Unkarin perustuslaki: Vaatiiko EU homoavioliittokiellon kumoamista? (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • vaeltaja2006
  • 10.1.2012 19:58
Tänään on hieman ihmetelty, miksi Unkarin hallitusta lähellä oleva uskollinen puoluelehti Magyar Nemzet julkaisi tämän uutisen. He olivat saaneet tietonsa Brysselistä. Muu media totesi uutisen vääräksi. EUssa ei ole yhtä ja yhtenäistä kantaa avioliitoista, eikä avioliittoasioita pidetä minkäänlaisena painostuskeinona jäsenvaltioita vastaan. Lainsäädäntö on eri maissa hyvin erilainen. Kun esim. Tanskassa homoparit voivat avioitua, Maltalla heteroparit eivät saa ottaa avioeroa ennen kuin heinäkuussa 2012. Silloin tulee voimaan uusittu avioliitolaki. Unioni ei myöskään sotkeennu jäsenmaidensa oikeusprosesseihin. Muu media ihmettelee, millaisilla EU-tiedoilla Magyar Nemzet -lehden toimittajat siellä Brysselissä toimivat. Maa on ollut EU:ssa jo vuodesta 2004.

Vai oliko taustalla jokin mediajuoni tai toimittajat ovat helposti harhaan johdettavissa?
  • 2 / 3
  • vaeltaja2006
  • 11.1.2012 10:34
Tänään sama hallitusta lähellä oleva sanomalehti Magyar Nemzet kertoo, että USAn suurlähettiläs on säännöllisesti kysellyt Unkarin syyttäjälaitokselta, missä vaiheessa ovat oppositiopoliitikkoja vastaan nostetut syytteet (vallan väärinkäytöstä) ja missä vaiheessa ovat kuulustelut. Tänään korkein syyttäjäviranomainen on luvannut tietoa suurlähettilään uteluista. Ukrainassa on vangittu oppositiopoliitikko vallan väärinkäytöstä. Suomessa uhkailtiin pääministeri Ahoa, kun tv-tehdasprojekti meni huonosti. Kuitenkin yleensä poliitikot vastaavat tekemisistään seuraavissa vaaleissa eikä oikeussalissa, ainakin kun on kyse poliittisista päätöksistä. Ne voivat joskus olla virheellisiä..
  • 3 / 3
  • vaeltaja2006
  • 13.1.2012 7:31
Unkarin poliittinen kiehunta jatkuu päivästä toiseen kiihkeänä. Washingtonissa ja Brysselissä on eilen yritetty aloitella lainaneuvotteluja, mutta vastaanotto on ollut nihkeä. Ulkomaiset neuvottelijat vaativat Unkarilta jotain konkreettisia toimenpiteitä ennen kuin aletaan vakavasti keskustella. Unkarin taloudellinen kriisi on syvä ja julkisen sektorin työntekijät pelkäävät: mitä heille tapahtuu lähikuukausina. Kyse lienee sadoista tuhansista työpaikoista.

Eilen HVG-lehti ("unkarilainen Suomen kuvalehti") paljasti nykyisen presidentin väitöskirjan (vai olikohan se oikeammin gradu) plagiaatiksi. Alkuperäinen bulgarialaisteksti on Olympiamuseossa Lausannessa vuodelta 1986. Presidentti, entinen miekkailija ja Unkarin olympiakomitean ent. puh.joht. teki oman väitöskirjansa 1992 ja siirsi bulgarialaistekstin lähes kokonaan omaan työhönsä.

Presidentti on yksi niitä henkilöitä, jotka Fidesz-puolue asetti virkaan irtisanomalla entisen presidentin. Haluttiin luotettava mies presidentiksi. Nykyisen presidentin virkakausi alkoi elokuussa 2010. Häntä on pidetty tehtävään täysin sopimattomana, mutta hän tekee juuri, niin kuin pääministeri Orban käskee. Hän ei ole asettanut yhtäkään lakia kyseenalaiseksi eikä lähettänyt lakeja perustuslakituomioistuimen tarkastettavaksi, vaan hän on allekirjotuksellaan hyväksynyt kaikki lait heti tuoreeltaan. Nyt mies joutunee eroamaan presidentin virasta, ja tilalle tulee uusi mies. Bloggaajat pohtivat: kenestä uusi presidentti? Ykkösarvaus on: nykyinen pääministeri Viktor Orban. Se olisi kunniallinen tapa väistyä maan johdosta. Saataisiin uusi pääministeri ja maan suhteet kuntoon ulkomaiden suuntaan. Unkari on todellinen kusiaispesä keskellä EU:ta.