Namibialla vielä pitkä tie HLBT-oikeuksissa (juttukommentit)

  • 1 / 2
  • vaeltaja2006
  • 25.12.2011 16:29
Menneenä kesänä Tukholman Prideen oli kutsuttu 15 HLBTI-aktivistia eteläisestä ja itäisestä Afrikasta, mm. Zimbabvesta, Ugandasta ja Mosambikista. Vierailun toteutti Ruotsin Zambian suurlähetystö. Elokuun 6. päivänä vieraat tapasivat tervetuliaistilaisuudesssa Ruotsin ulkoministeriön kehitysasioiden johdon ja puhuttiin Afrikan tilanteesta. Vieraat olivat mukana mm. paneelikeskusteluissa ja pride-tapahtumissa.

Namibialla on Suomessa erityisasema ja Suomi tunnetaan Namibiassa. Namibian homojen ja lesbojen tukalasta tilanteesta on ranneliikkeessä lyhyitä mainintoja jo vuosien ajan. Olisiko nyt aika ulkoministeriön toimia tässä asiassa. Asiaa tulisi selvittää ja ulkoministeriö voisi auttaa kontaktien luomisessa Suomen ja Namibian homo- ja lesboliikkeiden välillä. Amnesty mahdollisesti voisi jatkossa seurata tarkemmin Namibian tilannetta, kunhan kontaktit saadaan aikaan. Voisimme toimia Namibian homojen ja lesbojen ”kummeina”.

Amnesty tai Helsinki Pride voisivat pyyytää ulkonministeriöltä tukea, että Namibian homo- ja lesboliikkeen aktivisteja saataisiin kesällä Suomeen tutustumaan Helsinki Prideen. Siitä yhteydet alkaisivat. Ulkoministeriöllä on varoja monenlaisiin vierailuihin. Tämähän ei paljon maksaisi.

Tämä on vetoomus Amnestylle ja Helsinki Pridelle.


Ruotsin kokemukset
http://www.regeringen.se/sb/d/14184/a/173078
  • 2 / 2
  • jnsto
  • 25.12.2011 18:47
Tähän verrattavana asiaryhmänä voisi mainita sen suuren huolen, jota Suomi ilmaisi naisten asemasta Nicaraguassa. Silloinen ulkomaankauppaministeri Väyrynen otti teeman esille käydessään maassa. Eli kun Suomi on ajanut naisten asiaa Väli-Amerikassa, se voisi ajaa HLBT-asiaa Afrikassa. Suomen nykyisen hallituksen kokonaispainopiste ei liene yhtä tasa-arvomyönteinen kuin edellisen, joskaan kehitysministeri ja ulkomaankauppaministeri eivät ole kielteisiä.