Berliinin pääsiäinen: Viranomaiset varoittavat hepatiitti A -aallosta (juttukommentit)

"Spontaani seksi on siellä tyypillistä." Heh, heh. Onpas kauniisti sanottu: "Kävijöiden ainut tarkoitus on harrastaa anonyymiä seksiä (ja mieluiten ilman kondomia) mahdollisimman monen kanssa."
"Samanlainen oli homojen keskuudessa Barcelonassa 2008-2009. Siellä oli n. 150 tapausta. Pieniä epidemioita on ollut Münchenissä, Isossa Britanniassa ja Skandinaviassa. Noin 20 vuotta sitten oli Berliinissä 40 homotapausta."

Ehkä korrektimpaa on puhua yleisemmin miestenvälisestä seksistä.

"suun käytöstä pidättäytyminen"

Suomeksi "rimming" lienee "suun käyttöä"?
 • 3 / 24
 • Kolmoisritti
 • 15.4.2017 14:49
Minusta tässä on kysymys holtittomuudesta ja itsetuhoisesta käyttäytymisestä, jos mentäisiin pintaa syvemmälle. Tässä ryhmässä on koko ajan erilaisia epidemioita. Minusta se ei ole millään tavalla normaalia. Yhteiskunnan ulkopuolisuus ja marginaalissa eläminen tuo tällaisia uhkia sekä terveydelle että mielenterveydelle. Ne ovat vakavia asioita, joilla ei saisi leikkiä. Tähän tulisi enemmän paneutua koko EU alueella ja nostaa tämä ryhmä enemmän esille ja tuoda siihen apua. Hyvinvoinnin edistäminen mm. sosiaaliavustuksilla voi olla yksi avain, joka auttaa.
Tuntuu, että tämä ryhmä jää kokonaan sivuun, mikä on yksi seuraus rakenteellisesta syrjinnästä ja homofobiasta. Kuitenkin on kysymys usein hyvin nuorista miehistä. Heidän elämäänsä ei arvoteta tärkeäksi, jotta asioihin puututtaisiin laajemmin.
Sitten tulevat kysymykseen ryhmän sisäinen ryhmädynamiikka, jos sellaista on ja erilaiset omat arvostukset, jotka vaikuttavat suoraan käyttäytymiseen.

Kommenttia muokattu: 15.04.2017 klo 14:52
 • 4 / 24
 • Jochanan
 • 15.4.2017 16:06
"tässä on kysymys holtittomuudesta ja itsetuhoisesta käyttäytymisestä"

Tässä on kysymys homoseksuaalisuuden perusolemuksesta! Turha yrittää marginalisoida tai leimata syrjäytyneiksi rassukoiksi hyvin toimeentulevia ja elämässään kaikin tavoin menestyviä ihmisiä, jotka omien sanojensa mukaan vain nauttivat omasta seksuaalisuudestaan.

Siitä on kysymys Berliinin pääsiäisessä! Hyväosoaiset laatuhomot siellä huoraavat ja harrastavat irto- ja anonyymiä seksiä minkä kerkeävät. Sosiaalitukien varassa elävillä ei ole siihen edes varaa. Sosiaalitukien varassa elävät rassukat itkevät ja runkkaavat itsensä uneen sillä välin kun rikkaat menohomot irstailevat Schönebergin yössä.

Taitaapa itse EU nykyisin vieläpä edistää tätä "holtittomuutta ja itsetuhoista käyttäytymistä" myöntämällä - ei sosiaaliavustuksia, vaan - PrEP-lääkityksen kaikille niille, jotka haluavat panna paljaalla ilman pelkoa HIV:istä. Ja EU:n veronmaksajat maksavat tästä lystistä kokonaiset 130 euroa kuukaudessa. Valitettavasti PrEP ei suojaa A-hepatiitilta tai muilta sukupuolitaudeilta ja A-hepatiitin yleistyminen lieneekin kytköksissä PrEPpareiden, bug chasereiden sun muiden määrän kasvuun.

Että sellainen on normihomon pääsiäinen, jota oikein yhteiskuntavaroin nykyään tuetaan! Te "uskollisesti monogaamisessa avioliitossa" elävät olette marginaalissa eläviä säälittäviä surkimuksia, joita elämästä ja seksistä nauttivat valiohomot lähinnä säälivät.

Toki sen ymmärtää, jos on kovin ruma, niin ei välttämättä saa seuraa, mutta turha yrittää välittää tällä foorumilla sellaista kuvaa, että se, mitä Berliinin lukuisissa klubeissa ja dark roomeissa tälläkin hetkellä tapahtuu niiden tuhansien ja taas tuhansien ympäri maapalloa kaupunkiin saapuvien homomiesten kesken, olisi jotenkin marginaalissa tai poikkeuksellista. Berliini sen todistaa!
Jochanan: hepatiitti A:ta vastaan on rokotus, suojautuakseen siltä ei välttämättä tarvitse Vaeltajan kuvailemia turvaseksiohjeita pidättäytymisträ suun käytöstä. Muuhun suoltamaasi tarkentaisin järjen käytön tärkeyttä.
 • 6 / 24
 • Kolmoisritti
 • 15.4.2017 19:23
Jochanan itse todistat tällä leimakirveen heiluttamisella todeksi homofobian ja uhoat tyyliin, että homot , "laatuhomot" ovat itse syypäitä, mutta ovatko he ja miksi he käyttäytyvät niinkuin tekevät? Miksi he eivät välitä? Syynä voi olla mm. päihtteet ja huumeet. Miksi pitää seksin perässä matkustaa ympäri maapalloa? Siksi, koska samanlaisia mahdollisuuksia ei ole välttämättä siellä mistä tuli eli elää marginaalissa ja syrjäytyneenä. Tällaiset vuotuiset juhlimiset voivat olla nimenomaan merkki marginalisoitumisesta ja homofobiasta, KOSKA ne tapahtuvat Berliinissä( tai New Yorkissa, Barcelonassa) eikä muualla ts. ne eivät olisi mahdollisia muualla maailmassa samalla tavoin.
Aion kysyä ystäviltä, jotka asuvat Berliinissä, että ovatko ne leimallisesti "laatuhomojen" pippalot.
Tässä oli myös huomattavaa hiv-positiivisten suuri määrä. Mistä se sitten kertoo?

Kommenttia muokattu: 15.04.2017 klo 19:27
 • 7 / 24
 • Jochanan
 • 15.4.2017 19:41
Nimimerkki xxx: Järjen käyttö on aina sallittua! Tuo viestini ei kuitenkaan vaatinut sen kummempaa järjen käyttöä, sillä siinä vain puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. Asioiden kertominen sellaisina kuin ne ovat, onnistuu vaikka aivot narikassa.

Minä muuten en missään viestissäni viitannut Vaeltajan "turvaseksiohjeisiin". Että järjen käyttö sallittua sielläkin päässä!

Nimimerkki Kolmoisritti: Kyllä sinne Berliiniin mennään ihan puhtaasti siitä syystä, että "lihamarkkinat" siellä ovat näin pääsiäisen aikaan paljon paremmat ja tasokkaammat kuin muualla; ei siksi, etteikö juhlinta muualla ei olisi mahdollista.
Eiköhän useimmat mene Berliiniin nimenomaan juhlimaan - siellä kun on muutama muukin. On isot juhlat, tai monia isoja juhlia.

Kyllähän tuo juhlinta tietysti luontuu ihan yksinkin vaikka kotosalla, mutta sellanen massiivisempi meininki tuntuu monista kivemmalta. Mitenkäs Jochanan omalla kohdallasi?

Kun on paljon väkeä, niin on myös lieveilmiöitä.
Mitä rokotuksia seksuaalisesti aktiivisen homomiehen kannattaa ottaa?

Mistä niitä saa?
 • 10 / 24
 • Kolmoisritti
 • 15.4.2017 21:33
Mietin monta kertaa, kun luen näitä uutisointeja, että mitä on ns. hyvä elämä ja hyvinvointi ja vastaavasti ilmiöitä pahoinvoinnista. Ajattelen nyt sinkku homomiehiä. Millaisia roolileikkejä leikkii?
Tämä siksi että minusta mulla on ollut vaikea elämä ja olisin toivonut, että se olisi ollut helpompi. Kun sanotaan, että "se mikä ei tapa, vahvistaa", niin minusta se on pelkkä valhe.
Kehotan, että rakennatte hyvän itsetunnon, joka varjelee monelta pahalta asialta.

Kommenttia muokattu: 15.04.2017 klo 22:03
Taitaapi noissa se PrEP.n mainostus tuolla netissä vaikuttaa, eli kun tuputustahan on että tuolla voisi hiv:n välttää ja siten villiin aikaan tuputetaan. Vaarana noissa ovat tosiaan antibiootti-resistensseiksi kehittyneet muutkin taudit, joiden leviämisen kanssa ei kannattaisi niin leikkiä. Ja nehän leviävät eniten lukuisista heteroseksismi-bordelleista, joita on pitkinpoikin. vatikaanin väelläkin on milloin mitäkin pippeleissään, sillä kyllähän ne maalliset oikeat ilot isompaa gloriaa antavat kuin epätoden taivaalliset jutut.

Mutta jochananhan sen tietää, että sukupuolitautipoliklinikoilla vakiokävijät ovat isolti heteroseksuaalisesti suuntautuneessa, kristillisesti siunatussa avioliitossa "uskollisesti" elleleviä, jotka ovat eksyneet mm. liikematkoilleen Berliiniin ja muuallekin.

Kommenttia muokattu: 15.04.2017 klo 22:21
Lieveilmiöitä.

On se vaan jännä miten varmoja mielipiteitä esitetään omien ennakkoluulojen liepeiltä. :)
"Mitä rokotuksia seksuaalisesti aktiivisen homomiehen kannattaa ottaa? Mistä niitä saa?"

Mahdollisia on 3 kpl:
Erityisesti hepatiitti B. Koska se voi jäädä krooniseksi.
Hepatiitti A.
HPV, jos vasta aloittelee sukupuolielämää. Ehkäisee anaalisyöpää ja mahdollisesti kroonista anaalitulehdusta.

Reseptiä voi kysyä terveyskeskus- tai työterveyslääkäriltä tai esim. yksityiseltä yleislääkäriltä. Pistosta varten tarvitsee vielä esim. hoitajan ajanvarauksen. Nämä rokotteet eivät ole korvattavia. HPV rokote kuuluu Suomessa tyttöjen kansalliseen rokotusohjelmaan.

Tällä hetkellä ihmiskunnassa kiertää n. 20 sukupuoliteitse tarttuvaa taudinaiheuttajaa (riippuu laskentatavasta). Muilla kädellisillä niitä on n. 200. Kuten HIV, osa kädellisten sukupuolitaudeista voi siirtyä ihmiseen muutaman mutaation kautta.

Kondomi on turvallisin, vähiten sivuvaikutuksia omaava, ympäristöä vähiten kuormittava, laajakirjoisin ja välittömiltä kustannuksiltaan kustannustehokkain sukupuolitautien ehkäisymenetelmä miesten välisessä seksissä.
 • 15 / 24
 • Kolmoisritti
 • 16.4.2017 14:53
Tässä täytyy olla joku käyttäytymiskuvio, joka toistuu koko ajan. Miksi ehdoin tahdoin haluaisi altistua sairauksille, jos voi ne välttää- ja vielä yksinkertaisilla keinoilla?! Kolmasosa on hiv-positiivisia. Liittyykö tähän jonkinlainen näköalattomuus, jonka seurauksena tulee piittaamatonta ja vastuutonta käyttäytymistä, voi vain kysyä.
Mikä tässä on outoa, on ettei välitetä omasta terveydestä. Ne jotka järjestävät näitä bileitä, elävät sillä. Muuten terveysvalistukset eivät taida upota tähän ryhmään miehiä. Tehdään, mitä mieli tekee, ja lääkärisetä hoitaa loput-jos hoitaa. Mennään sitten vastaanotolle valittamaan ja odotetaan quick fix`iä. . Sitten taas sama rumba. Mikään ei muutu. Näinkö?

Kommenttia muokattu: 16.04.2017 klo 14:58
Noista rokotteista vielä. Itse olen saanut tarvittavat 3 B-hepatiittirokotusta työterveydestä, koska matkustelen paljon ja jos joutuisin esim. sairaalahoitoon, jonka taso ei olisi korkeaa länsimaista tasoa, sairastumisen riski on esim. leikkauksissa veren kautta. Jos matkustelet työn puolesta ja työnantajasi ei joka penniä venytä, niin kysypä omasta työterveydestäsi josko saisit HBV-rokokkeen sieltä.

Lisäksi Helsingissä olevat homomiehet saavat sen ilmaiseksi omasta terveyskeskuksestaan, jos kertovat olevansa homoja. Tämä käytäntö on ollut kai vuoden verran käytössä, mutta en ole siitä mitään 'mainoksia' nähnyt. Kuulin asiasta kun kävin syksyllä C-hepatiittitestissä kampanjaviikolla. En ole ihan varma vaatiiko ensin lääkäriltä reseptin vai onnistuuko suoraan sairaanhoitajan kanssa. Selvinnee kun soittaa ajanvaraukseen.
 • 17 / 24
 • aikansakutakin
 • 17.4.2017 15:24
Joku vuosi sitten varoitettiin jonkin tyyppisen meningitiksen leviämisestä. Nimenomaan miesten välisen seksin kautta oli tartuntoja raportoitu. Siihenkin oli olemassa rokotus. Mutta vaati hieman selittämistä ja sinnikkyyttä suomalaisessa kaupallisessa terveyspalvelupaikassa Helsingin ydinkeskustassa. Mutta toki sitten muutamalla kympillä sai.
Muuan tuttava oli mennyt julkiseen. Kun tarvetilanne oli sairaanhoitajalle selvinnyt, ensireaktio oli "(nonverbaalisesti "kamalaa", sitten verbaalisesti:) "en ole koskaan ennen homoa tavannut".
"Näitä tautikuvauksia lukiessa katoaa viimeisetkin seksihalut."

Tuo on ylireagointia. Pohjolan perukoiden tautitilanne on toistaiseksi sellainen, että kondomilla ja maalaisjärjellä pärjää hyvin.
Yesman: ".. Tuo on ylireagointia. Pohjolan perukoiden tautitilanne on toistaiseksi sellainen, että kondomilla ja maalaisjärjellä pärjää hyvin .."

Tyypillinen kommentti takavuosilta, mitä viljeltiin aikoinaan paljonkin terveyskeskuksissa. Esimerkiksi; jos et ole riskiryhmään kuuluva, niin ei ole syytä harkita HIV-testejä. Muissakin sukupuolitautitesteissä sama juttu; onko ollut spesifisiä oireita? Jos ei, niin ei me turhaan testejä oteta. Esimerkiksi terveystarkastuksen aikana otettua maksatestiä saatetaan käyttää tilapäisenä hepatiittitestinä, eli terve maksa sulkee pois epäilyn hepatiittitartunnasta (entäpä oireeton kantaja?)

Aina riskiryhmäläinenkään ei saanut niitä testejä, vaikka halusi. Esimerkiksi; jos ei ollut seksiä henkilön kanssa, joka tuli riskialueelta tai tauti harvinainen, ei syytä ottaa testejä.

Eli summasummaarum, Suomen terveyspalvelut pyörivät vakuutusyhtiöiden riskianalyysin voimalla. Tämän näkee siitä, miten lääkäreiden kysymykset seuraavat kaavaa, joka matemaattisesti on ilmaistavissa seuraavasti:

Kuuluuko riskiryhmään (A), onko seksiä ollut ulkomaalaisen kanssa (B), millaista seksiä harrastettiin (C), onko oireita (D). A * B * C * D = kokonaisriski. Jos arvioitu kokonaisriski esimerkiksi < 20% , niin ei toimenpiteitä. Edellinen tarkoittaa, että on aina tietty määrä potilaita, jotka tuosta verkosta lipsahtavat läpi. Järjestelmää se ei kuitenkaan haittaa, koska sen itsensä asettamien tavoitteiden perusteella (kansanterveys, suurten massojen terveys ja infektiotautien aiheuttamien epidemioiden torjuminen) se toimii loistavasti. Ongelma tässä on se, että yksilöterveys rinnastuu mielikuvissa massojen terveydentilan kanssa.

Joissakin asioissa Suomen terveydenhuolto on uppiniskainen eikä päivitä kriteereitä tähän päivään. Yleisesti oletetaan, että huoleton seksittely suomalaisen kanssa on ok, vaikka rahvas liitelee pitkin Eurooppaa 50e/lento. Jo parin suomalaispotilaan jälkeen tartuntareitti voi johtaa Berliiniin. Siitä huolimatta impiwaara elää ja voi hyvin terveyskeskusten kyselylomakkeissa. Tietenkään ei pidä unohtaa kustannuspuolta; kaikkia ei pidä testata, sillä kalliiksihan se koituisi suhteessa hyötyihin, eli jälleen se kansanterveys ja -talous jne.
"jos et ole riskiryhmään kuuluva, niin ei ole syytä harkita HIV-testejä. "

Olet oikeassa Cadence, olisin voinut listata säännölliset sukupuolitautitestit ylläolevaan listaani. Suositus lienee 3 kk:n välein. Melko tuulesta temmattu taajuus, koska esim. HIV:n serokoversio saattaa kestää 6 kk eikä PCR testi ole yksinään tarkoituksenmukainen. Ylipäätään, testeihin pitäisi aina sisältyä keskustelu ammattilaisen kanssa.

Irtoseksin harjoittamisen määrä vaikuttaa tartuntariskiin. Ja, ehkä vähän oikoen, lähdin "loputkin seksihalut" menettävän miehen kohdalla 1-2 irtoseksikerrasta kuukaudessa.

Jos tuolloin huolehtii aina kondomin käytöstä (ja se ei mene rikki) eikä hommaile päihtyneenä, niin toistaiseksi Suomessa riski parantumattomiin sukupuolitauteihin on pieni. Hyvä toki käydä testeissä, se on totta.

"Suomen terveyspalvelut pyörivät vakuutusyhtiöiden riskianalyysin voimalla."

Suurin osa ei pyöri vakuutusyhtiöiden analyysien voimalla, vielä. Vielä toistaiseksi suurin osa Suomen terveydenhuollosta yrittää pyöriä esim. kliinisen tutkimuksen ja epidemiologisten selvitysten tuoman tiedon ohjaamana. Julkisella puolella sille annetut resurssit (=poliittinen päätöksenteko) toimivat toki rajotteina. Yksi pääperiaatteista resurssien jaon suhteen on tasapuolisuus.

"Edellinen tarkoittaa, että on aina tietty määrä potilaita, jotka tuosta verkosta lipsahtavat läpi."

Kyllä. Turvaverkkojen säätäminen 100%:ksi on mahdotonta: se vaatisi rajattomat materiaaliset resurssit sekä vääjäämättä ylihoitoa jossain toisaalla. Ylihoito puolestaan asettaa toiset tahot turhan kuorman ja riskin alaisiksi. Karkea esimerkki. Suomessa on kansallinen rokotusohjelma. Demokratia on päättänyt niin, että kaikki ottavat tietyt rokotteet siitä huolimatta, että jokunen henkilö voi periaatteesssa menehtyä rokotteen vuoksi anafylaktiseen shokkiin silloin tällöin tai saada jonkin odottamattoman reaktion (äärimmäisen harvinaista, mutta mahdollista kuten esim. sikainfluenssarokote vs. narkolepsia osoitti). Tästä samasta ongelmatiikasta on kyse vaikkapa sydäninfaktin, diabeteksen komplikaatioiden, osteoporoottisten murtumien ehkäisyn ja vaikkapa rintasyöpäseulonnan jne. jne. suhteen.

"(kansanterveys, suurten massojen terveys ja infektiotautien aiheuttamien epidemioiden torjuminen) se toimii loistavasti"

Nimenomaa tietyssä tilanteissa nähdään ryhmä tärkeämmäksi kuin yksilö. Koko demokratia perustuuu sellaiseen. Mm. tästä syystä on olemassa ylipäätään sellaisia entiteettejä kuin 'valtio' tai vaikkapa ihan 'julkinen peruskoulu'. Eihän näitä tarvitsisi toki olla olemassakaan. Jokainen voisi huolehtia täysin "omasta tilastaan", jos sellaisen ylipäätään saisi hankittua. Mutta historiallisesti täällä Pohjan perukoilla on haluttu luoda kaikille yhteisiä käytäntöjä, jotka turvaavat lähtökohtaisesti jokaiselle suurin piirtein samansuuruisen tilan muiden joukossa.

"Ongelma tässä on se, että yksilöterveys rinnastuu mielikuvissa massojen terveydentilan kanssa."

Vai onko ongelma se, että mielikuvissa yhä enemmän vieraannutaan kaikille yhteisistä realiteeteistä, yhteisestä toimintaympäristöstä, yhteisestä todellisuudesta ja rikkoudutaan kuplien tilkkutäkkiin?

"Yleisesti oletetaan, että huoleton seksittely suomalaisen kanssa on ok, vaikka rahvas liitelee pitkin Eurooppaa 50e/lento"

Itse en ainakaan kommentoinut millään tavalla etnisen ryhmän suhteen vaan maantieteen suuntaan.

Edit: sukupuolitestit -> sukupuoliTAUTItestit ;)

Kommenttia muokattu: 19.04.2017 klo 07:09
Yesman: "Irtoseksin harjoittamisen määrä vaikuttaa tartuntariskiin. Ja, ehkä vähän oikoen, lähdin "loputkin seksihalut" menettävän miehen kohdalla 1-2 irtoseksikerrasta kuukaudessa."

Älä liioittele. Minulla on tänä vuonna ollut vain yksi kontakti, ja sekin kaduttaa, vaikka oli ihan turvallinen laukaus minulta hänelle. Maistuis varmaan sullekin ;)

Kommenttia muokattu: 18.04.2017 klo 13:36
No jopas, kukas se yliseksualisoitui ehdottelemaan tällä kertaa? ;) (Sori 1965, pelaamme ilmeisesti tuon laukomisen suhteen liian samassa joukkueessa...;)