Andy Warholin filmi Flesh esitettiin ensi kertaa 50 vuotta sitten (juttukommentit)

  • 1 / 1
  • SaintJudy
  • 27.9.2018 13:06
Fleshiä on kutsuttu underground-elokuvaksi. Se kuvaa ”ulkopuolisia”. Andy Warhol ei kuitenkaan ole ollut mikään ulkopuolinen vaan hän on ollut arvostettu taiteilija, joka tunnettiin hyvin New Yorkin paremmissa homopiireissä.

Paul Morrisseyn otti ohjaajan roolin Joe Dallessandro trilogian Flesh (1968), Trash (1970) ja Heat (1972) aikoina. Näissä elokuvissa Andy Warhol on nimetty tuottajaksi, Morrisseyn myötä Warhol elokuvista tuli narratiivisempia ja päätyivän usein kaupalliseen levitykseen. Huomattavaa on, ohjaajavaihdos tapahtui Flesh elokuvan aikana, jolloin Valerie Solanis ampui Andy Warholia. Kuvausten aikaan Andy oli toipumassa sairaalassa. 1960-luvulla Warhol oli tunnettu NY underground taiteilijana ja pop, seurapiirien arvostusta hän alkoi saamaan 1970-luvulla siirtyessä muotokuviin.
Morrissey-elokuvat ovat tärkeitä independent ja art house genren edelläkäviöitä, siinä missä aikaisemmat Warhol leffat tunnustetaan kokeellisina ja avantgardisina. Warhol-elokuvat ovat merkittäviä homo/queer/camp teemoineen, näyttelijöinä on usein transsukupuolisia.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI esitti sarjan Andy Warhol elokuvia syksyn ohjelmistossaan. https://kavi.fi/fi/elokuva/1595485-warhol-i