Latvian tuleva presidentti avoimesti homoseksuaali (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • Kolmoisritti
  • 3.6.2023 1:15
Olen käynyt kerran Latviassa ja se riitti. Kyllä siinä maassa on paljon parannettavaa. Kova savotta. Toivoisin, että tämä presidentti alkaisi parantamaan sateenkaariväen asioita, jotta maasta tulisi moderni ja edistyksellinen. Nuorten elämää tulisi helpottaa.
Olisi kiire jo!
Rinkēvičs on kyllä pitänyt esillä hlbti-vähemmistöjen asiaa. Käytännön valtaa presidentillä on Latviassa vähän, mutta toki mahdollisuuksia tuoda asioita esiin.

Latvia tosiaan Euroopan häntää hlbti-vähemmistöjen aseman suhteen Euroopan unionissa. Käytännössä parannuksia on tehty sitä mukaa, kun oikeus on todennut tilanteen olevan perustuslain, EU-sopimusten ja muiden velvoitteiden vastainen. Parlamentti ei oma-aloitteisesti juuri ole kyennyt asioita edistämään. Ero pohjoisnaapuriin Viroon on suuri, jossa yhtä ja toista on saatu tehdyksi.

Latviassa, kuten muissakin neuvostovallan alla puoli vuosisataa olleissa maissa, ei miehityksen aikana juuri ollut tilaa käydä niitä seksuaalisiin vapauksiin liittyviä keskusteluja, mitä Suomessakin 1960-luvulla käytiin. Eikä ollut 1980-luvun aids-kriisiä, joka toi homot väkisin esiin. Kun itsenäisyys palautui, oli ensimmäinen vuosikymmen pyrkimystä lähinnä selviytyä ja rakentaa valtio olemaan. Vuosituhannen vaihteen jälkeen tilanne on alkanut parautua, vähän eri tahdilla eri maissa. Virolla esimerkiksi on vahvat yhteytensä Suomeen, ja ehkä se on jouduttanut edistymistä hlbti-aihepiirissä.
Edgars Rinkēvičs astui eilen lauantaina 8. heinäkuuta presidentin virkaan. Latvia on ensimmäinen EU-maa, missä valtionpäämies on avoimesti homoseksuaali.