Irakissa yltyneet taas iranilais/shi'ia-militioiden tekemät homomurhat

Irakista on alkanut kuulua taas ikäviä uutisia enempi biseksuaalien, trans-ihmisten, homojen tai heiksi epäiltyjen joutumisesta murhatuiksi. Murhaamisten takana on Irakista kantautuvien tietojen mukaan etenkin maassa olevat iranilaiset shi'ialaisaseryhmät ja murhia on sattunut erityisesti Etelä-Irakissa, Iranin rajaa lähellä olevassa Basrassa, mutta muuallakin maassa, Bagdadia myöten.

Äskettäin Bagdadissa shi'ialaisaseryhmän jäsen murhasi 14-vuotiaan pojan, mistä on uutisoitu laajasti, esim.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6264901/Boy-14-murdered-Iraq-looking-gay-killers-film-pleading-mother-dies.html

Murhaajat laittoivat nettiin levitykseen videonkin, jossa kuolemaisillaan oleva poika sanoo äitiä ja shi'ialaisasemies solvaa häntä. Video oli ainakin tänään vielä katsottavissa täällä:
https://www.youtube.com/watch?v=-MBCDtkSQmU

Suomessa turvapaikan saaneina tai hakijoina olevat irakilais-homot ovat kertoneet että heidän tuntemistaan homoista Irakissa usea on viime aikoina pyrkinyt lähtemään pakoon maasta ja ainakin osa on päässyt Turkkiin, mutta ovat sielläkin sitten ongelmissa maanmiestensä ja turkkilaisten kanssa, sekä avun tarpeessa.

Ilmeisesti isiksen vastaisesta sodasta vapautuneita iranilais-aseryhmiä on jalkautunut muualle Irakiin, pääkaupunki-Bagdadiin, shi'ialaisten pyhiin kaupunkeihin Najifiin ja Karbalaan ja erityisesti etelään Basran kaupungin öljyseuduille. Ja ovat lisänneet taas, erityisesti 2015 ja sitä aiemmin vellonutta homojen tai homoiksi epäiltyjen, sekä länsimais-feminiinisten poikien tai miesten uhkaamista ja murhaamista.

Suomessa Migri on katsonut nykyisellään, että jos seksuaalivähemmistöön kuuluvalla irakilais-turvapaikanhakijalla ei ole konkreettista henkilökohtaista evidenssiä vainotuksi joutumisesta, saa hän negatiivisen turvapaikkapäätöksen ja hänen katsotaan voivan elää Irakissa turvallisesti.

Kuitenkin vainoamiset Irakista ovat kulkeutuneet perässä tännekin asti, kuten viime keväinen uutisjuttukin kertoi
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201804262200904822_u0.shtml
(samaa esiintyy myös kristityistä maista vainoa paenneiden kohdalla)
  • 4 / 5
  • human
  • 26.10.2018 22:12
Jo ennestäänhän meillä Suomessakin on myös kristittyjen perheidensä ja läheistensä vainoa paenneita kristittyjä homoja, kreikkalaiskatolilaisia homoja Irakista ja Syyriasta, kopti-kristittyjä homoja Egyptistä, etiopialais-kristittyjä homoja Etiopiasta, kristittyjä homoja Ugandasta, Kamerunista, Nigeriasta, Ghanasta ja ortodoksi-kristittyjä homopakolaisia Venäjältä, sekä katolilais-kristittyjä homoja Filippiineiltä ja muualta.
Noissakinhan homoja ja muita seksuaalivähemmistöjen ihmisiä perheet, läheiset tai muut kristityt surmaavat raa'asti myös, "perhekunnia" ja raamatun nimissä.
Valitettavasti myös irakllaisten tai syyrialaisten, täältä turvapaikan saaneiden seksuaalivähemistö-pakolaisten keskuudessa on ongelmia, heihin kuuluvien muutamien ihmisten käyttäytyessä "moraalittomasti"; pahasti toisiaan kohtaan, jopa levittäen vainoa toisiaan kohtaan, sekä paljastaen toisia seksuaalivähemmistöön kuuluviksi näiden perhesuvuille irakiin tai Syyriaan, mistä on seurannut paljastetuille täällä suurta harmia. Noilla "moraalittomasti" käyttäytyvillä on ilmeisesti mentaalisia ongelmia, mustasukkaisuusdraamoja ja lähtömaistaan periytyviä käyttäytymismalleja (kostamiskäyttäytymistä). Toki nuo eivä ole ihan vieraita asioita paikallistenkaan piireissä, mutta harvemmin yhtä suurin seurauksin.

Noista keskinäisistä riitaisuuksista tai toistensa kiusaamisista on aiheutunut merkittävää haittaa, vaikeuksia myös kyseisiä seksuaalivähemmistöjen ihmisiä auttaville tahoille, kun riitapukarit tai toisiaan vainoavat eivät tule toimeen keskenään ja karttavat toisiaan. Heidän tukemisensa kielen oppimisessakin on osin hankaloitunut, koska hestä osa ei halua tavata toistensa seurassa, eli kielen opiskelun tukemiseen kielikahvi-illat ovat vaikeutuneet.

Samoja ongelmia on tosin hetero-irakilaisten/syyrialaisten keskuudessakin. Hekin ovat kertoneet että valitsevat maanmiestensä ystäväpiirin tarkoin ja tykkäävät hengailla enempi suomalaisten kanssa, jos sihen vain tarjoutuu mahdollisuuksia.

Nuo ongelmat selittävät myös sitä ihmettelyä, miksi täällä toimivien irakilais- ja syyrialais-muusikoiden ilmaiskonserttitapahtumissakin käy pääasiassa suomalaisia tai muusikoiden muusikkoystäviä, muttei niinkään muusikoiden maanmiehiä.

Kinoissa voi toki olla menossa pitkän vok-odotteluajan aikana syntyneet kinastelut ja stressit ja turvapaikan saaneet saattavat haluta hengähtää niistä ympyröistä. Toivottavasti tilanne ongelmineen ei vain pitkity.

Seksuaalivähemmistöjen irakilais- ja syyrialais-pakolaiset kaipaavat kuitenkin kovasti suomalaisia ystävikseen, tuttavikseen suomen oppimisen juttelututuiksi vapaa-ajalle, koska keskenään heillä ei aina niin helposti suomenkieli suju oikein ja pelkkä pänttääminen on puuduttavaa yksistään sekin.