Hki: Sateenkaarimessu

Sateenkaarimessu taas huomenna, lauantaina 19.2, klo 17.00 Tuomiokirkon kappelissa eli Senaatintorilta katsoen oikeanpuoleisessa sivurakennuksessa (sisään pääsee pääportaiden puolivälistä). Messun aiheena rukous ja usko.
Sateenkaarimessuille on perustettu oma tiedotuslistansa, jonka kotisivu löytyy osoitteesta:
http://uk.groups.yahoo.com/group/s-messut/

Tiedotuslistalle liittymällä saa ajankohtaista tietoa Suomessa järjestettävistä sateenkaarimessuista ja -vespereistä sekä muista näihin läheisesti liittyvistä tapahtumista.

Listalle voi liittyä kuka tahansa joko ed. mainitun kotisivun kautta tai lähettämällä s'postiviestin seuraavaan osoitteeseen ja noudattamalla paluuviestin ohjeita:
s-messut-subscribe@yahoogroups.co.uk
Seuraava Sateenkaarivesper Tuomiokirkon kappelissa huomenna, lauantaina 26.3, klo 17.00 alkaen. Vapahtajan muistohetki -palvelus.

(Miksi vesper, eikä messu: Hetkellä, jolloin Kristus on haudassa, ei vietetä ehtoollista.)
Onko kyse katolisista homoista? Messut kuuluvat käsittääkseni nimenomaan katolisen kirkon toimituksiin. Protestanttisempaa olisi puhua vaikkapa "sateenkaarihartauksista", jos "sateenkaarijumalanpalvelus" harhauttaisi ajattelemaan, että siellä palvellaan jotain sateenkaarijumalaa.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sanastosta (http://www.evl.fi/sanasto/) poimittua:

"Messu

Messu (lat. missa) on ehtoollisjumalanpalvelus. Messu-nimitys tulee läntisen messun päätöskehotuksen sanamuodosta Ite, missa est (Lähtekää, palvelus on päättynyt). Suomen luterilaiseen kirkkoon messu-sana palasi, kun Jumalanpalvelusten kirja otettiin käyttöön adventtina 2000. Messu oli Suomessa ehtoollisjumalanpalveluksen nimenä vielä 1800-luvulla, ja se oli myös Lutherin ehtoollisjumalanpalveluksesta käyttämä nimitys.

Messun vietossa kirkko elää todeksi sen, mitä se uskoo ja julistaa. Messun vietto pohjautuu luterilaisessa kirkossa läntiseen riitukseen eli latinalaiseen jumalanpalvelusperinteeseen. .."

Eli sateenkaarimessu ei ole "sateenkaarihartaus" tai "sateenkaarijumalanpalvelus" vaan sateenkaariehtoollisjumalanpalvelus. (Että suomi on ihana kieli.)
  • 6 / 17
  • Rokkihomo
  • 26.3.2005 13:56
...Luulin etta se on ekumeeninen.

Luulin niin jopa osallistuessani yhteen. Eiko se olekaan?
Ei, Malkus järjestää ne yhteistyössä ev-lut. seurakuntien kanssa. Kun Malkus alkoi tämän yhteistyön, jäin lopullisesti pois sen toiminnasta. Tarpeeksi paha, että se on sitoutunut nimenomaan kristinuskoon, itse kaipaisin yleisuskonnollista tai ehkä pikemminkin yleiselämänkatsomuksellista ryhmää, mutta ekumeenisessa hengessä oli vielä sentään jonkinlaista liikkumavaraa. Nykyisin Malkus on mielestäni liian luterilainen.

Toivoisin vain, että Malkus sivullaan http://www.heseta.fi/malkus/ lakkaisi väittämästä olevansa "kristillinen ja elämänkatsomuksellinen ryhmä" Ehkä sen kannattaisi tunnustaa suoraan olevansa luterilainen, mutta ainakin se voisi tiputtaa tuon "elämänkatsomuksellisen" pois esittelystään, niin ehkä syntyisi tilaa todelliselle elämänkatsomukselliselle ryhmälle, jossa ei-luterilaisten ei tarvitsisi tuntea itseään ulkopuolisiksi.
Vastaukseni oli tarkoitettu M.:lle (4. viesti), joka arveli messu-sanan kuuluvan vain katoliseen jumalanpalvelussanastoon. Näin ei siis ole.

Sateenkaarimessut ja -vesperit ovat ekumeenisia.
Kertomasi mukaan messu on ehtoollisjumalanpalvelus. Kun ehtoollisen jakaa ev.-lut. kirkon pappi, se tarkoittaa sitä, että siihen voivat osallistua vain niiden kirkkojen jäsenet, joiden kanssa ev.lut. kirkolla on ehtoollisyhteys.

Joskus aikoinaan silloisten vapautuspäivien yhteydessä järjestettiin todella ekumeeninen jumalanpalvelus, jonka yhteydessä tarjottiin ehtoollisen sijasta agape-ateria, johon siis voivat osallistua myös muut kuin ev.lut. kirkon ja sen kanssa ehtoollisyhteydessä olevien kirkkojen jäsenet.
Asiantuntevista lähteistä, ts. tilaisuuden järjestäjiltä, saamani tiedon mukaan agape-ateria liittyy vapautuspäivien yhteydessä järjestettyyn hartaustilaisuuteen, jonka valmistelijoina olivat maallikot ja jossa ei ollut mukana pappia. Paikka oli Helsingin tuomiokirkon kappeli, jossa nykyisetkin sateenkaarimessut järjestetään.

Ymmärtääkseni Malkuksen ja sateenkaarimessujen välille ei voida panna yhtäläisyysmerkkejä. Keskusteluryhmänä Malkus ei ole sitoutunut minkään tietyn kirkkokunnan tunnustukseen. Sateenkaarimessujen luonne on ekumeeninen
En muista, oliko Timo järjestämässä sitä jumalanpalvelusta, johon minä osallistuin, ainakaan hän ei muistaakseni silloin vielä ollut Malkuksen vetäjä, vaikka osallistuikin aktiivisesti sen toimintaan, mutta siinä jumalanpalveluksessa, johon osallistuin, saarnasi kuitenkin eräs ev.lut. kirkon pappi, joka ainakin siihen aikaan osallistui melko usein Malkuksen tilaisuuksiin. Agape-aterian kyllä jakoivat maallikot, mutta sitä ei sitten kutsuttukaan ehtoolliseksi.

Jos Malkuksella ei ole tekemistä sateenkaarimessujen kanssa, hämmästelen sitä, miten sateenkaarimessuja mainostettiin voimakkaasti Malkuksessa, ja ainakin silloin kun minä olin mukana, annettiin selvästi ymmärtää, että ne olivat Malkuksen ja Kallion seurakunnan yhdessä järjestämiä. En tietysti tiedä, kuka on nykyisten, tuomiokirkon kappelissa järjestettyjen messujen takana, mutta ne näyttäisivät olevan suoraa jatkoa aiemmalle toiminnalle.
"Melli
26.03.2005, 14:22 Nykyisin Malkus on mielestäni liian luterilainen."

Onko olemassa vaihtoehtoa? Kirkot eivät taatusti kilpaile sateenkaarimessun järjestämisestä. Jos haluat sateenkaarimessun, niin luterilaiset järjestävät sen, piste.

"Ehkä sen kannattaisi tunnustaa suoraan olevansa luterilainen, mutta ainakin se voisi tiputtaa tuon "elämänkatsomuksellisen" pois esittelystään, niin ehkä syntyisi tilaa todelliselle elämänkatsomukselliselle ryhmälle, jossa ei-luterilaisten ei tarvitsisi tuntea itseään ulkopuolisiksi. "

Minä olen ei-luterilainen ja käyn Malkuksessa ahkerasti eikä minusta siellä ole syntynyt minkäänlaista vastakkainasettelua eri elämänkatsomusten välille.
Vaihtoehto on esimerkiksi se, että Malkus järjestäisi messunsa/jumalanpalveluksensa/hartautensa/whatever itse. Kuka sanoi, että siihen tarvitaan jotain kirkkoa, tai edes pappia? Monissa kirkkokunnissakin on maallikkosaarnaajia. Sateenkaarimessu voidaan järjestää hyvin ilman luterilaisiakin, piste.

Toinen vaihtoehto tietysti olisi, ettei Malkus sekaantuisi millään tavoin sateenkaarimessuihin, vaan antaisi luterilaisten järjestää ne ihan omin avuin. Ne jotka malkuslaiset jotka haluavat, voisivat sitten osallistua niihin ilmankin, että Malkus on osallisena asiaan.

Jos sinä viihdyt Malkuksessa huolimatta sen läheisestä yhteistyöstä luterilaisten kanssa, niin se on toki sinun asiasi. Toivoisin vain, ettei Malkus mainostaisi itseään ikäänkuin se ei olisi sitoutunut mihinkään kirkkokuntaan, kun tuo mainos ei käytännössä pidä paikkaansa.
Sateenkaarimessu huomenna, lauantaina 23.4, klo 17.00 Tuomiokirkon kappelissa eli Senaatintorilta katsoen oikeanpuoleisessa sivurakennuksessa (sisään pääsee pääportaiden puolivälistä). Messun aiheena: taivaan kansalaisena maailmassa.
Asiahan ei mitenkään minulle kuulu, mutta eikö kannattaisi kuitenkin laittaa silloin tällöin vinkkiä tapahtumista myös tälle palstalle, jolle joku uusi asiasta potentiaalisesti kiinnostunut eksyy ehkä hiukan todennäköisemmin kuin tuolle yahoon sivulle?