Chat-ohjelma herjaa homoja?

  • 1 / 5
  • Ilopilleri
  • 9.11.2005 10:03
Satuin aamulla kääntämään Subille noin klo 9:15, kun kanavalla oli meneillään chat-ohjelma. Ohjelmassa keskusteltiin parhaillaan (ilmeisesti eilisen ajankohtaisohjelman innoittamana) homo- ja lesboparien oikeudesta vanhemmuuteen. Kuten arvata saattaa niin keskustelijoiden mielipiteet olivat hyvinkin jakautuneet. Eniten pisti kuitenkin silmään se kuinka valvomosta pääsi läpi erityisen herjaavatkin kommentit, joissa homoja verrattiin jälleen kerran pedofiileihin ja eläimiinsekaantujiin.

Päätin hieman tentata valvojaa. Lähetin viestin jossa ihmettelin herjaavien viestin löysää kohtelua. Vastaus kuului suurin piirtein niin, että olivathan viestit kyllä herjaavia, mutta että kaikilla on oikeus mielipiteisiinsä. Todella outo vastaus mielestäni.

Läheti jatkokysymyksen: Onko tosiaan niin että Subin chatissa saa vapaasti herjata eri ihmisryhmiä jos se sattuu olemaan oma mielipide? Onko chatissa siis ihan sallittua esittää vaikkapa rasistisia tai natsistisia mielipiteitä? Valvoja vastasi, että "hyvän maun rajoissa kyllä". Se riitti. Lähetin Subille katsojapalautetta jossa tiedustelin, että miten Subin politiikan mukaan rasistinen ja herjaava puhe voi olla hyvän maun rajoissa. Saa nähdä mitä vastaavat.

Jäin miettimään sitä kuinka suuri merkitys esim. mielipiteiden muokkaamisessa on näillä chat-ohjelmilla, niitähän seuraa pääasiassa kuitenkin nuoret ihmiset. Jos vielä valvojat tai ohjelmien vetäjät hyväksyvät tuolla tavoin tiettyjen ihmisryhmien herjaamisen niin mitä se kertoo laajemmin kanavasta ja sen politiikasta? Olisiko viestejä kenties myös sensuroitu tiukemmin jos puheenaiheena olisivat olleet vaikkapa maahanmuuttajat tai johonkin uskontokuntaan kuuluvat ihmiset? Tuli jälleen kerran jotenkin sellainen olo, että syrjintäsuoja ei näytä koskevan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.
  • 2 / 5
  • nightflyer
  • 9.11.2005 10:21
en kyllä ole sattunut subin chattia kattomaan, kun ei sellaista ylellisyyttä ole asuntoomme siunaantunut... uskon kyllä että chateissa sensuuri voi olla hyvinkin valikoivaa, riippuen ainakin valvojasta. kolmosen chatissa, mitä olen harvemmin seuraillut, on ainakin ollut melko asiallinen linja. siitä linjasta olisi voinut kyllä monesti lipsua, esim hiukankin hintahtaville miesjuontajille on heti heitetty kysymyksiä tyyliin: onko sulla poikaystävää? tiedän useita mieshenkilöitä, joille tuollaisen kysymyksen esittäminen olisi saanut tunteet pintaan, mutta ehkäpä maikkarilla on jotain laadunvalvontaa, mitä chat-juontajiin tulee
  • 3 / 5
  • Ilopilleri
  • 9.11.2005 13:59
Onhan se tietysti niinkin että noissa chat-ohjelmissa varmaan tahallaan valitaan keskusteluaiheiksi asioita, jotka herättävät ihmisissä voimakkaita tunteita ja jotka saavat heidät näin reagoimaan lähettämällä enemmän viestejä. Jollain tavalla tuollainen ihmisten provosoitumisella rahastaminen tuntuu kuitenkin epäilyttävältä. Sitäpaitsi jos kerran chat-ohjelman säännöissä sanotaan, että rasististen tai herjaavien viestien lähettäminen on kiellettyä niin ihmettelen miksi homoja kuitenkin saa herjata mielin määrin.
  • 4 / 5
  • MietteliäsMies
  • 10.11.2005 0:57
Kansanryhmää vastaan kiihottamista koskevassa lainkohdan mukaan kansanryhmän muodostaa mm.
kansallisuus
rotu
etnisyys
uskonto

Rangaistavuuden edellytyksenä on että teko on omiaanaiheuttamaan ryhmään kohdistuvaa väkivaltaisuutta, vihamielisyyttä tai syrjintää ja että tekijän tarkoituksena on ollut aiheuttaa tämä seuraus. Ja sen osoittaminen on aika vaikeaa käytännössä miksi tämän perusteella ei juurikaan ole tuomioita jaettu.
Seksuaalinensuuntautuminen (Hetero, homo, bi, jne.) ei määritä kansanryhmää kuten suomalaisuus, kristitty, ...

Eli chat-viestistä "Homot ovat kaikki %¤#" ei voi saada rangaistusta käytännössä mutta esimerkiksi viestistä "Jeesus/Jumala/Maria&jne. on %¤#" voi saada tuon 10§ perusteella mitä uskonrauhasta ja kirkon pyhinä pitämistä asioista on laissa sanottu !

Tämä kansanryhmä-käsite sekoitetaan usein työsyrjintäpykälään joka kieltää syrjinnän mm.
rodun
kansallisen tai etnisen alkuperän
ihonvärin
kielen
sukupuolen
iän
perhesuhteiden
sukupuolisen suuntautumisen
terveydentilan
uskonnon
yhteiskunnallisen mielipiteen
poliittisen tai ammatillisen toiminnan
muun näihin rinnastettavan seikan perusteella

Eli on chatin valvojien varassa mitä tuonne ilmestyy koskien homoja niin kauan kuin viestissä ei yllytetä rikokseen tai suoraan syrjintään. Paras tapa on varmasti informoida ao. viesteistä chattiä pitävää yritystä ja mahdollisesti mediaa joka voi asiaa tuoda esiin.
  • 5 / 5
  • nojoo...
  • 10.11.2005 2:45
chatti-ohjelmat julkaisevat mielellään provosoivia viestejä, jos ne eivät ole aivan selvästi laittomia, sillä se kiihdyttää tunteita ja saa ihmiset vastaamaan, minkä seurauksena tekstiviesteistä kilisevät killingit firman kassaan.