Brightonin kirjastoissa ´murder musicia´ (juttukommentit)

  • 1 / 23
  • millikan
  • 10.1.2008 15:34
Monista kirjastoista löytyy myös homovihamielistä kirjallisuutta, mm. Raamattu.
  • 2 / 23
  • sleepygay
  • 10.1.2008 17:47
millikan kirjoitti: "Monista kirjastoista löytyy myös homovihamielistä kirjallisuutta, mm. Raamattu."

Heko heko... hyvä vitsi!
  • 3 / 23
  • Dragon-85
  • 10.1.2008 18:34
Kirja... eikun siis levyroviot palamaan vaan! Niillä ne maailman ongelmat ovat ennenkin ratkenneet.
  • 4 / 23
  • vaeltaja2006
  • 10.1.2008 19:01
Dragonille: Kyllä kirjarovioilla on muutettu maailmaa. Lähes tasan 75-vuotta sitten Berliinissä poltettiin juutalaisten ja vähän muidenkin kirjailijoiden teoksia. Koko natsisaikana ei siellä julkaistu ainoatakaan juutalaiskirjailijan tekemää kirjaa. Roviot kuvastivat mielialaa ja ne olivat osa ratkaisua.

Sodan jälkeen erityisesti Amerikka hoiti Saksan vapauttamista natsi-ideologiasta (ns. Entnazifisierung). Natsien kirjat, musiikki ja symbolit kiellettiin. Luultavasti natsihenki olisi jäänyt paljon vahvemmin elämään sodanjälkeiseen Saksaan ilman noita toimenpiteitä. Eräs nürnbergiläinen ystäväni sanoi kuitenkin kerran, että suuri osa eläkeläisistä äänestäisi edelleen natseja, jos se olisi mahdollista. Mutta natsipuolue on kielletty.

Meillä Suomessa on otettu asioita kevyemmin. Olen lainannut joskus Hitlerin teokset Mein Kampf 1-2 kirjastosta. Ne löytyivät varastosta. Mutta kirjoina ne olivat surkeita ja sekavia.
  • 5 / 23
  • Napalmia
  • 10.1.2008 22:19
Minun mielestäni tuollaista materiaalia voisi kieltää tuomasta maahan. Kummallista, ettei yksikään homomuusikko tee mitään vastaavaa materiaalia, missä ammutaan ja tapetaan heteroja, eikö ole outoa, vaikka meillä olisi 1000 syytä tehdä niin? Sen sijaan tehdään harmitonta MUSIIKKIA, josta KAIKKI voivat nauttia.
  • 6 / 23
  • vaeltaja2006
  • 10.1.2008 22:34
Hyvä huomio!


Dragonille vielä: Muistelen, että olet aikaisemminkin reagoinut tällaiseen jamaikalaista musiikkia koskevaan uutiseen puhumalla sensuurista ja kirjarovioista. Kaikissa läntisissä maissa on aika yksiselitteisesti rikoslaissa kiellletty kuolemalla ja väkivallalla uhkailu. Eikä siinä auta, vaikka se olisi ns. taiteen valekaavussa. Uhkailu on vakavaa, ja vielä vakavammaksi sen tekee tieto, että Jamaika on homoille ja lesboille yksi maailman väkivaltaisimmista maista. Siellä on lynkattu sukupuoliselta suuntatumiseltaan erilaisia ihmisiä.

Ymmärrän hyvin, että homojärjestöt toimivat tässä asiassa aktiivisesti monissa maissa. Mutta en ymmärrä sitä, että nuo laulutekstit yritetään pehmentää vetomalla taiteelliseen vapauteen ja siihen, että se on vain "symboliikkaa" ja että ei siinä tarkoiteta sitä mitä sanotaan. Siis että se olikin vain leikinlaskua. Näinhän puolusteltiin jamaikalaisten esiintymistä Ilosaaressa toissa kesänä.

Onneksi taloudelliset intressit alkavat tulla sanelemaan, kannattaako sellaista musiikkia tehdä. Impaled Nazarene on jo kieltänyt menneisyyttään, kun rahahanat ovat alkaneet sulkeutua. Saksalaiset räp-tähdet ovat vähän ihmeissään, kun enää ei uskalla lauluissa kovin ärhäkästi hyökätä homoja vastaan. Lentää ulos levyfirmasta ja muutenkin tulee huonoa mainetta.
  • 7 / 23
  • Dragon-85
  • 11.1.2008 0:40
Eikö kuitenkin ole parempi antaa niiden levyjen pölyyntyä rauhassa kirjastossa, kuin että niiden poistamiseksi nostetaan sellainen meteli että naapuritkin heräävät tutustumaan, että minkäslaisesta musiikista sitä olikaan kyse? Sensuurilla on paha tapa saada juuri sellaista aikaan. Ei sitä musiikkia maailmalta voida mitenkään kuitenkaan poistaa.
  • 8 / 23
  • KristerK
  • 11.1.2008 14:16
Dragon Hyvä,

1. Tietysti nuo levyt pölyttyvät kirjastoissa; eihän toki kukaan saa niistä tietoa saman mielisiltä kavereilta tai netistä.

2. Eihän musiikki onneksi vaikuta kenenkään mielipiteisiin tai käyttäytymiseen; ainakaan nuoriso ei saa muusikoilta mitään vaikutteita.

3. Onneksi kouluissa ei kiusata ketään homouden takia.

4. Kaikkihan ymmärtävät, että vaikka musiikissa ja kirjoissa ja lehdissä kannustetaan hakkaamaan homoja, se ei tarkoita sitä, että yhteiskunta hyväksyy homovihamieliset asenteet.

5. Vaikka esimerkiksi julkisesti ei saa kehotta hakkaamaan mustalaisia tai naisia, niin homojen kohdalla asia ei ole niin vakava.

6. Rasismiin, syrjintään ja väkivaltaan sopii yllyttää kunhan keksii esittää sanomansa musiikissa tai kirjallisuudessa
KristerK kirjoitti:
" 6. Rasismiin, syrjintään ja väkivaltaan sopii yllyttää kunhan keksii esittää sanomansa musiikissa tai kirjallisuudessa"

...taikka perustelee sen uskonnollisilla arvoilla.

Englannissa koetetaan saada nurin laki, joka kieltää syrjinnän mm. seksuaaliseen suuntautumiseen perustuen. Uskonnollisten organisaatioiden mielestä homoja pitää voida syrjiä, koska kirkkoisät ovat päättäneet, että homostelu on syntiä. Homostelemattomia homohenkilöitä he toki lupaavat rakastaa samaan aikaan täydestä sydämestä! :-))
sleepygay kirjoitti: "millikan kirjoitti: "Monista kirjastoista löytyy myös homovihamielistä kirjallisuutta, mm. Raamattu."

Heko heko... hyvä vitsi!"

Vitsi?

Vähän niinkuin Stalin selitti että yksi kuolema on tragedia ja miljoona kuolemaa on tilasto, niin yksi homofobi on paha, miljoona on uskonto.
  • 11 / 23
  • vaeltaja2006
  • 15.1.2008 16:13
Espoon kirjastotoimenjohtaja Ulla Packalén ystävällisesti vastasi tiedusteluun siitä, miten kirjastossa suhtaudutaan homovihamieliseen materiaaliin. Ulla Packalén vastaa, että "on totta, että meilläkin on varsin paljon reggae-musiikkia. Hankittu aineisto on ollut laillisessa levityksessä. Hankkimisen peruste on ensi sijassa musiikillinen ja kulttuurinen".

Homovihamielisyyteen Packalen ei vastauksessaan ota kantaa.
  • 12 / 23
  • vaeltaja2006
  • 15.1.2008 22:33
Kommentti


Kirjastonjohtaja varmaan kavahtaa, jos joku ehdottaa, että kirjastosta pitäisi poistaa jotain sinne hankittua materiaalia. Kirjaston pitää kuvata olemassa olevaa kulttuuria. Homovihamielisen räpin tai "murder musicin" poistovaatimus olisi sensuuria.

Konserttien järjestäjille asia on myös hankala. Ilosaaren rockissa esiintyi toissa vuonna jamaikalaisia. Se on rahakysymys ja kysymys on myös juhlien arvostuksesta. Heillä oli sellaisia taiteilijoita, joita ei muualla ole paljonkaan kuultu. (Monissa muissa maissa konsertit peruutettiin, kun laulujen homovihamielisyys tuli julki). Jamaikalaisen musiikin ystävät tuohtuivat netin keskustelupalstoilla. Heidän mielestään: "Mikä oikeus meillä on arvostella Jamaikalla vallitsevaa kulttuuria. Siellä on naisvihaa ja homovihaa, mutta se kuuluu heidän kulttuuriinsa, ja musiikki heijastaa heidän kulttuuriaan."

Ainoat, jotka ovat kauhuissaan, ovat sukupuolivähemmistöt, joihin viha avoimimmin kohdistuu. Homojärjestöt Euroopassa ja Amerikassa ovat älähtäneet, ja saaneet myös tiedotusvälineet huomaamaan asian.

==========

Uutinen tältä päivältä


Räppärin elämä voi olla vaarallista. Eilen illalla Berliinissä yritettiin ampua saksalais-libanonilainen räp-tähti "Massiv". Hän edustaa lähinnä amerikkalaista gangster-räppiä. Hän seisoi autonsa vieressä ja puhui puhelimeen. Naamioitu mies lähestyi ja ampui. Vammat tulivat käsivarteen eivätkä ole vaarallisia. Häntä ei ole mainittu homovihamielisten räppäreiden joukossa.
(Berliner Morgenpost tänään)

==========


Myös Spiegel-lehti kommentoi tänään räp-musiikin väkivaltaa. Otsikko on paljon puhuva:



"Transsu. Kuolet!"


Spiegel kirjoittaa tänään hip-hopin väkivaltaisuudesta. Astutaanko uuteen väkivaltaisuuden kauteen? Räppäriä ammuttiin, vaikka hänellä on henkilökohtaiset turvamiehet. Parin viikon päästä ilmestyy kovan linjan riimientekijän uusi albumi. Ampumavälikohtaus toimi ainakin hyvänä mainostemppuna. Mutta onko hip-hopin aggressiivisuus vain leikkiä?

Nyt kävi ilmi, että raja todellisuuden ja estetiikan välillä on todella ohut. Laulut ovat muka vain "leikkiä" ja leikkikenttänä ovat musiikkivideot. Mutta attentaatti osoittaa, miten huono integroituminen yhteiskuntaan, nuorisoväkivalta, sosiaalinen hätä, rikollisuus ja taide tiivistyvät räpissä.

Saksassa on pitkään kytenyt vihaa räp-piireissä. Räppärit ovat itsekin kuvanneet itseään entisiksi pikkurikollisiksi. Euroopassa ei ole vielä ammuskeltu. Amerikassa "50-cent" on ollut jo yhdeksän kertaa tulituksen kohteena.

Viime kuukausina tilanne on Euroopassakin koventunut. Kun Fler-niminen räppäri poistui MTVn alueelta, turvamiehet joutuivat vastatusten kolmen naamioituneen puukkomiehen kanssa. Muutamaa päivää myöhemmin Bushido sai lavalla Hannoverissa iskun lavalle hypänneeltä mieheltä. Kesällä myös Massiv joutui Ruhrin alueella lavalla hyökkäyksen kohteeksi.

Nämä räppärit tarvitsevat henkivartijoita. He ovat tulleet jostain muualta, Marokosta, arabimaista, Kosovosta. He ovat hakeneet Berliiniin tullessaan siellä toimivia klaaneja ("suurperheitä") saadakseen turvaa. Myös Bushidoa suojelee sellainen klaani. On jo kerätty näyttöä siitä, että tähän toimintaan liittyy huumeita, diskoja ja prostituoituja. Vuoden sisällä yksi Massivsin klaaniin kuuluva on ammuttu ja ampujaksi epäillään yhtä Bushidon klaaniin kuuluvaa.

Kuuluisat räppärit ovat juurtuneet vahvasti alamaailmaan. Keräännytään suurkaupunkiin, esim. Berliiniin. Sieltä saa suojaa. Ja parhailla tähdillä on varaa maksaa turvallisuudestaan.

Näillä räppäreillä on suuri kannattajajoukko. Saksassa Manuelssen-niminen räppäri laulaa: "Sinä transsu, kuolet!". Ja edelleen: "Minä olen se kaveri, joka ampuu lyijyä mahaasi". Hampurilaisessa levy-yhtiössä kukaan ei halua ottaa kantaa lauluun.

Taistelua käydään myös YouTubessa. Siellä on esim. Bözemann-räppärin ("pahamies") tuotoksia. Hän käyttää itsestään nimeä Albo ja se viittaa Kosovoon ja albaneihin sekä Kosovon sotaan. Joissakin videoissa hän poseeraa naamioituneena aseiden keskellä. Massiv on uskova muslimi, mutta videossa Bözemann lapioi hänelle hautaa ja pistää haudalle ristin, jossa on Daavidin tähti. Kuka Bözemann on, sitä ei tiedetä.


Amerikassa tilanne on niin paha, että siellä pidetään HipHop Summit, kongressi, johon tulee mukaan myös räppäreitä. Kohta Euroopassakin tarvitaan alan huippukokousta.

==========

Mutta heidän musiikkinsa on pidettyä. Erityisesti teini-ikäiset tytöt ja pojat joutuvat ekstaasiin räppärien musiikista. Harva tietää, millaisia väkivaltarakenteita kätkeytyy musiikin taakse.
Ampumisvälikohtaus "Massiv"-räppäriä vastaan on aiheuttanut sen, että poliisi ja Saksan kristillisdemokraatit vaativat hänen musiikkinsa kieltämistä. Ampujasta ei ole tietoa, mutta räp-tähden työryhmä ilmoittaa, että kaikki esiintymiset on peruutettu. Palestiinalaista alkuperää oleva 25-vuotias räppäri joutui ampujan kohteeksi maanantai-iltana pahamaineisessa Neuköllnin kaupunginosassa. Hän loukkaantui käsivarteen.

Nyt on alettu puhua siitä, että kyseessä oli ehkä PR-temppu. Perjantaina ilmestyy hänen uusi albuminsa. Tieto attentaatista oli internetissä 7 minuuttia ennen sairaalaan saapumista. Ampuja oli lähietäisyydellä, mutta vain yksi neljästä laukauksesta osui käsivarteen. Poliisi selvittelee yksityiskohtia. Arabi-"suurperheiden" osuutta tutkitaan. Yksi klaani suojelee räppäriä, toinen klaani vihaa.

Väkivalta kuuluu sikäläiseen räp-skeneen. Osittain se on hyvin brutaalia. Konserttien yhteydessä on ollut väkivaltaisia hyökkäyksiä. Viime kesänä poliisi tutki räp-musiikkia tuottavan firman asuntoja ja liiketiloja. Syynä olivat väkivaltaa ihannoivat tekstit ja yhden kansanedustajan murhauhkaukset.

‘Massiv’ kuuluu Sony BGM-levyfirmaan, vaikka lauluteksteissä kehotetaan väkivaltaan ja vihaan naisia ja homoja kohtaan. Teksteissä tarjotaan homojen hoitamiseksi mm. puukon vetäisemistä esiin. Laulutekstejä on nähtävänä täällä saksaksi:
http://www.massiv-wedding65.de

Saksan rikospoliisiliitto ja CDU-puolue vaativat eilen kieltoa väkivaltaa ihannoiville räp-lauluille. Ne tulisi kieltää samalla tavoin kuin lapsiporno tai natsipropaganda, sanoi poliisien liiton puheenjohtaja Rolf Kassauer. CDU:n pääsihteeri pitää Massivin laulutekstejä erittäin aggressiivisina, ihmistä halveksivina ja väkivaltaa ihannoivina. Tekstit ovat omiaan tekemään nuorista entistä brutaalimpia. Ihmetellään, että laulutekstejä ei ole aikaisemmin otettu suurennuslasin alle ja määritelty nuorille haitallisiksi. Samalla esitettiin moitteita levyteollisuudelle.

http://www.berlinonline.de/berliner-zeitung/print/berlin/717513.html

Meillä kirjastoissa on ilmeisesti pääasiassa amerikkalaista gangsteriräppiä, ja senkin musiikkisuunnan laulutekstit kaipaisivat tarkempaa analyysiä. Siinä aihe opintojen lopputyötä tekeville.
  • 15 / 23
  • vaeltaja2006
  • 17.1.2008 12:04
G-Hotin homovihamielinen laulu Keine Toleranz on taas putkahtanut YouTubeen. Keine Toleranz ei ole mitään symbolikieltä tai vertauskuvia, vaan konkreettista asiaa:

"He (=homot) eivät ansaitse elämää, heiltä on leikattava kalu - ei toleranssia, me emme siedä mitään hinttejä"
Edelleen: "Karkottakaa ne maasta, Jumala loi Aatamin ja Eevan, ei Adamia ja Peteriä, minä uskon siihen lujasti".
"Homot pitäisi kieltää mediassa. Minun asuinseudultani tämä joukko olisi karkotettava".

Edelleen hyvin konkreettisesti:
"Ole kuin mies ja näytä ettei niille mitään suvaitsevaisuutta, pidetään yhtä ja leikataan niiltä kalu pois,"
" Meidän täytyy reagoida, täytyy toimia, mitä tapahtuukaan, ne hyväksytään, oli aika, jolloin he kirveellä halkaistiin".
"Jos minä tekisin coming-outin, isäni hakkaisi minut rautatangolla, mutta hän tietää, etten ime kenenkään kalua, perseeni pysyy aina yksisuuntaisena ajoratana"

G-Hot on ilmoittanut, että häntä eivät homot häiritse elleivät tule lääppimään eivätkä ryhdy pedofiileiksi. Se oli viittaus siihen, että hänen mielestään homot yleensä ovat pedofiileja.


Näiden räppäreiden kuulijakunta konserteissa on yleensä varsin nuorta: teini-ikäisiä tyttöjä ja poikia.
  • 16 / 23
  • vaeltaja2006
  • 17.1.2008 20:47
Homo- ja lesbojärjestö LSVD on tehnyt tänään Kölnisssä rikosilmoituksen räp-laulaja Massivia vastaan, syynä kiihotus kansanryhmää vastaan. Massivin lauluteksteissä kehotetaan väkivaltaan homoja vastaan. Yhden laulun tekstissä mm., kehotetaan iskemään transsuja päin pläsiä Teksteissä on myös naisten halveksintaa.
http://www.queer.de/news_detail.php?article_id=8182
Vastaus esittämääni kysymykseen on ilmeisesti "väärin on kaikki minkä ulkomaiset homojärjestöt tuomitsevat".
  • 18 / 23
  • vaeltaja2006
  • 18.1.2008 15:16
Keneltä kysyt? Minultako?
Olen tässä vain kuvaillut tapahtumasarjaa, joka sai Saksassa aikaan suuren kohun. Siitä on joka päivä pitkiä lehtijuttuja - tänään viimeksi. En minä ainakaan tiedä, onko se musiikki oikein vai väärin vai siltä väliltä.
Itävaltalainen lehti kyselee tänään: Kiihottaako puhelaulu (=rap) sivilisaatioiden törmäykseen?

Saksankielisen alueen räp tai hiphop on tähän asti ollut viatonta keskiluokan penskojen sanailua ja eronnut siinä suhteessa amerikkalaisesta hiphopista. Aiheina ovat olleet arkiset huolet aikuiseksi tulemisesta, rakkaudesta tai viime yön bileistä. Musta räppäri Sammy Deluxe oli poikkeus. Hän kävi käsiksi poliittisiin aiheisiin kuten oikeistoradikalismiin.

Nyt on lyhyessä ajassa underground-levymerkki Aggro Berlin nostanut esiin uudenlaisia tähtiä. Räppärit alkoivat laulaa amerikkalaisia käännöksiä ja muunnoksia. Bushido ja Sido&Co eivät enää tyytyneet soljuvaan riimitykseen, vaan mukaan tuli sanalliset hyökkäykset erityisesti homoja ja naisia vastaan. Mottona on, että väkivalta on hyvä asia ja meillä, alimmalla yhteiskuntaluokalla, ei muuten ole mitään mahdollisuuksia.

Kaikilla näillä uusilla tähdillä on mukana ulkomaista sukujuurta. Toinen vanhemmista on muualta. Heidän teksteissään naiset ovat lähinnä "pelkkiä sukupuolielimiä" tai huoria. Itseään räppärit kutsuvat valtion vihollisiksi numero yksi. Formaatti on purrut hyvin. Rahat kilisevät kauniisti kassaan.

Viime viikkoina amerikkalaiset toimintamallit ovat tulleet entistä näkyvämmiksi. Teksteissään he alkavat solvata toinen toistaan (=räp-kolleegojaan), ja käytännössä on jo hyökätty toisten päälle. Amerikassa tällainen on ollut tavallista jo vuosien ajan.

Aluksi ajateltiin, että se on vain mainostemppuilua eikä sellaisena edes kovin älykästä. Mutta nyt on nousemassa esiin uudenlainen underground-räp. Esim. Fler on alkanut mainostaa itseään: "saksalainen bad boy". Teksteihin on tullut juutalaisvastaisuutta ja islamilaisuutta. Onko nousemassa uusnatsiaalto, jossa laulutähdet ovatkin värillisiä? Nyt julistetaan sivilisaatioiden yhteentörmäystä ja rahat kilisevät edelleen kauniisti kassaan.

Monet kyselevät huolestuneina: Onko musiikilla jokin osuus lisääntyneessä nuorisoväkivallassa? Väkivaltaa kuvataan julkisuudessa yhä enemmän, mutta kylmät tilastot kertovat tuomion saaneiden väkivallan tekijöiden vähentyneen Saksassa ja Itävallassa.

http://derstandard.at/?url=/?id=3188643
...aihevalinnoissa teet kuitenkin arvotuksia, vainoat rappia ja reggaeta mutta et esim. Johnny Cashia tai Tom of Finlandia. Ja jos kaikki täällä lainaamasi tekstit ovat junkun muun raportteja jotka uskollisesti käännät, niin suosittelen muiden lähteiden käyttämistä...vaikkapa jonkun joka oikeasti kuuntelee rappia ja tietää siitä jotain...

Niin, ja rap kirjoitetaan r-a-p.
  • 21 / 23
  • vaeltaja2006
  • 19.1.2008 15:44
Minä kirjoitan sen räpin niin kuin kirjoitan, ja jokainen varmaan ymmärtää. Se on tärkeintä. Kieli- ja kotipoliiseja aina riittää.

Kirjoitan tästä aiheesta vain silloin, kun se jossain päin maailmaa nousee lehdistön kirjoitteluun. Siis jamaikalainen reggae tai nämä räppärit tai impaled nazarene. Minuun se musiikki ei tehoa suuntaan eikä toiseen. Olen kuunnellut esim. Bushidon musiikkia ja minusta se on aika löyhää sanailua. Matkivat toinen toisiaan. Loppusointuja se kaveri on kuitenkin muistanut käyttää, ja siitä voi syntyä hauskoja ajatuskulkuja.

Jos joku vaatii sensurointia, niin se taidat olla sinä, Millikan.
Eli jazz pitäisi kirjoittaa tsääs? Ja tämän ketjun otsikko jotakuinkin "Praittonin kirjastoissa "möödö musikkia""? Ihan miten vaan.

"Rappi"-taivutusmuotoa käytän vain sijamuodoissa, yksikön nominatiivi on rap.

Se on kiva että Vaeltaja2006 on vaivautunut Bushidoa kuuntelemaan, ei ilmeisesti kovinkaan paljon muuta, sen verran rankkoja (ja virheellisiä) yleistyksiä lentelee...
Ja vaikka Johnny Cash tai Tom of Finland eivät homofobista materiaalia juuri olisikaan tehneet (taino, Boy Named Sue), niin kyllä sen materiaalin väkivaltaisuudesta voisi kysellä...mutta ei, täällä suorastaan kannustetaan käymään taidenäyttelyssä katselemassa raiskauksen ihannointia.
No miten tahtoo, itse vierastan väännöksiä jatsi, rokki, bluusi, jne (ja jos noudattaisimme suomen sanalainojen käytäntöä, olisi bluusi luusia...ja klassinen musiikki lassista).

...ja sivuraiteilta alkuperäisiin kysymyksiin: päätellen siitä millaisia asioita Vaeltaja2006 nostaa esille on joko hänellä tai hänen lähteillään selkeä agenda. Hän saa minun puolestani jatkaa kirjoittelua, kunhan tunnustaa sen agendan.
Ja mitä niihin reggae-levyihin kirjastoissa tulee, jos ne sieltä pitäisi siivota niin vaadin että kaikki muukin materiaali käydään läpi samalla tavalla, ja mm. ne homofobiset Raamatut poistetaan hyllyistä. Sillä muu olisi rasismia.

Todettakoon muuten tuosta kolleegojen solvaamisesta...kyseessä on käytäntö jota on harrastettu vuosikymmenten ajan, yleensä pitkälle ritualisoituneena tapana erityisesti afro-amerikkalaisessa kulttuurissa. Nykyään rapissa harrastettu, mutta suosiossa myös mm. drag queenien keskuudessa. Dirty dozens, dis wars, throwing a shadow...nimiä on monta.
Eikä tapa ole mitenkään erikoinen, samaa materiaalia löytyy myös mm. Kantelettaresta. Tai etsipä vaikka Värttinän alkupään levyjä niin siellä lentelee samaa juttua...