TV-vinkki: kurkistus "eheyttämisterapiaan" TV2:lla keskiviikkoiltana (juttukommentit)

 • 1 / 10
 • Olli Stålström
 • 30.3.2016 9:36
Kiitos, Sami!

Katson ohjelman illalla ja vertaan sitä omiin kokemuksiini eheytyspsykoanalyysistä. Kävin sitä viiden vuoden ajan neljä kertaa viikossa vuosina 1970-74.
 • 2 / 10
 • Onnellinen mies
 • 30.3.2016 14:10
Kiitos Sami vinkistä ja kiitos Olli kommentistasi. Tämä on tärkeää jokaiselle homoseksuaalimiehelle/-naiselle, kuka ja missä oletkin: Elämäsi on sinun. Arvosta, rakasta ja kunnioita itseäsi homoseksuaalina aina ja kaikkialla missä oletkin, sekä toimi sen mukaisesti niin itseäsi kuin muitakin kohtaan. Katso mihin menet mukan elämässäsi ja mistä pysyt erossa. Homoseksuaaleinakin olemme itse oman elämämme arkkitehteja. Kaikesta mielestäni, sielustani ja sydämestäni onnea ja menestystä elämään jokaiselle homoseksuaalille iästä, paikasta ja ajasta riippumatta.
Katsoin tätä TV2:lta ja ihan kuin se olisi loppunut kesken ja muuttunut lennossa ihan toiseksi ohjelmaksi. Vai oliko loppu vain todella seinään pysähdys ja siitä alkoi suoraan joku ohjelma Ai Weiweistä??
 • 6 / 10
 • Public eye
 • 31.3.2016 10:34
Aloin katsoa ohjelmaa sen jo alettua, ja sitten yht'äkkiä teema vaihtui ilman minkäänlaista ennakoovaroitusta aivan toiseksi. Aloin jo ihmetellä, oliko TV vaihtanut omin päin kanavaa vai mistä tuo hyppäys kesken kaiken johtui.

Kun aihe vielä kertaalleen vaihtui taas lennosta, ei voinut ajatella muuta, kuin että Yle oli sortunut hankkimaan laatudokumenttina jonkin halpiskyhäelmän, joita kaupalliset kanavat suoltavat päivät pääksytysten. Tuotantoperiaatteena on ilmeisesti että kuvataan jotain pätkiä, liimataan pätkät yhteen ja siinä meillä on sitten ohjelma.

En nähnyt alkupäätä kokonaan, mutta totesin että minulla ainakin oli jonkinmoisia vaikeuksia pysyä mukana logiikassa siitä, kuka milloinkin on äänessä ja missä ominaisuudessa.

Kiitos Yle mutta kiitos ei enää tällaista lähinnä taustameluksi kelpaavaa siksak-dokumenttia, niitä näkee (jos haluaa) aivan riittävästi mainoskanavilta.
Kyseessä on VICE:n dokumenttipätkä ajalta, jolloin se julkaisi videota ainoastaan nettisivuilleen ja Youtubeen. Firmalla on nyt sopimus HBO:n kanssa ja se tekee perinteisempää TV-formaattia.

https://www.youtube.com/user/vice/videos

Kiinnitin huomiota joidenkin eheyttäjien tapaan erottaa termit 'gay' ja 'homosexual' toisistaan.

Mikähän siinä on, että kohdatessaan kiusaamista, toiset kääntyvät ominaisuuksiaan vastaan ja toiset kiusaamista vastaan?
 • 9 / 10
 • Olli Stålström
 • 5.4.2016 9:09
Se ohjelman osuus, jossa kerrottiin konservatiivisesta katolisesta eheyttäjästä Joseph Nicolosista, oli tosi hyvä. Nicolosi oli paljolti juuri eheytysliike NARTH:in takana. Nicolosi ei välitä lainkaan empiirisistä tosiasioista, vaan perustaa ideologiansa kivettyneeseen Vatikaanin dogmiin, jonka mukaan homous on "sisäinen moraalinen kieroutuma".

Jos joku on juuttunut tällaiseen dogmiin, on aika selvää, ettei hän pysty muuttumaan millään, koska silloin hänen defenssi-rakennelmansa sortuisi.

Yesman totesikin yhden eheytysliikkeiden käyttämän semanttisen manipulaation menetelmän. "Gay"-termi viittaa homoliikkeiden 1960-luvulla käyttöön ottamaan itsemäärittelytermiin, jolla on myönteinen tunnesisältä, kun taas "homosexual" on vanha eheyttäjien ja psykiatrien käyttämä termi, joka sisältää ajatuksen kohteensa moraalisesta kieroutumasta.

Pyydän kuitenkin olemaan tarkkana, ettei kaikkia katolisia nyt aleta stigmatisoida, sillä kaikki katoliset eivät ajattele noin rajoittuneesti. Esimerkkeinä mm. nykyinen paavi Franciscus ja Studium Catholicumin Isä Carlos Spoor, jonka kävin houkuttelemassa Setan puolestapuhujaksi 1970-luvulla.

Kommenttia muokattu: 09.04.2016 klo 09:27
Sarjassa VICE näyttää olevan tulossa uutta homoaiheista asiaa.

Jos uni ei ensi yönä tule silmään, voi katsoa klo 2.10 (outo aika esittää dokumentteja...) Ylen TV2:ssa alkavan ohjelman "People Who Just Had Sex", jossa ainakin ennakkotietojen mukaan "VICE käy onnellisen miesparin sängyssä kysymässä, miten seksi sujuu, mitä mieltä nämä ovat pornosta ja millaista on olla homo tiukan uskonnollisessa perheessä."

Tai sitten sen voi katsoa vaikka heti Areenasta:
http://areena.yle.fi/1-3289261#autoplay=true