Ruotsin valtiopäivät päätti: pakkosteriloidut transsukupuoliset saavat valtiolta korvauksia (juttukommentit)

Sinänsä hauskaa että Ruotsissa saatiin ensimmäinen translaki aikaan jo 1972, Suomessa 2003.
Säälittävää Suomelta. Voisi olla vihdoin jo aika Suomessakin alkaa korvaamaan näitä rikoksia transihmisiä vastaan. Abrahamilaiset "lähimmäisenrakkaus"-uskonnot eivät sitten kelpaa tekosyyksi rikoksille.
Eivät uudistukset taivaasta tipu. Meillä ongelmana on osittain ollut se, että uuden lainsäädännön tarvetta ei ole ajettu yhtä määrätietoisesti ja perustellen kuin länsinaapurissa.

Tälläkin hetkellä asiaa edistetään aivan liiaksi ihmisoikeuskärjellä, kun pitäisi keskittyä siihen, mistä transsukupuolisuudessa (ja yleensä sukupuolisuuden moninaisuudessa) on kyse. Kun yleinen ymmärrys asiasta on korkeampi, on muutostarve helpompi perustella.

Ilolla olen kuitenkin aivan viime aikoina havainnut julkisuudessa näkyvät transsukupuolisten yksilöiden elämäntarinat, jotka konkretisoivat asiaa ja auttavat meitä muita ymmärtämään heidän elämäänsä todellisuutta.

Konkretisointi on yhtäläisesti auttanut kaikessa hlbti-vähemmistöjen asemaa koskevassa edistämisessä. Tieto on taantumuksen pahin vihollinen. Esimerkiksi uskonnoista valittaminen on täysin turhaa tuulimyllyjä vastaan touhuamista. Tiedon lisäämiseen tähtäävä toiminta vähentää uskontoon perustuvien oletusten merkitystä kuin itsestään.

Toisin kuin kansanedustaja Silvia Modig pari vuotta sitten esitti, olisi mielestäni fiksua, että steriliteettivaatimusta vastaan nimenomaan synnytettäisiin Suomessakin oikeusprosessi, eikä pelkästään edistettäisi lakihanketta. Oikeusprosessi lisäisi painetta uuden translain säätämiselle. Varsinkin nyt, kun Suomella on ennestäänkin kansainvälistä painetta ja tuore esimerkki lännessä.
  • 3 / 7
  • Anonyymi
  • 23.3.2018 13:16
Ensimmäinen askel parempaan olisi poistaa transsukupuolisuus tautiluokituksista. Nykyisellään he ovat järjestelmän mielestä sairaita. Kuinkahan pitkän sairasloman työterveyslääkäri antaisi jos kertoisin sairastuneeni transsukupuolisuuteen? Vai toteaisiko lääkäri vain, että tossa resepti; hae vähän särkylääketttä - kyllä se siitä.
Oikeasti, lääkärikunnassa on paljon auttamishaluttomia ja monesti myös halustaan huolimatta auttamiskyvyttömiä lääkäreitä. Asia ei kuulemma kuulu opetusohjelmaan!

http://91.202.112.142/codeserver/pages/classification-view-page.xhtml
Classification name: THL - Tautiluokitus ICD-10
Id: F64.0
Abbreviation: Transsukupuolisuus
Tavallisesti henkilöllä on tunne oman anatomisen sukupuolen epämiellyttävyydestä tai epäasianmukaisuudesta..//Diagnostiset kriteerit:./A. Halu elää ja tulla hyväksytyksi vastakkaisen sukupuolen edustajana. Tavallisesti tähän liittyy toive saada kirurgista ja hormonaalista hoitoa oman ruumiin muuttamiseksi mahdollisimman samankaltaiseksi kuin toivottu sukupuoli../B. Transseksuaalisen identiteetin kokemus on kestänyt vähintään kaksi vuotta../C. Kyseessä ei ole muun mielenterveyshäiriön, esimerkiksi skitsofrenian oire tai kromosomipoikkeavuus.
  • 4 / 7
  • Anonyymi
  • 23.3.2018 13:22
Tuota tautiluokituksen kohtaa on muuten päivitetty 2016 eli ei ole mikään jäänne vanhasta, joka olisi vain unohtunut poistaa...
  • 5 / 7
  • Havainnoija
  • 23.3.2018 16:48
Ministeri: Translainsäädännön uudistusta ei tule

Perus- ja perhepalveluministeri Annika Saarikko (kesk) vastasi vihreiden ja vasemmiston kysymykseen, että translain uudistusta ei tule nykyisen hallituksen aikana toistaen "sinällään":

"Translainsäädännön uudistusta tällä vaalikaudella ei ole sinällään odotettavissa. Sinällään valmius ministeriössä siihen kyllä on olemassa."
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/244742-jani-toivolan-kysymys-veti-ministeri-annika-saarikonkin-vakavaksi-ruotsi-maksaa-jo

Kommenttia muokattu: 23.03.2018 klo 17:18
  • 6 / 7
  • Public eye
  • 23.3.2018 17:03
Mitä Saarikko tarkoittaa on siis, että kaikki olisi muuten selvää ellei sinisten ministeriryhmä vastustaisi.
Ja sinisten ministeriryhmässä merkitsevin lienee ulkoministeri Timo Soinin kanta.