Jyväskylän Setan rantatapahtumassa väkivaltainen hyökkäys (juttukommentit)

  • 1 / 2
  • Tommi A
  • 5.7.2021 12:45
Tässä lisää:

https://yle.fi/uutiset/3-12008611

Väkivaltainen hyökkäys katkaisi Setan rantajuhlat Jyväskylässä: Hyökkääjä puri, potki ja hakkasi osallistujia – “Ei pelota, vihalle ei saa antaa tilaa”, toteaa puheenjohtaja

Kyseessä oli jo toinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistunut uhkaava tilanne viikon sisään Keski-Suomessa.

Jyväskylän Setan rantajuhlissa tapahtui väkivaltainen hyökkäys lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Hyökkääjä puri, potki ja hakkasi osallistujia. Ainakin kaksi henkilöä sai vakavia puruvammoja ja vietiin niiden takia päivystykseen. Asiasta kertoo Jyväskylän Setan puheenjohtaja Petri Janhunen.

Tapahtuman järjestäjät ottivat hyökkääjän kiinni. Paikalle hälytettiin poliisi, joka vei väkivaltaisesti käyttäytyneen henkilön mukanaan.

– Ei pelota. Päinvastoin. Nyt lähden entistä tarmokkaammin järjestämään pride-tapahtumaa ja haluan entistä vahvemmin tehdä ihmisoikeustyötä, Janhunen toteaa.

Jyväskylä Pride järjestetään 16.–22. elokuuta. Ihmisoikeustapahtumassa on luvassa muun muassa perinteiset puistojuhla ja kulkue.

– Vihalle ei saa antaa tilaa. Väkivaltaa ei saa hyväksyä missään tapauksessa, oli se sitten fyysistä tai henkistä ja mitä tahansa ryhmää kohtaan, Janhunen sanoo.

Poliisi kertoo (siirryt toiseen palveluun) tutkivansa epäiltyjä pahoinpitelyitä, jotka tapahtuivat sunnuntaina Setan rantatapahtumassa. Miehen epäillään lyöneen ja purreen muita henkilöitä.

Epäilty on poliisin tiedotteen mukaan ajautunut sanaharkkaan useamman henkilön kanssa ja häntä on yritetty poistaa paikalta. Poliisi selvittää epäiltyjen tekojen motiivia.

“Hyökkääjä sanoi vihaavansa homoja”

Juhlijat uivat, saunoivat ja juttelivat Kivelänrannalla Jyväskylän keskustan tuntumassa, kun hyökkäys katkaisi juhlinnan lämpöisessä kesäyössä.

Janhunen nautti löylyistä saunan lauteilla, kun hänet huudettiin hätiin. Nuori mieshenkilö puri, hakkasi ja potki juhlijoita ja heitteli heidän tavaroitaan ympäriinsä. Yksi osallistuja soitti jo hätäkeskukseen ja antoi puhelimen Janhuselle.

– Ilmoitin hätäkeskukseen, että tilanne on kriittinen ja vaarana on, että henkilö aiheuttaa lisää vahinkoa, Janhunen kertoo.

Hyökkääjä yritti paeta paikalta, mutta eräs Jyväskylän Setan hallituksen jäsenistä nappasi hänet kiinni. Janhunen painoi yhdessä muutaman muun paikalla olleen kanssa hänet maahan.

Silloin hyökkääjä nappasi tiukan puruotteen erään juhlijan käsivarresta. Järjestyksenvalvojakortin hankkinut Janhunen koetti saada hänet irti osallistujan kädestä. Juhlija huusi tuskissaan, mutta hyökkääjä ei irrottanut otettaan.

– Tilanne oli ihan sekopäinen, Janhunen kuvaa.

Lopulta hän sai hyökkääjän irti juhlijan käsivarresta.

Poliisit tulivat nopeasti paikalle kolmesta suunnasta kahden auton ja yhden moottoripyörän voimin. Virkavalta otti tilanteen haltuunsa ja vei hyökkääjän mukanaan pois.

Poliisit hälyttivät paikalle myös ambulanssin tarkistamaan hyökkäyksen uhrien vammat. Eräs autolla liikenteessä ollut järjestäjäjätahon edustaja vei uhrit sairaalaan.

– Tämä oli ilmeisesti viharikos, koska hyökkääjä sanoi vihaavansa homoja, Janhunen sanoo.

Osa järkyttyi pahasti, moni itki

Janhunen keräsi paikalla olleet viitisenkymmentä juhlijaa ympärilleen, kun tilanne oli ohi. Hän halusi purkaa tapahtunutta saman tien paikalla olleiden kanssa.

Janhunen kannusti ihmisiä juttelemaan keskenään ja hallituksen jäsenten kanssa. Hän sanoi, että ei pidä jäädä yksin, jotta tapauksesta ei jää traumoja.

Myöhemmin Janhunen kirjoitti Jyväskylän Setan Facebook-sivulle (siirryt toiseen palveluun), että tukea saa kriisikeskus Mobilesta ja suoraan häneltä puheenjohtajana.

– Osa ihmisistä oli hyvin järkyttyneitä. Moni itki. Itselläkin meinasi mennä roskia silmäkulmaan, koska ärsytti, että meidän tapahtumaamme hyökättiin. Minun lapseni kimppuun hyökättiin. Tämä on minulle todella tärkeä tapahtuma, koska se on minun ideoimani.

Toinen hyökkäys viikon sisään

Kyseessä on jo toinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistunut hyökkäys viikon sisään Keski-Suomessa. Viime viikon tiistaina nuoriso-ohjaajaa uhkailtiin Hankasalmella, kun hän maalasi sateenkaarisuojatietä kunnantalon edessä nuorten kanssa.

– Varmasti hyökkäyksiä tapahtuu muuallakin, mutta tuntuu, että nämä keskittyvät tänne turhankin paljon. Ehkä tässä on mukana sattumaakin, kun kaikki tulee samaan aikaan, Janhunen pohtii.

Sateenkaariväkeen kohdistuneita kielteisiä asenteita on näkynyt aiemminkin tänä vuonna Keski-Suomessa. Janhunen sai itse vihapostia kuntavaalikampanjansa aikana. Keuruulla kiellettiin yläkoulussa tyttöparin leikkihäät (siirryt toiseen palveluun) (Keskisuomalainen) keväällä.

Janhusen mielestä tapaukset on tärkeä tuoda julkisuuteen, koska se voi saada ihmiset pohtimaan omaa käytöstään.

– Toivon, että tämä pehmentää edes jonkun asennetta. Toivon, että he huomaavat, että väkivalta ei ole ratkaisu. Me emme halua yhteiskuntaa, jossa jonkin ryhmän täytyy elää väkivallan uhan alla. Toivon, että he huomaavat, että meillä on myös oikeus turvalliseen elämään yhteiskunnassa.

Jyväskylän Setan hallitus kokoustaa tapahtuneen tiimoilta huomenna tiistaina. Samalla hallitus pohtii kymmenen vuotta jatkuneiden rantajuhlien tulevaisuutta.

Janhunen toivoo poliisilta tarkempia tietoja hyökkääjästä ja tämän mahdollisista kytköksistä.

– Minulla on vahva tahto jatkaa kesätapahtumiemme järjestämistä viikonloppuisin. Jos laittaisimme nyt hanskat tiskiin, antaisimme pelolle ja vihalle tilaa ja niin sanotusti hyväksyisimme sen hiljaisesti.
  • 2 / 2
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 5.7.2021 13:40
Se, mistä tuon Jyväskylän hyökkääjän käyttäytymisestä on nyt kerrottu, syntyy minulle vaikutelma, että hänellä oma seksuaalinen identiteetti on pahassa torjunnassa ja jumissa. Pahaa oloa pitää purkaa sellaiseen kohteeseen, joka symboloi sitä mitä ei voi itsessään hyväksyä.