Homoystävällisiä uskontokuntia?

Löytyykö maailmasta nykyään oikeasti homoystävällisiä uskontokuntia, siis siten että mitään opillisia riitoja homouden tai homoseksin ja uskonnon välillä ei ole.
  • 2 / 14
  • Public eye
  • 30.5.2004 11:33
Runsaasti asiaan liittyviä linkkejä on koottu sivulle

http://www.cbel.com/gay_religion_and_spirituality/



Niitä kahlaamalla (good luck...) löytää runsaasti eri uskontokuntiin kuuluvia ryhmiä, jotka suhtautuvat myönteisesti homouteen. Kaikki merkittävät uskontokunnat ovat käsittääkseni sinänsä melko homovastaisia, ellei suorastaan opinkappaleidensa perusteella niin ainakin homofobisten johtohenkilöidensä vaikutuksesta.



Itämaisista uskonnoista löytynevät kaikkein avarakatseisimman filosofian omaksuneet suuntaukset, mutta meillä Lähi-idästä alkunsa saaneiden uskontojen piirissä (islam, juutalaisuus, kristinusko) kasvaneilla taitaa olla käynyt kaikkein huonoin tuuri...
Public Eye on koonnut kattavan luettelon homoystävällisistä uskontokunnista. Mainiota.



Yhdysvalloissa toimii useita gay-kirkkoja, joista useimmat ovat institutionaalistuneiden kirkkojen kylkiäisiä, joko enemmän tai vähemmän. Poikkeuksiakin on. Metropolitan Church on puhtaasti gay-kirkko. Sillä on haarakkeita monissa osissa Yhdysvaltoja. En tiedä, onko muualla maailmassa homojen kirkkoja tai edes homoystävällisiä uskontokuntia. Setan kristillisellä Malkus-piirillä lienee asiasta parempaa tietoa.



Olemassa olevat uskontokunnat väittävät perustuvansa jumalalliseen ilmoitukseen. Tosiasiassa sen kummemmin kristinuskon Raamattu tai juutalaisten Toora tai islaminuskoisten eli muhamettilaisten Koraani eivät ole jumalallisia ilmoituksia. Ne ovat ihmisten kirjoittamia.



Mutta maailmassa on todellakin myös kirjallinen ilmoitus, joka on ei ihan suoraan Jumalalta, mutta kuitenkin korkeilta hengellisiltä olennoilta. Se on niin paljon aikaansa edellä, että sille ei haluta mitään suurta julkisuutta, joten sitä ei myöskään näkyvästi mainosteta. Kysymyksessä on The Urantia Book, joka on saatavilla myös suomen kielellä (Urantia-kirja). Sekä englanninkielinen (jossa muodossa kirja 1930-luvulla annettiin) että kaikki käännökset, siis myös suomennos, löytyvät netistä sanalla Urantia Foundation.



Kirjan ympärille ei pitä muodostaa mitään uskontokuntaa. Eikä sellaista myöskään ole muodostunut. Sen lukijakunta on ainoa filosofis-uskonnollinen "yhteisö", jonka filosofia ei ole homofobinen eikä homokielteinen. Koska kirja on ilmoitus eli revelaatio, sen sisältämä tietoaines ja sen esittämä filosofia ovat valtavasti puhtaasti ihmisperäisen tietämyksen yläpuolella. Se selvittää, mitä olevaisuus on, mistä se on alkuisin, millainen Jumala on, kuka Jeesus oli. Mitään helvettiä ei ole. Jumala on rakkaus, Jumala on totuus, hyvyys ja kauneus. Jumala rakastaa loputtomasti ja pohjattomasti jokaista meistä: jokaista homoa ytä paljon kuin heteroa.
  • 4 / 14
  • Public eye
  • 31.5.2004 15:04
Ei Public eye sentään ole koonnut tuota linkissäni mainittua luetteloa, löytänyt vain...



Tuosta Urantia-kirjasta, joka siis poikkeaa Raamatusta, Toorasta ja Koraanista siten, että se ei ole ihmisten kirjoittama, pari otetta esipuheesta:



"Oma maailmanne, Urantia, on yksi monista samankaltaisista asutuista planeetoista, jotka muodostavat Nebadonin paikallisuniversumin. Tämä universumi yhdessä muiden samankaltais­ten luomusten kanssa muodostaa puolestaan Orvontonin superuniversumin, jonka Uversa‑nimi­sestä pääkaupungista komissiomme on lähtöisin. Orvonton on yksi seitsemästä ajallisuuden ja avaruuden evolutionaarisesta superuniversumista, jotka kiertävät jumalallisen täydellisyyden koskaan alkamatonta ja koskaan päättymätöntä luomusta, Havonan keskusuniversumia. Tämän ikuisen keskusuniversumin sydämessä on paikallaan pysyvä Paratiisin Saari, infiniittisyyden maantieteellinen keskipiste ja ikuisen Jumalan asuinsija."



"Nämä luvut Orvontonin totuudenilmoittajakunta on valtuutettu kääntämään Urantialla puhutulle englannin kielelle."



"Nämä luvut on laatinut tätä varten Urantialle lähetetty Orvontonin komissio."



Savolainen, joma tietämys on lujajsti ihmisperäistä, sanoisi tähän: Suattaahan tuo olla vuan suattaahan tuo olla olemattaki.



Homokielteisyyden puuttuminen johtuu ehkä siitä, että uskontokunnan muodostaminen on kiellettyä. Jäsenmaksuja tosin kerätään...
  • 5 / 14
  • Vilpertti
  • 31.5.2004 20:21
Se olis kae paras ratkasu, jos vaekka Jyväskylän yljopiston yhtteyteen perustasivat semmosen hopsistisen tiejekunnan.

Saes siellä sitte kaekki Urantijat ja muut vastoovat harrasttee ihan kyllikseen vaekkapa luulentatieteitä.

Mittee ootta mieltä alotteesta?
Public Eye se voan virkahtihe:



Savolainen, jonka tietämys on lujajsti ihmisperäistä, sanoisi tähän: Suattaahan tuo olla vuan suattaahan tuo olla olemattaki.



Nuiha se savolaene voepi tok tokasta. Usko'asjat ompi usko asjoita, ee pie tietteesee sevottoa.
  • 8 / 14
  • Ilopilleri
  • 1.6.2004 12:04
Yök, lopettakaa tuo savotus. Sattuu silmiin.



Iiiih... Tuo Urantia-hömppä kuulostaa ihan joltain tajuttoman huonolta scifi-leffalta. Ei kai jotkut ihmiset ihan oikeasti usko tuollaiseen? Tuohan on vielä hupaisampi luomus kuin juutalaisuus, kristinusko ja islam yhteensä :)
Vapaassa maassa jokainen saa uskoa mihin haluaa, vaikka taivaan kuutamoon, ja myös julkisesti uskoansa julistaa. Siltikin niskakarvani nousivat pystyyn, kun luin sinällään asiallisessa kirjoituksessa, että Raamattu on ihmisten kirjoittama, mutta että Urantia-kirja olisi jumalallisen ilmestyksen tulos, ikään kuin kyse olisi jostain todistetusta faktasta.



Ensiksikin kristityt itsekin sanovat, että Raamattu on ihmisten kirjoittama kirja, mutta he sanovat myös, että se on syntynyt Jumalan hengen vaikutuksesta. Se, miten tämä käytännössä käsitetään, vaihtelee kirkosta ja ryhmästä toiseen. Luterilaisuudessa ajatus siitä, että Raamattu on Jumalan henkeyttämä, liittyy Raamatun sanan vaikutukseen. Raamatun sanassa Jumala puhuu ihmiselle ja luo elävän jumalayhteyden.



Toisin kuin nimimerkki Juhani väitti, Urantia-kirjan syntyhistoria tunnetaan melko tarkkaan, eikä se ole mitenkään vähemmän ihmisten kirjoittama kirja kuin Raamattukaan. Se sisältää runsaasti Raamatusta ja Koraanista otettuja aineksia, mutta joukossa on myös kaikenlaista mytologiaa sekä yleisiä filosofisia ajatuksia.



Vielä eräs sananen: Metropolitan Community Church toimii kyllä myös Euroopassa. Läheisin seurakunta taitaa olla Hampurissa.
Tiesittekö muuten, että ensimmäinen uskontokunta, joka virallisestikin hyväksyi homo-ja lesbopapit, oli reformijuutalaisuus (juutalaisuuden pääsuuntaus esim. Britanniassa ja Amerikassa). Noissa maissa on siis jo ainakin 90-luvun alusta alkaen toiminut homoja rabbinviroissa. Suomessahan on vasta parisuhdelain voimaantulon jälkeen ruvettu keskustelemaan siitä, voiko avoimesti homosuhteessa elävä toimia ylipäätään missään seurakunnallisessa virassa.
Suomessa valitettavasti on aika homokielteistä kristillisissä piireissä. Minä suosittelen ehdottomasti valtionkirkkojärjstelmää. Luterilaisen kirkon massaan on helppo upota myös homon, mutta se taitaa tarkoittaa melko pitkälle kirkon normaalia toimintaa - jumalanpalvelusta, ehkä isompaa raamattupiiriä. Myös kannattaa rohkeasti yrittää ottaa selvää, onko srk:ssa joku seksuaalivähemmistöjä kunnolla ymmärtävä pappi tai diakoni. Sellaselta voi saada tietoon, onko esim. joku rukouspiiri, johon olisi eristyisesti tervetullut.
Mä ainaskin haluan homopapin, markettiin homokassan, homoverottajan, homojuristin, homoministerin, homo...
Sillä tavalla sitä ympäristön homomyönteisyyttä kehitetään. Etsiydytään vain samanlaiseen tai sellaiseen seuraan, joka suhtautuu meihin entuudestaan ymmärtäväisesti. Perustetaan samantein meille oma ghetto tai keskitysleiri.
Kyllä varmasti se olisi parempi elinympäristö kuin nykyinen. Minä olen kyyninen, mitä tulee ns. ihmisoikeuksiin. Ne eivät koskaan toteudu missään päin maailmaa. Minusta ihmisoikeudet ovat naivia älykköjen "aivojumppaa", tyhjänpäiväistä suorastaan. Siksi tiivis yhteisö on parempi ja itsetuntoa tukeva. Tämä on mielestäni realistinen ja jalat maassa oleva näkemys. Usko huviksesi.