltaisuuden kuulumaan korvissani. Tuostako kohdasta se kohu on noussut????............herää mieleen että (ottaen huomioon ajankohdan) olisikohan kyseessä pelkästään markkinointi kikka....ja takana on rouva Richien oma markkinointi koneisto ja palkaksi tuo muusikko saa muutaman keikan läheiseen pubiin Hollanissa.
Ettei viellä peräti uuden vuoden keikkan Guyn ja Maddien oma kanta pubiin sinne Enkkulaan.
Melodia on hyvin samanlainen, mutta "alkuperäisen" eli Acquavivan biisin toteutus on hirveätä AOR-paskaa. Voi tosiaan olla ihan sattumaakin. Kiitokset japalle metsästyksestä.
Luova taiteellinen prosessi on monimutkainen ilmiö. Missä määrin voidaan sanoa, mikä on todella omaa ja uutta ja mikä ei. Perustellusti voidaan väittää myös, että niin tarkasti muotosidonnaisessa taiteen muodossa kuin popmusiikki, mikään ei ole todella uutta. Kaikki on ollut aikaisemmin olemassa jossain muodossa. Nyt ollaan kuitenkin lähellä loputonta spekulaatiota. Jos vain todetaan, että onhan se mahdollista, että Madonna tai tuolloinen tuottajansa elektroniikkamusiikin velho William Orbit ovat joskus kuulleet tuon Acquavivan esityksen ja siitä on jotain jäänyt heille mieleen ja sen lopputuloksena on syntynyt Frozen. Maailma on täynnä musiikkia, kuinka kukaan pystyisi jäljittämään kaikki mieleensä tulevat melodiat tai melodian pätkät siten, että olenko sittenkin kuullut tämän juuri tälläisenä jossain vai keksinkö tämän juuri äsken? Aika mahdotonta, jos kyseessä ei ole suuri hitti. Sitten voi käydä kuten tässä Frozen tapauksessa.