Kaupungin tavoitelluin poikamies

  • 1 / 7
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 12.11.2005 12:54
Tausta: Uusin City-lehti tarjoilee numerossaan nro 22 vasikansilmäisen keittiömestarin Marcus Samuelssonin haastattelun. Juttu on pelkkä puffi, eli tekstimainontaa erään uuden hotelli-ravintolan ruokalistan suunnittelijasta, joka on pitänyt kutsua peräti USAsta asti markkinoimaan tätä uutta paikkaa.

Ajatus tähän kirjoitukseen syntyi haastattelun kohdasta "Samuelsson on listattu Amerikan viiden halutuimman poikamiehen joukkoon. Ja kaikki tämä ennen kuin on täyttänyt 35."

Tuo sanonta "kylän/kaupungin/maan/universumin tavoitelluin poikamies" on silkkaa heteroseksismiä. Asetelma on, että mies on tolpan nokassa ja häntä naiset tavoittelevat. Onko kukaan koskaan kuullut otsikosta "kaupungin tavoitelluin tyttönainen"? Ei tietenkään. Heteroajattelussa nainen tietyn iän ohitettuaan on vanhapiika. Otsikko: "Kaupungin tavoitelluin vanhapiika" ei oikeasti myy. Kummallista, että iän karttuessa vapaiden miesten markkina-arvo muka vain kasvaa ja naisen laskee! Todellisuus on toinen. Keski-ikäinen naisystäväni etsiskeli uutta miesystävää. Täysin turhautuneena etsintäänsä hän totesi oman ikäistensä vapaiden miesten olevan joko hulluja taikka homoja.

Kysyin joskus tällaisen "viisikymmentä New Yorkin tavotelluinta poikamiestä" -listan julkistuksen jälkeen kavereiltani New Yorkista heidän mielipidettään listatuista tyypeistä. Kommentit tulivat vinon hymyn kera. Monet näistä tavoitelluista poikamiehistä liikkuivat sujuvasti ja useasti paikallisessa gay scenessä. Joillakin heillä oli kertojani mukaan pysyvä parisuhde miehen kanssa.

Näin heteroita viilataan linssiin. Mietityttää vain, että mihin sitä oikein tarvitaan ja kuka tarvitsee.

Juhani
  • 2 / 7
  • Buffo
  • 12.11.2005 20:35
City-lehteä lukevat sitä lehteä haluavatkin lukea. Ei sitä kukaan pakota aikuisen, ajattelevan ihmisen lukemaan jollei sitten itse sitä niin tee. Kyllä sen on huomannut yksinkertaisemmatkin jo aikoja sitten että City-lehden journalismi on sitä tasoa missä näyttelee pääosaa ilmoitustilan ostaja.
Viittamaasi juttuun voi vetää yksinkertaisen ja selvän yhteyden siihen että näemmä City-lehden sivuilla mainoksia ja monia muitakin juttuja jotka käsittelevät tuota hotellia, jonka kokkia haastateltiin.
Miksei niin saisi tehdä, ihan OK asia on että jos samassa/tulevissa lehdissä mainostilaa on joku tuote, palvelu tms. ostanut niin kyllä sitä tukevan jutunkin voi tehdä. Sellainen laajentaa kummasti tietoa mitä monet mainokset välittävät meille kuluttajille.
Ne ihmiset jotka hakevat puolueetonta ja riippumatonta mediaa jolla ei ole mitään näkemystä asioihin mitä sivuillaan mainostavat ja käsittelevät voivat lukea ...niin, mitähän heille löytyy lukemiseksi? Raamattu kenties?

Todella rumaa ja ilkeämielistä on sanoa ihmistä "vasikansilmäiseksi" varsinkin kun hän on rodultaan muualta kotoisin eikä ulkoisen olemuksensa puolesta ole sitä juuriharjalla ja mäntysuovalla puhtaaksi kuurattua puhtoista suomalaisuutta mattolaiturilta. Tulee ikävästi hieman sellainen olo että hra Rasismi nosti röyhkeää päätään sieltä peiton alta röyhtäisten hankalissa happovaivoissaan.

Sanonta "kylän/kaupungin/maan/universumin tavoitelluin poikamies" on kyllä käytetty homoseksuaaleihin suunnatuissa medioissa jossa on nostettu sen tolpan nokkaan joku mies aina vuorollaan ja kaikkien homojen pitäisi sitten tavoitella häntä. Osa varmaan tavoittelee, osa ei vaikka ikänsä ja muun habituksensa puolesta sopisivat tuolle tolpannokalle oikein hyvin. Ja on monia joita ei moiset tolpan nokat kiinnosta sitten pätkääkään ja he antavat noita nostoja tapahtua siinä kuin laskujakin.
Samoin "kaupungin tavoitelluin tyttö/nainen" on sangen tavallinen ilmaisu monissa julkaisuissa jos lukee jotain muutakin kuin ilmaisjakelutuotteita pelkästään. Kannattaisi edes joskus selata lehtiä vaikkapa kirjastossa jos sellainen instituutio saattaa olla edes tuttu tai kaupassa, jos ei ole rahaa niitä ostaa, lehtihyllyllä. Sellainen avartaa maailmankatsomusta kummasti.

Siinä kuin nainen niin mieskin vanhetessaan kokee sen että ei ole haluttu tai himoittu tai syystä tai toisesta joutuessaan hakemaan vielä sillä kypsällä iällään seuraa, ihmissuhdetta elämäänsä kohtaa ihan samalla laajuudella ihmisiä jotka ovat "joko hulluja taikka homoja" kuin kuka tahansa nuorukainen. Tarpeetonta on niputtaa vanheneminen ja outojen ihmisten kohtaaminen sen perusteella että yksi keski-ikäinen nainen on ehkäpä omasta syystään sellainen hullu ja homo magneetti. Syytä moiseen voisi kenties ensin etsiä katsomalla omaa minäkuvaansa peilistä ja sen jälkeen, jos on tarpeellista, aloittaa vapaana kulkevien miesten niputtaminen noiden kahden sanan alle. Turhauttavaa että joku voi olla noin... argh! ...ei sille sanoja löydä.

Monet heteroseksuaalit käyvät homojen omissa paikoissa, olematta kuitenkaan seksuaalisessa suuntauksessaan samaan sukupuoleen suuntautuneita. Olikohan tämä edes uutinen kenellekään enää edes Espoossa? Sitä tehdään niin Helsingissä kuin New Yorkissa, ihan vaan sen takia että kuka tahansa joka pitää jostain ilmapiiristä saa käydä paikoissa joissa viihtyy.
Hienoahan se on että ”kaupungin tavoitellummaksi poikamieheksi" on valittu yhdessä maailman merkityksellisimmistä metropoleista, joitakin miehiä joilla on pysyvä parisuhde miehen kanssa. Ainakin minusta homona tuo kuulosti oikein messevältä että jokin julkaisu, media nostaa listalleen homomiehiä. Saisipa moista suitsutusta, vapautunutta ja avointa ajattelua paikallisiin medioihinkin ja ennen kaikkea miehiin, kaikenikäisiin ja kokoisiin sekä näköisiin että he olisivat julkisuudessa rohkeasti homoina esillä.

Ketään ei ole mainittujen medioiden taholta ns. "viilattu linssiin" jollei sellaiseksi halua joku ihan väkipakolla ryhtyä, samalla sovitellen marttyyrin hahmon huonosti istuvaa kaapua päälleen. Mietityttää vain, että mihin tarpeeseen ihmisen tarvitsee olla noin negatiivinen ja kuka sellaista tarvitsee edes oman egonsa pönöttämiseksi.
  • 3 / 7
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 12.11.2005 21:14
Buffo, ilmaisuni Samuelssonin silmistä oli sanottu pilke silmäkulmassa. Oikeasti Samuelsson on minun mielestäni aivan lutunen.

Tiedän, että heterotkin tykkäävät käydä homokapakoissa. Ystäväni, ehta heteromies, houkutteli minut ensimmäistä kertaa DTM:ään. Hän viihtyi ja minä myös.

Noista tavoitelluista poikamiehistä sen verran, että kunpa he olisivatkin niissä NYKin seurapiirilehdissä esillä homomiehinä, mutta kun ei. Heitä tarjoillaan milloin minkäkin naisen kumppanina. Samaahan täällä Suomessakin tehdään. Mielestäni sellainen on julkista valehtelua. Siihen osallistuvat sekä lehtimiehet, että nuo homomiehet.

Sorry, jos kirjoitin epätarkasti.

Juhani
  • 4 / 7
  • Puffa
  • 12.11.2005 22:43
Vähän oli sellainen tapa tölväisijöiden "tarkoitus pyhittää keinot"-anteeksipyyntö. Jäipäs paha maku suuhun ja haiseekin...

Tietynlaisten ihmisen luulema on että "Sorry" (sanoisivat edes "anteeksi", *huoh) kuittaus kaikeen sellaiseen mistä eivät halua ottaa vastuuta tekemisistään. Epäkypsien ihmisten tapa sukkuloida ja sukeltaa tilanteista ohi missä jäävät kiinni törrtöilystään. Yleensä he vielä tavan takaa ovat samalla asialla tekemässä tyhmyyksiä joten luulisi että elämä jotain opettaisi, mutta kun ei.

Ketään ihmistä ei saa edes "pilke silmäkulmassa", okeiokei olen sitten huumorintajuton tylsäihminen, nimitellä noin loukkaavasti. Miltähän Juhani Veestä tuntuisiu jos hänen fyysisiä ulkomuotoonsa kuuluvia seikkoja moisilla nimityksillä parjattaisiin? Savolaisuus on sutkia vääräleukaisuutta jota kuuluu viljellä joka välissä, mutta joku raja sentään pitäsi olla nykypäivän Suomessa ja vieläpä homosaitilla.

Loppujenlopuksi on jokaisen oma asia millaisessa valossa ja valokeilassajhaluaa esiintyä, New Yorkissa tai Helsingissä, homona tai heterona, mutta voi sentään muiden ihmisyyttä kunnioittaa. Kennekään ei ole pakko liputtaa homutensa puolesta jos sitä ei halua. Silloin saa olla vaikka "kaupungin tavoitelluin poikamies" kirjoissa tai kansissa, seurapiirilehdissä tai mistä nuo tiedot sitten olivatkaan.
  • 5 / 7
  • Public eye
  • 13.11.2005 0:49
Se, joka loukkaantuu nimityksestä 'vasikansilmäinen' tai käyttää sitä loukkaamistarkoituksessa, ei ole varmaan koskaan katsonut oikeaa vasikkaa silmiin. Sen kauniinpia silmiä saa luomakunnasta hakea!
  • 6 / 7
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 13.11.2005 8:29
Hymyhuuli, sinulle totean vain että voi voi!
Pelkkää piikittelyä pidän henkisenä alamittaisuutena.

Puffalla on sanottavaa. Hän esittää kunnollisia perusteluja mielipiteilleen, lausuu vastaväitteitä ja haastaa toista kirjoittajaa. Se on aitoa keskustelua, jota minä arvostan.

Juhani
  • 7 / 7
  • hymyhuuli
  • 13.11.2005 12:07
Olen pahoillani Puffa, ylläpito on poistanut sinulle osoittamani viestin. No tämä on tälläistä täällä....." : ) "