U=U stigmaa purkamassa: stigma ihmissuhteissa ja yksilön kokemuksissa (Osa 2) (juttukommentit)

  • 1 / 2
  • Yesman
  • 6.12.2019 10:56
"Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, ovat haavoittuvassa asemassa hivin suhteen."

Tämä lienee ydinkysymys, johon vastaamiseen kannattaisi koittaa resursseja puskea niin hi-virusta kantavien ja tukijärjestöjen kuin terveydenhuollon, sosiaalihuollon, tutkimuksen ja kenen tahansa.
Aiheellisia kysymyksiä ovat: Onko tämä väite totta? Jos on, mitkä tekijät vaikuttavat siihen? Jos löydetään tekijöitä, onko keinoja yrittää vaikuttaa näihin tekijöihin, niin, etteivät jatkossa homo-ja biseksuaalit miehet ja trassukupuoliset naiset olisi niin "haavoittuvassa asemassa hivin suhteen"?

"Syrjintä on usein epäsuoraa, ja se voi tulla ilmi esimerkiksi profiileissa erilaisissa seuranhakupalvelimissa."
"Käyttäjät edellyttävät etsimänsä ihmisen olevan terve tai kysyvät, että onko kumppani puhdas. Mitä nämä vaateet kertovat ilmoituksen laatijasta?"

Näyttäisi, että tämän kommentin kirjoittaja ymmärtää seuranhakupalvelimen seksikontaktien toteuttamisen väylänä. A) seuran hakemista eivät kaikki ymmärrä ainoastaan seksikontaktien toteuttamisen väylänä, vaan jo tämä käsitys asioista on värittynyt B) mikäli ihminen hakee nimenomaa seksiseuraa, kuulostaa kysymys siltä, että seksiä haluttaisiin harrastaa ilman kondomia, tai ollaan huolissaan kondomin rikkoutumisesta, josta syystä tiedustellaan sukupuoliteitse tarttuvista sairauksista. Tällöin seksin osapuolten kannattaa antaa toisilleen tilanteestaan neutraalia informaatiota, niin, että osapuolet voivat tehdä valveutuneita ratkaisuja erilaisten riskien suhteen.

"myös Positiivisten työssä Suomessa, pyritään pohjimmiltaan ajamaan ihmisoikeuksia."
Tämä on kannatettavaa. Kannattaa myös ottaa huomioon muiden kuin HIV+ ihmisoikeudet esim. tilanteessa, jossa aijotaan harrastaa seksiä tai hoidetaan vaikkapa vuotavaa haavaa. Kertominen omasta HIV positiivisuudesta missä tahansa tilanteessa, jossa potentiaalisti vaihtuu siemennestettä tai verta, on toisen ihmisen arvon huomioon ottamista. Toki tämä koskee muitakin vastaavasti siirtyviä mikrobeja, vaikka hepatiitti C:tä.

"Hiv ei myöskään voi tarttua seksissä ilman kondomia."
Tarkoitetaan ehkä: "HIV ei todennäköisesti tartu seksissä, jossa kondomi rikkoutuu". Kondomillinen seksi on ihmiskunnan oletusarvo ja länsimaissa yleisin käyttäytymismalli uuden tai satunnaisen kumppanin kanssa tai vakituisen kumppanin kanssa silloin, kun sairastaa sukupuoliteitse tarttuvaa sairautta. Kondmittomuus on erityistarkastelua vaativa erikoistilanne.

HIV:n farmakologisen hoidon ympärillä pyörivän keskustelun sijaan haastaisin yhteisön pohtimaan, miksi on niin, että sateenkaaren tiettyjen raitojen suunnalla, maantieteellisetä sijainnista toki riippuen, kerta toisensa jälkeen aaltoilee sukupuoliteitse tarttuvien mikrobien epidemioita. Aaltoilee näitä toki muissakin ihmisryhmissä, mutta jos pysymme teeman mukaisesti HLBT-ihmisissä.
Tämä aihepiiri on yleisesti ottaen aika vaikea ja kamalan moniulotteinen, eikä minulla ole ainakaan viisaita vastauksia. Sen sijaan on sekavia mietelmiä.

Turvallisuus ja luottamus

Turvaseksi on asia, jonka pitäisi tietysti olla lähtökohta. Kondomi on irtosuhteissa paras suoja. Se vähentää riskejä niin hiv:n kuin muidenkin sukupuoliteitse leviävien tartuntojen suhteen eniten, heti pidättäytymisen jälkeen.

On ihmisiä, jotka (syystä tai toisesta) haluavat harrastaa (tuntemattomienkin kanssa) seksiä ilman kondomia. Näiden tavoittaminen ja puhutteleminen keinolla ja toisellakin on tarpeen, jotta epidemiaa saadaan taltutettua.

Kun esillä nyt on se, että hiv-tartunnan saaneen ollessa toimivalla lääkityksellä ei tartuntariskiä ole, niin... yksi ulottuvuus minusta on siinä, että mahdollisen hiv-positiivisen kumppanin lääkityksen toimivuudesta pitäisi sitten tietysti voida olla varma.

Seuranhakupalvelut ja mielikuvat

Omakohtaisia "tosielämän" harvoja kokemuksia verkon (miesten välisiin kontakteihin keskittyvistä) pariutumispalveluista minulla on vuosituhannen alusta, ja nekin muistamukset ovat jo aika hataria. Nykytietoni ovat lähinnä sivusta seuraamisen tulosta ja muiden kommentteihin perustuvia, eikä perusasetelma vaikuta sen perusteella muuttuneen. Verkon (miesten välisiin kontakteihin keskittyvissä) pariutumispalveluissa (lyhytaikaisen) seksiseuran haku on määrällisesti hallitsevaa, ja hyvin usein haussa näytti aikanaankin olevan paljaalla halukkaita. Toki ilmoittelijoiden (tai nykyään kai käyttäjäprofiilien) joukossa on myös parisuhdetta etsiviä, kavereita tai juttuseuraa hakevia.

Tässä tullaan taas siihen mielikuvien vyyhteen, jossa homo(miehe)t olisivat kyltymättömiä sekstailijoita, jotka etsivät lakkaamatta uutta lihaa.

- Yksi mielikuvaa vahvistava asia on, etteivät pysyvissä parisuhteissa elävät juuri näy sen paremmin seuranhakupalveluissa kuin seuranhakuun tarkoitetuissa paikoissa (baarit, yökerhot tai muut kohtaamispaikat). Niissä näkyvät vain ne seuraa säännöllisesti/jatkuvasti hakevat. Vakavaa parisuhdetta hakevat käytännössä lakkaavat näkymästä onnen osuessa kohdalle.

- Toinen asia on se, että homo(miehe)t ovat pitkään olleet esillä muuten kuin pysyvien parisuhteiden kautta. Aihepiiriä nimittäviä asioita ovat olleet yöelämä ja seksiseura - sekä sukupuoliteitse leviävät sairaudet. Homohistoriaakin on esitelty lähinnä sen valossa, että mistä sitä seuraa saattoi löytää ja kuinka paljon. Äänessä olleet asiaa tutkineet ovat suorastaan tuoneet tätä lihallisempaa "rakkauden nälkää" esiin homoseksuaalisuuden koko kuvana, ymmärtämättä pitää selvästi yllä sivuhuomautusta tarkastelukulmansa kapeudesta.

Hiv leimautui tällaisen (jos muunkin) vuoksi alkuun yksinomaan homomiesten sairaudeksi, joka samalla tuuditti muita valheelliseen turvallisuuden tunteeseen.

Syrjintä

Minusta seuranhakupalvelujen ilmoitukseen/profiiliin merkittyjä reunaehtoja ei voi nähdä syrjintänä. Kun ollaan yksityisen/intiimin piirissä henkilökohtaisten vaateiden ja ilmaistaan niitä (ennakkoon), ei voi eikä saa puhua syrjinnästä. Parinvalinta (edes maksullisen parin kohdalla) ei leikkaa syrjinnän käsitteen piiriä, toisin kuin esimerkiksi työntekijän valinta. Parinvalinnassa henkilökohtaiset (poissulkevat) vaatimukset ovat aika monen muun oikeuden ylittävä ihmisoikeus, josta ei ole aiheellista syyllistää. Hiv-status ei ole tästä poikkeava asia sen paremmin kuin muut sairaudet, pituus, paino, ihonväri, etninen tausta tai mikään muukaan inhimillinen ominaisuus. Tällaisten reunaehtojen ilmaiseminen voi säästää osapuolia myöhemmiltä tragedioiltakin.