BumtsiBum-karaoke

  • 1 / 4
  • JuhaniV
  • 19.2.2005 21:43
BumtsiBum-ohjelma tuli viimeistä kertaa - melkein.

Piti oikein katsoa ensimmäistä kertaa, kun on puhuttu ohjelmasarjan suosiosta ja sen formaatista sun muusta. Oikein oli studioon raahattu oopperalaulajiakin. Nämä ja muutkin kajauttivat muka nuotilleen ja sanat kohdalleen muistaen eri tavoin arvottuja kappaleita siitä vain.

En tiedä, kuinka paljon ohjelman taustoja on julkisuudessa kerrottu, mutta jos sen annetaan ymmärtää olevan ex tempore, niin ei voi mitenkään pitää paikkaansa.

Marco Bjurström on ilmeisesti ohjelman kantava voima ja virtuoosi omassa lajissaan ainakin minun mielestäni. Ohjelman ranskalaiset viivat on tietenkin kirjoitettu etukäteen, mutta hänen toteutuksensa ja tilannetajunsa ovat ihailtavia. Bjurström taitaa improvisaation.

Jaksoin juuri ja juuri katsoa tämän "viimeisen" ohjelman. Ensi viikon puolentoista tunnin vihonviimeistä esitystä en.

Äskeisen jakson perusteella en pysty ymmärtämään ohjelman pitkää suosiota. Vaikutelmani oli saman kaltainen, kuin Tallinnan laivan karaoke, kuitenkin hiukan puleerattuna ja esiintyjät todennäköisesti selvin päin.

Juhani
  • 2 / 4
  • sunshine
  • 20.2.2005 16:55
Ai, ei ole ex tempore? Olen kyllä luulllut, että on.

Katsoin muuten formaatin ruotsalaisen version Så ska det låta taasen perjantaina. Se näyttäisi jatkuvan. Näytti ihan arvauksella menevän, esiintyjät takeltelivat sanoissa viimeksi hieman enemmän, mutta sehän ei haittaa. Yksi takeltelijoista oli Alcazarin Magnus. :)

BumtsiBum oli kyllä hyvää viihdettä. Piristys täkäläisessä tv:ssä.
  • 3 / 4
  • Statisti
  • 20.2.2005 21:38
Joskus luin lehdestä, että Bumtsibum-formaattiin kuuluu, että kilpailijoille annetaan ennen nauhoitusta joukko yksittäisiä sanoja, jotka liittyvät arvattaviin lauluihin, mutta eivät ole niitä sanoja, jotka ovat numeroiden alla. Näin kilpailijoiden on helpompi ihan aidosti keksiä kappale nauhoituksen aikana. Mutta se keksiminen on sitten ihan aitoa. Eivät siis tiedä etukäteen mikä kappale itse asiassa olisi kyseessä ennen kuin näkevät rivin.

Lisäksi olin havaitsevinani, että kappaleiden musiikkilajit- ja tyylit mukailivat kilpailijoiden omaa musiikkimakua, etenkin jos kilpailijat ovat tunnetusti kapean musiikkisektorin edustajia. Ei nimittäin välttämättä onnistu jonkun nuoren popparin laulaa Olavi Virtaa. Eikä joku Olavi Virran tuotannon läpi tunteva osaa uudempia pop-kappaleita. Tämä auttaa sanojen muistamisessa, kun kappaleet ovat omalta alueelta.

Lisäksi hyvä sanamuisti selittynee myös sillä, että laulajat ilmeisesti pyrkivät omaksumaan laulun tekstin tarinan, jotta sanat on sitten helpompi muistaa. Ja laulajat ilmeisesti myös laulavat paljon erilaisia kappaleita omaksi harrastuksekseen, ikään kuin yleissivistyksekseen. Samalla tavalla kuin soittaja treenaa erityyppisiä kappaleita soittamisen ilosta.

Silti unohduksia on nähty, ja paljon. Jopa oman repertuaarin kappaleista. Ihme, että Kuoppamäki muisti Satulinnan sanat, vaikka kappale olikin oma.

Juontaja sitten tietenkin tietää kappaleet etukäteen ja hänellä on ne kysymykset valmiina.
  • 4 / 4
  • Vikkari
  • 20.2.2005 22:17
Enemmän Euroviisut on karaokea kuin BumstsiBum, jossa on sentää oikea orkesteri!