Euroviisuissa vuonna 2013 Irlantia edustanut Ryan Dolan kaapista (juttukommentit)

  • 1 / 6
  • human
  • 8.2.2014 14:45
Siis mikä ihmeen "suuntautuminen" ?

Typerintä soopaa, hlbt-sivustollakin, tavan takaa kirjoitella "homo-suuntautumisesta", mutta sitten heterona olemisesta tms.

Ei homoksi suuntauduta, kuten ei heteroksikaan.

Identiteetti tms on parempi ilmaisu, myös nuorille asian käsittelyyn.
Suuntautumisvaihtoehtoja ovat sitten esim. koulutus- ja ammattialat, mutta ei seksuaalinen identiteetti.

Dylan kuulostaisi olevan tosiaan homo, jos häntä eivät naiset ole koskaan kiinnostaneet, vaan pähkiminen on ollut sen miettimistä, miten uskaltaa olla avoimesti oma itsensä.
Sitä, onko homo vaiko bi eivät homot juurikaan pähki mielessään - sillä jotenkin se yleensä on vaan niin, että homoja ei oma identiteetti mietitytä yhtään, koska se on sinällään yhtä selvää, kuin heterollakin, mutta se mietityttää biseksuaaleja varsin usein, kun heidän silmissään kiinnostus kävelee täysin kahtena eri persoonana.

Toki sitten yhä edelleenkin koko hlbt-identiteettien maailma on mediass aika polarisoitunutta, kun puhutaan "vain" heteroista ja homoista - ja muutamasta tran-persoonasta, eli mitenhän ne biseksuaalit sitten oikein luovivat ja miten vanhempien kanssa menee? Jatkuuko se vanha tapa, biseksuaalisuuden paljastuminen sitten vasta heteromaisen avioliiton kriisivaiheessa?
Toisaalta homoja kyllästyttää sekin, että julkisuudessa, mediassa tavan takaa väitetään erinäisiä bijuttuja homoiksi. Niissä kun olennaista eroa.

Kommenttia muokattu: 08.02.2014 klo 15:00
Seksuaalinen suuntautuminen on ihan oikea asia, ei mitään "soopaa". Seksuaaliselta suuntautumiseltaan homoseksuaalinen henkilö on suuntautunut ensisijaisesti samaa sukupuolta oleviin, seksuaaliselta suuntautumiseltaan heteroseksuaalinen taas "vastakkaista" tai eri sukupuolta oleviin. Seksuaalisen suuntautumisen katsotaan olevan myötäsyntyinen ilmiö.

Sanana "suuntautuminen" merkitsee "johonkin taipuvaisena olemista" tai "kohdistumista johonkin". Toki suuntautuminen voi olla myös aktiivista toimintaa, esimerkiksi juuri omaan kehittymiseen liittyvien päämäärien kohdalla.

Identiteetti on eri asia kuin suuntautuminen. Identiteetillä viitataan lähinnä ns. minä-kuvaan. Tuo kuva voi olla vaikkapa seksuaalisuuden saralla varsin erilainen kuin myötäsyntyinen seksuaalinen suuntautuminen. Identiteetti syntyy oman kasvun ja ympäristön vuorovaikutuksesta.

Esimerkiksi eheytyskuvioissa suuntautumisen ja identiteetin ero jätetään usein huomiotta, joko ymmärtämättömyyden vuoksi tai sitten ihan tarkoituksella. Hähmyistymisen välttämiseksi on ihan perusteltua erottaa nuo kaksi asiaa toisistaan.
  • 3 / 6
  • Yesman
  • 10.2.2014 19:00
"..seksuaalinen identiteetti."

Ei tuokaan ilmaisu liene kovin osuva. Kuten smo vittaa, identiteetillä yleensä ymmärretään ihmisen käsitystä itsestään. Identiteetit ovat jotain täysin henkistä. Mikäli 'seksuaalinen identiteetti' olisi olemassa, tarkottaisi tämä lähinnä ihmisen käsitystä omasta seksuaalisuudestaan. Kuitenkin seksuaalisuus, myös sen suunta, näyttäisivät olevan ominaisuuksia ja ne ovat ihmisessä riippumatta siitä, mitä ihminen niistä ajattelee tai miten hän ne käsittää. Toki seksuaalisuus voi muodostaa tärkeänkin OSAn ihmisen omakuvasta eli identiteetistä.

Analogia: vasenkätisyys ja "kätisyysidentiteetti". Jokainen tunnistanee, että jälkimmäinen on, tuota, no lähinnä turhaa tai liioittelua.

Hassuistakin mielleyhtymistä huolimatta sellaiset termit, kuten 'seksuaalinen suuntautuneisuus' jne. lienevät järkevämpiä kuin puhua identiteeteistä näissä yhteyksissä.
  • 4 / 6
  • Voi teitä..
  • 19.11.2014 9:59
Ja tämäkö se nyt on oleellisin asia, mitä sanaa mistäkin käytetään. Minusta on jotenkin uskomatonta, että joku edes viitsii "nillittää" tällaisista asioista - ja toinen jatkaa..
  • 5 / 6
  • Yesman
  • 19.11.2014 17:34
Hih. Ja minusta on uskomatonta, että joku jaksoi kirjoittaa tuollaisen kommentin. Ja sitten myös, että minä jaksoin. Jatkammeko vielä? ;)
  • 6 / 6
  • SaintJudy
  • 19.11.2014 19:23
"Typerintä soopaa, hlbt-sivustollakin, tavan takaa kirjoitella "homo-suuntautumisesta", mutta sitten heterona olemisesta tms."

Kirjoitampa tässä sitten että olen ihan homona, en suuntautu mihinkään.

Olen vain ja nössötän.