200 ruokittua nokkaa

Puheenvuorot siirretty Sekalaista-alueen "Perjantaikevennys"-keskustelusta. Puheenvuorot ovat jatkoa Havainnoijan toteamukseen "Tärkeintä oli tietenkin, että tänäänkin ehdin ruokkia yli 200 suuta, siis nokkaa".

Tervehdys Jampalle täältä lintulaudalta!

Käyn viemässä päivittäin pikkulintujen talviruokintapaikoille auringonkukansiemeniä ja tarvittaessa talipalloja. Sorsalinnuille pienin maalaisviipaleita sopivan kokoisiksi paloiksi, jolloin niitä voi heitellä ympäriinsä niin, että jokainen saa edes pari palaa.

Päivällä käyn kolmessa paikassa viemässä ”lounasta” ja illalla, esimerkiksi nelisen tuntia sitten, kävin kahdessa paikassa täyttämässä ruokintatelineitä, jotta pikkulinnuilla olisi herätessään ”aamiaista”, ja sen jälkeen vein sorsalinnuille pienimäni leivänpalat.

Nyt on ollut muutamana päivänä tavallista enemmän tekemistä, sillä monet linnuista huolehtivat ovat matkoilla. En pysty tarkkaa lukumäärää sanomaan, mutta joka tapauksessa yli 200 lintua vuorokaudessa saa jotain syömistä.

Pidän yleensäkin eläimistä, esimerkiksi tuttavan suomenpystykorvasta, joskin eniten linnuista. Talviruokintapaikoilla tali- ja sinitiaiset, varpuset ja muutama kyyhky tunnistavat jo kaukaa ja jotkin kipittävät puistokäytävää pitkin minua vastaan, samoin sorsat. Ne ovat aina yhtä innoissaan.

Lisäys
Unohdin kertoa, että ensimmäisessä paikassa majailevat kolme oravaa ja käpytikka kuuluvat myös ruokittaviin.
  • 3 / 6
  • Pete
  • 28.12.2014 16:19
Havainnoija hyvä,

Pikkulintujen ruokinta on ihan kunnioitettavaa, mutta sorsa- ja muiden muuttolintujen ruokinta on syvältä ihan sieltä.
Niiden pitäisi lähteä talvehtimaan etelään, kuten suomalaiset eläkeläisetkin. Ravinnon loppuminen laukaisee tämän vietin (ehkei eläkeläisillä), joten lisäruokinta pitää niitä niille sopimattomissa olosuhteissa. Älä siis tee sitä.
  • 4 / 6
  • Havainnoija
  • 28.12.2014 21:38
Tietämättömille haluan kertoa, että sorsalintujen talviruokinnasta vastaavat osaltaan kaupunki ja lintujensuojeluyhdistys sekä yksityishenkilöt. Minä ja tuttavani emme kuulu mihinkään järjestöön.

Tulin äsken toiselta pikkulintujen talviruokintapaikalta. Siellä on kaksi paikkaa noin 50 metrin päässä toisistaan. Joku oli tänään päivällä hävittänyt toisesta ruokintatelineet, jäljistä päätellen puukkoa käyttäen. Kokosin juuri uudet väliaikaiset telineet, jotka vien sinne vielä tänään ja täytän siemenillä.
Eräs henkilö, jonka auton rekisteritunnusta emme ole vielä saaneet selville, on käynyt levittämässä rotanmyrkkyä varpusille. Muutakin ikävää on tapahtunut. Ihmisten julmuus ei koskaan lakkaa järkyttämästä.
  • 6 / 6
  • Havainnoija
  • 24.1.2015 4:44
Pari tuntia sitten kävin viemässä pikkulintujen ruokintatelineille auringonkukansiemeniä ja hienonnettuja talipalloja. Sitten kävelin rannalle, jossa noin sata sorsaa odotti maalaisleivänpaloja ja siemeniä. Linnut pystyvät kuulemaan myös infraääniä eli ne tunnistavat askeleeni vähintään 50 metrin päästä, heräävät, alkavat äännellä ja liikkua kohti. Alkuillasta kävin toisella ruokintapaikalla.

Tänään lauantaina 24.1. ja huomenna sunnuntaina 25.1. järjestetään Pihabongaus-tapahtuma. Siihen voivat kaikki osallistua eikä se maksa mitään.
Bongauksessa lintuja tarkkaillaan tunnin ajan pihassa tai muussa paikassa. Tunnista linnut, merkitse muistiin lukumäärät ja toimita tiedot BirdLife Suomelle viimeistään 30.1.
Pihabongauksen tarkoituksena on saada yleisö mukaan tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Samalla kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta.

Tarkemmat ohjeet tässä:
http://birdlife.fi/lintuharrastus/pihabongaus.shtml
Viime vuoden Pihabongauksessa havaittiin 89 lintulajia ja 530 000 lintua:
http://birdlife.fi/lintuharrastus/pihabongaus/pihabongaus-tulokset-2014.shtml
---
Euroopan lintukannat romahtaneet
Euroopassa on nyt yli 400 miljoonaa lintua vähemmän kuin 30 vuotta sitten. Tästä ikävästä ja surullisesta asiasta enemmän toisella kertaa.

”Jättäkää edes linnut”
http://www.suomenluonto.fi/sisalto/artikkelit/raevaara-jattakaa-edes-linnut/