Kansainvälinen tutkimus: ympäristöllä vahva vaikutus homo- ja bi-miesten masennukseen ja itsemurhariskiin (juttukommentit)

  • 1 / 2
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 5.1.2022 20:23
On todella hyvä, että nyt on käytettävissä vakuuttavaa tieteellistä näyttöä asiasta, joka on ollut itsestään selvä melkein kaikille homoille ja lesboille.

Silloin kun homoseksuaaliset teot olivat vielä rikollisia, moni muutti seksuaalipakolaisena Ruotsiin. Harkitsin todella pitkään ja hartaasti tekeväni samalla tavalla. Olematon ruotsin kielen taito oli yksi syy olla lähtemättä ja koettaa selvitä "kieltolain" läpi Suomessa.

Valitettavan moni minunkin tuntemani homo on tehnyt itsemurhan oletettavasti juuri identiteettiristiriidan vuoksi. En ole koskaan ajatellut, että elämäni olisi ollut niin vaikeaa, että ratkaisuna olisi ollut itsemurha. Sellainen teko olisi aiheuttanut myös hirvittävän raskaan trauman läheisilleni. Sitä en olisi tietenkään heille halunnut, jos moisia ajatuksia olisin joskus ryhtynyt pohtimaan.

Kaikkein ikävin asia "kieltolain" aikaan oli se, ettei ollut ketään, jonka kanssa olisi voinut puhua noista ahdistavista asioista.
Juu, nämä "itsestäänselvyydet" on tärkeää saada kirjattua tutkituksi tiedoksi. Lopulta vain sellaisella tiedolla on riittävää painoarvoa, kun asioista päätetään. Ja toki minusta on yleisemminkin tärkeää, että erilaisia asioiden riippuvuussuhteita ja mekanismeja opitaan ymmärtämään paremmin.