Sateenkaariturismi tuo rahaa Espanjaan (juttukommentit)

  • 1 / 9
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 2.9.2015 9:20
Talouselämä-lehden jutussa todetaan

- “Tämä on korkeiden tulojen matkailumarkkina, jota ei ole sidottu koulujen lomapäiviin ja on yleisesti ottaen seikkailullisempi”, kertoo Carlos Kytka Euroopan homojen turismiliitosta.

Tuo kommentti on pähkinänkuoressa se tilanne mitä homoturistit Espanjalle edustavat ja merkitsevät.

Kannan mieheni kanssa joka vuosi Kanarialle aikamoisen kasan rahaa. Käytämme palveluita monipuolisesti, autonvuokrauksesta laadukkaisiin hotelleihin. "Normaalista" homoturistista poikkeamme siinä, että meille ei riitä päivittäinen Playa del Inglésen hiekkarannan homomiesten pallomeressä lojuminen. Koko saari ja myös viereiset saaret ovat luontonsa, kulttuurinsa ja erilaisen asutuksensa vuoksi mielenkiintoisia kohteita.

Kanarian saarten merkitys Espanjan taloudelle näkyi myös siinä, että kun muutama vuosi sitten Espanjassa lentolakko keskeytti koko maan lentoliikenteen, lentäjäyhdistys jätti lakon ulkopuolelle kaiken Kanarian saarille suuntautuvan liikenteen.
  • 2 / 9
  • Pökö
  • 2.9.2015 18:00
Tässä oiva esimerkki meille Suomeen ja siitä miten itärajan takaa saisimme mm Venäläisiä homoja kuluttamaan rahaa ja viihtymään. Sitä Suomen talous juuri nyt tarvitsisi.
  • 3 / 9
  • Cadence
  • 4.9.2015 1:20
Vai että kulttuurikaupunki Madrid. Minä kun luulin, että niitä kohteita olivat Barcelona, Sitges ja Gran Canarian Yumbo Center. Ja se kulttuuri ei ole kyllä ensimmäisellä eikä toisellakaan sijalla vierailijoiden mielissä, vaan ne huvitukset, kuten vilkas yöelämä.
  • 4 / 9
  • Cadence
  • 4.9.2015 1:49
Pökö: "Tässä oiva esimerkki meille Suomeen ja siitä miten itärajan takaa saisimme mm Venäläisiä homoja kuluttamaan rahaa ja viihtymään. Sitä Suomen talous juuri nyt tarvitsisi."

Venäläiset käyvät suurin joukoin mm. Thaimaassa ja Kyproksella. Lomailijoiden suhteen Suomi on hinnoitellut itsensä ulos. Kun parilla Helsingin hotelleissa vietetyllä yöllä saa äkkilähdön Kanarialle, lienee turha miettiä, minne kannattaa mennä. Homous ja rikkaus eivät ole synonyymejä, vaikka uutinen ehkä sellaisen kuvan miljardeineen antaa.

Ja huolimatta Venäjän propagandalaista, kyseisestä maasta löytyy paljon homobaareja. Tarjontaa riittää pelkästään Pietarissa, jonka klubeista tämä lienee suurin (http://centralstation.ru/). Kyseinen paikka on auki 7 päivää viikossa ja lähes vuorokauden ympäri.

Nykyinen lainsäädäntö näkyy toiminnassa ainoastaan siinä, että kotisivuilla näkyy alle 18-vuotiaille suunnattu kielto sisällöstä. Muun suhteen sivut ovat avoimia, paljasta pintaa riittää, eikä mikään jätä arvailun varaan sitä, keille tarjonta on suunnattu.

Vaikuttaa siltä, että ainoastaan Suomessa - joka paradoksaalisesti mainostaa itseään edelleen siltana itään - ei ole tietoa siitä, missä Venäjällä mennään tai mitä rajan takana tarjotaan. Tässä on puolestaan muutamia kansainvälisen Tripadvisorin kommentteja paikasta (http://www.tripadvisor.fi/Attraction_Review-g298507-d2620914-Reviews-Central_Station-St_Petersburg_Northwestern_District.html) , ennen kun sotaveteraanien jälkeläiset innostuvat aukomaan päätään tiltuista.

En ole käynyt ko. paikassa, mutta veikkaisin, että pesee mennen ja tullen Mamat, Manniset ja Herkut. Miksi lähteä merta edemmäs kalaan ja maksaa siitä vielä itsensä kipeäksi? Kivan ilmapiirin vuoksi? Ottaen huomioon keskimääräiset kommentit Venäjästä, turistien omasta kotimaasta, jättäisin Suomen välistä.
Minä olen ollut Pietarissa kahdesti. Oikein kaunis kaupunki ja miljoonakaupunkien tapaan kaikessa löytyy. Ja kyllä, siellä on yöelämää homoille. Merkittävä ero esimerkiksi Helsinkiin (eräistä muista kaupungeista puhumattakaan) verrattuna on siinä, että Pietarissa "se mikä tapahtuu homobaarissa todella jää homobaariin". Jos homoutensa haluaa typistää homobaariin, niin okei. Silloin kaupungin sallivalla ilmapiirillä ei liene niin väliä. Paikallisella sateenkaariväellä on toki verkostonsa, mutta tämä elämän osa-alue on verhotumpaa kuin toisenlaisessa ilmapiirissä olisi. Pietarissa homoparin on vähänkin Nevskin vilinästä etäämmällä riski liikkua tunnistettavasti pariskuntana, vaikka ei mitenkään homoisuuttaan korostaisikaan.

Ja mitä tulee Espanjaan, niin kyllä Madridissa on myös vilkas yöelämä - jonka hyvinkin voi nähdä osana kulttuuritarjontaa. Omilla reissuilla yleensä yksi ilta on varattu tällaiselle iltakulttuuriharrastukselle. Muuten käydään läpi nähtävyyksiä, museoita ja muita kohteita. Ja välillä ehkä asetutaan aistimaan paikan ilmapiiriä. Tietysti paikasta on kiinni se, mitä tehdään.
  • 6 / 9
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 4.9.2015 10:04
Venäjästä kannattaa muistaa, että Pietari ja Moskova ovat nk. kulissikaupunkeja. Ne on pyritty kiillottamaan edustaviksi Venäjän näyteikkunoiksi. Se mitä tapahtuu noissa kaupungeissa, ei ole enää totta heti niiden ulkopuolella. Kurjuus näkyy monella tavoin. Homoilla eivät asiat ole hyvässä mallissa tuossa maassa. He joutuvat elämään pelossa tulla kiristetyiksi taikka peräti pahoinpidellyksi.

Putinin hallinto tarvitsi vaarattoman syntipukin siirtääkseen katseet pois maan monenlaisista vaikeuksista. Homot ovat saaneet tuntea sen kipeästi. Julkisuudessakin ollut miespari sai Suomesta turvapaikan jouduttuaan vainon kohteeksi Venäjällä. Eiköhän se kerro jo riittävästi tilanteesta siellä.

Cadencen markkinoimat homojen verkkosivut tms. ovat lähinnä tarpeen Putinin hallinnolle muka-suvaitsevan kuvan ylläpitämiseksi. Se kaikki on myös osa tuota maailmankaupungin kulissia. Pitäähän heilläkin olla kun vaikkapa Lontoolla ja Pariisilla on.

Suomalaisen homon on syytä pysyä kaukana tuosta maasta. Jos sattuu väärällä hetkellä olemaan väärässä paikassa, voi käydä kalpaten.
  • 7 / 9
  • Cadence
  • 6.9.2015 19:00
JuhaniV: "... Venäjästä kannattaa muistaa, että Pietari ja Moskova ovat nk. kulissikaupunkeja. Ne on pyritty kiillottamaan edustaviksi ... homojen verkkosivut tms. ovat lähinnä tarpeen Putinin hallinnolle muka-suvaitsevan kuvan ..."

Venäjällä on muissakin kaupungeissa homobaareja, kuten nyt vaikka talviolympialaisia isännöinneessä Sotshissa. Ja ennen kuin JuhaniV pääsee jälleen demonisoimaan lisää, niin todettakoon, että englantilainen The Guardian kävi tässä baarissa ( http://www.theguardian.com/world/2014/feb/09/sochi-olympics-anti-gay-laws-mayak-bar-sochi ).

Venäjän lainsäädäntö kieltää propagandan, mutta se ei edusta mitään ISIS:ä, toisin kuin Helsingin Sanomien käynnistämästä hysteerisestä manipulointikampanjasta voisi päätellä. Jos yksittäinen laki on todellakin näin hirmuinen, ehkäpä JuhaniV kannattaisi muistella, että Suomessa vastaavanlainen laki oli voimassa aina vuoteen 2000 saakka. Mahtoi olla elämä helvettiä Suomessa tuolla logiikalla?

Eivätkä ne homotkaan Venäjällä mitään tahdottomia virran vietävissä kappaleita ole; The Guardianin haastattelema johtohahmo toteaa suoraan, että häntä kyllästyttää Venäjästä maalattu kuva, joka on kuin suoraan vuodesta 1936. Rivien välistä on luettavissa, että siellä päässä on tajuttu, että venäläisiä homoja käytetään keppihevosena, jotka on valjastettu vetämään kylmän sodan aikaisia "ihmisoikeusvankkureita"; vaaditaan Olympialaisten boikotointia ja ties mitä. Sikäläisillä homoilla ei ole kiinnostusta moiseen rooliin ryhtyä.

Sitäkin voi pohtia, mitä niille JuhaniV:n ajamille oikeuksille tapahtuu, jos liike projisoituu pelkiksi lännen agenteiksi - siihenhän toiminta tähtää. Ilmeisesti täällä ollaan enemmän jonkin propagandan lumoissa kuin Venäjällä, ainakin harkintakyky on luiskahtanut siihen jamaan.
  • 9 / 9
  • Cadence
  • 9.9.2015 9:40
JuhaniV: "Cadence, mitä mieltä olet oheisen linkin takana olevasta Jarmo Mäkelän kolumnista?"

Niin, onhan minulla mielipiteeni, mutta sepä ei taida kuulua enää tämän aihealueen alle. Keskustelun siirtyminen ulkopolitiikkaan sen sijaan tuli todistaneeksi juuri sen, mistä aiemmin kirjoitin: "... venäläisiä homoja käytetään keppihevosena..."