Yökerho Hercules avaamassa syksyllä Helsingin Citycenterissä eli Makkaratalossa (juttukommentit)

Olisi hyvä, jos nämä turvalliset, sateenkaari-ihmisille tarkoitetut paikat menestyisivät. Kovasti näyttää tulleen viime aikoina takapakkia useastakin syystä.

Olisin halukas tukemaan tällaista toimintaa käynneilläni, mutta oletan etten kuulu kohderyhmään. Vanha, ruma ja parisuhteinen, mutta ei persaukinen. :-)

Haluaisin paikan, jossa voi rauhassa tavata ihmisiä ja keskustella saamatta mölyävän musiikin vuoksi kuulovauriota.

En käytä alkoholia. Viimeisin kokemus oli, että valtavasta juomavalikoimasta löytyi vain yksi alkoholiton vaihtoehto, joka ei ollut minun makuuni.

Syötävääkin voisi olla tarjolla.
No onpas Juhani itsemääritellyt itsensä ihan outaten kaappiin : D

Tai sitten tuossa on kääntäen ikävääkin tanssiyökerhoissa kävijöitten mollaamisen makuakin ehkä.

Kuulemani mukaan tuolla Makkaratalolla Hercules pyrkii laventamaan aukioloaikojansa aikaisemmaksikin, kuin puolen yön jälkeiseen yökerhojen nykyaikaan.

Niille, jotka Skohanissa ovat käyneet, tiedoksi, että tuleva Hercules sijoittuu siellä ns. pääsaliosaan.

Juhanin toive (ja joskus itsenikin ilmaisema) että hlbtiq-henkisiä ruoka-seurustelu-ravintoloitakin voisi olla, on kyllä välistä inkarnoitunutkin ainakin Helsingissä.
Joskin en ole itse ainakaan kuullut täällä main ylipäätään yökerhosta, joka olisi ruokaravintolakin samalla. Kumpaankin asiaan palvelupanostaminen kun on tuplakulukallista. Citycenterissä on kuitenkin ihan vieressä ravintoloitakin.

Ainakin Herculeksessa on ollut alkoholittomia vaihtoehtoja tarjolla useampiakin.
Lemppari-virvokkeista sinne kannattaa laittaa toiveitakin suoraan heille toki tietenkin myös, sillä tuskin ehtivät seurailla eri foorumeitten kirjoitteluita koko ajan.

Tuo Herculeksen tuleva tila on sen verran keskeisen vuokrahinnakkaassa sijainnissa, että ihan niukalla liikevaihtotuotolla, ilmaisoleskelutilaksi he eivät sitä kestävällä olemassaolo-kehityksellä tietenkään voi luoda ja ylläpitää.
Mutta katsotaan nyt millä muodolla tuo lähtee starttaamaan ja miten sitten hlbtiq-mesta-evoluutiolla kehittyy jatkossa.

Muistelen että tuo ex-Skohanin tila on ainakin sen verran matalakattoinen, verrattuna KY-talon Hercun salin korkeaan kattoon, että niitä 3D-led-valoja eivät tuonne voine sijoittaa - joten jotain muuta hienoa on varmaankin luvassa, ainakin ajan kanssa.

Uutisissahan on lisäksi myös siitä että tuonne liiketilaan, Baarikärpäsen osaltakin, NoHo Partners ja Night People Group Oy perustivat yhteisyrityksen.
Helsingissähän on toiminut ennen pandemia-aikaa parikin, vähintään 50-vuotiaitten isohkoa disco-klubia, joissa on käynyt hlbtiq-ihmisiäkin, joten kyllä Juhaninkin kannattaa mennä ihmisten ilmoille hlbtiq-clubillekin muitten ikäistensä kera ja jos ihan parisuhteessakin tanssiseuraksi on. Vai mikä oli se ongelma olevinaan.

Marraskuun alkupuolella 2021 järjestetään jälleen Vanhalla 50+ Disco ja vastaavia tapahtumia on ollut nyt syksyn mittaan muuallakin Pääkaupunkiseudulla (mm. Vallilassa) ja Uudellamaalla.

Tuonne tulevaan Herccuunhan voi myös alkaa puuhata jotain vaikkapa hlbtiq 50+ clubi-tapahtumasarjaa, jos vaikkapa vain "nostalgia" musaa halutaan ja kun kerran uusi mesta saadaan.
Tuohon Herculeksellekin avautuneeseen uudelleensijoittumiseenhan liittyy tämä, tilassa toimineen Skohanin lopettaminen, mistä on uutisoitu erikseen tänään

https://www.talouselama.fi/uutiset/cheek-luopui-karuun-tilaan-ajautuneesta-bisneksestaan-ex-rappari-teki-reilun-diilin/21703a54-9c76-4be9-af89-4ba115d399d9

Baarikärpäsellä ja Herculeksella molemmilla asiakaskuntaa on, joten ehkä ne kimppakivasti pystyvät menestymään tuossa sijainnissa. Herculeksellahan KY-talolla oli 490 asiakkaan kapasiteetti ja tuo tuleva paikka yltänee lähelle, eli varmaankin johonkin 450 asiakkaan kapasiteettiin. Taannoinen Manskun dtm oli pienempi paikka.
Eilen se virallistettiin, eli Hercules ilmoitti aukeavansa uudessa paikassa, Keskuskatu 8, perjantaina 29.10.2021 klo 21.00 (alunperin klo 16.00).

Hercules on avoinna klo 21-05 (alkoholin myynti päättyy klo 4.00).
MUUTOKSET MAHDOLLISIA!
Liput avajaisviikonloppuna pe-la 9€ + narikka.
Koronapassi-vaatimus (sen QR-koodi tarkastetaan; viranomaisten vaatimus nykyisellään).

Sisäänkäynti klo 21 alkaen Keskuskadun puolelta (ulkoa), katutasosta ja 4 hissillä 3. kerrokseen (ilmeisestikin esteetön pääsy).
Lipunmyynti esitysiltoina ja viikonloppuisin.

Ilmoittavat lisää käytännön järjestelyistä lähemmin.
Avajaisviikonloppu voi olla ruuhkainen (myös koska saman toimitilan toisessa puoliskossa avaa samana viikonloppuna Baarikärpänen; yhteinen narikka ja wc-tilat).
Tule ajoissa paikalle ja varaa aikaa & hermoja - ensimmäinen viikonloppu on aina ensimmäinen!

Yökerhossa on ulkoterassi, joka avautuu suoraan rautatieaseman pääoville päin.


Tuon avajaisviikonlopun lisäksi varsinaiset avajaisjuhlat sitten hieman myöhemmin:
Hercules juhlistaa kahtena päivänä uuden yökerhon avautumista to-pe 11-12.11.2021 klo 16-21.
Hercules kutsuu paikalle, ystävät ja tutut vuosien varrelta!
Käytössä koronapassi-vaatimus (Omakannasta ladattava koronatodistus, jonka QR-koodista sen voimassaolo tarkastetaan).
Bileet jatkuvat aamuun saakka!
Tarjoilua!
Omalta osaltani yökerhoilu jää väliin ainakin kuluvan vuoden loppuun asti, ihan koronatilanteen tähden - vaikka kohdallani rokoteasiat ovatkin kunnossa. Vellova ihmismassa vain ei nyt tunnu hyvältä ajatukselta.
  • 8 / 15
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 26.10.2021 17:28
Aion minäkin pysyä kaukana suurista ja tiiviistä ihmismassoista. Olen saanut kaksi piikkiä. On olemassa kuitenkin mahdollisuus päätyä tartunnan saajaksi ja sen jälkeen sen levittäjäksi, pahimmoillaan tietämättään. En vain halua sitä mahdollisuutta.
  • 9 / 15
  • Public eye
  • 26.10.2021 17:45
En ole myöskään menossa paikalle ainakaan lähikuukausina.

Ravintolan johdon julkisista ulostuloista en ole saanut kuvaa kovin vakavasti vastuulliseen toimintaan keskittyvästä yrityksestä, joten en aio myöskään riskeerata enkä sille taloudellista tukeani kantaa.
Tutkimusten mukaanhan koronatilanne ei ehkä tule helpottamaan jatkossakaan, sillä korona tarttuu ja leviää myös koronan sairastaneilla/lta tai rokotukset saaneilla/lta, joten siitä tullee pidemmän suhteen kumppani ehkä.
Maailmalla ja Suomessakin on ihmisiä, jotka ovat sairastaneet koronan jopa kolmeen kertaan.

Kausi-influenssojenkaan sairastamiset tai -rokotteet eivät anna täyttä suojaa, etenkään seuraavana vuonna, mutta ehkäisevät niihin vakavia sairastumisia ja hillitsevät leviämistä.

Mutta koronan sairastaneilla tai rokotukset saaneilla korona talttuu nopeammin ja sen sairastamisoireet ovat lievempiä (paitsi ehkä muista syistä heikentyneen immuuniteetin tai heikentävien sairauksien ihmisillä, joilla perinteisesti jokavuotiset influenssatkin ovat isomman luokan riskeinä.)

Herculeksen avajaisperjantai oli Succee, jonoa ja tupa täynnä. Ja sisään pääsee tuonne Herculekseen ja sen toimitilakumppani Baarikärpäseen vain koronapassilla (eli kun on 2-3 rokotusta, kun on sairastanut koronan vuoden sisään tai kun on max 3 vuorokautta vanha koronatestitulos).

Muutamat jotkut ovat nillittäneet koronapassin vaatimuksesta, vaikka ihan oma syynsä täysin.

Hätäkeinona heille: Kampin torilla olevasta koronatestaus-rekasta saa nyt viikonloppu-iltaisinkin klo 23 asti maksullisen koronatestin (hinta taitaa olla jotain 25€) ja siitä 3 päivää voimassaolevan koronapassin sitten OmaKannasta.

Koronatodistus koronavirustestistä on käytettävissä koronapassina siis 72 tuntia näytteenoton ajankohdasta, eli 3 päivää. Se ei siis käy koronapassina enään seuraavana viikonloppuna, jos sen ottaa tänä viikonloppuna.

Helsingissäkin koronarokotukset saa ihan täysin ilmaiSeksi ja ilman ajanvarausta kaupungin rokotuspisteiltä arkipäivisin (jos kuuluu influenssa-rokotettaviin, joihin ajanvaraus, ja jos on tarve koronarokotukselle, voi sen pyytää ja ottaa rokotuspisteessä samalla). Jos ei ole vieläkään ottanut ensimmäistäkään koronarokotusta, niin kannattaa toimia vikkelään sen kanssa, sillä toisen koronarokotuksen voi saada aikaisintaan 6 viikon päästä ensimmäisestä - ja vasta toisen rokotuksen jälkeen voi saada rokotuspohjaisen koronapassin (joka on voimassa vuoden - myös virallisella testillä todetusta sairastetusta koronasta saatava koronadotistus on voimassa koronapassina vuoden).

Eli kun parin seuraavan viikon aikana käy ottamassa sen ensimmäisen rokotuksen, niin voi vielä ehtiä saamaan toisenkin rokotuksen ja sen jälkeen sitten muutaman päivän päästä koronapassin, ennen Uudenvuoden Yökerho-Partyjäkin (eikä tarvitse mennä maksullisiin 3 päivää voimassa oleviin testauksiin joka viikonloppua varten). Tai jos ekan koronarokotuksen on saanut jo vähintään 6 viikkoa sitten, voi toisen mennä ottamaan hetikohta arkiviikolla.

Koronarokotuksetkaanhan tai sairastettu korona eivät täysin estä koronatartuntaa, etenkään muutaman kuukauden päästä noista, mutta ne lyhentävät ja lieventävät sairastamisaikaa ja ehkäisevät tehohoito-osastolle päätymistä. Siellähän on parikymppisiäkin rokottamattomia - ja koronasta tehohoitoon joutuneilla rokotusvastaisuus yleensä hiljenee sen jälkeen, kun saavat rankan tehohoidon jälkeen koronan viemää puhekykyään pikku hiljaa takaisin.
Tehohoitoon koronasta ei ole joutunut valtavaa joukkoa, mutta heitä on parikymppisistä ja valtaosin rokottamattomia. Tupakointi on toki yksi koronaan pahastikin sairastumisen riskitekijä.

https://www.hel.fi/sote/koronarokotus-fi/rokotuspisteet/
Ainakin koronan suhteen nuo Herculeksen ja Mann's Streetin omistajat ovat jo viime talvesta lähtien hyvin vastuullisesti kehoittaneet ihmisiä ottamaan korona-rokotukset.

Nyt tuonne uudessa paikassa, uudelleen avattuun Herculekseen ja myös Mann's Street-baariin on asennettu korona- ja influenssa-virusten torjunnan uv-valoja.

"Tulemme panostamaan kaikkemme, jotta meillä olisi turvallista olla. Asioita tutkittuamme olemme tilanneet Far-UVC 222 nm lamppuja. Näistä viruksille kuolemansäteistä ja ihmiselle harmittomista lampuista kerromme pian lisää. Muut turvalliset laitteet eivät toimi yhtä tehokkaasti, koska edellyttävät ilman kiertävän niiden kautta. Uutta tekniikkaa edustava erittäin lyhytaaltoinen 222 nm ultraviolettivalo ei tunkeudu ihon pinnan, eikä sarveiskalvon läpi, mutta riittää tappamaan virukset heti, kun valonsäteet niihin osuu. Emme kuitenkaan suosittele niiden tuijottamista suoraan ihan varmuuden vuoksi."

Ks. mm. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0196655320308099

https://karjalanvalaistuspalvelu.fi/fi/far-uv-faq
On hyvä, että yökerhojen taustavoimat puhuvat rokotusten puolesta. Öiselle aukiolollehan koronatodistusvaatimus on edellytys. Noiden asioiden merkitys epidemian suitsimisessa on olennainen.

Sen sijaan nämä hehkutetut taikalamput ja joissakin paikoissa käytössä olevat ilmanpuhdistimet taitavat olla torjuntakeinoina vähän samaa sarjaa kuin se, että soitettaisiin sellaista musiikkia, jolla pöpö innostuisi tanssimaan itsensä hengiltä. Tehokkaat euroviisutasoiset tuulikoneet tai tuulitunnelitasoinen ilmanvaihto sen sijaan voisi jopa väentungoksessa olla ratkaiseva turvallisuuden lisä.

Kahden piikin jälkeen olen kokenut riittävää turvallisuutta siihen, että etätöiden asemesta hoidan työhommat pääosin toimistolla, voin ruokailla ravintolassa ja käydä tapahtumissa, joissa jonkinlaisesta hajuraosta voi pitää kiinni. Yöelämässä sangen juopunut väki ei välttämättä anna tällaiseen mahdollisuutta - ja kovalla soiva musiikki saa vielä ihmiset käyttämään pontta puheessaan.

Mutta onhan se varmasti monien mielestä kiva, kun taas pitkästä aikaa pääsee bilettämään, irti arjesta.
Vaikken Helsingin homobaareissa olekaan paljoa viimeiseen kymmeneen vuoteen viihtynyt, vain kerran kävin edellisessä Kampin Herculeksessa, tämä uusi Baarikärpäsen yhteydessä oleva oli iso pettymys. Ankea ja kalsea, Ruotsin laivan huonolaatuista discotilaa muistuttava epäviihtyisä paikka jossa ei ole muuta hyvää kuin terassi. Yhteinen unisex vessa kännisten keravalaisten baarikärpäsasiakkaiden kanssa ei myöskään ollut plussaa. Ei tarvitse mennä uudelleen.
Omalta kohdaltani tuo ihme siis tällä erää näkemättä ja kokematta. Kaikesta päätellen keskeisellä paikalla sijaitseva yökerho on saanut yleisesti myönteisen vastaanoton ja erityisesti terassi on saanut kiitosta.

Herculeksen FB-sivulla on valiteltu sitä, että yhteistiloissa Baarikärpäsen kanssa toimiminen aiheuttaa sekavuutta sisäänpääsyssä, käymälöiden suhteen - ja kerrotaanpa, että asiattomuuksiakin on Hercun naapuribaarin asiakaskunnankin suunnalta ehditty huudella.