Laura Branigan R.I.P.

  • 1 / 7
  • chubs
  • 30.8.2004 16:51
Amerikkalainen laulaja ja näyttelijä Laura Branigan on kuollut 47-vuotiaana. Heinäkuun 3. päivä vuonna 1957 syntynyt Branigan kuoli kotonaan New Yorkin East Quoguessa. Kuolinsyyn arvellaan olleen aivoverivuoto.

1970-luvulla Laura Branigan kiersi Leonard Cohenin taustalaulajana. Oma ura alkoi kuitenkin vasta 1980-luvun alussa. Hän sai ensilevyllään Branigan vuonna 1982 jättihitin Gloria, joka pysyi poplistan kärjen tuntumassa Yhdysvalloissa peräti 36 viikkoa. Branigan sai kappaleen myötä Grammy-ehdokkuuden parhaana naissolistina. Branigan sai vielä myöhemmin urallaan kolme Grammy-ehdokkuutta.

Suomessa Laura Branigan muistetaan varmasti parhaiten hitistä Self Control, joka pysytteli oman Hittimittari-tv-listamme kärjessä useita viikkoja. Self Controlista tehtiin myös kotimainen käännösversio Viet Itsekontrollin, jota lauloi ainakin Meiju Suvas ja Leena Vanamo.

Laura Branigan ehti julkaista kaikkiaan kahdeksan albumia. Alun perin Branigan opiskeli näyttelemistä New Yorkissa. Branigan onkin esiintynyt vieraana sarjoissa Chips, Mugsy’s Girls ja Backstage. Hänen musiikkiaan on myös kuultu elokuvissa kuten Flashdance ja Ghostbusters.

1990-luvulla Branigan ei saanut enää 80-luvun kaltaista menestystä. 1994 hän lauloi dueton David Hasselhoffin kanssa Baywatch-sarjan soundtrackille. Seuraavana vuonna julkaistiin kokoelma Best of Branigan. 1996 Branigan menetti aviomiehensä ja lopetti esiintymisen viideksi vuodeksi. 2001 hän palasi lavoille esittäen menestyksekkäästi Janis Joplinia musikaalissa Love, Janis. Ennen kuolemaansa Branigan työsti materiaalia uutta levyä varten.
Mulla on tallella Keski-Euroopan radioaalloilta napattu,
aika jänskä Thunderstorm-mix Gloriasta v:lta 1984, pituutta lähemmäks 10min.
  • 4 / 7
  • Kundi -78
  • 1.9.2004 19:48
Laura laulaa lurautti myös aivan mahtavan Stock-Aitken-Waterman-hittikolmikon säveltämän renkutuksen "Shattered glass".

Ladatkaapa "Shattered glass" jollain latausohjelmalla, niin kuulette hilpeää 80-lukua parhaimmillaan! Upea biisi - vaikkakin tasaista SAW-kamaa.
  • 5 / 7
  • Jozzeppi
  • 3.9.2004 13:39
Kappas mitä levyhyllystä löytyi:
Laura Braniganin cd, Touch. Kyseiseltä levyltä löytyy juuri tuo SAW-tuotos, Shattered glass ja toinenkin saman kolmikon tuottama Whatever I do-cover (se Hazell Deanin alunperin esittämä) ja vielä versio Jennifer Rushin, The Power of love:sta...
Jarkki
30.08.2004, 22:18 Hakemistosta http://www.yle.fi/aanilevysto/firs2/haku.php selvisi, että kyseisen biisin ovat levyttäneet myös seuraavat:

Merja Lehtinen, Tina Petterson, Laura Rannikko

Kaikki levytykset vuosina 1984-85. Onpa ollut suosittu coverbiisi.

Laura Braniganinkin versio Self Controlista on coverversio. Itselläni on vuotta aiemmin levytetty italolevy jolta löytyy tekijä nimeltä Raff, muistaakseni.

Braniganin Self Controlin Maxisinglessä oli mahtava dynamiikka useimpiin laitteistoihin. Oli kiva luukuttaa joskus yo-kylässä häiritsijöille takaisin kaiuttimet käytävään niin, johan tuli hiljaista. Mahtava ääninen muija. Oli julisteet seinällä. Ainoa mitä on koskaan ollut. RIP.
  • 7 / 7
  • Tärygalvo
  • 17.9.2004 15:08
Kaikki Braniganin suurimmat hitit olivat eurodiscobiisien coverversioita. Self controlin ohella Gloria, Solitaire ja Lucky one. Braniganilla oli kokonaan omat laulut hyvin harvassa, covereita tehtiin ainakin Maria McGeen Show me heavenista, Donna Summerin Dim all the lightsista jne. jne. Branigan menestyi coverien avulla kuitenkin tosi hyvin.

Huonoimmin covereiden kanssa on mennyt Bonnie Tylerilla. Bon Jovin megahitti You give love a bad name oli cover Tylerin If you were a woman (and I were the man):ista. Ironia oli huipussaan kun Jon Bon Jovi uhkasi Tyleria oikeudella koska If you were a woman oli kuulemma You give love:n plagiaatti. Ei huhuta turhaan että Jon Bon Jovi on tyhmä.

Vielä ohdakkeisemmin kävi Tylerin 1988 julkaistun albumin kanssa Notes from America jota kohtaan kiinnostus oli niin laimeaa ettei sitä edes julkaistu kunnolla. Tuo levy kuitenkin sisältää laulun Simply the best ja kyllä, se on sama biisi kuin Tina Turnerin Simply the Best.