Vuodenvaihde Kekri ja edesmenneet vainajat, marttyyritkin

Perinteisesti vuodessa on vietetty kahta suurta juhla-aikaa ja niistä toisena loka-marraskuun vaihteessa kesäkauden päätöksen sadonkorjuujuhlaa, jolloin ruoka-antimista nauttimisen lisäksi samalla myös elävien ja edesmenneiden maailmojen rajat ovat kadonneet - ainakin ajatuksissa - ja edesmenneetkin tulevat keskuuteemme. Tuota juhla-aikaa on Suomessa kutsuttu Kekri-juhlaksi, kelteillä Samraiksi, joista juontaa Halloweenkin ja myöhemmin kristillisten itselleen omima pyhäinmiestenpäivä.
Loka-marraskuun vaihdetta on pidetty perinteisesti vuoden vaihtumisen ajankohtana, eikä joulu-tammikuun vaihdetta.

Toinen vuoden pääjuhlista on ollut keväällä, toukokuun alussa Helajuhlat, kesäkauden alun juhlinta.

Tähän Kekri-juhlan, vainajien keskuuteemme tuloon ja Halloweeniin sopii hlbt-ihmisten historiassa monin tavoin tapahtuneet marttyyri-ajat, kuten vaikkapa 80 vuotta sitten katolisten ja protestanttien natsien kynsissä keskitysleireillä kuolleiden homo- ja bi-miesten kohtalo.
Halloweenin merkeissä voikin pukeutua vaikkapa heidän muistolleen ja keskuuteemme tulon ajatuksin

Keskitysleireillähän heidän merkkinään oli vaaleanpunainen kolmio paidanrinnassa
http://31.media.tumblr.com/tumblr_mbdoybVxrW1rwkwx0o1_1280.jpg
http://www.ushmm.org/exhibition/persecution-of-homosexuals/
(Ja miksi heille noin kävi, siitä voi lukea vaikkapa täältä http://apprising.org/2009/08/30/martin-luther-on-homosexuality/ )
Mitä kaikkea voi uskonsa takia kestää:
Pyhä Laurentius, joka käristettiin parilassa kuoliaaksi osoitettuaan Rooman prefektille, että köyhät, vammaiset ja sokeat olivat kirkon todellinen aarre. pyhä Bartolomeus nyljettiin elävältä ja ristiinnaulittiin ylösalaisin. Formian pyhältä Erasmukselta leikattiin vatsa auki ja sisälmykset vedettiin ulos. Kaikkein hirvein kuolema kohtasi kuitenkin Jeesusta, joka on voideltu Herramme.
Kaikkivaltias Jumala, armahda!
Tässä ollaan nyt sitten ilmeisesti kristinuskon periytimessä: makkaberissa S/M:ssä? ;-)
  • 4 / 10
  • SaintJudy
  • 4.11.2013 10:15
S/M perustuu kuitenkin kahden sitä harrastavan, siitä kiinnostuneen täyspäisen aikuisen ihmisen keskinäisen sopimukseen. Koreissa mekoissa patsastelevatpapit tai paavit eivät edelleenkään ole drag-queeneja, uskovaiset marttyyrit tai ristillä roikkuvat jeesukset S/M:n harrastajia.
SaintJudy kirjoitti:
> "Koreissa mekoissa patsastelevatpapit tai paavit eivät edelleenkään ole drag-queeneja, (...)"

Tuosta olen kyllä hieman eri mieltä... Selvästi vietti ristiinpukeutumiseen (!) on olemassa, mutta toteutustapa on aika amatöörimäinen. Ehkä kyse on siitä, että kyseisen harrastusjärjestön pukeutumiskoodi on niin perinteisiin sidottu?

SM ei varmaan kuulu kuvaan ihan "selvästi osapuolien ilmoitettamana versiona". Mutta kyllä uskovaisuus aikamoista masokismia osoittaa, joten jonkinlaista SM-taipumusta uskonnon harjoittaminen on.
martin kirjoitti:

> "Pyhä Laurentius, joka käristettiin parilassa kuoliaaksi (...) Bartolomeus nyljettiin elävältä (...) Erasmukselta leikattiin vatsa auki ja sisälmykset vedettiin ulos."

Ilmeisesti kristityt ovat oppineet nopeasti tekemään ihan samoja asioita sitten muille... Esim. inkvisiitio ei tuosta paljoa poikkea.
  • 7 / 10
  • SaintJudy
  • 5.11.2013 1:38
"Ehkä kyse on siitä, että kyseisen harrastusjärjestön pukeutumiskoodi on niin perinteisiin sidottu?"

Kaapu ei ole mekko, kuten kiltikään ei ole mekko. (Ja jos et ole pappi tai skotti, niin uskotelkaa vain...)

Papinkaapu lienee kuitenkin varhaisempaa perua, kuin vahvasti sukupuolittunut länsimainen pukuhistoria. Papinkaavun funktio nykypäivänä lienee pikemminkin sukupuolen ja ruumiillisuuden kieltämisessä, kuin sen korostamisessa. Varsinkin katolisisissa kaavuissa nähdyt koristeet ja pitsiröyhelöt kertovat arvostuksesta, yliluonnollisesta - siitä lienee tullut myös ulkokultaisuuden symboli. Hassua, miten usein, ja herlposti naisellisuutta tai sen ilmentymiä dragin muodossa käytetään lyömäaseena. Punitin meikatusta naamasta on tullut jo moderni ikoni homofobiaa vastaan.
SaintJudy kirjoitti:

> "Hassua, miten usein, ja herlposti naisellisuutta tai sen ilmentymiä dragin muodossa käytetään lyömäaseena. Punitin meikatusta naamasta on tullut jo moderni ikoni homofobiaa vastaan."

En mielestäni yritä käyttää mitenkään dragia lyömäaseena, sillä dragissä tai naisellisuudessa ei ainakaan minusta ole mitään halveksuttavaa.

Putinin meikattu naama on minusta käsittämätön juttu, siinä kun jotenkin yritetään sanoa, että meikkaaminen olisi yhtä typerää kuin Putinin mielipiteet (homoista, demokratiasta, ihmisoikeuksista...).
  • 9 / 10
  • kesäpoika
  • 5.11.2013 2:43
Joko tämän keskustelun logiikka on kokonaan kadoksissa tai sitten oon vain kyvytön näkemään sitä. Ensinnäkin ekan viestin ihmisten lajittelu ei vain toimi. Tekijöihin yhdistetään uskontokunta, mutta uhreihin ei. Se näyttää hyvin päälleliimatulle leimaamiselle. Eivät keskitysleirillä kuolleet homo- ja bi-miehet olleet kategorisesti uskonnottomia.

Toinen häiritsevä asia on uhreilla kilpailu. Rivien välit riitelevät kenellä on suurin oikeus surra ja ketä. Kyllä, uskontojen vuoksi on kuollut paljon ihmisiä, sekä uskonnon toimiessa teloittajana, että uskovien ollessa uhrina uskon vuoksi. Molemmat asiat ovat väärin, toisen voi mainita ilman toista, eikä kukaan uhri ole vähempiarvoinen surtava siksi, että ihmisiä on kuollut vastakkaisestakin syystä.

Oon huomannut, että kun ihmiset kokoontuvat suremaan jotakin ryhmä, kukaan ei oikeastaan keskity samaistumaan uhreihin. Ihmiset keskittyvät etsimään syyllisiä ja sitä kautta jatkamaan sitä kahtiajakoa, joka koko tragedian alunperin aiheutti. Eikö kukaan ei ole oppinut historiasta mitään?

Uskontokunnan vuoksi kuoli leireillä paljon enemmän ihmisiä kuin seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Uskonnon voi nähdä tässä tekijänä tai uhrina, ihan kumman kannan kukin haluaa nähdä. Kummin vain, se on surullista ja väärin. Vastakkaiset asiat voivat olla surullisia yhtä aikaa.

Ajatuksena tän ketjun ulkopuolelta: kuolemattomaan sieluun uskovana mulla on taipumus ajatella, että pahimman tuhon natsien nimissä toimivat tekivät itselleen. Ja että yhtä tärkeää kuin puolustaa niitä, joita kokee syrjittävän on kyetä näkemään se, miten ihan tavallisista ihmisistä tulee natseja ja inkvisiittoreita. Ei syrjinnän ongelmia poisteta sillä, että syrjitään niitä jotka syrjii, vaan sillä että jokainen kykenee näkemään oman riskinsä tulla natsiksi muun kansakunnan mukana ja ottaa sen riskin huomioon tehdessään luokituksia muista ihmisistä.
"En mielestäni yritä käyttää mitenkään dragia lyömäaseena, sillä dragissä tai naisellisuudessa ei ainakaan minusta ole mitään halveksuttavaa."

Kyse ei nyt tainnut olla sinun mielipiteistä. Pappeja ja paaveja verrataan usein naisiksi pukeutuneisiin miehiin usein alentavassa hengessä, näin usein juuri homomiesten taholta. Laajemmin ajateltuna miksi oma tai itseä lähellä oleva viitekehys käännetään usein lyömäaseksi vastustajaa kohtaan: suurin ja näkyvin homofobi onkin homo itse. "Kuka haukkuu toista on itse" - leikki taisi jäädä hiekkalaatikolla, tai no, yläasteelle.

Tätäkin otsikon sivuun mennyttä keskustelua on väännetty maailman syli täällä, en jaksaisi enää - joten melissa auf wiedersehen pet shop boys.