Suuret suomalaiset

Osoitteessahttp://www.yle.fi/suuretsuomalaiset/ voi äänestää suosikkiaan suurimmaksi suomalaiseksi vielä 15.3. asti. Äänestää voi omaa ehdokasta tai sitten valmiilta listalta. Listalta löytyi mm. Tove Jansson; itse kannatin Tom of Finlandia.
  • 2 / 45
  • toinen Tomppa
  • 4.3.2004 18:48
Anteeksi vaan mutta pakko kysyä oletko ihan tosissasi? Kaikki tällaiset äänestykset ovat tietysti enemmän tai vähemmän leikkimielisiä, mutta sittenkin. Miten edes voisi yrittää perustella, että joku (kylläkin alallaan ihan hyviä) pornokuvia piirrellyt voisi olla merkittävin suomalainen? Onhan se hyvä, että homot ovat ylpeitä itsestään ja ns, homokulttuurista mutta joku suhteellisuudentaju olisi silti hyvä säilyttää kun tässä ei kuitenkaan olla valitsemassa suurinta suomalaista homoa / lesboa. Ja vaikka nyt sitten äänestettäisiin ihan sen mukaan mikä on omassa elämässä ollut merkittävää niin sääliksi kyllä käy jos jonkun valinta on tällainen. Okei, olen ehkä vanhanaikainen tosikko mutta pakko oli älähtää.
Kyllä, olet toivoton tosikko. Ole huoleti - voit ihan vapaasti äänestää Kekkosta.
Mikä tuon Tom of Finlandin nimi oli? En muista ja taitaa olla arkisemmalla nimellä listalla.
Touko "Suomen Tomppa" Laaksonen ei ole listalla ja se kielii suppeakatseisuudesta ja tiukkapipoisuudesta. Herra Laaksonen on kaikista koskaan eläneistä suomalaisista se, jolla on ollut suurin vaikutus länsimaiseen populaariklulttuuriin. Hänen kuvastonsa on muokannut miehistä kehoihannetta siinä määrin, että herran vaikutukseen törmää aivan koko ajan. (Ja ei, en väitä että hän olisi keksinyt lihaksikasta, fetisoitunutta miestä, mutta hän oli sen popularioinnissa ja ikonisoinnissa uranuurtaja).

Lisäksi hän on tunnistettavimpia ja tunnetuimpia suomalaisia taiteilijoita.

Tässä jäävät jälkeen Saariset, Aallot ja Gallen-Kallelat, Sibbekin. Äänestämään, saatana. Muuten listalla on kuitenkin vain mannerheimeja ja vastikään kuolleita kenraaleita.
  • 8 / 45
  • hetero100%
  • 5.3.2004 18:23
Kai tuo on vitsi? ja agteeraamista? Joku tom of finland Suurimmaksi Suomalaiseksi...jos on tosissaan, kannattaisikohan herätä...
  • 9 / 45
  • Tomppa Tosikko
  • 5.3.2004 19:06
Pelkäänpä, että ovat ihan tosissaan, sen verran muita homoja tunnen... Kertokaapa nyt kuitenkin tyhmälle miten Tom of Finland on vaikuttanut suomalaiseen kulttuuriin / elämään homopiirien ulkopuolella niin paljon, että minäkin voisin unohtaa agricolat, snellmanit, lönnrotit, kekkoset sun muut heteromitättömyydet ja äänestää häntä. Siitä olen kyllä samaa mieltä, että listalle hra Laakkonen olisi kuulunut, onhan siellä muitakin hiukan outoja ehdokkaita. No, ehkä unohdan tosikkomaisuuteni ja äänestän Matti Nykästä, kai tämä pitää nähdä vain uutena Idols-kisana sitten.
Pakko sanoa, että säännöllisesti joudun häpeämään homokansan puolesta. Tällä porukalle kun riittää perusteluksi asiaan kuin asiaan pelkkä seksuaalinen suuntautuneisuus - itse asiasta viis.
Olihan Laalaalla muitakin perusteluja kuin seksuaalinen suuntautuminen. Eikä hän äänestämään patistanut varmaankaan siksi, että kuvittelisi Tomin voittavan, vaan siksi, että muunkinlaiset kuin perinteiset ehdokkaat saisivat huomiota. Ja Tom oli kyllä Touko Laaksonen eikä Laakkonen.
No mutta! Matti Nykänenhän on maailman paras mäkihyppääjä! Ja lisäksi ihan kohtalainen play back -laulaja, strippaaja, parisuhdeasiantuntija ja nyttemmin kirjailija. Tai hetkinen, ei kai se sentään ole osannut itse sitä kirjaa kirjoittaa ;)
Mannerheim on sopiva homokansan suuri suomalainen.

Tunnettujen meriittien lisäksi huhuja on ollut hänen Pariisin aikaisten nuoruusvuosien poikarakkaussuhteesta.
No mun mielestä suurin suomalainen on ehdottomasti juuri edesmennyt jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth, ilman lisäkommentteja.
Kaikki kunnia Adolf Ehrnroothille, joka levätköön rauhassa. Pitkän ikänsä karttuessa tämä jalosukuinen upseeri muovautui median kannalta tarkoituksenmukaiseksi suomalaisen maanpuolustustahdon ja isänmaallisuuden ikoniksi, jonka mielipide kelpasi julkisuudelle asiassa kuin asiassa.

Henkilökohtainen mielipiteeni tällaisista elävien tai kuolleiden asettamisesta täysin mielivaltaisin perustein muka "suuruusjärjestykseen" on kuitenkin täysin absurdi. Jos joku sotatantereilla ansioitunut suomalainen olisi asetettava muita arvokkaampaan asemaan, se olisi ilman muuta tuntematon sotilas, joka esimiestensä käskyä sokeasti totellen taisteli ja kaatui taikka vammautui loppuiäkseen etulinjassa. Ilman tuhansia hänen kaltaisiaan Suomi olisi tällä hetkellä varmasti hyvin erilainen paikka olla ja elää.

Suomen kohtaloa eivät ole kuitenkaan muovanneet pelkästään sotilaat. Tällaisessa yhteydessä ei pidä unohtaa niitä tuhansia ja taas tuhansia korvenraivaajia ja koskien perkaajia, pelloilla, tehtaissa ja savotoissa ympäripyöreitä päiviä raataneita aivan tavallisia miehiä ja naisia, jotka ovat tämän maan omilla käsillään rakentaneet.

TV-kanavat järjestäköön pudotuspelejään ja heikoin taikka vahvin lenkki -kilpailujaan, siihen sirkukseen en ainakaan itse halua tätä enempää osallistua.
  • 17 / 45
  • Hämeen Hitain
  • 7.3.2004 12:59
Public eye: juuri näin....

Lähdepä tässä nyt asettamaan ihmisiä "tärkeys- ja suurusjärjestykseen". Tehtävä on suoraan sanoen mahdoton ottaen huomioon historiallisen perspektiivin ja valinnan vaikeuden siinä, minkä ottaa lähtökohdaksi: politiikan, urheilun, tieteen, taiteen, talouden vai kauneuden.

Jos joku oli suuri urheilusankari 1980-luvulla niin toinen oli 1600-luvun filosofi tai 1940-luvulla elänyt sotasankari. Mitkä ovat siis näiden ihmisten vaikutukset nykyiseen suomalaiseen yhteiskuntaan. Epäilenpä esimerkiksi, että ensin mainittu ei kovin suuria tekoja ole saanut aikaiseksi, mutta jotain vaikutusta hänelläkin on ollut - jos ei muuhun niin ainakin keltaisen lehdistön myyntilukuihin. Onko siinä sitten ainesta tulla "kaikkien aikojen suurimmaksi suomalaiseksi"? Ehkäpä. Mutta niin pitäisi sitten olla jokaisella kautta aikojen eläneellä suomalaisella.

Aikalaisilla on paha taipumus nähdä oma aikansa jotenkin erinomaisena ja ainutlaatuisena sekä nostaa esiin suuria nimiä, jotka vaikuttavat tässä ja nyt, omiksi sankareikseen. Tässä huumassa unohtuu historia ja mikä tärkeintä - tulevaisuus.

Enpä siis lähde tuohon leikkiin mukaan. Antaa muiden toteuttaa muualta maailmasta matkittua suomalaisista suomalaisimman metsästämistä. Public eye huomauttaa aivan oikein, ettei kukaan näistä suurista nimistä olisi suuri, ellei jokainen läpiaikain elänyt suomalainen olisi tehnyt sitä, minkä tuli tehneeksi.

Hömppä on hömppää - siihen ei tarvitse lähteä mukaan...

Aurinkoista kevättä... :o)
työ kun että ossoo muuten piättee, kuka se onj suurin suomalöaenen, niin mittee jos annetaan vuakan ratkasta? Kaekiin sellasten, joehen elopaeno onj yl sataviiskymmentä killoo, pittää suaha osallistuu kissaan, ei muihen.
Paras voettakkoon!
Jos suomalaisilta kysytään tällaista asiaa, niin se on todennäköisesti joku urheilija. Sibelius voisi myös fyysisen kokonsa puolesta menestyä, varsinkin nyt kun Koivusalo on hänestä muistuttanut.
Veikataan:
1. Sibelius
2. Mika Häkkinen
3. ....
Tätä minäkin pelkään, eli että se suurin suomalainen on joku lasse viren tai muu jonka ansio on että juoksi nopeammin kuin muut, tai vielä pahempaa, eli että ajoi autolla nopeammin kuin muut.

Mutta minkäs teet, kansa valitsee tämänkin kuten myös eduskunnan ja europarlamenttiedustajat, jotka ovat lähinnä missejä, laulajia, urheilijoita, kiihkoilijoita ja "päivääkään-rehellistä-työtä-tekemättömiä" ammattipoliitikkoja.
  • 21 / 45
  • Hämeen Hitain
  • 9.3.2004 12:57
..... en kuitenkaan sekoittaisi järjestyneeseen, demokraattiseen yhteiskuntaan kuuluvia vapaita vaaleja, joilla valitaan edustuksellisen demokratian periaatteita noudattaen ihmisiä, jotka hoitavat yhteisiä asioitamme (aina on siis löydettävissä vaaliehdokkaista sellaisia, jotka ottavat tehtävänsä vakavasti vakaalla tieto-/taitopohjalla). Ja vaaliehdokkaathan elävät tässä ja nyt...

..... suurimman suomalaisen etsimisessä on kyse aivan muusta - lähinnä siis helppoheikkimäisestä elävien ja kuolleiden "paremmuusjärjestykseen" asettamisessa....

Aurinkoista kevättä siis - jätettäköön hömppä omaan arvoonsa. Tärkeimpiäkin asioita on edessämme kesäkuun valintatilanteessa...
BBC:n vastaavassa "The Great Briton" -ohjelmassa kansainvälisen kilpailun voitti tiedemies Isaac Newton. Mielestäni tiedemies, joka on vaikuttanut kaikkien meidän elämään, oli erinomainen valinta verrattuna vaikkapa toiseksi tulleeseen poliitikko Churchilliin. Kuten Newtonin esitellyt toimittaja sanoi: "...merkittäviä poliitikkoja, sotasankareita, taiteilijoita jne. tulee ja menee useita vuosisatojen kuluessa. Todellisia neroja sattuu kohdalle kerran vuosituhannessa. ..." jotain tuollaista muistaikseni tais olla.

Mielestäni suuren suomalaisen pitäisi olla henkilö, joka on vaikuttanut kaikkiin suomalaisiin, Suomeen ja meidän kulttuuriimme. Eli siis aivan tuoreita tapauksia ei voi edes ajatella. Itselläni tulee mieleen lähinnä suomen kielen "isät" Agricola ja Lönnrot, mutta toisaalta myös suomalaisuuten paljon vaikuttanut peruskoulu ja sen perustaja Cygnaeus sattaisi olla yksi vaihtoehto.

Toi BBC:n Newton on mielestäni niin hyvä valinta, että on hieman hankala keksiä suomalaisista samantyylistä "suurta suomalaista".

Saas nähdä, kuka tulee valituksi. Jos euroviisuäänestyksistä voi jotakin päätellä, niin taitavat Nykänen, Häkkinen, Ehrnrooth jne. linja olla vahvoilla. ...ikävä kyllä.
ManseBoy, eihän meidän tarvitsekaan keksiä "samantyylistä" suurta suomalaista kuin britit.

Itse tarjoamasi Elias Lönnrot on mielestäni loistava ehdokas, hän kun vaikutti valtavasti suoraan suomalaisuuteen ja kansakunnan itsetuntoon kun puski valtavat ponnistukset sorretun suomen kielen eteen. Ilman kieltä ei olisi suomalaista identiteettiä, jota onkin yritetty hävittää milloin venäjän, milloin ruotsin kieleen pakottamalla.
BBC:n äänestys oli kansainvälinen eli valintaa eivät suinkaan tehneet britit.
Britit äänestivät itselleen suurimmat (lue: suosituimmat) britit vuonna 2002, ja silloin Top Ten oli seuraava:

Winston Churchill - 456,498 votes (28.1%)
Isambard Kingdom Brunel - 398,526 votes (24.6%)
Diana, Princess of Wales - 225,584 votes (13.9%)
Charles Darwin - 112,496 votes (6.9%)
William Shakespeare - 109,919 votes (6.8%)
Isaac Newton - 84,628 votes (5.2%)
Queen Elizabeth I - 71,928 votes (4.4%)
John Lennon - 68,445 votes (4.2%)
Horatio Nelson - 49,171 votes (3%)
Oliver Cromwell - 45,053 (2.8%) votes

Vuonna 2003 BBC Worldin äänestykseen merkittävimmästä britistä saivat osallistua kanavan katsojat maailmanlaajuisesti, ja silloin tulos oli tämä (vain prosentit, ei äänimääriä):

1 Sir Isaac Newton (1642 - 1727) 21.4%
2 Sir Winston Churchill (1874 - 1965) 17.0%
3 Diana, Princess of Wales (1961 - 97) 13.0%
4 William Shakespeare (1564 - 1616) 12.1%
5 Charles Darwin (1809 - 82) 10.1%
6 John Lennon (1940 - 80) 8.0%
7 Isambard Kingdom Brunel (1806 - 59) 7.9%
8 Elizabeth I (1533 - 1603) 6.1%
9 Oliver Cromwell (1599 - 1658) 2.2%
10 Horatio Nelson, Viscount Nelson (1758 - 1805) 2.1%

Mielenkiintoista on, että kolmanneksi tuli molemmilla kerroilla sama, epäilemättä monille varsin tärkeä henkilö...
Mitäs mieltä olette muuten siitä, että suomalaisella ehdokaslistalla on kaksi murhaajaa, Eugen Schauman ja Lalli?
Lalli ehkä oli vähän turha valinta listalle, ei sillä kovin suurta merkitystä ollut suomalaisille aikanaan. Eipä tunnu olevan nytkään. Hän on kuitenkin tavallaan kansallissankari, lienekö jopa vanhin tunnettu suomalainen?

Schaumann sen sijaan kuuluu listalle, ovathan Matti N. ja Valo-Villekin siellä. Schaumanninkaan teko ei sinänsä ollut järisyttävän merkittävä, mutta hän oli yksi niistä tekijöistä, jotka auttoivat suomalaisten taistossa II sortokauden aikana. Kansallissankarit kuuluvat listalle, pitäähän suomellakin olla gavriloprincipinsä ja cheguevaransa.

Ja diktaattorien pitää kuolla tai maa ei kehity!
Hämeen hitain - onko Suomessa ollut 1600-luvulla tunnettuja filosofeja? Ei kai...
No joo, todellakin, Tom of Finland on luonut sellaisen homomiesihannekuvan jonka mukaan joka jätkän pitäisi nykyään käydä leikkaamassa nenänsä, viettää kaikki vapaa-ajat salilla ja loppuaika vetää nappeja.

Ja kuolla 26-veenä, tiätty.
On oikeesti irvokasta jos joku äänestäis jotain villevaloja, kun meidän historiaan kuitenkin mahtuu myös sellaisia merkkihenkilöitä kuin esim. Agricola, Pietari Brahe tai Gezelius.

Ai mitä noi äijät sit teki? - Niinpä... Kansa ei ole kyllin valistunut voidakseen ilmaista kantaansa.
Tota noin... aika vaikeelta tuntuis äänestää suurimmaksi suomalaiseksi Pietari Brahea, kun se oli - ruotsalainen. Täällä kenraalikuvernöörinä vieraan vallan etuja valvojassa. Samoin Gezelius ruotsissa syntynyt, jos piispa Gezeliuksesta puhutaan. Se nyt sentään edisti suomen kansan lukutaitoa, ellen aivan henkilöstä erehdy.
Noh, samoja Ruotsin kansalaisia niihin aikoihin olivat kaikki. Ei silloin mistään Ruotsi-Suomesta puhuttu. Suomi oli yksi Ruotsin maakunnista, jonka väestön alkuperäinen osa tosin puhui käsittämätöntä ugrikieltä, mutta sivistyneistö oli ruotsinkielistä.

Siksi lähes kaikki tällä puolella Pohjanlahtea vaikuttaneista sen ajan mahtimiehistä puhuivat äidinkielenään ruotsia - osahan puhuu vieläkin ;-))

Kaikki valtakunnassa Venäjän rajasta länteen asuvat olivat joka tapauksessa ruotsalaisia (siis Ruotsin kuninkaan alamaisia).
Kukas se oli joka keksi astioiden kuivaustelineen/kaapin? Kaikkialla muualla kun ne yhä kuivataan käsin, ja JOKAISELLA suomalaisella on kuivausritiläkaappi....
jos meinaan näitä elämään vaikuttaneita mietitään.

Ja toinen juttu ovat kirjailijat. Moni on oivaltanut tärkeitä, elämäänsä vaikuttaneita juttuja jostakin tietystä kirjasta. Vai?
Samaa mielta aidin kanssa. Kuivauskaappi on ihmeellinen keksinto, etenkin kun sita ei ole. Saali, etta juustohoylan perhana ovat menneet norjalaiset keksimaan...

Mutta, Suomen kannalta suurin lienee mielestani ollut Agricola. Muusta maailmasta viis, kai.
Kas, minäkin luulin, että vaa'alla tämmöiset suurusjärjestykset ratkeaa.

Ehdokkaissakaan ei Dianan veroisia hengen jättiläisiä paljon löydy, ja moni hyvä ehdokas näytti puutuvan listalta: Eino Poutiainen, Sigurd Wettenhovi-Aspa, Otto Wille Kuusinen, Pekka Ervasti jne.

Niistä ehdokkaista olisi voinut äänestää lähinnä AI Virtasta, kestää vertailun Isambard Kingdom Brunelin kanssa. Sitäpaitsi juusto on hyvää.
A.I. Virtasen ansiot olivatkin merkittäviä. Suurimpana niistä se, että hänen etunimensä ei sattunut olemaan vaikkapa Heikki. Olis saattanut tulla kyseenalaisia mielleyhtymiä hänen keksinnöstään vuosikymmenien saatossa ;-)

Mut mistä helkutista joku voi vetää tuolle listalle Otto Wille Kuusisen?????????????!!!
"Mut mistä helkutista joku voi vetää tuolle listalle Otto Wille Kuusisen"

Kaipa sinne saa vetää vaikka Larry Thornin, kun kerran kaikkien suomalaisten mielipidettä kysytään. Tosin en olisi kumpaakaan mainituista herroista äänestänyt, jos pakon edessä olisin joutunut sen tekemään.
O.V.Kuusista on sanottu vaikutusvaltaisimmaksi koskaan eläneeksi suomalaiseksi. Onhan se saavutus.
Ai, eiks suurin olekaan Ari Vatanen?
Tästä täytyy varmaan järjestää eri äänestys, olisikohan Subtv kiinnostunut (harmi että moon- ja ATV menivät nurin).
Ei kyllä ole hyvä perustelu äänestää ihmistä vain sen perusteella että hän on homo. Sama asia kun kaikki vasenkätiset äänestäisivät vain vasenkätisiä jne. Ja on kovin hankala tietää kuka on ollut tai on mikäkin. ehkäpä Kekkonen oli bi tai Lönnrot kaapissa elänyt homo?
ja olihan listalla muuten myös Sylvi Saimo, joka kyllä oli lepakko...