Kuplasta ilmakehään (juttukommentit)

  • 3 / 7
  • UlkoSuomi
  • 16.5.2013 3:39
Kiitos tästä Olavi.

Ja kiitos myös siitä konserttisi kappalevalinnasta, jonka aikaina vaihdoin yhden merkittävän katseen nykyisen mieheni kanssa. Olet tosiaan rakkauden lähettiläs.
  • 5 / 7
  • Kaitsu
  • 17.5.2013 15:28
Tykkään tosi paljon Olavin tekstistä! Iso kiitos sinulle!

Haluan kuitenkin sanoa pari sanaa omasta ja "omieni" puolesta.

Kuten tiedämme, sanoilla luodaan sekä todellisuutta että sen ymmärrystä. Tässä linkissä (myös muualla kuin Olavin tekstissä) puhutaan vain homofobian vastaisesta päivästä. Minne se transfobia on kadonnut? Syrjimmekö vähemmistön sisällä toista vähemmistöä?

Toki on ok aina välillä puhua vain jostakin vähemmistöstä, etenkin jos on tarkoitus viitata juuri ja vain yhteen tiettyyn vähemmistöön kohdistuvaan syrjintään. Mutta tässä ei kai ollut se tarkoitus (?). Jos siis edustaa koko homo- ja transfobian vastaista päivää.

Varmaan ärsytän tällä kommentoinnillani jotakuta. But words do make the difference!

Laskin kuinka monta kertaa transfobia-sana jäi puuttumaan tästä linkistä: se puuttui 8 kertaa kohdista, jossa sen olisi ollut syytä olla. Niin helppoa meidän on unohtaa "muut".

Ihan takuulla teen itse samaa vaikka kuinka monen muun vähemmistön kohdalla, niin että voin heittää ensimmäisen kiven ihan itse itseeni päin.

Esittäisinkin siksi puheenvuoroni kädenojennuksena: emmekö me eri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat voisi tukea toisiamme? Niin ettemme sulkisi ihmisiä ulkopuolelle. (Muistaen myös sen, että moni meistä voi kuulua useampaankin vähemmistöön kerralla, olla vaikkapa liikuntarajoitteinen aseksuaali homoromanttinen [trans]mies).

Hyvää trans- ja homofobian vastaista päivää kaikille!
  • 6 / 7
  • Syrjäytetty
  • 18.5.2013 5:15
Kaitsu: Itse transihmisenä ja homona näen hyvänä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt puhaltavat yhteen hiileen, mutta mainitaan erillään. Meillä taitaa ollakin muutamia transpäiviä? Toisten hyväksyminen ja tukeminen, sen lisäksi tiimityötä esim. tasa-arvoisen avioliiton eteen, sillä se koskettaa molempia. Mutta seksuaalisuuden ja sukupuolen esittäminen samassa lauseessa on saanut aikaan mitä ihmeellisimpiä väärinkäsityksiä, kuten "transeksuaali" termi tai "lesbonainen/homomies vaihtaa sukupuoltaan ollakseen normaali" teoria. Niin kauan kuin maailma on sivistymätön sukupuolen moninaisuuden suhteen, erottelu tai ainakin erityishuomiot on tarpeen.
On aivan paikallaan ja asiallista huomioida se, että myös transihmisten asema vaatii kohentamista ja tähän ihmisryhmään kohdistuvat kielteiset asenteet pitää huomioida.

Homoseksuaaleja kohtaan tunnettu epäluulo on pohjimmiltaan samanlaista kuin muihinkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin kohdistuva epäluulo.

Vuonna 2005 nimettiin "kansainvälinen homofobian vastainen päivä" ensimmäistä kertaa. Muutamana viime vuotena päivän merkitystä on pyritty laaja-alaistamaan muokkaamalla kyseisen 17.5. vietettävän merkkipäivän nimeä. Transfobian lisäksi joissain yhteyksissä esillä on ollut myös bifobia. Päivästä on käytetty mm nimityksiä "kansainvälinen homo- ja transfobian vastainen päivä" ja kansainvälinen homo-, bi-, ja transfobian vastainen päivä".

Siltikään kaikkia kielteisistä asenteista kärsiviä "sateenkaaren alle" mahtuvia ryhmiä ei ole tyhjentävästi mainittu. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä on lukuisia. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat transihmisten lisäksi myös esimerkiksi interseksuaaliset ihmiset. Tämänkin ryhmän kohtaamat asenteet lienevät verrattavissa transihmisten kohtaamiin asenteisiin.

Itse ilahduin vuonna 2005 kovasti, kun löytyi iskevä nimi teemapäivälle, jonka nimissä kiinnitetään huomiota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin ihmisiin kohdistuvaan syrjintään. Sittemmin olen joutunut harmittelemaan sitä, miksi asiaa hähmyistetään muuttamalla merkkipäivän nimeä siihen suuntaan, että asian hahmotettavuus “suuressa yleisössä” vähenee.

Ymmärrän kyllä sen, että joku ryhmä voi kokea itsensä unohdetun, jos tätä ei nimeltä mainita. Menestymisen kannalta olisi kuitenkin mielestäni perustellumpaa tarjota ihmisille aihepiirin pariin tallatumpi polku. Yksinkertainen "Kansainvälinen homofobian vastainen päivä" on otsikko, jonka alla minusta voisi huoletta puhua kaikesta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavasta kielteisestä suhtautumisesta.

Toinen asia on se, että ei ehkä pitäisi käyttää sanaa "fobia" lainkaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan näkyvien ongelma-asenteiden kohdalla on lähinnä kyse tietämättömyydestä ja varsinaisia “fobioita” lievemmästä kaikenlaista itselle vieraasta tunnetusta epäluulosta.

Uskon, että homofobiasta puhuvat sisällyttävät käsitteen alle kaikenlaiset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavat ongelma-asenteet.