Finlandization (juttukommentit)

  • 1 / 5
  • vaeltaja2006
  • 25.7.2007 10:00
MSC:n vaikeat vuodet

1990-luvulla tuli MSC:n toimintaan uusia vapaampia tuulia ja bisnes-mielistä nuorta väkeä. Perustettiin mm. oma kassakaappiyhtiö tulevia bisneksiä varten. Oli oma klubi ja ongelmallinen alkoholikysmys. Lupaa kaljanmyyntiin ei tällainen klubi saa ja klubilla kävijöiden määrä riippuu suoraan siitä, saako alkoholia vai ei. Sorruttiin myös pimeään myyntiin. Parinkymmenen poliisin joukko tunkeutui klubitilaan, pani ovenvartijan käsirautoihin ja kaikki muut ulos. Ilmiannon perusteella epäiltiin ehkä huumeita. Uutinen julkaistiin iltapäivälehdessä. Yhdistys menetti heti kerhotilansa. Tuomio tuli ja siitä lienee opittu, että saunailtaan jokainen tuokoon omat juomat ja muut eväät.

Pienen järjestön on vaikea pitää omaa kerhotilaa, ja idea omasta ravintolatilasta on 90-luvun nousukauden huumassa syntynyt harha-ajatus. Nykyisin omat illat pidetään Dtm:ssä, joten laillisuusongelmia ei ole.

(lähde: tuona yönä kerholla toiminut vapaaehtoistyöntekijä ja IS)
Itse olin (yö)töissä samassa talossa muutamaa kerrosta ylempänä kun tämä tapaus sattui. Ihmettelin, miksi ulkoa kuuluu hälytysajoneuvojen ujellusta, mutta ei sieltä ullakkotasolta mitään päässyt näkemään. Asia sitten selkisi myöhemmin lehdistä. Siihen aikaan itselläni ei ollut mitään selkeää kuvaa noista ympyröistä. Ja kun en tiennyt, niin lehtijuttujen perusteella muistan miettineeni kovasti, että mitä kamalaa siellä onkaan tehty... ;)
  • 3 / 5
  • valtsu
  • 26.7.2007 1:55
Onhan selvää, että liian suureksi tai näkyväksi käyvälle salakapakkatoiminnalle tulee ennemmin tai myöhemmin loppu. Paikastahan tuli viikonloppuisin yleinen jatkopaikka maman sun muiden sulkeuduttua. Siihen aikaan ruusukaan ei ollut vielä läpi yön auki tarjoamassa lohtua puutteeseen jääneille jakojäännöksille. Kyseisen toimistokiinteistön määrätyn rapun edessä oli neljän viiden aikaan aamuyöstä jopa jonoa eikä jonottajat taatusti olleet menossa tv-nelosen uutistoimitukseen kerrosta paria ylempänä. Jonottajistakin varsinaisen nahkaväen osuus taisi olla melkoisen pieni. Vielä on taksikuskeja,j otka muistelevat lämmöllä kyseistä salakapakkaa, jonka edestä sai pokaa senkin jälkeen kun keskusta muuten oli tyhjentynyt juhlijoista.

Klubilla oli oikein teemaillat. Kärähdysyönä oli karhuilta, seuraavana olisi ollut poliisi-ilta. Harmi, ettei ratsiaa suoritettu poliisi-iltana, olisi todellisuus ja fantasia menneet mukavasti ristiin.

Hyvinhän siinä kuitenkin oikeutta jaettiin. Vastaavanlaisesta salakapakkatoiminnasta on Suomessa yleensä jaettu huomattavasti kovempia tuomioita kuin mitä nyt tuli. Pahat kielet kertovat, että jos linja olisi ollut kovempi monen asiakkaanakin olleen poliisin ja oikeuslaitoksen edustajan maineen kanssa olisi samalla käynyt hullusti. Sitä paitsi, eihän kärähtäminen ollut edes ensimmäinen kerta. Harmi vaan, että kerhotila meni eikä ole tullut takaisin. Toisaalta - onhan kaupallist..a alan tarjontaa huomattavasti enemmän nyt kuin tuolloin 90-luvulla aikaisemmista vuosikymmenistä puhumattakaan.

Rapatessa roiskuu. Siitä huolimatta - hyvää Finlandizationia, nahkamiehet!
  • 4 / 5
  • Irokeesi
  • 26.7.2007 17:21
Tuskinpa tuomion lievyyteen on vaikuttanut millään lailla klubitiloissa vierailleet poliisin ja oikeuslaitoksen edustajat. Tuomiollahan olivat kuitenkin laittomaan viinanmyyntiin syyllistyneet henkilöt ja tilanhaltija. Vastuuhenkilöissä on tuskin tuolloin(kaan) ollut yhtään oikeuslaitoksen tai poliisin edustajaa. Vaikka laiton (luvaton) alkoholin myyminen onkin rikos ei laittoman alkoholin ostaminen ole sitä. Lievä tuomio on todennäköisemmin perustunut siihen, ettei ole pystytty antamaan pitävää näyttöä viinanmyynnin laajuudesta ja määrästä.

Salakapakoita meillä on ollut ja on edelleenkin. Eiköhän jokainen jossakin korkeakoulussa joskus opiskellut ole sellaisessa vieraillut. Harvinaisen heikkoja älyn lahjoja ovat kuitenkin osoittaneet ne henkilöt, jotka tuosta pienen piirin suljetusta klubista ovat julkisen jatkopaikkajuottolan tehneet. Ei taidettu silloisessa DTM:kaan kauhean suopeasti suhtautua siihen, että porukat alkoivat valua pursimiehenkadulle jo ennen puolta kolmea jonottamiselta välttyäkseen. En lähde arvailemaan, vaikka ei vaikeaa olisikaan, mistä osoitteesta poliisi sai ilmiannon tuosta pursimiehenkadun salakapakasta.

On hieman hassua puhua MSC Finlandin mahdollisesta klubitilasta Finlandizationin yhteydessä. Tuskin MSC:n mikään aikaisempi tai mikään tuleva klubitila mahdollistaa 250 – 350 henkeä vetävien Finlandization iltabileiden järjestämistä. Sen verran kävijöitä noissa heinäkuun viimeisen lauantain bileissä on ollut viime vuodet. Vuonna 2003 Euroopan MSC clubien virallisen vuosikokouksen yhteydessä pidetyissä iltabileissä Kaapelitehtaan pannuhallissa tiukan dresscoden läpäisemiä vieraita oli yli 400.

Natisevaa tulevaa viikonloppua toivottaen.
  • 5 / 5
  • vaeltaja2006
  • 27.7.2007 10:25
Muuttuva pukukoodi

Pukeutumiskoodi on muuttunut vuosien mittaan. Hampurin Leatherpartyn (8.-13.8.2007) esitteessä annetaan ohjeet: nahka, kumi, uniformu, workgear, sportswear, skinit ja karhut kelpaavat. Missä on western? Edes Brokeback mountain ei ole palauttanut cowboy-tyylejä sallitujen listalle. MSC:n juhlissa lännen metsurit, cowboyt ja farkkutyypit olivat olennainen osa pari vuosikymmentä sitten. Monissa isoissa kaupungeissa oli western-saluunoita. Sitten alkoi tulla designoituja farkkuasuja ja siitä alkoi alamäki.

Pääseekö vanhanmallisessa farkkuasussa edes sisään? Hampurin juhliin ilmeisesti ei pääse.