Näinkö ´sukupuolineutraali´ sai nykyisen merkityksensä (juttukommentit)

  • 1 / 4
  • Vieno
  • 16.8.2011 19:57
Tuntuu, että Mikkonen rapauttaa ihan itse kieltä puhumalla sukupuolineutraalista avioliitosta, vaikka kyse on oikeasti sukupuolineutraalista avioliittoLAISTA. Luulisi, että oikea kielentutkija erottaisi nuo kaksi asiaa ja niiden erot.
  • 2 / 4
  • Havainnoija
  • 16.8.2011 23:12
Kiitokset Vienolle realismista. Kyseessähän ei todellakaan ole sukupuolineutraali avioliitto. Kyseessä on laki, joka on sukupuolineutraali.

Rikoslaissa ja monissa muissa laeissa, asetuksissa ja määräyksissä puhutaan tekijästä, vastaajasta, syytetystä, asianomistajasta ja niin edelleen. Lakeihin kuuluvissa asiakirjoissa ja sopimuksissa puhutaan muun muassa vuokranantajasta, vuokralaisesta, asunnon haltijasta ja taloyhtiön puheenjohtajasta. Sukupuolta ei mainita, vaan lait, asetukset ja määräykset koskevat kaikkia samalla tavalla, olipa sitten kyseessä mies tai nainen.

Useimmat Suomen lait, asetukset ja määräykset ovat siis sukupuolineutraaleja. Niissä ei mainita erikseen naista ja miestä, vaan esimerkiksi yleisessä tieliikennelaissa puhutaan ajoneuvon kuljettajasta, jalankulkijasta ja niin edelleen.

Tällä hetkellä voimassa oleva avioliittolaki ei ole sukupuolineutraali. Siinä mainitaan mies ja nainen. Kaksi vuotta sitten kirjoitettu uusi avioliittolaki sen sijaan on. Siinä puhutaan kahdesta henkilöstä, jotka solmivat avioliiton. Se on siis sukupuolineutraali ja samalla tasa-arvoinen. Koska useimmat kristit, persut ja keskustalaiset eivät ymmärrä, mitä sukupuolineutraali laki tarkoittaa, käytetään tulevasta laista nimitystä yleinen avioliittolaki. Yleinen tarkoittaa, että se koskee kaikkia kuten yleinen oppivelvollisuuslaki.

Tutkija Mikkosen spekuloinnit moniavioisuudesta ja muut kummallisuudet voimme unohtaa.

Yleinen avioliittolaki tarkoittaa siis kahden henkilön solmimaa avioliittoa. Nämä kaksi henkilöä voivat siis olla heteroja, homoja, biseksuaaleja, transsukupuolisia ja niin edelleen. Siis kaksi ihmistä kuten ennenkin. Nyt vaan ei enää syrjitä ja alempiarvoisteta sukupuolen perusteella.

Useimmille kristeille ja persuille sekä monille keskustalaisille, kokoomuslaisille ja junasta jääneille tasa-arvo tuottaa ongelmia.

Yleisen avioliittolain aika on tullut.

Oikeusministeriön selvitys:

http://www.om.fi/Satellite?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&SSURIapptype=BlobServer&SSURIcontainer=Default&SSURIsession=false&blobkey=id&blobheadervalue1=inline;%20filename=OMSO%2083%202010%20v.2.%20selvitys_Samaa%20sukupuolta%2022%20s.pdf&SSURIsscontext=Satellite%20Server&blobwhere=1290610056855&blobheadername1=Content-Disposition&ssbinary=true&blobheader=application/pdf

Lainmuutos:

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/la_31_2009_p.shtml
  • 3 / 4
  • Torontolainen
  • 17.8.2011 15:40
Varmaankin Kanava julkaisee jatkokeskustelua. Juttu alkaa sivulta 47, numerossa 5.
Lainsäädäntö mainitaan sukupuolineutraali avioliittoliitto -käsitettä tarkastelevan jakson ensimmäisen kappaleen lopussa, kun todetaan "käsitteen edenneen jo lainsäädännön tasolle".
  • 4 / 4
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 17.8.2011 17:33
Luin Torontolaisen referoiman Mikkosen kirjoituksen. Jotenkin kirjoituksesta jäi kummallinen vaikutelma. En ihan loppuun asti ymmärrä, mihin Mikkonen kirjoituksellaan pyrkii. Joissakin kohdin tuli tunne, että Mikkonen kirjoittaa aiheesta asiantuntijan elkein, ymmärtämättä sitä kuitenkaan aivan syvällisesti. Hänen pohdintansa sekoitti enemmän kuin selvensi, ainakin minun ajatuksiani.